Αθήνα

16 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

«Σασμός» -Spoiler: Ο Μανωλάκης αποκαλύπτει τον δολοφόνο του Στεφανή (ΒΙΝΤΕΟ)

OPINION

Ο κύριος Θεοχαρόπουλος και η ΔΗΜΑΡ να πάρουν θέση!

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε το σήριαλ Κουβέλη, για το πώς ως Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ...

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε το σήριαλ Κουβέλη, για το πώς ως Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ. 

Για το θέμα έχουν μιλήσει οι πάντες πλην της σημερινής ΔΗΜΑΡ.

Γράφει ο Γιάννης Ματθαίου Σουλαδάκης

Ο κ. Θεοχαρόπουλος όμως τότε ήταν γραμματέας της Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ, δηλαδή ο αμέσως μετά τον Κουβέλη και οφείλει να μιλήσει, να πάρει θέση, π.χ. για το θέμα της μη εκλογής τότε Πρόεδρου Δημοκρατίας, το θέμα της αποχώρησης από την τότε κυβέρνηση και γενικότερα για την πολιτική συμπεριφορά της ΔΗΜΑΡ.

Σήμερα η ΔΗΜΑΡ συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είναι μάλιστα από αυτούς που ζητιάνε την διάλυση των κομμάτων της Συμπαράταξης δηλαδή και του ΠΑΣΟΚ και δημιουργία νέου κόμματος.

Επειδή καλούμαι εγώ, όπως και κάθε ΠΑΣΟΚ να στηρίξω την προσπάθεια, απαιτούνται καθαρές κουβέντες.

Προσωπικά έχω πάρει θέση δημόσια, την  διατηρώ και θα την διατυπώσω πάλι κωδικοποιημένα, προηγουμένως όμως θα κάνω κάποιες επισημάνσεις.

Θέμα Κουβέλη

Στο συνέδριο του ΙΣΤΑΜΕ για την επέτειο της 3 Σεπτέμβρη 1974 στις 3 Σεπτέμβρη του 2013, ήμουν εισηγητής στην πρώτη ενότητα την λεγόμενη Πολιτική Ενότητα, τότε σε διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης γραφόταν διάφορα περί συνεργασιών κλπ κλπ, στην ουσία προετοιμαζόταν το έδαφος για την κίνηση των 58 που στο τέλος είδαμε που κατέληξε.

Τότε με την παρουσία όλων των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και της τότε αλλά και των προηγουμένων ξεκαθάρισα τα περί Κουβέλη, την πολιτική του συμπεριφορά και αναξιοπιστία.

Όχι μόνο δεν εισακούστηκα, ούτε καν λήφθηκα υπόψη, ακολούθησαν διάφορες επιλογές και περιπέτειες που δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος εκ του αποτελέσματος να είναι πολύ ευχαριστημένος.

Ο βασικός λόγος που οφείλει σήμερα ο κ. Θεοχαρόπουλος και η ΔΗΜΑΡ να πάρουν θέση, είναι  θέμα πολιτικής αξιοπιστίας.

Αν πχ αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ να αυτοδιαλυθεί,  βέβαια αυτό αποκλείεται να γίνει και η ΔΗΜΑΡ συνεχίζοντας την διπρόσωπη παράδοση της εποχής Κουβέλη αλλάξει στάση, εμείς τι κάνουμε; θα έχουμε ανιστόρητα και πολιτικά ανεύθυνα διαλύσει το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ όπως και οι άλλοι που ζητάνε τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ τι είχαν τι έχασαν, θα έχει χαθεί όμως ο μοναδικός υπαρκτός πολιτικός φορέας της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ.

Ο χώρος τότε θα λεηλατηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν κάτι τέτοιο θέλουν ας το ομολογήσουν, εξάλλου και ο Κουβέλης ομολόγησε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ δούλευε.

Κατά τα λοιπά, καταγράφω για άλλη μια φορά τη θέση μου για την Δημοκρατική Συμπαράταξη, συνοπτικά κωδικοποιημένα.

Θα προτιμούσα να ακολουθήσουμε τις διαδικασίες και το πολιτικό πλαίσιο που ακολουθήσαμε για την τότε Δημοκρατική Συμπαράταξη το 1989  – 1991.

Επειδή όμως έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα και η όποια προσπάθεια επανακαθορισμού μάλλον προβλήματα θα δημιουργήσει, οι θέσεις μου είναι:

1. Διατήρηση του σχήματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως διακομματικής συνεργασίας, με διατήρηση των σύμβολων της ως έχουν.

2. Επαναφορά στο ΠΑΣΟΚ ως ΠΑΣΟΚ, των στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ και του Γιώργου Παπανδρέου συμπεριλαμβανόμενου.

3. Από τις κινήσεις πολιτών όσοι είναι ΠΑΣΟΚ, που εξάλλου είναι γνωστοί, να επιλέξουν είτε ΠΑΣΟΚ, είτε κινήσεις, όχι πότε το ένα πότε το άλλο, η πολιτική ιδιότητα δεν είναι πουλόβερ ντουμπλ φας, οι υπόλοιποι ας παραμείνουν ως κινήσεις.

4. Οι άλλες περιφερόμενες ανά την Ελλάδα ΠΑΣΟΚογενείς πολιτικές κινήσεις ας αφήσουν το πολιτικά παιδιαρίσματα και να ενταχτούν στο ΠΑΣΟΚ.

5. Πολιτικοί στόχοι: Ανακατάληψη του συνολικού ιδεολογικοπολιτικού και κοινωνικού χώρου που ιστορικά κατείχε το ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα η προτάσεις περί τρίτου πόλου δεν με βρίσκουν σύμφωνο, σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν δυο βασικοί πόλοι ο συντηρητικός και ο σοσιαλδημοκρατικός, όλοι οι άλλοι παίζουν συμπληρωματικούς ρόλους, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι γεννημένο να παίζει συμπληρωματικούς ρόλους.

Από την άποψη αυτή, η όποια συζήτηση για το τι γίνεται μετά τις εκλογές είναι άκαιρη και κακώς το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να παγιδευτεί σε αυτή την συζήτηση εσωτερικεύοντας  το θέμα σε μια άγονη φθοροποιό συζήτηση, ουσιαστικά κινδυνεύοντας να παγιδευτεί στους πολιτικούς σχεδιασμούς είτε της Ν Δ είτε του ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ οφείλει να απαλλαγεί από τα κατάλοιπα κυβερνητισμού και να ανασυγκροτηθεί για να είναι χρήσιμο για την κοινωνία και την χώρα.

Η επικοινωνιακή διαχείριση των δημασκοπικών ευρημάτων δεν με βρίσκει σύμφωνο, η δημόσια έκφραση ικανοποίησης για το ότι τσίμπησε το ΠΑΣΟΚ ένα η δυο πόντους, όπως και η προσδοκία για ένα δεκαράκι και κάτι, ως εκλογικό στόχο, δεν με βρίσκει σύμφωνο.

Είναι μεν μια ικανοποιητική γραφειοκρατική διαχείριση, διότι εξασφαλίζει προοπτική επιτυχίας, επιτυχίας βέβαια για την γραφειοκρατία που διαχειρίζεται το θέμα, όμως σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού, είναι διαχείριση χαμηλών προσδοκιών και κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ.

Θα αναφέρω κάποιους προβληματισμούς, αλλά και αποφάσεις που πάρθηκαν σε περίπου αντίστοιχο θέμα στο ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, για λόγους ιστορικής εμπειρίας αλλά και του ίδιου του ΠΑΣΟΚ για τα τρέχοντα.

Το1977 πριν τις εκλογές, στην τότε Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ η μάλλον στο τότε ΠΑΣΟΚ, υπήρχαν δυο απόψεις στην προοπτική των εκλογών σε σχέση με την επίτευξη του εκλογικού στόχου, του 17% για να μπει το ΠΑΣΟΚ στην  τότε δεύτερη κατανομή βουλευτικών εδρών, με βάση τον τότε Εκλογικό νόμο.

Η μια άποψη που ήταν και δική μου, ήταν ότι έπρεπε να προχωρήσουμε σε πλήρη ανανέωση και προσώπων και αντιλήψεων, η κοινωνία ζητούσε ριζική αλλαγή, το πολιτικό ρεύμα προς ΠΑΣΟΚ έτρεχε με χίλια και η υπέρβαση κατά πολύ του 17% ήταν σίγουρη, όπως εξάλλου επαληθεύτηκε με το 25% των εκλογών του Νοέμβρη του 1977.

Η άλλη άποψη της σιγουράντζας αλλά ουσιαστικά φοβική, ήταν να εντάξουμε στα ψηφοδέλτια διαφόρους πολιτευτές της τότε καταρρέουσας Ένωσης Κέντρου, τελικά επικράτησε η δεύτερη, όμως μαζί με τους πολιτευτές ήρθαν και οι συνήθειες τους, ρουσφέτι μικροδιευθετήσεις στην διαχείριση του κράτους και συνεχής αμφισβήτηση κάθε ριζοσπαστικής αλλαγής, «άστα όπως είναι, κυβέρνα μη συγκρούεσαι».

Η βασική διαφορά ανάμεσα μιας κεντρώας διαχείρισης και μιας αντίληψης αλλαγής, μιας σοσιαλιστικής αντίληψης, είναι ότι η μεν πρώτη ασχολείται με την διαχείριση του κράτους, η άλλη ασχολείται με την κοινωνία, με την ουσιαστική πολιτική και την  υπηρεσία  της κοινωνίας από το  κράτος,  η κεντρώα διαχείριση διακρίνεται από τον άκρατο κυβερνητισμό, η άλλη η δική μας, έχει προτεραιότητα την πολιτική και την κοινωνία.

Οι επιλογές του 1977 σημάδεψαν το ΠΑΣΟΚ, διότι στην περίοδο Ανδρέα Παπανδρέου ο ίδιος ασκούσε πολιτική και ιδεολογική ηγεμονία και επικάλυπτε τα πάντα, κρατώντας ισχυρά και διακριτά τα ιδεολογικοπολιτικά χαρακτηριστικά του ΠΑΣΟΚ και δεν φαινόταν οι άλλες, οι κρυμμένες πλευρές που στην συνέχεια φάνηκαν.

Κάτι  τέτοιο ουσιαστικά αναπαράγεται και σήμερα, διότι τα φαινόμενα του κυβερνητισμού είναι έντονα, παρόντα και προφανώς επηρεάζουν συμπεριφορές και πρακτικές που οδηγούν σε διαφοροποιήσεις και συγκρούσεις, πέραν του ότι πολλές από τις συγκρούσεις έχουν έντονο το προσωπικό και όχι το πολιτικό στοιχείο.

Τέλος σε ότι αφορά την άκρα επιφυλακτικότητα μου, για όσους ασχολούνται περιφερόμενοι για την Κεντροαριστερά,  ανεξάρτητα του πως εμφανίζονται σήμερα, ως φυσικά πρόσωπα είναι σχεδόν οι ίδιοι που πρωταγωνίστησαν και στην κίνηση των 58.

Τότε, μόλις έφτασε το θέμα στις ιδιότητες, στην εκπροσώπηση και στους προσωπικούς ρόλους, άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη.

Αυτό το σύστημα προσώπων και αντιλήψεων είναι ασταθές, άρα πολιτικά αφερέγγυο και δεν μπορείς να στηριχτείς.

Η τελευταία μάλιστα ανακοίνωση των κινήσεων στις 18 Φλεβάρη, πρόσφατα, που στην ουσία ταυτίζονται με τις θέσεις του ΠΟΤΑΜΙΟΥ αλλά και των τριών, πολύ με προβληματίζουν… που τελικά στοχεύουν και μέχρι που συμμετέχουν, συμφωνούν και στηρίζουν την Δημοκρατική Συμπαράταξη;

Με τέτοιες αντιλήψεις και πρακτικές, σοβαρό πολιτικό σχεδιασμό δεν μπορεί να κάνεις, η πολιτική δεν είναι παιχνίδι σαλονιού και τα κόμματα δεν είναι λέσχες με ασταθή συστήματα, δεν μπορείς να προχωρήσεις.

Ένα πολιτικό σχέδιο που έχει κατά βάση ως στόχο τους ρόλους και τις ιδιότητες προσώπων, ουσιαστικά την προσωπική τους πολιτική διάσωση, δεν είναι σχέδιο και είναι καταδικασμένο να αποτύχει στην αφετηρία του.

Όσοι λοιπόν περιτριγυρίζουν το ΠΑΣΟΚ τώρα που ξαναγίνεται ελκτικό, με τέτοιους προσωπικούς στόχους, αν δεν το καταλάβουν οι ίδιοι και να πάνε αλλού να ψάξουν, το ΠΑΣΟΚ οφείλει να τους δείξει ξεκάθαρα ότι δεν προσφέρεται.

Η ουσιαστική πολιτική δεν είναι παίξε γέλασε, ούτε για να περνούν την ώρα τους διάφοροι αργόσχολοι, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, διότι αφορά το παρόν και το μέλλον του τόπου και του λαού.

Ροή Ειδήσεων

23/09/2021 | 23:54

Συνάντηση Μητσοτάκη-Γκουτέρες: Η Ελλάδα σταθερά υπέρμαχος της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο

23/09/2021 | 23:38

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε παντοπωλείο στο Τενεσί: Πληροφορίες για 12 τραυματίες

23/09/2021 | 23:23

Κωνσταντίνος Μπoγδάνος για τη λίστα με τα προσφυγόπουλα: Λάθος μου όμως πέρα από το δέντρο υπάρχει και το δάσος

23/09/2021 | 22:59

Σεισμός στη Θήβα – Ανάστατοι οι κάτοικοι

23/09/2021 | 22:54

ΓΕΝΟΠ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ: Η κυβέρνηση χαρίζει ένα από τα πιο ακριβά ασημικά της

23/09/2021 | 22:51

Αθηνά: «Θέλω να βλέπω συνέχεια τον Αλέξη – Είμαι αχόρταγη»

23/09/2021 | 22:41

Ολλανδία: 12χρονος πήγε τον πατέρα του στο δικαστήριο, επειδή δεν τον άφηνε να εμβολιαστεί και κέρδισε

23/09/2021 | 22:38

Σασμός: Τι θα δούμε στο επεισόδιο της Δευτέρας – Συνταρακτικές εξελίξεις

23/09/2021 | 22:32

Μητσοτάκης: Να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για τη διεύρυνση της πρόσβασης σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια παντού

23/09/2021 | 22:12

ΤΖΟΚΕΡ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 2.000.000 ευρώ

23/09/2021 | 22:10

ΣΥΡΙΖΑ για ΔΕΗ: Έγκλημα κατά του ελληνικού λαού η αιφνιδιαστική απόφαση για ιδιωτικοποίηση

23/09/2021 | 22:09

Αναπάντεχο «διαζύγιο» για Γαρμπή-Σχοινά! Γιατί ναυάγησαν τα σχέδιά τους (ΕΙΚΟΝΕΣ)

23/09/2021 | 22:04

Κάτια Ζυγούλη: Τα σημειώματα αγάπης που της αφήνουν τα παιδιά της

23/09/2021 | 21:55

Πρετεντέρης: Καλύτερα τα κόμματα να τσακώνονται για την οικονομία παρά για άλλα ακατανόμαστα

23/09/2021 | 21:39

Ποιους «φωτογραφίζει» η Γεννηματά; «Κάποιοι φτάνουν σε ακροδεξιές αντιλήψεις»
Κι όμως η Ευρώπη ήταν εδώ
Η 11η Σεπτεμβρίου στην Ευρώπη
Με καθρεφτάκια προς ιθαγενείς…
Οι φυλακές έχουν εκκενωθεί από εργαζομένους
Η 3η του Σεπτέμβρη δεν είναι μια ανούσια νοσταλγία του παρελθόντος
Η 3η Σεπτεμβρίου και μια νέα πρόκληση