Αθήνα

21 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ιωάννα Μαλέσκου: Άσχημα νέα για την παρουσιάστρια του «Love it»

OPINION

«Τράπεζες Α.Ε.»: Aς ανοίξει ο Φάκελος!

Όταν ο Γεώργιος Σταύρου από την Ήπειρο ίδρυσε το 1841 την «Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα», το πρώτο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους...

Δεν θα μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξή τους, τη νομική διασύνδεσή τους με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και την εμπορική και επενδυτική τους δραστηριότητα διεθνώς με σκοπό το ΚΕΡΔΟΣ των μετόχων τους και τον απίστευτο πλουτισμό των τραπεζιτών τους.

Κάθε τραπεζίτης όμως ένα πράγμα γνωρίζει πολύ καλά.

Τη Δύναμη του χρήματος & τη Δύναμη των Τραπεζών!

Τη δύναμη αυτή που δεν έχει χρώμα, δεν αισθάνεται την ανάγκη να ασπαστεί ιδεολογίες κι αν συμβεί να το κάνει θα το κάνει προς ίδιον όφελος.

Τη δύναμη που μπορεί να μεταμορφώσει τον άνθρωπο στο πιο άγριο “Ζώον”, σε έναν τύποις υπεράνθρωπο που έχει την ψευδαίσθηση ότι είναι Θεός.

Που νομίζει ότι τίποτα δεν μπορεί να τον αγγίξει αφού όλα μπορεί να τα αγοράσει ακόμη και τους ανθρώπους.

Που νομίζει ότι μπορεί να διατάζει και να εξουσιάζει τους πάντες γύρω του γιατί απλά όλοι οι άνθρωποι  γύρω του είναι μόνον αριθμοί και νούμερα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Η δε ανθρώπινη αξία τους είναι ισότιμη με το ύψος των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Που νομίζει ότι μπορεί να «ανεβάζει» κυβερνήσεις.

Να «ρίχνει» κυβερνήσεις, όταν οι τελευταίες τολμούν να διατυπώσουν άσκηση εκτελεστικής εξουσίας που αντιτίθεται στα οικονομικά συμφέροντα και στους σχεδιασμούς τους.

Να έχει λόγο για τους υποψήφιους αρχηγούς των κομμάτων.

Να έχει λόγο για τους Υπουργούς Οικονομικών & Ανάπτυξης των Κυβερνήσεων.

Να έχει λόγο για το ποιος από τους υποψήφιους Πανεπιστημιακούς θα επιλεγεί τελικά στις Νομικές Σχολές της Χώρας.

Να έχει λόγο και διαύλους επικοινωνίας με τη Δικαστική εξουσία της χώρας.

&

Τέλος να είναι το μεγάλο «Αφεντικό» των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία – ελλείψει ενός υγιούς εκπαιδευτικού συστήματος – διαμορφώνουν ελλιπώς το προφίλ του μέσου Πολίτη.

Την περίοδο 2000-2008 ενεγράφησαν εις τα Πρωτοδικεία της Ελληνικής Επικράτειας εκατομμύρια ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ για εγγραφή προσημείωσης υποθήκης από τα στεγαστικά δάνεια που χορήγησαν και οι 4 συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα.

Για κάθε στεγαστικό δάνειο η Τράπεζα και ο δανειολήπτης προσερχόταν ως διάδικα μέρη σε Δίκη στα αρμόδια Δικαστήρια της Χώρας και συναινούσαν αμφότεροι  εις την πιθανολόγηση κινδύνου για τη μη εξόφληση αυτού του δανείου.

Για κάθε μία από αυτές τις δίκες εκδιδόταν Δικαστική Απόφαση, η οποία ενεγράφετο υποχρεωτικά εις τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας ως εμπράγματη ασφάλεια της Τράπεζας. (Αντίγραφο αυτής της Δικαστικής Απόφασης διατηρείται ακόμη και σήμερα στα αρχεία των Πρωτοδικείων της χώρας).

Την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο (2000-2008), η Lehman Brothers, η τέταρτη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την Goldman Sachs, τη Morgan Stanley και τη Merrill Lynch είχε χορηγήσει στους αμερικανούς πολίτες τόσα πολλά στεγαστικά δάνεια και είχε υποθηκεύσει ακολούθως τόσα πολλά ακίνητα που έφθασε σε σημείο να κατέχει περιουσιακά στοιχεία άνω των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Το 2008 η εμπορική αξία των ακινήτων που είχε υποθηκεύσει ήταν 30 φορές μεγαλύτερη από το κεφάλαιό της.

Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα στη Νέα Ορλεάνη με νεόδμητα σπίτια που είχαν αποκτηθεί από τους αμερικανούς πολίτες μέσω στεγαστικών δανείων και είχαν υποθηκευθεί για την εμπράγματη εξασφάλιση της τράπεζας ερημώθηκαν κι έγιναν «σκιές» αφού οι πολίτες που επλήγησαν από την οικονομική κρίση αδυνατούσαν να εξοφλήσουν το στεγαστικό δάνειο τους, έχασαν τις  περιουσίες τους κι απομακρύνθηκαν από αυτές.

Στην Ελλάδα το 60% περίπου των στεγαστικών δανείων που χορηγήθηκαν την περίοδο 2000-2008 μετατράπηκαν σε «κόκκινα δάνεια».

Οι τράπεζες επικαλούμενες ακριβώς αυτή τη ζημία στο παθητικό των ισολογισμών τους ζητούσαν επίμονα από τις ελληνικές κυβερνήσεις και πέτυχαν (προκειμένου να σωθούν από κατάρρευση) με την αντίστοιχη έγκριση και γνωμοδότηση της Τράπεζας της Ελλάδος 3 ανακεφαλαιοποιήσεις με την πρώτη να λαμβάνει χώρα το 2012-2013 μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που στοίχισε περίπου 25,5 δις.ευρώ, η δεύτερη το 2014 ύψους 8,3 δις ευρώ και η Τρίτη ανακεφαλαιοποίηση το 2015 ύψους 5,3 δις.ευρώ.

Χρήματα που τα πλήρωσε αγόγγυστα ο Ελληνικός Λαός, ο οποίος είδε το εισόδημά του να μειώνεται παραπάνω από το μισό και τη ζωή του πολλές φορές να καταστρέφεται.

Λίγο πριν την έναρξη στην Ελλάδα των πλειστηριασμών ακινήτων για τα κόκκινα δάνεια από τις εταιρίες διαχείρισης αυτών στις οποίες πουλήθηκαν τα κόκκινα δάνεια προκειμένου «να καθαρίσουν» λογιστικά οι ισολογισμοί των τραπεζών, ας ανοίξει ο φάκελος “ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ των Τραπεζών” κι ας απαντηθούν με παρρησία από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ορισμένα ερωτήματα για τη λειτουργία των τραπεζών, την επενδυτική τους δράση καθώς και την πιθανή τους ευθύνη για το χρώμα που πήραν τελικά αυτά τα δάνεια των πολιτών:

  1. Η Δικαστική Εξουσία (μέσω του αυτοδιοίκητου αυτής) διαβίβασε ή όχι κάποια επιστολή ή απόρρητη έκθεση προς τους Υπουργούς Οικονομικών της εκτελεστικής εξουσίας θέτοντάς τους υπόψιν το πρωτόγνωρο φαινόμενο της χορήγησης μαζικών στεγαστικών δανείων από τις ελληνικές τράπεζες την περίοδο 2000-2008; Κι αν δεν το έκανε τότε γιατί δεν το κάνει τώρα και δεν δίδει τα στοιχεία που διατηρεί η διοίκηση των πρωτοδικείων της χώρας (αρχείο πινακίων) για τις συναινετικές εγγραφές προσημειώσεων υποθηκών για κάθε έτος χωριστά την περίοδο 2000-2009.
  2. Ο αριθμός των δανείων που χορηγήθηκαν από κάθε τράπεζα χωριστά την περίοδο 2000-2008 (και το συνολικό χρηματικό ποσό των δανείων) υπήρξε νόμιμος βάσει του κεφαλαίου τους και της εικόνας των ισολογισμών που εμφάνιζαν τότε αφενός και βάσει της μακροοικονομικής πολιτικής βιωσιμότητας που επιτάσσει πάντα η χρηστή διοίκηση της κάθε τράπεζας χωριστά αφετέρου;
  3. Ποιος ο εποπτικός ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο 2000-2009 κι αν η καταστατική “ιδιαίτερη νομική υποχρέωση αυτής” για τον έλεγχο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της χώρας πληρώθηκε νομικά ή όχι. Κι αν όχι ποιες πράξεις και ποιές σημαντικές παραλείψεις εντοπίζονται και από ποιούς;
  4. Ποιες εταιρίες “ειδικού σκοπού” σύστησαν και οι 4 συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα την περίοδο 2000-2009 αρχικά κι εν συνεχεία την περίοδο 2009-2018, για ποιο λόγο, ποια η νομική τους εικόνα σήμερα, σε ποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συμμετείχαν μετοχικά την επίμαχη περίοδο και ποια τα κέρδη τους ;
  5. Σε ποια διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συμμετείχαν μετοχικά οι 4 συστημικές τράπεζες και ποια τα ετήσια κέρδη τους από αυτά α) αρχικά την περίοδο 2000-2009, β)εν συνεχεία την περίοδο 2009-2018 και γ) σήμερα ;
  6. Η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, μία τράπεζα που συστήθηκε για τις ανάγκες του λαού, πουλήθηκε την περίοδο της κρίσης με συγκεκριμένο τίμημα. Πώς αυτή η ιστορική τράπεζα έφθασε στην οικονομική κατάρρευση και γιατί πουλήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες “αντί πινακίου φακής”;
  7. Οι ισολογισμοί των τραπεζών αναρτώνται δημόσια και είναι γνωστοί. Τα πόθεν έσχες των Πολιτικών αναρτώνται επίσης δημόσια και είναι γνωστά. Ενδιαφέρον θα είχε να δούμε τα πόθεν έσχες των τραπεζιτών αλλά και των Δικαστικών Λειτουργών την περίοδο 2000-2009, εν συνεχεία την περίοδο 2009-2018 αλλά και σήμερα.

Αν υποθέσουμε ότι οι τράπεζες σήμερα παρουσίαζαν το οργανόγραμμα των υπηρεσιών τους θα έβλεπε κανείς την επιρροή που οι τελευταίες ασκούν σε αυτό που στον Δυτικό πολιτισμό είθισται να αναφέρεται ως «Σύστημα».

Οι οικονομικές και νομικές τους υπηρεσίες (κυρίως οι ανώτερες υπηρεσίες αυτών) καλύπτονται από εργαζόμενους 4 κατηγοριών.

Το ¼ των εργαζομένων είναι επιλογές της HumanResources υπηρεσίας της τράπεζας, το ¼ είναι πανεπιστημιακοί, το ¼ είναι τα «ραβασάκια» των κομμάτων με την κάθε φορά άνοδό τους στην εξουσία και το ¼ παιδιά ανώτερων Δικαστικών Λειτουργών.

Οι τράπεζες έχουν καταφέρει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να ελέγξουν το αποκαλούμενο από τον δυτικό πολιτισμό «Σύστημα εξουσίας» κι ως εκ τούτου το ίδιο σύστημα αδυνατεί “να σηκώσει ανάστημα”.

Σήμερα, οι τράπεζες ως αυτόκλητοι πρόδρομοι της 4ης βιομηχανικής επανάστασης στην Ελλάδα αδιαφορούν για τον άνθρωπο και την εξατομίκευση των χαρακτηριστικών της κάθε τραπεζικής πράξης χωριστά.

Ενδιαφέρονται μόνον για τους αριθμούς της αυτοματοποιημένης κάθε φορά τραπεζικής πράξης χωριστά.

Αξιοσημείωτη είναι η μονομερής απόφαση των τραπεζών (χωρίς να ζητείται η συναίνεση του αντισυμβαλλομένου Πολίτη) για τον τρόπο εκτέλεσης των τραπεζικών συναλλαγών.

Το e-banking αρχικά διαφημιζόταν ως μία νέα υπηρεσία των τραπεζών που θα εξυπηρετούσε τον Πολίτη με μηδέν (0) χρέωση.

Την ίδια ώρα που διαφήμιζαν τη μηδενική χρέωση του e-banking αύξαναν προκλητικά τις προμήθειες στις τραπεζικές συναλλαγές γι’ αυτούς που δεν χρησιμοποιούσαν τον ηλεκτρονικό τρόπο συναλλαγών ακόμη και στα 2,80 ευρώ ανά τραπεζική πράξη.

Σήμερα, όλες οι τραπεζικές συναλλαγές μέσω e-banking(πλην μίας) έχουν προμήθεια, η οποία καταχωρείται στα κέρδη της τράπεζας σωρρευτικά με τα υπόλοιπα κέρδη των απολύσεων εργαζομένων, της εθελουσίας αποχώρησης καθώς και της κατάργησης θέσεων εργασίας .

Κι επειδή άρχισα με τον τραπεζίτη Γεώργιο Σταύρου θα ήθελα να τελειώσω με αυτόν γιατί πάντα θέλω να προτάσσω τη φωτεινή πλευρά κάθε νομίσματος.

Θυμίζω σε όλους ότι αν και τραπεζίτης υπήρξε μεγάλος Έλληνας ευεργέτης που συνέβαλε στην ανασυγκρότηση αυτής της χώρας.

Φημιζόταν για την εντιμότητά του και το σεβασμό του στη δημόσια περιουσία και γι΄αυτό το λόγο ο Ιωάννης Καποδίστριας του ανέθεσε υψηλά αξιώματα στο νέο κράτος.

Στα ευεργετήματα του Γεωργίου Σταύρου περιλαμβάνεται η ίδρυση και χρηματοδότηση νοσοκομείων, γηροκομείων, οικοτροφείων και βιβλιοθηκών για το καλό αυτού του τόπου.

Συνέβαλε στην κατά το δυνατόν δημιουργία μίας αυτοδύναμης Ελλάδας σύμφωνα με τις ευρωπαικές αντιλήψεις της εποχής.

Σήμερα, δεν μπορώ να αντιπαραβάλλω κάποιον σύγχρονο Τραπεζίτη σαν τον Γεώργιο Σταύρου.

Δεν τρέφω αυταπάτες ότι οι Τράπεζες θα  πάψουν να είναι ανώνυμες εταιρίες και ότι ο σκοπός τους θα πάψει να είναι το κέρδος.

Άλλωστε αυτή είναι η φυσική τους αποστολή.

Όμως πιστεύω βαθύτατα στην αξία του Ανθρώπου, η οποία δεν πρέπει να υποτιμάται από κανέναν στη Δημοκρατία.

Ούτε από τις Τράπεζες ΑΕ.

Οι Τράπεζες δεν είναι κάτι υπεράνω της συντεταγμένης Πολιτείας ούτε είναι κάτι αυτοτελές και έξω από την συντεταγμένη Πολιτεία.

ΌΛΟΙ τηρούμε τους νόμους της ίδιας συντεταγμένης Πολιτείας και το Σύνταγμα αυτής που σκοπό έχει την προστασία πρωτίστως της αξίας του ανθρώπου κι όχι των αριθμών !

*Η Σπυριδούλα Γεωργίου είναι Δικηγόρος Παρ’ Άρείω Πάγω, Mediator, Συντονίστρια Τομέα Δικαιοσύνης ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Ροή Ειδήσεων

18/06/2021 | 00:02

Γλυκά Νερά: Τελικά η «ψυχολόγος» της Κάρολαϊν βοήθησε στην εξιχνίαση – Τι είπε στην Αστυνομία

17/06/2021 | 23:53

«Βράζει» από τον κορονοϊό η Αφρική

17/06/2021 | 23:42

Η σπαρακτική αγκαλιά της μάνας της Κάρολαϊν στον δολοφόνο της κόρης της λίγο πριν ομολογήσει το έγκλημα

17/06/2021 | 23:26

Σπουδές και Εργασία!

17/06/2021 | 23:10

Γλυκά Νερά: O 32χρονος πιλότος «σκηνοθέτησε» εμπνευσμένος από τη ληστεία στον εκπαιδευτή του, στο Αλεποχώρι (vid)

17/06/2021 | 22:57

Συζυγοκτονίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα – Το διαμελισμένο σώμα της συζύγου του Π. Φραντζή, το αιματοβαμμένο 2008 και η παπαδιά

17/06/2021 | 22:41

Κοινωνικό συμβόλαιο, το νέο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

17/06/2021 | 22:38

Μιχάλης Μανιάτης: Εγκατέλειψε την Αθήνα και ζει… σε μια σπηλιά!

17/06/2021 | 22:25

Γλυκά Νερά: «Θα σε χωρίσω και θα φύγω με το παιδί», τού είπε η Κάρολαϊν και εκείνος την έπνιξε!

17/06/2021 | 22:11

Δανάη Μίχου στο TheCaller: «Γυναίκες και άνδρες πρέπει να προπονούνται με τον ίδιο τρόπο»

17/06/2021 | 22:06

Τζόκερ: Διπλό τζακ ποτ και τουλάχιστον 2,3 εκατ. ευρώ την Κυριακή-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν

17/06/2021 | 22:05

Παπαστράτος: Νέα μεγάλη επένδυση 125 εκατ. ευρώ

17/06/2021 | 21:54

Γλυκά Νερά: «Θόλωσα και την έπνιξα μετά από καβγά– Δεν είπα τίποτα γιατί θα έμενε ορφανό το παιδί», είπε ο 32χρονος

17/06/2021 | 21:39

Γλυκά Νερά: Έκτακτο «Φως στο Τούνελ» μετά την ομολογία του 32χρονου πιλότου

17/06/2021 | 21:27

Πανελλήνιο σοκ! Ομολόγησε ο 32χρονος πιλότος ότι σκότωσε την 20χρονη Κάρολαϊν στα Γλυκά Νερά
Σπουδές και Εργασία!
Θα αλλάξει o Μπάιντεν την Ευρώπη;
Η απειλητική «σύνοδος» τριών ειδών πληθωρισμού
Ο «εκσυγχρονισμός» της γαλέρας
Διδάγματα και αποφάσεις της πανδημίας Covid-19
Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Από το «θαύμα» με την ανεργία στην επίθεση κατά της εργασίας