• Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου
  • 23:25

Αθήνα

15 oC

αίθριος καιρός

Στα ύψη τα ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας την ίδια στιγμή που παγώνουν τα ενοίκια για 5 χρόνια στο Βερολίνο

Αθήνα- Οκτώβριος 2019. Γκαρσονιέρα 35 τ.μ. στο Κουκάκι ενοικιάζεται 580 ευρώ τον μήνα ή 17 ευρώ το τετραγωνικό, διαμέρισμα 43 τ.μ. στα Ιλίσια, σε πολυκατοικία 53 ετών, προσφέρεται στα 770 ευρώ ή 18 ευρώ/τ.μ., ενώ ένα άλλο 44 ετών στο Θησείο, επιφάνειας 47 τ.μ., ενοικιάζεται 650 ευρώ τον μήνα ή 14 ευρώ το τετραγωνικό.

Αθήνα- Οκτώβριος 2019. Γκαρσονιέρα 35 τ.μ. στο Κουκάκι ενοικιάζεται 580 ευρώ τον μήνα ή 17 ευρώ το τετραγωνικό, διαμέρισμα 43 τ.μ. στα Ιλίσια, σε πολυκατοικία 53 ετών, προσφέρεται στα 770 ευρώ ή 18 ευρώ/τ.μ., ενώ ένα άλλο 44 ετών στο Θησείο, επιφάνειας 47 τ.μ., ενοικιάζεται 650 ευρώ τον μήνα ή 14 ευρώ το τετραγωνικό.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αλέξανδρος Κασσανδρινός

Οι τιμές μπορεί να φαίνονται υπερβολικές για τα σημερινά δεδομένα, αλλά είναι πραγματικές και προέρχονται από τις αγγελίες που αναρτούν ιδιοκτήτες και μεσιτικά γραφεία. Τα ενοίκια αυτά είναι απλησίαστα για έναν υπάλληλο, έναν φοιτητή ή ένα ζευγάρι. Είναι απλησίαστα γενικά για την μεσαία τάξη.

Τα σπίτια που διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση στην καρδιά της πρωτεύουσας είναι πλέον ελάχιστα και πανάκριβα, όταν την ίδια ώρα στην Κηφισιά ένα διαμέρισμα 136 τ.μ. ενοικιάζεται 800 ευρώ ή 6 ευρώ το τετραγωνικό και στην Εκάλη βρίσκουμε διαμέρισμα 110 τ.μ. με 900 ευρώ τον μήνα ή 8 ευρώ το τετραγωνικό.

Τα ενοίκια κατοικιών σε περιοχές όπως το Κουκάκι, το Μετς, ακόμη και τα Εξάρχεια, έχουν τραβήξει για τα καλά την ανηφόρα, με τις αυξήσεις να κινούνται ακόμα και πάνω από 30% σε σχέση με τα έτη 2015-2018. Μέσα σε μια διετία το Κουκάκι έγινε ακριβότερο από την Εκάλη. Αυτό είναι το λιγότερο παράλογο σε μια χώρα που βγαίνει από μια πολυετή και δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Από την άλλη η Γερουσία του Βερολίνου, η τοπική κυβέρνηση της πόλης, της οποίας προΐσταται ο δήμαρχος έβαλε φρένο στην ανεξέλεγκτη αυτή, άνευ προηγουμένου, αύξηση των ενοικίων και υιοθέτησε νομοσχέδιο που παγώνει για πέντε χρόνια τα μισθώματα στη γερμανική πρωτεύουσα. Αν υιοθετηθεί αυτό το νομοσχέδιο και από την Ομοσπονδιακή Βουλή θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2020.

Στις επιμέρους ρυθμίσεις του νόμου προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι από το 2022 και μετά μπορεί λόγω πληθωρισμού να αυξηθεί το ενοίκιο ως και 1,3% ετησίως και ως και 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σε περίπτωση ανακαίνισης. Παράλληλα όμως δεν επιτρέπεται στους ιδιοκτήτες να αυξήσουν το ενοίκιο όταν αλλάζει ο ενοικιαστής. Εξαίρεση αποτελούν κατοικίες που το ενοίκιό τους είναι κάτω από 5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Σε αυτή την περίπτωση επιτρέπεται μια αύξηση ως και 1 ευρώ.

Επιπλέον προβλέπεται ότι ο νέος ενοικιαστής δεν θα πληρώνει περισσότερο από 9,80 ευρώ το τ.μ. (χωρίς τα κοινόχρηστα), ανεξάρτητα πόσο υψηλό ήταν το παλιό ενοίκιο. Το νομοσχέδιο διευκρινίζει ότι υπάρχοντα ενοίκια που είναι κατά 20% υψηλότερα από 9,80 ευρώ το τ.μ. συνιστούν «τοκογλυφικά ενοίκια» και θα πρέπει να μειωθούν. Ανώτατο όριο για ενοίκια θα είναι μελλοντικά 11,76 ευρώ το τ.μ. (9,80 ευρώ συν 20%). Πάντως, ο μέσος όρος της τρέχουσας τιμής στις προσφορές ενοικιαζόμενων κατοικιών στο Βερολίνο ανέρχεται στο 11,60 ευρώ το τ.μ. (Πηγή dw)

O «χρυσός κανόνας» λέει ότι ένα νοικοκυριό, αν θέλει να ζει αξιοπρεπώς, δεν μπορεί να διαθέτει περισσότερο από το ένα τρίτο των εισοδημάτων του για έξοδα στέγασης. Μια μελέτη όμως του  ιδρύματος Hans Bekler διαπίστωσε ότι στις μεγάλες γερμανικές πόλεις το 40% των νοικοκυριών δίνουν περισσότερα από το ποσοστό αυτό. Επίσης 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά στη Γερμανία ωθούνται στη φτώχεια επειδή, παρά τα κοινωνικά επιδόματα που λαμβάνουν, δεν τους περισσεύουν  αρκετά χρήματα, αφού πληρώσουν τα ακριβά ενοίκια.

Μητροπόλεις που επίσης βρίσκονται αντιμέτωπες με τη ραγδαία αύξηση των ενοικίων, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη γερμανική πρωτεύουσα και εξετάζουν το ενδεχόμενο να θέσουν σε εφαρμογή αντίστοιχα μέτρα «παγώματος» ενοικίων. Για παράδειγμα, στο Μόναχο ασκείται πίεση για «πάγωμα» των ενοικίων για τα επόμενα έξι χρόνια, ενώ στην Πορτογαλία και στη Νέα Υόρκη έχουν ήδη επιβληθεί περιορισμοί στους ιδιοκτήτες.

«Μπαίνουμε σε ανεξερεύνητη περιοχή. Άλλοι το συζητούν, αλλά εμείς το πραγματοποιούμε», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Μichael Müller, δήμαρχος του κρατιδίου του Βερολίνου. Στην Αθήνα εμείς άραγε είμαστε τόσο θαρραλέοι;

*Ο Αλέξανδρος Κασσανδρινός είναι δικηγόρος Αθηνών, Φρανκφούρτης

Send this to a friend