• Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου
  • 19:55

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Στην Ελλάδα ακόμη και το μεσανατολικό προσεγγίζεται με οπαδική αντίληψη

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πως προσεγγίζεται ακόμα και το μεσανατολικό ένα ιδιαίτερα σύνθετο πρόβλημα, με οπαδική αντίληψη στην Ελλάδα και βασικά σε μια λογική η οποία πατάει πάνω στην κοίτη της ψυχροπολεμικής θεώρησης των πραγμάτων.

Γράφει ο Σωτήρης Κατσέλος (στο προφίλ του στο facebook)

Έτσι σχεδόν αυτόματα η αριστερά και μέρος της κεντροαριστεράς ταυτίζεται με την Αραβική και δη την Παλαιστινιακή - Αραβομεσογειακή πλευρά, καθώς οι σχέσεις που είχαν διαμορφωθεί με τα σοσιαλιστικής εμπνεύσεως Μπααθικά καθεστώτα και τα ενθικοαπελευθεροτικά - αντιιμπεριαλιστικά κινήματα, ήταν ιδιαίτερα βαθιές, τροφοδοτούμενες και από την συνεπή Σοβιετική τότε προπαγάνδα.

Από την άλλη πλευρά η δεξιά και το φιλελεύθερο κέντρο θεωρεί σχεδόν δεδομένο ότι θα πρέπει να ταυτιστεί με την Ισραηλίτικη πλευρά καθώς αυτή αποτελεί προέκταση της "αγίας" Αμερικάνικης πολιτικής. Το Ισραήλ είναι η Δύση, είναι η δημοκρατία σε μια θάλασσα ολοκληρωτισμού είναι η τεχνολογία, η πρόοδος κλπ. Ο συμβολισμός άλλωστε της υπεροχής του πολέμου του 67 είναι απόλυτος.

Έτσι και για τις 2 πλευρές στο σήμερα, ελάχιστη σημασία έχουν τα γεγονότα. Το τι θα στηρίξει κάποιος είναι προκαθορισμένο από τον μόνιμο διχασμό που χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία. Έτσι έχουμε αριστερούς που θα στηρίξουν ακόμα και τη "φασίζουσα" Χαμάς ή θα ανεχτούν το ISIS σιωπηρά έστω, έχουμε "φιλελεύθερους" που θα επιστρατεύσουν ένα σωρό "επιχειρήματα" για το πόσο λογικό είναι να πυροβολείς παιδιά.

Βέβαια και στις 2 περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε απλά για ιδεοληψία, για μια παυλοφική αντίδραση στα ερεθίσματα που δημιουργούνται σε μια φαντασιακή πολιτική ανάλυση, μακριά από τη πραγματική γεωπολιτική σκακιέρα και τα δεδομένα συμβάντα.

Send this to a friend