Αθήνα

13 oC

ελαφρές νεφώσεις

Στην Υγεία δεν χρειαζόμαστε ΣΔΙΤ, Υπουργό χρειαζόμαστε!

Η δημόσια Υγεία και περίθαλψη έχει υποστεί βαρύ πλήγμα τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει πανευρωπαϊκά προσπάθεια για περικοπή δημοσίων δαπανών στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης αλλά αυτός είναι ο μόνος δρόμος;

Η δημόσια Υγεία και περίθαλψη έχει υποστεί βαρύ πλήγμα τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει πανευρωπαϊκά προσπάθεια για περικοπή δημοσίων δαπανών στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης αλλά αυτός είναι ο μόνος δρόμος;

ΓΡΑΦΕΙ Ο Μιχάλης Καπίρης

Στην Ελλάδα πέρα από γεμάτα νοσοκομεία με ασθενείς έχουμε και έλλειψης… οι ελλείψεις αυτές αφορούν γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, πρώτες ύλες και φάρμακα. Τα δύο μεγέθη είναι αντίστροφος ανάλογα και αυτό κάνει το δημόσιο σύστημα υγείας να βρίσκεται αιμόφυρτο και εγκαταλελειμμένο στο δρόμο της φιλελεύθερης πολιτικής της ένωσης.

Ωστόσο η διεθνείς εμπειρία δείχνει ότι ο ελεύθερος ανταγωνισμός στον τομέα της Υγείας έχει αποτύχει, η ΗΠΑ για παράδειγμα έχουν περίπου 10-100 φορές ακριβότερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τις άλλες χώρες του δυτικού κόσμου, πράγμα που καθιστά δυσπρόσιτη την περίθαλψη για όλους αλλά και αυτοί οι οποίοι έχουν πρόσβαση δεν δείχνουν και ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Πράγμα το οποίο δείχνει να βάζει μπροστά στην κούρσα για την προεδρία πολιτικούς με αριστερή ατζέντα και προμετωπίδα ένα νέο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Στην Ελλάδα ωστόσο ακολουθούμε αντίστροφο δρόμο, παρά τις προαναφερθείσες έλλειψης και το κόστος για προμήθειες να φθάνει το 1,5 δις ευρώ ετησίως, τα πάντα μοιάζουν θολά. Ο υπουργός ανήγγειλε ΣΔΙΤ ( Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) για κάλυψη αναγκών σε μηχανήματα που δεν λειτουργούν και μείωση λειτουργικού κόστους. Αρχικά κάποιος θα μπορούσε να πει ότι εφόσον οι πολίτες δεν επιβαρύνονται και το κόστος μειώνεται είναι ευπρόσδεκτες οι ΣΔΙΤ, ωστόσο για κάθε πολίτη ο οποίος έχει ζήσει σε αυτή τη Χώρα και γνωρίζει κάποια πράγματα το σχέδιο φαίνεται κοντόφθαλμο. Καθώς ο τομέας της υγείας χρειάζεται μεταρρύθμιση η οποία να στηρίζει τα νοσοκομεία και τους ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτά προσπαθώντας να σώσουν χιλιάδες ζωές!

Η τελευταία μεγάλη μεταρρύθμιση έγινε το μακρινό 1983 από τον Γεώργιο Γεννηματά με τη δημιουργία του ΕΣΥ, πέρασαν πολλοί υπουργοί ωστόσο η υστεροβουλία και η αναποφασιστικότητα για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος το άφησαν στην κατάσταση που το βλέπουμε σήμερα.

Για την μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας σοβαρή πολιτική κατεύθυνση αποτελεί μία και συντελείτε πάνω στους εξής άξονες:

  • Δωρεάν Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη για όλους, ειδικά για τους οικονομικά ασθενέστερους.
  • Δίκαιη κατανομή Ιατρικών Μονάδων και Προσωπικού, με βάση πληθυσμιακά κριτήρια σε όλη την Επικράτεια και ειδικά στα Νησιά μας.
  • Δημιουργία ενιαίου φορέα για την προμήθεια αναλώσιμων, πρώτων υλών και φαρμάκων με σκοπό την οικονομικότερη προμήθεια αλλά και την σωστότερη διανομή τους.

Κράτος το οποίο δεν περιθάλπει τους πολίτες του, καμία οικονομική ανάπτυξη, καμία επένδυση και κανένα μέτρο ενίσχυσης της μεσαίας τάξης δεν μπορούν να φέρουν την ευημερία!

*Ο Μιχάλης Καπίρης είναι ασκούμενος δικηγόρος, μέλος του Τομέα Δικαιοσύνης του Κινήματος Αλλαγής

Send this to a friend