Αθήνα

5 oC

σποραδικές νεφώσεις

''Στον δρόμο για το Ιδρυτικό Συνέδριο…''

Μπορούμε να δούμε αυτό το εγχείρημα ως μια ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ μιας και η πλειοψηφία της βάσης του όπως και τα περισσότερα από τα συνθετικά του νέου φορέα είναι ΠΑΣΟΚ ή τέως ΠΑΣΟΚ.

Γράφει ο Νίκος Ιωσήφ*

Μπορούμε να διακρίνουμε εσωστρέφεια στις καθημερινές αναμετρήσεις και τους διαγκωνισμούς που λαμβάνουν χώρα μεταξύ προσωπικοτήτων του φορέα και καταλαμβάνουν την επικαιρότητα. Μπορούμε να ανακαλύψουμε σκοπιμότητες, μεθοδεύσεις, αναμετρήσεις μηχανισμών και να εστιάσουμε σε κάθε λογής χαρακτηριστικό που διαμορφώνει ένα θνησιγενές οικοδόμημα.

Μπορούμε να δούμε όμως ένα παιδί που είναι φυσιολογικό να σκουντουφλάει, να πέφτει, να χτυπάει και να γίνεται κακότροπο γιατί τώρα εκπαιδεύεται στο να συγχρονίζει τα βήματα του. Μπορούμε να διακρίνουμε θάρρος και αξιοσημείωτη εξωστρέφεια στο παλιό νυν ή/και τέως ΠΑΣΟΚ που επιχειρεί ώσμωση με νεότερες πολιτικές δυνάμεις και εκφράσεις όπως, μεταξύ άλλων, αυτή της ΕΔΕΜ - Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης. Μπορούμε να ανακαλύψουμε πολιτική καινοτομία σε ένα εγχείρημα που από την μεταπολίτευση και μετά δεν έχει προηγούμενο. Μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι επιχειρείται για πρώτη φορά μια πολιτική σύνθεση δυνάμεων με συγγενείς αλλά όχι όμοιες ιδεολογικές και κοινωνικές καταβολές που απλώς διανύει το απαραίτητο και απολύτως φυσιολογικό μεταβατικό διάστημα μέχρι να βρει μια συντεταγμένη περπατησιά, υλοποιώντας για πρώτη φορά μια ενοποίηση με παρονομαστή το ‘’να εργαστούμε για εκείνα που μας ενώνουν’’. Μια ένωση που κάποια στιγμή πρέπει να επιχειρήσει πολιτικά και κοινωνικά η ίδια η Χώρα ώστε να επανέλθει στην κανονικότητα και να επανακτήσει το δικαίωμα στην ελπίδα.

Είναι επιλογή του καθενός να εστιάσει στις αδυναμίες, τις αδεξιότητες, το παρελθόν και όλα όσα χωρίζουν τα μέρη ενός πολυκομματικού, σήμερα, φορέα ή στην προοπτική, την δυναμική και εκείνα που ενώνουν τις πολιτικές δυνάμεις ενός αυριανού ενιαίου φορέα.

‘’Στην πολιτική όμως, ένα από τα κρισιμότερα μεγέθη είναι ο χρόνος’’, όπως αρέσκεται να επαναλαμβάνει συχνά και με έμφαση ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Μ. Απόστολος Η. Πόντας. Πέρα από το τι επιλέγει σήμερα ο κάθε Πολίτης να βλέπει στο Κίνημα Αλλαγής, πέρα από το τι είναι φυσιολογικό να συμβαίνει σε ένα εγχείρημα που βρίσκεται στα πρώτα του βήματα, είναι ευθύνη όλων όσων θέλουν να λέγονται Πολιτικοί και συμμετέχουν σε αυτό, να ωριμάσουν και να ανδρωθούν γρήγορα. Το απαιτούν οι συνθήκες, το επιβάλει η πολιτική ηθική που θέλουμε και οφείλουμε να εκπροσωπήσουμε!

Ένα πολύ καθοριστικό βήμα για όλους όσους συμμετέχουν στο Κίνημα αυτό και έχουν συνειδητοποιήσει τον παράγοντα χρόνο, είναι σε λίγες ημέρες. Στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής που θα λάβει χώρα από την 16η έως την 18η Μαρτίου. Όλοι τους, όλοι μας, πρέπει να οδηγήσουμε το #kinima_allagis σε ένα συνέδριο που θα σηματοδοτήσει την εμβάθυνση προοδευτικών πολιτικών θέσεων με εφαρμοστική αξία και όχι σε μια αναμέτρηση ή σύνθεση προσωπικών πολιτικών φιλοδοξιών κενού περιεχομένου. Το εγχείρημα είναι μεν πρωτόγνωρο μεταπολιτευτικά αλλά πρέπει να του προσδώσουμε καινοτομία και στο περιεχόμενο.

Να υιοθετήσουμε ως σταθερό παρονομαστή ότι ‘’όλα αλλάζουν και όλα εξαρτώνται από εμάς’’! Να κατανικήσει η κοινή ωφέλεια τον προσωπικό ωφελιμισμό! Να δείξουμε όλοι μαζί και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά, τι πρέπει, τι αξίζει και τι θέλουμε εμείς να βλέπει ο πολίτης στο Κίνημα.

Καλό Συνέδριο λοιπόν!

* O Νίκος Ιωσήφ είναι επικεφαλής Πολιτικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας  της Ε.Δ.Ε.Μ. (Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης) και Μέλος Συντονιστικής Ε.Σ. Κινήματος Αλλαγής.

Send this to a friend