Αθήνα

30 oC

σποραδικές νεφώσεις

Στόχος των τρομοκρατών δεν είναι η ανθρώπινη ζωή αλλά η ελευθερία

Στόχος των τρομοκρατών δεν είναι η ανθρώπινη ζωή αλλά η ελευθερία

Ο Παναγιώτης Παπαχατζής λίγες ώρες μετά το απίστευτο μακελειό στο Παρίσι γράφει ένα αποκαλυπτικό κείμενο για τον πραγματικό στόχο των τρομοκρατών, την αδυναμία του δυτικού κόσμου να δώσει νέες απαντήσεις, την πολύ δύσκολη ημέρα που ξημέρωσε και οτι αυτή προοιωνίζει…

Τα τελευταία 15 χρόνια η τρομοκρατία εξελίχθηκε. Οργανώθηκε διαφορετικά, έφυγε από τα στενά της γεωγραφικά σύνορα και στρατολόγησε εκατοντάδες – ίσως και χιλιάδες κόσμο σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Το χθεσινό χτύπημα στο Παρίσι ήταν απλά μια επίδειξη ισχύος. Η ισχυρότερη της εξέλιξης της τρομοκρατίας, μετά το χτύπημα στους δίδυμους πύργους.

papaxatzisΓράφει ο Παναγιώτης Παπαχατζής

Ο δυτικός κόσμος από την άλλη ολιγώρησε όλα αυτά τα χρόνια, να χτυπήσει το πρόβλημα στη ρίζα του πριν αυτό γιγαντωθεί. Είναι τόσο απαρχαιωμένος ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί που θυμίζει έντονα την προσπάθεια των κυβερνήσεων ανα τον κόσμο να αντιμετωπίσουν την υψηλή φοροδιαφυγή την ώρα που δισεκατομύρια δολάρια μπορούν να αλλάξουν λογαριασμούς και χώρες με ένα κλικ.

Η απάντηση που ενδέχεται να σχεδιάζεται είναι εξίσου προβλέψιμη. Μεγαλυτερος περιορισμός των ατομικών ελευθεριών στην Ευρώπη.

Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει τίποτα που πραγματικά μπορεί να εμποδίσει αύριο, 20 εξτρεμιστές του Ισλάμ να επιχειρήσουν συγχρονισμένη επίθεση στα μετρό των 20 μεγαλύτερων πόλεων της Ευρώπης. Τίποτα απολύτως. Όσο και να περιορίζουμε στο όνομα της ψευδαίσθησης της ασφάλειας τις ελευθερίες μας.

Ποιο είναι όμως το πραγματικό πρόβλημα των εξτρεμιστών του Ισλάμ κατά μας; Η εγκληματική διαχείριση που έχει κάνει η Δύση στις αραβικές χώρες και την Μέση Ανατολή; Πιθανόν. Δεν είναι όμως το ισχυρότερο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των φανατικών ισλαμιστών με την Δύση πιο απλά πράγματα. Είναι η ελευθερία να μπορούμε να μοιραζόμαστε απόψεις, να σεβόμαστε το γεγονός ότι μπορούν να υπάρχουν περισσότερες από μια ιδέες. Οι γυναίκες να σπουδάζουν και να κυκλοφορούν χωρίς μαντήλα. Τους τρελαίνει το γεγονός ότι μπορούμε να βγούμε, να ακούσουμε την μουσική που θέλουμε σε μια συναυλία ή να παρακολουθήσουμε μπάλα με φίλους πίνοντας αλκοόλ. Τους εξοργίζει οτιδήποτε μας διαφοροποιεί.

Στόχος τους δεν είναι η ανθρώπινη ζωή. Είναι η Δημοκρατία, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η ελευθερία της γνώμης. Στόχος τους είναι ο ίδιος ο Διαφωτισμός. Και αποφάσισαν το πρώτο εντυπωσιακό τους χτύπημα να το κάνουν στην χώρα που τον γέννησε.

Αν περιορίσουμε τις ατομικές μας ελευθερίες, αν κλειστούμε στα σύνορα μας, αν αρχίσουμε να φοβόμαστε το ξένο και το διαφορετικό τότε κέρδισαν. Αυτή θα είναι η πραγματική τους νίκη. Δεν είναι εύκολο να γίνει φυσίκα. Σε αυτή τη φάση τίποτα δεν είναι εύκολο και τίποτα δεν είναι απλό. Περνάμε σε σκοτείνη εποχή. Που θα χυθεί και άλλο αίμα. Ας μην σκοτώσουμε όμως την ελευθερία. Μόνο τους τρομοκράτες.
 

Send this to a friend