Αθήνα

32 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία – Πού θα βρέξει σήμερα, Κυριακή

OPINION

Νέα Προγράμματα ΕΣΠΑ – Συνέχεια επικοινωνιακών δηλώσεων…!

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιου για το ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση, το αμέσως προσεχές διάστημα θα προκηρυχθούν οι 4 νέες δράσεις του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την ενίσχυση των μικρομεσαίων υφιστάμενων επιχειρήσεων, των υφιστάμενων τουριστικών επιχειρήσεων, της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Γράφει ο Νικόλας Κακογιάννης* Με τις νέες δράσεις του ΕΣΠΑ επιχειρείται […]

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιου για το ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση, το αμέσως προσεχές διάστημα θα προκηρυχθούν οι 4 νέες δράσεις του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την ενίσχυση των μικρομεσαίων υφιστάμενων επιχειρήσεων, των υφιστάμενων τουριστικών επιχειρήσεων, της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

kakogiannisΓράφει ο Νικόλας Κακογιάννης*

Με τις νέες δράσεις του ΕΣΠΑ επιχειρείται η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, η μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα με αιχμή την καινοτομία και η αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Για πρώτη φορά (θεωρητικά προς το παρόν)στρέφεται σε ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα που αναδεικνύει σε κεντρικό ρόλο παραγωγικούς, ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς κλάδους, όπως  ο τουρισμός, ο αγροδιατροφικός τομέας, αλλά και η μεταποίηση και οι υπηρεσίες υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας ώστε να αυξηθεί το μέγεθος των παραγωγικών μονάδων και να επιταχυνθεί η εισαγωγή νέων προϊόντων που δημιουργούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στη χώρα.

Η μεγαλύτερη πρόκληση του νέου ΕΣΠΑ είναι να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις και τις παθογένειες της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου. Ενίσχυση επιχειρήσεων με όραμα , πραγματικό αποτύπωμα στην Ελληνική οικονομία, παράκαμψη ανούσιων γραφειοκρατικών διαδικασιών, προστασία του μικρομεσαίου επενδυτή από τον κομματισμό και αξιοπιστία της Πολιτείας απέναντι στους επενδυτές με χρονικά ομαλές εκταμιεύσεις των ενισχύσεων.
Τα παραπάνω σημεία στο μέσο πολίτη φαντάζουν αυτονόητα. Για τους επαγγελματίες της συμβουλευτικής και των επενδύσεων μας φαντάζουν όνειρα θερινής νυχτός. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης, τεχνογνωσίας αλλά και η ύπαρξη πολιτικής-κομματικής «αναξιοπρέπειας» έχουν καταντήσει την απορρόφηση των Ευρωπαϊκών Κονδυλίων από την εποχή των Μεσογειακών Προγραμμάτων και των πακέτων Ντελόρ μια τυπική διαδικασία χωρίς εθνική στρατηγική στόχευση και προγραμματισμό.

Ακόμα και τώρα που η ύπαρξη αυτών των κεφαλαίων στην αγορά θα απότελούσε μια ανάσα στη δοκιμαζόμενη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα , η έλλειψη οργάνωσης και τεχνογνωσίας είναι εμφανέστατη. Ο χορός των ανακοινώσεων για τα νέα προγράμματα έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι. Υπουργικές δεσμεύσεις για την επίσημη ανακοίνωση των Οδηγών μέσα στο Νοέμβριο οδήγησαν σε αναταραχή και έρευνα αγοράς χιλιάδες ανθρώπους χωρίς να έχουμε τίποτα χειροπιαστό μέσα Ιανουαρίου πλέον…

Με βάρκα την ελπίδα λοιπόν τις επόμενες βδομάδες αναμένουμε τα εξής 4 προγράμματα:

  1. Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

  1. Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

  1. Νεοφυής επιχειρηματικότητα (Startup)

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

  1. Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης με τους Οδηγούς Υλοποίησης που θα ανακοινώσει είναι τα εξής:

  1. Είναι επαρκείς οι προϋπολογισμοί που έχουν ανακοινωθεί; Θα είναι ικανοποιημένος ο κ.Σταθάκης και ο κ. Χαρίτσης με ένα ποσοστό εγκεκριμένων σχεδίων 20%
  2. Θα ενισχυθεί επιτέλους η πραγματική καινοτομία και πως θα τεκμηριώνεται αυτή;
  3. Θα συνδεθεί η ενίσχυση-επιδότηση με την μετέπειτα επιτυχία ενός επενδυτικού σχεδίου;
  4. Θα βρεθεί τρόπος προκαταβολής ενισχύσεων σε νέους επενδυτές που ασφυκτιούν χρηματοδοτικά;

Για τους Συμβούλους Επιχειρήσεων και επαγγελματίες του χώρου το νέο ΕΣΠΑ και η εφαρμογή του αποτελεί πρόκληση και θα αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

*Dr. Νικόλας Χρ. Κακογιάννης

Πρόεδρος ABEC Group

General Manager ResNovae LP

kakogiannis@abecgroup.gr

 ResNovae LP, εταιρεία Συμβούλων Επιχειρήσεων και Νέων Τεχνολογιών αναλαμβάνει την καθοδήγηση και υποστήριξη των πελατών-επενδυτών σε όλα τα στάδια υλοποίησης του Επενδυτικού τους Σχεδίου με υψηλά ποσοστά επιτυχίας σε προηγούμενα μέτρα ΕΣΠΑ (άνω του 90% ).

Το ολίσθημα της Προέδρου
Η τελευταία ελπίδα για την Αλλαγή…
Γιατί απέτυχε η Pizza Hut
Δήμαρχος «ό, τι να ’ναι»
Ελλάδα και νεοοθωμανικές επιδιώξεις
Γιατί παρακμάζουν οι πλουραλιστικές δημοκρατίες;