Αθήνα

11 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κορωπί: Ανατροπή στο θρίλερ με την εξαφάνιση της 19χρονης Άρτεμις (vid)

OPINION

Τα αντανακλαστικά της Κεντροαριστεράς

Τελικά ποιος θα την πάρει την «πολύφερνη νύφη» της σοσιαλδημοκρατίας; Κανείς, απαντάνε όσοι είναι δίπλα και μέσα στον οργανισμό του Κινήματος Αλλαγής. Παρά την αμετακίνητη θέση των στελεχών του ότι το κόμμα ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί αυτόνομη πορεία στα πολιτικά τεκταινόμενα του τόπου, δεν είναι λίγοι οι «φίλοι» και οι εχθροί που συνεχίζουν να περιγράφουν το Κίνημα Αλλαγής ως συμπλήρωμα.

Είναι οι ίδιοι που την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο το χαρακτήριζαν ως ούρα της ΝΔ λόγω της σκληρής αντιπολίτευσης στην τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος ξεχνά την αλήστου μνήμης τοποθέτηση του κ. Τσίπρα, «εμείς η πρόοδος, όλοι οι υπόλοιποι η συντήρηση»; Σήμερα, οι θέσεις του Κινήματος Αλλαγής αλλά και η συντεταγμένη αντιπολίτευση στην άκρως συντηρητική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ εκθέτουν τους συνομωσιολογούντες, κάνοντας τους να μιλούν για μια, υποτίθεται, συντονισμένη σύμπλευση και κοινή πορεία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ματαιοπονούν. Ξεχνούν, ή θέλουν να ξεχνούν ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι η φυσική συνέχεια της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, είναι ο χώρος που υπηρετεί την δημοκρατία και την κεντροαριστερά χωρίς αστερίσκους. Οι θέσεις και οι νομοθετικές προτάσεις της κοινοβουλευτικής του ομάδας για σειρά θεμάτων όπως το εργασιακό, η πρώτη κατοικία, το ασφαλιστικό, κ.α., αναδεικνύουν την απόσταση της σοσιαλδημοκρατίας από την νεοφιλελεύθερη προσέγγιση του κ. Μητσοτάκη στα ίδια θέματα. Παράλληλα, η συνετή στάση του Κινήματος σε μείζονα ζητήματα όπως η συμφωνία με την Αμερική, η ψήφος των ομογενών, η ασφάλεια των πολιτών, κ.α., υπογραμμίζει τις διαφορές με τον ασύνταχτο και πολυκερματισμένο ΣΥΡΙΖΑ που στο μεταμνημονιακό περιβάλλον συνεχίζει να λειτουργεί ως κόμμα διαμαρτυρίας, απογοητεύοντας μεγάλη μερίδα του κόσμου που τον στήριξε (και) στις τελευταίες εκλογές.

Ο πολιτικός χρόνος όμως είναι αμείλικτος. Όσο και αν η ΝΔ έριξε τον πήχη για αυτοδυναμία με το νέο εκλογικό νόμο, οι πιέσεις από το πιο δεξιό, συντηρητικό κομμάτι της σύντομα θα αρχίσουν να την απομακρύνουν από το πολυπόθητο για την ίδια πολιτικό κέντρο με συνέπεια το «διαζύγιο» από έναν κόσμο που πίστεψε στο προεκλογικό μεταρρυθμιστικό πρόταγμα του κ. Μητσοτάκη. Από την άλλη μεριά, όσο η αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλείται στις ατακαδόρικες αντιπαραθέσεις μεταξύ Τσίπρα-Μητσοτάκη στα έδρανα της Βουλής και παράλληλα όλοι στην Κουμουνδούρου θα ασχολούνται με ένα συνέδριο «διαδρομών και γραμμών» που τελικά το μόνο που θα καταφέρει θα είναι η ισχυροποίηση των παλαιών γραφειοκρατικών μηχανισμών, η συρρίκνωση των ποσοστών της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα φαντάζει αναπόφευκτη. Οι τελευταίες δύο εβδομάδες επιβεβαιώνουν με τον πιο ηχηρό τρόπο όλα τα παραπάνω. Η κυβέρνηση εν είδει απόβασης στέλνει τα ΜΑΤ στα νησιά του βορείου Αιγαίου για να επιβάλει το δόγμα «Νόμος και Τάξη» σε πολίτες που απλά ζητούσαν να εφαρμόσει η ΝΔ τις εξαγγελίες του ίδιου του κ. Μητσοτάκη περί αποσυμφόρησης των νησιών, την ίδια ώρα που ο «κεντρώος» υπουργός Προστασίας του Πολίτη μένει βουβός απέναντι στις βαρβαρότητες μερίδας των σωμάτων ασφαλείας τόσο στα νησιά όσο και στα στενά του Κουκακίου γύρω από τα κατειλημμένα κτίρια. Από την άλλη μεριά, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει σιωπηλός για σειρά ημερών σχετικά με τα γεγονότα του Έβρου και εν τέλει ακούμε τον κ. Τσίπρα να συμφωνεί με το κλείσιμο των συνόρων, μόνο και μόνο για να έρθει καταιγισμός αντιφατικών δηλώσεων αμέσως μετά από διάφορα στελέχη και όργανα του κόμματος που κάνουν λόγο για ανοιχτά σύνορα και ουτοπικές πολιτικές στο μεταναστευτικό. Οι μέρες θυμίζουν τις «αυταπάτες» του 2015 για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης….

Στον πυκνό πολιτικό χρόνο που λαμβάνουν χώρα όλα τα παραπάνω, το Κίνημα Αλλαγής ξεπερνώντας μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας που έλαβε τέλος με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Δεκέμβριο έδωσε πνοή και ελπίδα στον κόσμο της σοσιαλδημοκρατίας. Τα 1200 μέλη που συγκροτούν τους τομείς του Κινήματος σε συνεργασία με τα εκλεγμένα όργανα του, δημιουργούν έναν νέο στην ουσία πολιτικό φορέα με φρέσκιες ιδέες και πολιτικές προσαρμοσμένες στις ανάγκες της εποχής. Το μεταναστευτικό, οι προκλήσεις της Τουρκίας, τα θέματα δημόσιας υγείας αλλά και το κράτος πρόνοιας, το νέο ασφαλιστικό και η καθημερινότητα των πολιτών βρίσκονται στο επίκεντρο των προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής. Οι λύσεις δεν βρίσκονται ούτε στην (περαιτέρω) συντηρητικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας που επιχειρεί η ΝΔ ούτε φυσικά στον εύκολο, λαϊκιστικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ που σκοπεύει στην σύγχυση και εν τέλει στην εκ νέου υφαρπαγή της ψήφου των πολιτών. Η χώρα χρειάζεται τα αντανακλαστικά της προοδευτικής σοσιαλδημοκρατίας σήμερα όσο ποτέ. Το Κίνημα Αλλαγής ως αιχμή της Κεντροαριστεράς θα είναι παρών σε όλες τις μάχες της ελληνικής κοινωνίας.

*Μέλος του Κινήματος Αλλαγής. Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Πολιτικής Κίνησης «Ανανεωτική Αριστερά»  

Μήτσος Παλαιολογόπουλος: Ένας αυτοδίδακτος άνθρωπος που άφησε το αποτύπωμα του και στην ιστορική γραφή
Οι λίγοι πού θεωρούν τον Κουφοντίνα ήρωα είναι βουτηγμένοι στην παράνοια
Η Προεδρία Μπάιντεν, η Ελλάδα, ο Αλβανικός παράγοντας και η προοπτική ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς
Αποφασισμένη για Σχέδιο «Β» στον Τουρισμό η κυβέρνηση
Περί συμμαχιών ο λόγος
«Καλύτερα να κάνει πίσω η Πολιτεία παρά να ηρωοποιήσει τον Κουφοντίνα»