Αθήνα

 

21 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

OPINION

Tα Καλιαρντά… Φυλές και φύλαρχοι…

Τελικά ζητείται ΠΑΣΟΚ!!!!

Χθες σε άλλη ανάρτηση μου είπα ότι άλλη μέρα θ ασχοληθώ με τα Καλιαρντά, τα πολιτικά καλιαρντά εννοείται.

Γράφει ο Γιάννης Σουλαδάκης

Ασχολούμαι όμως σήμερα και παρεμπιπτόντως στην Κρήτη χρησιμοποιείται η λέξη καθαρογλωσσίδια που έχει παραπλήσια έννοια.

Στην ομιλία της στις 3 Ιούνη την Κυριακή που πέρασε στην συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛΛ η κυρία Γεννηματά είπε επί λέξει:

“Μήνυμα ηχηρό, αποφασιστικό, εγερτήριο, φθάνει καθημερινά από τα στελέχη μας σ όλη την Ελλάδα, ότι αισθάνονται πρώτα ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ και μετά ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ, ΕΔΕΜ, KΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ”.

Θέτω λοιπόν το ευθύ ερώτημα, προς όλους τους τέως και νυν προέδρους του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, Βαγγέλη Βενιζέλο, Φώφη Γεννηματά και τον τέως γραμματέα της Κ. Ε του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη :

Αισθάνεσθε όλοι εσείς, ότι είστε πρώτα κάτι άλλο και μετά ΠΑΣΟΚ; ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ και μετά ΠΑΣΟΚ;

Τέτοιες δηλώσεις όπως αυτή που προανέφερα, παρόλο που εγώ έχω ξεκαθαρίσει την θέση μου, ότι είμαι μόνο ΠΑΣΟΚ, με αναγκάζουν να ψάχνομαι…

Τον τελευταίο καιρό έχω γράψει πάρα πολλά κείμενα μέχρι σχολαστικότητας, κινδυνεύοντας να γίνω βαρετός, με τα κείμενά μου αυτά προσπάθησα να τεκμηριώσω προτάσεις, άλλα και να στείλω μηνύματα .

Διαπιστώνω πως μέχρι σήμερα, ότι έχουν αγνοηθεί πλήρως, δεν πειράζει έτσι κι αλλιώς συνηθισμένος είμαι, στο παρελθόν οι συνθήκες κάποιες φορές ήταν τέτοιες, που με ανάγκαζαν να πορεύομαι, πολιτικά εννοώ, μοναχικό δρόμο.

Νομίζω πως έτσι θα ξαναπορευτώ και τελικά νομίζω πως ο μοναχικός δρόμος, είναι καλλίτερος δρόμος, διότι πορεύεσαι με τις αρχές και τις αξίες σου, απαλλαγμένος από τις δεσμεύσεις, τους συμβιβασμούς που κάνεις, στην λογική πάντα ενός ευρύτερου, ενός μείζονος καλού.

Ο φίλος από το παλιό το original ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Μακρόπουλος, όλους εμάς τους ΠΑΣΟΚους μας αντιμετώπιζε ως “είδος”, ως “φυλή” και τον Ανδρέα τον αποκαλούσε “Φύλαρχο” δηλαδή αρχηγό της Φυλής.

Μέσα στην “φυλή” υπήρχαν απόψεις φορτισμένες με αναζητήσεις από το φιλοσοφικό λεξικό του Ρόζενταλ, τις διάφορες μαρξιστικές ακόμη και υποΛενινίζουσες αντιλήψεις, τις υποΤροτσκίζουσες αντιλήψεις, τον Μιχάλη τον Ράπτη, τον Πάμπλο, τον Δημήτρη τον Λιβιεράτο με την Αλγερινή επανάσταση, τον Μπεν Μπελά, τον Μπουμεντιέν και δεν ξέρω πόσες βιλαγιες, τους Ιταλούς, την Νέα Αριστερά με την Μηνιαία Επιθεώρηση και την αείμνηστη Άννα Παπαμιχαήλ, όλο αυτό το αυθόρμητο ρεύμα, με το ΚΕΜΕΔΙΑ, Κέντρο Μελετών Διαφώτισης, να προσπαθεί, να επιχειρεί, αυτό το πολυποίκιλο ρεύμα αντιλήψεων, ρευμάτων, να το μορφοποιήσει ως το ευρύ ιδεολογικό υπόβαθρο του ΠΑΣΟΚ. Τότε ο καθένας από την ιστορική πολιτική του καταγωγή, πριν ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ έφερνε τις εμπειρίες, τις αντιλήψεις, την δική του Αριστερά η και κεντροαριστερά και όλοι μαζί ψάχναμε την αυτοδιαχείριση, που τότε ήταν ένα καινοφανές αριστερό είδος.

Το βέβαιο πάντως ήταν, ότι ανεξάρτητα τελικά αν το όποιο αριστερό, είτε κεντροαριστερό, ήταν πιο κοντά στις απόψεις σου, το σημαντικό ήταν το στοιχείο της ιδεολογικής και πολιτικής επιμόρφωσης.

Ήταν εκ των ων ουκ άνευ, διότι ενοποιούσε ιδεολογικά και τελικά πολιτικά, τον χώρο το ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα αυτό το στοιχείο έχει εντελώς εκλείψει, η πολιτική και ιδεολογική επιμόρφωση έχει επίσης εντελώς εκλείψει όπως και η πολιτική παρουσία, διότι ιδεολογική έτσι κι αλλιώς, δεν υπάρχει, εξαντλείται στη επικοινωνιακή ατάκα.

Πριν όμως εκλείψει, περάσαμε από διαφορά στάδια, “εκσυγχρονιστές”, “πατριωτικό ΠΑΣΟΚ”, “κοινωνικό ΠΑΣΟΚ”, “λαϊκό ΠΑΣΟΚ” κλπ. κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, κάπου υπήρχε ένας τίτλος που έδινε το πρόσχημα ιδεολογικοπολιτικού ρεύματος και να που φθάσαμε στο σήμερα….

“Μιχάλη μας, το χάλι μας” και βλέπω διάφορες απολίτικες φυλές που καμαρώνουν κιόλας, ΓΑΠικοί, Βενιζελικοί, Φωφικοί κλπ. κλπ. κι όλοι αυτοί, με την ίδια ευκολία, πότε ΠΑΣΟΚ, πότε ΚΙΝΑΛ, πότε… πότε… ανάλογα με τις καθημερινές σκοπιμότητες, πότε αριστεροί, πότε κεντρώοι, πότε κεντροαριστεροί κι όπως έλεγε ο αείμνηστος Ρασούλης, “πότε Βούδας, πότε Κούδας, πότε Ιησούς κι Ιούδας”.

Και μέσα σ όλα τ άλλα, οι “τσαχπινιές” του Θεοδωράκη, τα “προαπαιτούμενα” του Θεοχαρόπουλου, τα “ντούκου” του Ανδρουλάκη, τα “καλά ταξίδια” του Παπανδρέου, τα μαθήματα “Συνταγματικού Δικαίου” του Βενιζέλου, κλπ. κλπ. κι όλοι τους, πότε Αριστεροί, πότε Κεντρώοι, πότε Κεντροαριστεροί, ανάλογα με το πώς η κάθε μέρα βολεύει, ” πολιτικό, καθημερινό, μεροδούλι, μεροφάι “.

Όσο για τις πεντέξη μονωδίες, από τις διάφορες κουστωδίες των “ακολούθων”, που νομίζουν ότι είναι και καλλίφωνες, ελκτικές, πολιτικές χορωδίες, θα έλεγα λοιπόν για όλους αυτούς, αυτό που είχε πει ο αείμνηστος Κατσιφάρας… “αν δεν υπήρχε ο Ανδρέας Παπανδρέου να φτιάξει το ΠΑΣΟΚ, δεν θα τους γνώριζε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους”.

Κι όμως, αυτοί αυτοκαθορίζονται ως οι πολιτικοί του μέλλοντος, απογαλακτισμένοι από το ΠΑΣΟΚ, απεξαρτημένοι από την πολιτική του κληρονομιά και δεσμεύσεις, να γράφουν την δική τους πολιτική ιστορία….

Κούνια που τους κούναγε…

Πότε με συμμαχίες, πότε χωρίς συμμαχίες, πότε αριστεροκεντροδεξιά, πότε αριστεροδεξιά κι όπως έλεγε ο μακαρίτης Χαρυ Κλιν “και αριστερά και δεξιά και αριστερά και αριστεροδεξιά”

Κι όλοι αυτοί, μας ζητούν να ακολουθήσουμε, να λέμε συνεχώς ναι και να χειροκροτούμε.

Έχουν σκεφτεί ποτέ όλοι τους, τι προσφέρουν στους πολίτες και εννοώ τι; προσμονή; προοπτική; μέλλον; και τελικά η δημόσια εικόνα τους πια είναι; πείθουν; αν έστω δείχνουν την αναγκαία, την στοιχειώδη, πολιτική ενότητα.

Έχουν καταλάβει, ότι οι καθημερινές ισορροπίες, δεν είναι απόδειξη πολιτικής ενότητας και ότι οι πολίτες δεν αντιλαμβάνονται έτσι τα πράγματα, έχουν αντιληφθεί, ότι οι χώροι της Αριστεράς, της κεντροαριστεράς, είναι από την φύση τους πιο ανήσυχοι, πιο ευαισθητοποιημένοι, έχουν καταλάβει, ότι η μη ανταπόκριση σ αυτές τις ευαισθησίες, οδηγεί όλο και περισσότερους στον πολιτικό αναχωρητισμό, στην αποστασιοποίηση, στην αποχή;

Εξαφάνισαν το ΠΑΣΟΚ και προσπαθούν να πείσουν ότι το ΚΙΝΑΛ είναι μια νέα προσπάθεια, μια ανανέωση, μια αλλαγή, έχουν σκεφτεί ποτέ, αν οι ίδιοι όπως διαχειρίζονται πολιτικά το ΚΙΝΑΛ, όπως το προωθούν, το στηρίζουν, το δικαιολογούν, ως αναγκαία και σωστή επιλογή, έχουν καταλάβει, πόση τελικά ζημιά κάνουν οι ίδιοι στο εγχείρημα τους;

Εμείς έτσι και αλλιώς μιλάμε και προτείνουμε ΠΑΣΟΚ, δεν συμφωνούμε.

Οι ίδιοι δεν βλέπουν τι ζημιά κάνουν σε κάτι που δηλώνουν ότι πιστεύουν; έχουν καταλάβει, ότι μέχρι σήμερα, δεν έχουν πει ποτέ ένα ελάχιστο “MEA CULPA”; όλοι τους αλάθητοι, από τους ΠΑΣΟΚογενείς, τους προέδρους του τέως και νυν και τον τέως γραμματέα του που προανέφερα, μέχρι τον Θεοδωράκη. τον Θεοχαρόπουλο και λοιπούς…

Τον Θεοδωράκη τον καταλαβαίνω, ένας Χανιώτης δεν κάνει ποτέ λάθος κι ας έχει εξαερωθεί το ΠΟΤΑΜΙ, ο Θεοχαρόπουλος, που για όλα έχει απαιτήσεις, που όμως μέχρι σήμερα, δεν έχει πει κουβέντα για τις τραγικές ανακολουθίες της ΔΗΜΑΡ, από εποχής Κουβέλη και τι τελικά στοίχισαν στην χώρα;

Άλλα τι λέω, μόνο ένας Ανδρέας είχε αρκετές φορές αναγνωρίσει τα δικά του λάθη κι έβαλε στην πολιτική ορολογία το “MEA CULPA”.

Και κάτι πιο απλοϊκό, άλλα πραγματικό, δείτε το ως ανάγκη, ως πρόβλεψη, οι εκλογές όσο και αν τις τραβήξουν, δεν θα αργήσουν, οι εκλογές θέλουν σύνθημα, έχουν σκεφτεί ποτέ πως θα απευθυνθούν στους πολίτες; εμείς σαν ΠΑΣΟΚ λέγαμε, “ΠΑΣΟΚ κίνημα λαού” τώρα τι θα πουν; ΚΙΝΑΛ κίνημα λαού και θα πείσουν; λέγαμε, “το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ο λαός στην εξουσία” και άλλα πολλά.. έχουν σκεφτεί τι θα πουν, τι συνθήματα, τι διλήμματα θα θέσουν για να πείσουν;

Θα παραλείψουν να αναφερθούν σε Ανδρέα, Μελίνα, Γεννηματά, Πεπονή, σε πολλούς άλλους, διότι όλοι αυτοί ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ και δεν ξέρω αν ο Θεοδωράκης, οι Θεοχαρόπουλοι και λοιποί συγγενείς, θα επιτρέψουν τέτοιες αναφορές, το ίδιο βεβαία ισχύει για το έργο και την προσφορά του ΠΑΣΟΚ.

Νομίζουν ότι έχουν πολιτική αυτοδυναμία, έχουν τα πολιτικά κότσια να αναμετρηθούν εκλογικά, χωρίς το πολιτικό, κοινωνικό και ιστορικό βάρος του ΠΑΣΟΚ; δηλαδή χωρίς όλους εμάς; είναι βαθιά νυχτωμένοι αν πιστεύουν ότι όλοι εμείς θα συρθούμε από πίσω τους, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος.

Έχουν την ψευδαίσθηση ότι το λεγόμενο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ έχει δικό του εκλογικό σώμα στην κοινωνία όπως ισχυρίζονται; είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα.

Έχουν την εντύπωση ότι με αυτές τις αντιλήψεις, το ιστορικό κοινωνικό και εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ θα τους ακολουθήσει;

Ας συνειδητοποιήσουν επιτέλους οι τέως και νυν Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, ότι ο μόνος σωστός δρόμος είναι η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, είναι ο μόνος δρόμος, διότι θα δώσει ψυχή στην προσπάθεια, θα δώσει συναίσθημα, μνήμες και κοινούς αγώνες, τους αγώνες του ΠΑΣΟΚ.

Κάτι τέτοιο το ΚΙΝΑΛ, ένα άψυχο σχήμα σκοπιμοτήτων και ισορροπιών, δεν μπορεί να δώσει, δεν μπορεί να δωσει ώθηση, δεν μπορεί να δώσει συναίσθημα, δεν μπορεί να δώσει ψυχή στο στράτευμα, τον απλό οπαδό, που θα δώσει την μάχη του δρόμου και του καφενείου.

Ας το καταλάβουν επιτέλους Γεννηματά, Γ. Παπανδρέου, Βενιζέλος, Ανδρουλάκης ότι κάνουν λάθος, ας πουν επιτέλους το πρώτο MEA CULPA κι ας απευθυνθούν στο ΠΑΣΟΚ, ας εργαστούν για την ενότητα και την ανασυγκρότηση του, είναι η λύση, είναι η σωστή λύση, η λύση με προοπτική.

Τελικά ζητείται ΠΑΣΟΚ!!!!!

Ροή Ειδήσεων

seismos 5 600x337 1.jpg 1 2

29/03/2024 | 09:23

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στην Αττική

29/03/2024 | 09:05

Ευρωεκλογές 2024-ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι υποψήφιοι

29/03/2024 | 08:42

Δημήτρης Κόκοτας: Πολύ κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα – Υπέστη έμφραγμα, ανακοπή και ανατάχθηκε
screenshot 2

29/03/2024 | 08:31

Πύργος: Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου – Οι αυτόπτες μάρτυρες τραβούσαν βίντεο

29/03/2024 | 08:27

Καρδίτσα: Νεκρή βρέθηκε ηλικιωμένη στο Καταφύλλι Αργιθέας – Έρευνες της αστυνομίας για το ενδεχόμενο εγκλήματος

29/03/2024 | 08:11

Ο Στέφανος Κασσελάκης ορκίζεται σήμερα ανήμερα των γενεθλίων του
genikes provlepseis

29/03/2024 | 08:04

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

29/03/2024 | 07:58

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου

29/03/2024 | 07:47

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα – Ανακοινώνεται αύξηση κατώτατου μισθού
6167830

28/03/2024 | 23:01

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα «Τέμπη» με 159 «Όχι»

28/03/2024 | 22:46

Θοδωρής Αθερίδης: Μου αρέσει πάρα πολύ το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι, σίγουρα θα είναι μέσα στην τριάδα

28/03/2024 | 22:42

Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ – Δείτε ποιοι αριθμοί κληρώθηκαν
6167625

28/03/2024 | 22:26

Σωκράτης Φάμελλος: Σχέδιο συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών με ευθύνη Μητσοτάκη, να γίνει Προανακριτική για τον Καραμανλή

28/03/2024 | 22:20

MasterChef-Απών ο Σωτήρης Κοντιζάς: «Δεν είμαστε όλοι καλά, δεν ακολούθησε τις οδηγίες»

28/03/2024 | 22:05

Νίκος Ανδρουλάκης: Εδραιωμένη η πεποίθηση στον λαό πως η κυβέρνηση λειτουργεί ως μηχανή διαφθοράς
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα
Η πρώην καγκελάριος και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη
salteri
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο- Ασκήσεις κοινωνικού αυτοματισμού