Αθήνα

21 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Νίκος Μουρατίδης: «Ο γιος μου είναι 26! Δεν έχω υπάρξει ποτέ ερωτευμένος- Για μένα έχουν κάνει απόπειρα»

OPINION

Tα Καλιαρντά… Φυλές και φύλαρχοι…

Τελικά ζητείται ΠΑΣΟΚ!!!! Χθες σε άλλη ανάρτηση μου είπα ότι άλλη μέρα θ ασχοληθώ με τα Καλιαρντά, τα πολιτικά καλιαρντά εννοείται. Γράφει ο Γιάννης Σουλαδάκης Ασχολούμαι όμως σήμερα και παρεμπιπτόντως στην Κρήτη χρησιμοποιείται η λέξη καθαρογλωσσίδια που έχει παραπλήσια έννοια. Στην ομιλία της στις 3 Ιούνη την Κυριακή που πέρασε στην συνεδρίαση της ΚΠΕ του […]

Τελικά ζητείται ΠΑΣΟΚ!!!!

Χθες σε άλλη ανάρτηση μου είπα ότι άλλη μέρα θ ασχοληθώ με τα Καλιαρντά, τα πολιτικά καλιαρντά εννοείται.

Γράφει ο Γιάννης Σουλαδάκης

Ασχολούμαι όμως σήμερα και παρεμπιπτόντως στην Κρήτη χρησιμοποιείται η λέξη καθαρογλωσσίδια που έχει παραπλήσια έννοια.

Στην ομιλία της στις 3 Ιούνη την Κυριακή που πέρασε στην συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛΛ η κυρία Γεννηματά είπε επί λέξει:

“Μήνυμα ηχηρό, αποφασιστικό, εγερτήριο, φθάνει καθημερινά από τα στελέχη μας σ όλη την Ελλάδα, ότι αισθάνονται πρώτα ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ και μετά ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ, ΕΔΕΜ, KΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ”.

Θέτω λοιπόν το ευθύ ερώτημα, προς όλους τους τέως και νυν προέδρους του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, Βαγγέλη Βενιζέλο, Φώφη Γεννηματά και τον τέως γραμματέα της Κ. Ε του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη :

Αισθάνεσθε όλοι εσείς, ότι είστε πρώτα κάτι άλλο και μετά ΠΑΣΟΚ; ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ και μετά ΠΑΣΟΚ;

Τέτοιες δηλώσεις όπως αυτή που προανέφερα, παρόλο που εγώ έχω ξεκαθαρίσει την θέση μου, ότι είμαι μόνο ΠΑΣΟΚ, με αναγκάζουν να ψάχνομαι…

Τον τελευταίο καιρό έχω γράψει πάρα πολλά κείμενα μέχρι σχολαστικότητας, κινδυνεύοντας να γίνω βαρετός, με τα κείμενά μου αυτά προσπάθησα να τεκμηριώσω προτάσεις, άλλα και να στείλω μηνύματα .

Διαπιστώνω πως μέχρι σήμερα, ότι έχουν αγνοηθεί πλήρως, δεν πειράζει έτσι κι αλλιώς συνηθισμένος είμαι, στο παρελθόν οι συνθήκες κάποιες φορές ήταν τέτοιες, που με ανάγκαζαν να πορεύομαι, πολιτικά εννοώ, μοναχικό δρόμο.

Νομίζω πως έτσι θα ξαναπορευτώ και τελικά νομίζω πως ο μοναχικός δρόμος, είναι καλλίτερος δρόμος, διότι πορεύεσαι με τις αρχές και τις αξίες σου, απαλλαγμένος από τις δεσμεύσεις, τους συμβιβασμούς που κάνεις, στην λογική πάντα ενός ευρύτερου, ενός μείζονος καλού.

Ο φίλος από το παλιό το original ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Μακρόπουλος, όλους εμάς τους ΠΑΣΟΚους μας αντιμετώπιζε ως “είδος”, ως “φυλή” και τον Ανδρέα τον αποκαλούσε “Φύλαρχο” δηλαδή αρχηγό της Φυλής.

Μέσα στην “φυλή” υπήρχαν απόψεις φορτισμένες με αναζητήσεις από το φιλοσοφικό λεξικό του Ρόζενταλ, τις διάφορες μαρξιστικές ακόμη και υποΛενινίζουσες αντιλήψεις, τις υποΤροτσκίζουσες αντιλήψεις, τον Μιχάλη τον Ράπτη, τον Πάμπλο, τον Δημήτρη τον Λιβιεράτο με την Αλγερινή επανάσταση, τον Μπεν Μπελά, τον Μπουμεντιέν και δεν ξέρω πόσες βιλαγιες, τους Ιταλούς, την Νέα Αριστερά με την Μηνιαία Επιθεώρηση και την αείμνηστη Άννα Παπαμιχαήλ, όλο αυτό το αυθόρμητο ρεύμα, με το ΚΕΜΕΔΙΑ, Κέντρο Μελετών Διαφώτισης, να προσπαθεί, να επιχειρεί, αυτό το πολυποίκιλο ρεύμα αντιλήψεων, ρευμάτων, να το μορφοποιήσει ως το ευρύ ιδεολογικό υπόβαθρο του ΠΑΣΟΚ. Τότε ο καθένας από την ιστορική πολιτική του καταγωγή, πριν ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ έφερνε τις εμπειρίες, τις αντιλήψεις, την δική του Αριστερά η και κεντροαριστερά και όλοι μαζί ψάχναμε την αυτοδιαχείριση, που τότε ήταν ένα καινοφανές αριστερό είδος.

Το βέβαιο πάντως ήταν, ότι ανεξάρτητα τελικά αν το όποιο αριστερό, είτε κεντροαριστερό, ήταν πιο κοντά στις απόψεις σου, το σημαντικό ήταν το στοιχείο της ιδεολογικής και πολιτικής επιμόρφωσης.

Ήταν εκ των ων ουκ άνευ, διότι ενοποιούσε ιδεολογικά και τελικά πολιτικά, τον χώρο το ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα αυτό το στοιχείο έχει εντελώς εκλείψει, η πολιτική και ιδεολογική επιμόρφωση έχει επίσης εντελώς εκλείψει όπως και η πολιτική παρουσία, διότι ιδεολογική έτσι κι αλλιώς, δεν υπάρχει, εξαντλείται στη επικοινωνιακή ατάκα.

Πριν όμως εκλείψει, περάσαμε από διαφορά στάδια, “εκσυγχρονιστές”, “πατριωτικό ΠΑΣΟΚ”, “κοινωνικό ΠΑΣΟΚ”, “λαϊκό ΠΑΣΟΚ” κλπ. κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, κάπου υπήρχε ένας τίτλος που έδινε το πρόσχημα ιδεολογικοπολιτικού ρεύματος και να που φθάσαμε στο σήμερα….

“Μιχάλη μας, το χάλι μας” και βλέπω διάφορες απολίτικες φυλές που καμαρώνουν κιόλας, ΓΑΠικοί, Βενιζελικοί, Φωφικοί κλπ. κλπ. κι όλοι αυτοί, με την ίδια ευκολία, πότε ΠΑΣΟΚ, πότε ΚΙΝΑΛ, πότε… πότε… ανάλογα με τις καθημερινές σκοπιμότητες, πότε αριστεροί, πότε κεντρώοι, πότε κεντροαριστεροί κι όπως έλεγε ο αείμνηστος Ρασούλης, “πότε Βούδας, πότε Κούδας, πότε Ιησούς κι Ιούδας”.

Και μέσα σ όλα τ άλλα, οι “τσαχπινιές” του Θεοδωράκη, τα “προαπαιτούμενα” του Θεοχαρόπουλου, τα “ντούκου” του Ανδρουλάκη, τα “καλά ταξίδια” του Παπανδρέου, τα μαθήματα “Συνταγματικού Δικαίου” του Βενιζέλου, κλπ. κλπ. κι όλοι τους, πότε Αριστεροί, πότε Κεντρώοι, πότε Κεντροαριστεροί, ανάλογα με το πώς η κάθε μέρα βολεύει, ” πολιτικό, καθημερινό, μεροδούλι, μεροφάι “.

Όσο για τις πεντέξη μονωδίες, από τις διάφορες κουστωδίες των “ακολούθων”, που νομίζουν ότι είναι και καλλίφωνες, ελκτικές, πολιτικές χορωδίες, θα έλεγα λοιπόν για όλους αυτούς, αυτό που είχε πει ο αείμνηστος Κατσιφάρας… “αν δεν υπήρχε ο Ανδρέας Παπανδρέου να φτιάξει το ΠΑΣΟΚ, δεν θα τους γνώριζε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους”.

Κι όμως, αυτοί αυτοκαθορίζονται ως οι πολιτικοί του μέλλοντος, απογαλακτισμένοι από το ΠΑΣΟΚ, απεξαρτημένοι από την πολιτική του κληρονομιά και δεσμεύσεις, να γράφουν την δική τους πολιτική ιστορία….

Κούνια που τους κούναγε…

Πότε με συμμαχίες, πότε χωρίς συμμαχίες, πότε αριστεροκεντροδεξιά, πότε αριστεροδεξιά κι όπως έλεγε ο μακαρίτης Χαρυ Κλιν “και αριστερά και δεξιά και αριστερά και αριστεροδεξιά”

Κι όλοι αυτοί, μας ζητούν να ακολουθήσουμε, να λέμε συνεχώς ναι και να χειροκροτούμε.

Έχουν σκεφτεί ποτέ όλοι τους, τι προσφέρουν στους πολίτες και εννοώ τι; προσμονή; προοπτική; μέλλον; και τελικά η δημόσια εικόνα τους πια είναι; πείθουν; αν έστω δείχνουν την αναγκαία, την στοιχειώδη, πολιτική ενότητα.

Έχουν καταλάβει, ότι οι καθημερινές ισορροπίες, δεν είναι απόδειξη πολιτικής ενότητας και ότι οι πολίτες δεν αντιλαμβάνονται έτσι τα πράγματα, έχουν αντιληφθεί, ότι οι χώροι της Αριστεράς, της κεντροαριστεράς, είναι από την φύση τους πιο ανήσυχοι, πιο ευαισθητοποιημένοι, έχουν καταλάβει, ότι η μη ανταπόκριση σ αυτές τις ευαισθησίες, οδηγεί όλο και περισσότερους στον πολιτικό αναχωρητισμό, στην αποστασιοποίηση, στην αποχή;

Εξαφάνισαν το ΠΑΣΟΚ και προσπαθούν να πείσουν ότι το ΚΙΝΑΛ είναι μια νέα προσπάθεια, μια ανανέωση, μια αλλαγή, έχουν σκεφτεί ποτέ, αν οι ίδιοι όπως διαχειρίζονται πολιτικά το ΚΙΝΑΛ, όπως το προωθούν, το στηρίζουν, το δικαιολογούν, ως αναγκαία και σωστή επιλογή, έχουν καταλάβει, πόση τελικά ζημιά κάνουν οι ίδιοι στο εγχείρημα τους;

Εμείς έτσι και αλλιώς μιλάμε και προτείνουμε ΠΑΣΟΚ, δεν συμφωνούμε.

Οι ίδιοι δεν βλέπουν τι ζημιά κάνουν σε κάτι που δηλώνουν ότι πιστεύουν; έχουν καταλάβει, ότι μέχρι σήμερα, δεν έχουν πει ποτέ ένα ελάχιστο “MEA CULPA”; όλοι τους αλάθητοι, από τους ΠΑΣΟΚογενείς, τους προέδρους του τέως και νυν και τον τέως γραμματέα του που προανέφερα, μέχρι τον Θεοδωράκη. τον Θεοχαρόπουλο και λοιπούς…

Τον Θεοδωράκη τον καταλαβαίνω, ένας Χανιώτης δεν κάνει ποτέ λάθος κι ας έχει εξαερωθεί το ΠΟΤΑΜΙ, ο Θεοχαρόπουλος, που για όλα έχει απαιτήσεις, που όμως μέχρι σήμερα, δεν έχει πει κουβέντα για τις τραγικές ανακολουθίες της ΔΗΜΑΡ, από εποχής Κουβέλη και τι τελικά στοίχισαν στην χώρα;

Άλλα τι λέω, μόνο ένας Ανδρέας είχε αρκετές φορές αναγνωρίσει τα δικά του λάθη κι έβαλε στην πολιτική ορολογία το “MEA CULPA”.

Και κάτι πιο απλοϊκό, άλλα πραγματικό, δείτε το ως ανάγκη, ως πρόβλεψη, οι εκλογές όσο και αν τις τραβήξουν, δεν θα αργήσουν, οι εκλογές θέλουν σύνθημα, έχουν σκεφτεί ποτέ πως θα απευθυνθούν στους πολίτες; εμείς σαν ΠΑΣΟΚ λέγαμε, “ΠΑΣΟΚ κίνημα λαού” τώρα τι θα πουν; ΚΙΝΑΛ κίνημα λαού και θα πείσουν; λέγαμε, “το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ο λαός στην εξουσία” και άλλα πολλά.. έχουν σκεφτεί τι θα πουν, τι συνθήματα, τι διλήμματα θα θέσουν για να πείσουν;

Θα παραλείψουν να αναφερθούν σε Ανδρέα, Μελίνα, Γεννηματά, Πεπονή, σε πολλούς άλλους, διότι όλοι αυτοί ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ και δεν ξέρω αν ο Θεοδωράκης, οι Θεοχαρόπουλοι και λοιποί συγγενείς, θα επιτρέψουν τέτοιες αναφορές, το ίδιο βεβαία ισχύει για το έργο και την προσφορά του ΠΑΣΟΚ.

Νομίζουν ότι έχουν πολιτική αυτοδυναμία, έχουν τα πολιτικά κότσια να αναμετρηθούν εκλογικά, χωρίς το πολιτικό, κοινωνικό και ιστορικό βάρος του ΠΑΣΟΚ; δηλαδή χωρίς όλους εμάς; είναι βαθιά νυχτωμένοι αν πιστεύουν ότι όλοι εμείς θα συρθούμε από πίσω τους, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος.

Έχουν την ψευδαίσθηση ότι το λεγόμενο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ έχει δικό του εκλογικό σώμα στην κοινωνία όπως ισχυρίζονται; είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα.

Έχουν την εντύπωση ότι με αυτές τις αντιλήψεις, το ιστορικό κοινωνικό και εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ θα τους ακολουθήσει;

Ας συνειδητοποιήσουν επιτέλους οι τέως και νυν Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, ότι ο μόνος σωστός δρόμος είναι η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, είναι ο μόνος δρόμος, διότι θα δώσει ψυχή στην προσπάθεια, θα δώσει συναίσθημα, μνήμες και κοινούς αγώνες, τους αγώνες του ΠΑΣΟΚ.

Κάτι τέτοιο το ΚΙΝΑΛ, ένα άψυχο σχήμα σκοπιμοτήτων και ισορροπιών, δεν μπορεί να δώσει, δεν μπορεί να δωσει ώθηση, δεν μπορεί να δώσει συναίσθημα, δεν μπορεί να δώσει ψυχή στο στράτευμα, τον απλό οπαδό, που θα δώσει την μάχη του δρόμου και του καφενείου.

Ας το καταλάβουν επιτέλους Γεννηματά, Γ. Παπανδρέου, Βενιζέλος, Ανδρουλάκης ότι κάνουν λάθος, ας πουν επιτέλους το πρώτο MEA CULPA κι ας απευθυνθούν στο ΠΑΣΟΚ, ας εργαστούν για την ενότητα και την ανασυγκρότηση του, είναι η λύση, είναι η σωστή λύση, η λύση με προοπτική.

Τελικά ζητείται ΠΑΣΟΚ!!!!!

Ροή Ειδήσεων

21/10/2021 | 14:46

Καιρός αύριο: Νεφώσεις σε πολλές περιοχές και τοπικές βροχές

21/10/2021 | 14:39

Δημοσιεύτηκε η διαθήκη του Μίκη Θεοδωράκη

21/10/2021 | 14:33

«Έκλαιγε» από τα γέλια η Σκορδά στο παιχνίδι με τον Λιάγκα – «Αποκλείεται να το πω» (vid)

21/10/2021 | 14:28

Τάκης Χρυσικάκος: «Με κεράτωσαν όλες, μου το είπαν ή το μάθαινα»

21/10/2021 | 14:13

Λοβέρδος: Η υποψηφιότητά μου θα καταστρέψει κάθε σενάριο συγκυβέρνησης ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ

21/10/2021 | 14:13

Η Γη της Ελιάς: Tι θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο

21/10/2021 | 14:05

Μαρία Σάκκαρη: Άνετη πρόκριση τους «8» του Kremlin Cup – Πέρασε και στα WTA Finals

21/10/2021 | 13:53

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται ρολό κοτόπουλο γνωστής εταιρείας – Βρέθηκε σαλμονέλα

21/10/2021 | 13:53

Τσελέντης: Στη μετασεισμική ακολουθία των 5,8 Ρίχτερ οι σημερινές δονήσεις στο Αρκαλοχώρι

21/10/2021 | 13:45

Σασμός Spoiler: Ο Μαθιός παρακολουθεί τον Μανώλη – H χάρη που ζητάει από τη Βασιλική

21/10/2021 | 13:41

«Κουράστηκα, δεν θέλεις κύριε να εμβολιαστείς; Μη σώσεις…»: Ξέσπασε on air o Άδωνις Γεωργιάδης

21/10/2021 | 13:36

Ford Puma ST – Δοκιμή (Βίντεο)

21/10/2021 | 13:36

Η Ιωάννα Μαλέσκου εξομολογείται: «Είχα αποστεωθεί, έχανα κιλά, ήμουν σκιά του εαυτού μου»

21/10/2021 | 13:28

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αύξηση στο βασικό μισθό

21/10/2021 | 13:24

Ελένη Μενεγάκη: Εντυπωσιακή με λευκό κοστούμι στο Εθνικό Θέατρο Πειραιά – «Δεν ήξερα πώς είναι να είσαι εκτός»
Το success story της Φώφης
Γιατί, με τον Νίκο Ανδρουλάκη;
Τίνος προϊόντα είναι ο Μπογδάνος και η Σταυρούπολη
Άρθρο Μανώλη Όθωνα με μηνύματα: “Τα μισόλογα είναι η κουρτίνα μπροστά από τη ντουλάπα με υπουργικά κουστούμια”
Εσωκομματικές εκλογές ΚΙΝΑΛ – Νέα Αλλαγή για τη Νέα Ελλάδα
Μόνο ο Λοβέρδος έχει καταθέσει τη δική του ιδεολογική πλατφόρμα, η οποία προέκυψε μετά από 3μηνη διαδικτυακή διαβούλευση