Αθήνα

24 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Οδοστρωτήρας πέρασε πάνω από γυναίκα την ώρα που κοιμόταν στην παραλία – Δεν μπορούσαν να την αναγνωρίσουν

OPINION

Τα θύματα της τραγωδίας στην Δ. Αττική, θα πρέπει να βρουν το κουράγιο να διεκδικήσουν το δίκιο τους!

Ν’ αποζημιωθούν, καταλλήλως, από τους όποιους υπαιτίους

Έχουν δίκιο όλοι όσοι υποστηρίζουν πως οι πολίτες της Μάνδρας και της Νέας Περάμου, όσο και οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, πρέπει να επιδιώξουν να μην υπάρξει συγκάλυψη των υπαιτίων της τραγωδίας και ν’ αποδοθεί δικαιοσύνη.

Γράφει ο Λευτέρης Κουμάς

Διότι είναι σαφές ότι δεν έφταιξε μόνο η ραγδαία βροχή για την πρόκληση και το μέγεθος της τραγωδίας. Κι επιπλέον ότι δεν επαρκούν η συμπόνια, το τριήμερο εθνικό πένθος και η κρατική ενίσχυση για αποκατάσταση υλικών ζημιών, ώστε να επουλωθεί κάθε είδους βλάβη που υπέστη καθένας εκ των πληγέντων.

Τα θύματα της τραγωδίας μόλις ανακτήσουν μια σχετική κανονικότητα στην καθημερινότητά τους, θα πρέπει να βρουν το κουράγιο να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Ν’ αποζημιωθούν, καταλλήλως, από τους όποιους υπαιτίους. Γιατί οι ζημιές που τους προκλήθηκαν είναι τεράστιες… Καταστράφηκαν, ολοσχερώς, περιουσίες και επιχειρήσεις και χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Και η Δικαιοσύνη θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσει με πλήρη υπευθυνότητα τη συγκεκριμένη προσπάθεια.

Βεβαίως, αυτά τα απλά και λογικά θα περίμενε κανείς να τ’ αναδείξει με πίστη ο πρωθυπουργός. Και όχι ν’ αρκεστεί στο να επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές σχεδόν σαν κλέφτης! Αυτός είναι που, πρώτος απ’ όλους, οφείλει να επισημαίνει ότι η απόδοση δικαιοσύνης έχει πρωτεύουσα σημασία στην ευνομούμενη πολιτεία. Εκτός εάν διαφωνεί…

Αλλά αποδοκιμαστέα είναι και η στάση της Ελένης Δούρου. Η περιφερειάρχης έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί ενόψει του μεγέθους της τραγωδίας και της ενδεχόμενης υπαιτιότητάς της γι’ αυτήν. Πόσο πια μεγάλη είναι η αγάπη της για εξουσία που υπερβαίνει τη συναίσθηση του βάρους της πολιτικής ευθύνης; Για πόσο ακόμη τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρονται αδιανόητα αλαζονικά;

Δικαίως αναρωτιούνται πολλοί κατά πόσο είναι άμοιρη ευθυνών από τη στιγμή που έμεινε στο συρτάρι της επί 3,5 χρόνια ένα μείζονος σημασίας αντιπλημμυρικό έργο. Και όχι μόνο γι’ αυτό.

Προφανώς, οι ευθύνες για την τραγωδία δεν βαραίνουν μονάχα την περιφερειάρχη. Οι υπαίτιοι είναι περισσότεροι. Αναμφίβολα, όμως, η Δικαιοσύνη πρέπει να διερευνήσει τις τυχόν ευθύνες της χωρίς εκπτώσεις. Ακόμη και στην περίπτωση πολιτικής μεθόδευσης περί του αντιθέτου.

Εν κατακλείδι, έχουν κάποια σημασία και τα εξής τρία σημεία:

Το πρώτο. Για άλλη μία φορά προκύπτει το κενό Νόμου που υφίσταται γύρω από το πεδίο της πολιτικής ευθύνης. Έχει καταντήσει αστειότητα, ιδίως επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και μάλιστα με τις ευλογίες του πρωθυπουργού, να βλέπουμε πολιτικά πρόσωπα ύστερα από κρίσιμες αποτυχίες να παραμένουν στη θέση τους. Το κενό αυτό πρέπει να καλυφθεί, έτσι ώστε η πολιτική ευθύνη ν’ αποκτήσει περιεχόμενο.

Το δεύτερο. Πρέπει ν’ αποφευχθεί η μοιρολατρική αποδοχή των παθογενειών της πολιτείας μας. Οι οποίες δυστυχώς οξύνθηκαν τα τελευταία 2,5 χρόνια. Βρισκόμαστε στο 2017 και όχι στο 1832. Και πρέπει με γνήσια βούληση να εκμεταλλευθούμε κάθε δυνατότητα βελτίωσης κι εκσυγχρονισμού της. Κανείς δεν πρέπει ν’ αποδέχεται πλέον τα διάφορα ¨ναι μεν αλλά¨!

Το τρίτο. Εκείνοι οι οποίοι υποστηρίζουν ακόμη καλοπροαίρετα τον ΣΥΡΙΖΑ ας κάνουν την αυτοκριτική τους, έστω τώρα με αφορμή την πρόσφατη τραγωδία! Σε τι ωφέλησε ο ΣΥΡΙΖΑ έως σήμερα τον τόπο; Σε τι βελτίωσε την ελληνική πολιτεία; Μήπως την έκανε χειρότερη; Εκτός κι αν θέλουν να τροφοδοτούν συνειδητά πια την –κατά εύστοχη διατύπωση ακαδημαϊκού δασκάλου- ¨δικτατορία της ακρισίας¨…

Η σημερινή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ
Το ενδιαφέρον σας είναι φαντασιακό, υποκριτικό, επικοινωνιακό
«Το σκοτεινό τέλος του Κυβερνήτη»
Πασοκοποίηση ή σοσιαλδημοκρατία
Ποτοαπαγόρευση
Γιατί οι Millennials είναι οι ήρωες που αξίζουμε, μα και έχουμε ανάγκη;