Αθήνα

26 oC

αίθριος καιρός

«Θα πηδήξω πατέρα… Θα σε δω, γιε μου!»

Η εκλογική αντιπαράθεση καλά κρατεί. Η διαμόρφωση των πολιτικών μηνυμάτων αρχίζει να αχνοφαίνεται. Novartis οι μεν, Πετσίτης οι δε. Προδότες οι μεν, φασίστες οι δε. Το «παλιό κατεστημένο» οι μεν, «η νέα διαπλοκή» οι δε. Πολάκης οι μεν, Άδωνις οι δε.

Η εκλογική αντιπαράθεση καλά κρατεί. Η διαμόρφωση των πολιτικών μηνυμάτων αρχίζει να αχνοφαίνεται. Novartis οι μεν, Πετσίτης οι δε. Προδότες οι μεν, φασίστες οι δε. Το «παλιό κατεστημένο» οι μεν, «η νέα διαπλοκή» οι δε. Πολάκης οι μεν, Άδωνις οι δε.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Νίκος Γαλαρινιώτης

Άλλοι κλαίνε, άλλοι γελάνε. Άλλοι μηνύουν, άλλοι μηνύονται. Άλλοι αδυνατούν να φέρουν σε πέρας μυστική αποστολή στο «άβατο», άλλοι, νωρίς το πρωί, με τη συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων, πραγματοποιούν επιχειρήσεις «σκούπα» στο «άβατο». Λανθασμένη εκτίμηση όσων θεωρούσαν ως «άβατο» μόνον αυτό του Αγίου Όρους. Ή μήπως, τελικά, δεν υφίσταται το «άβατο των Εξαρχείων» μιας και η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί κέντρο πολιτισμού και τέχνης, είναι η Μονμάρτη της Αθήνας;

Είναι που είναι άκρως τεντωμένα τα νεύρα του Νεοέλληνα και της Νεοελληνίδας, ελέω δεκαετούς οικονομικής κρίσης, η προσφυγή, η επίκληση του θυμικού στην οποία προσβλέπουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ενόψει εκλογών, ενδεχομένως να οδηγήσει σε επικίνδυνες στενωπούς.

Οι εκλογικοί διαξιφισμοί, πρέπει και επιβάλλεται να υλοποιούνται στη βάση προγραμματικών εξαγγελιών, ορθολογικής επιχειρηματολογίας και έλλογης εκτίμησης της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης τόσο στην Ελλάδα, όσο και ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδάλλως, η επιφανειακή ανάγνωση του πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι υπονομεύει την ίδια τη δημοκρατία, παραχωρώντας πεδίο δόξης λαμπρό για την ανάδειξη του λαϊκισμού. Σε συνδυασμό με την «ασταθή συναισθηματική κατάσταση» του Νεοέλληνα και της Νεοελληνίδας δημιουργείται ένα εκρηκτικό κοκτέιλ μολότοφ που είναι έτοιμο να εκτοξευθεί στην «άβατη» περιοχή όλης της Ελλάδας.

Και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η δήλωση του Μητσοτάκη, κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της Νεας Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία «Εμείς στο «δίλημμα ή μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε» απαντάμε ότι δεν έχουμε πρόθεση να τελειώσουμε κανέναν…θέλουμε μετά τις εκλογές να ενώσουμε όλους τους Έλληνες». Αναγάγει την όποια πολιτική αντιπαράθεση στη βάση των ιδεολογικών προταγμάτων, καθιστώντας ξεκάθαρο το μήνυμα της μετεκλογικής ενότητας και συνεργασίας για το κοινό καλό και για την πρόοδο όλων των Ελλήνων και όλων των Ελληνίδων.

Αρκεί να είναι το μήνυμα αυτό αληθές. Γιατί, δυστυχώς, στην Ελλάδα ο βερμπαλισμός κατοικοεδρεύει και τις πλείστες φορές δεν συνοδεύεται από τις αντίστοιχες πρακτικές εφαρμογές . Ή απλά, όπως λένε στο χωριό μου «Θα πηδήξω πατέρα… Θα σε δω, γιε μου!»

Send this to a friend