Αθήνα

9 oC

αίθριος καιρός

Οι αναγκαίες συναντήσεις της Ιστορίας

«θέλει πήδημα τίγρισσας μες στις ιδέες» με «την ευκαιρία ενός μεγάλου εθνικού αναστοχασμού»

Παρατηρώντας τα τελευταία χρόνια –δύο αιώνες μετά την Παλιγγενεσία μας- την ύπαρξη μιας εθνικής αβεβαιότητας, αλλά και την σοβαρή έλλειψη ενός επίκαιρου εθνικού αφηγήματος.

Παρατηρώντας τα τελευταία χρόνια –δύο αιώνες μετά την Παλιγγενεσία μας- την ύπαρξη μιας εθνικής αβεβαιότητας, αλλά και την σοβαρή έλλειψη ενός επίκαιρου εθνικού αφηγήματος.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Θεόδωρος Ορκόπουλος

Την συχνή εγκατάλειψη και εξάρτηση της χώρας από τις ιδεοληψίες, τους τυχοδιωκτισμούς και τις δονκιχωτικές έστω παρορμήσεις της πολιτικής,

Παρατηρώντας την συχνή έλλειψη Εθνικού Σχεδίου, Εθνικής Πείρας και την εκ των υστέρων ευκολία στην ανέξοδη και ανεπίγνωστη επίκληση αυταπατών, με αποτέλεσμα την περιπλάνηση της Εθνικής Πορείας σε άγνωστες περιοχές και αβέβαιες μελλοντικές εκδοχές,

Προτείνω γιατί χρειαζόμαστε -κατά την ταπεινή μου πάντα γνώμη- έναν νέο, μη πολιτικό αλλά εθνικό -έστω και άτυπο- θεσμό επειγόντως!

Μια Γερουσία, ένα εθνικό συμβούλιο, με τους νυν και τους δημοκρατικά εκλεγμένους πρώην Προέδρους, Πρωθυπουργούς και υπουργούς εξωτερικών , το οποίο Συμβούλιο βέβαια δεν θα κυβερνά, δεν θα ανταγωνίζεται και δεν θα υποκαθιστά την Κυβέρνηση, θα μπορεί να συνέρχεται τακτικά υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή υπό τον Πρωθυπουργό και  θα αποπειράται να συνδέει το παρελθόν με το σήμερα και το μετά, θα αποπειράται να αρθρώνει και να συμπληρώνει το εθνικό αφήγημα με συνέχεια, και θα αποτρέπει συναντήσεις και συγκρούσεις της ιστορίας, με τυχόν αυταπάτες και ονειρώξεις των εκάστοτε κυβερνώντων της συγκυρίας και αν μη τι άλλο, θα υπογραμμίζει, θα επιβεβαιώνει και θα επικυρώνει τα πρακτικά της έγκαιρης ενημέρωσης, πριν από κάθε Πελοποννησιακό πόλεμο, κάθε Σικελική εκστρατεία, κάθε μικρασιατική καταστροφή και κάθε Κυπριακή τραγωδία.

Σ' αυτό θα πρέπει να καλούνται νωρίτερα, κατά θέμα, οι κάθε φορά τεχνοκράτες και ειδήμονες από το διαθέσιμο επιστημονικό προσωπικό της Ελλάδας στην ημεδαπή και στο εξωτερικό.

Ένα Συμβούλιο που θα μπορεί -χωρίς την αίσθηση του πολιτικού κόστους- να προσεγγίζει τα θέματα της πολιτικής και της διεθνούς συγκυρίας και να φωτίζει με την γνώση από την προηγούμενη πείρα διακυβέρνησης, την ρεαλιστική συμμετοχή της χώρας στον παγκόσμιο καταμερισμό και το παγκόσμιο γίγνεσθαι, εμπνέοντας την άντληση από αυτό κερδών, νικών και εθνικών ωφελημάτων, προστατεύοντας και περιορίζοντας με επίγνωση, όποιες απώλειες έρχονται με ταχύτητα να συγκρουστούν πάνω μας!

Εν όψει δε της επετείου των διακοσίων ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία , πέραν των εορταστικών εκδηλώσεων που ανατέθηκαν στη κ. Αγγελοπούλου Δασκαλάκη,

Χρειαζόμαστε το Συμβούλιο για να εισφέρει κάτι -ας πούμε- σαν έναν εθνικό κύκλο ιδεών, για να εξειδικεύει και να εμπλουτίζει το εθνικό αφήγημα, να προστατεύει την χώρα από την άγνοια και την αμεριμνησία της.

Ας σας θυμίσω την χρήσιμη επισήμανση του Β.Β.:

«Το 2020 είναι το έτος προετοιμασίας για την είσοδο στο εμβληματικό 2021 και στον εορτασμό της επετείου των διακοσίων ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία. Ο εορτασμός αυτός πρέπει να είναι πρωτίστως διανοητικός. Η ευκαιρία ενός μεγάλου εθνικού αναστοχασμού. Η εορτή των εθνικών Φώτων. Ενός ανανεωμένου νεοελληνικού διαφωτισμού. Μια οργανωμένη προσπάθεια αντίστασης στα αλλεπάλληλα κύματα του λαϊκισμού, της δημαγωγίας, της συνωμοσιολογικής ερμηνείας των καταστάσεων. Αν αρχίσει με τον τρόπο αυτό η νέα δεκαετία, οι οιωνοί θα είναι καλοί».

και τους πάντα επίκαιρους στίχους του Οδυσσέα Ελύτης στην «Μαρία Νεφέλη» του:

«Αν δεν στηρίξεις το ένα σου πόδι έξω απ’ τη Γη, ποτέ σου δεν θα μπορέσεις να σταθείς επάνω της»

«Να ξαναδώσουμε στα πόδια μας το χώμα.

Το πράσινο στο πράσινο τον άνθρωπο του Νεάντερταλ

στον άνθρωπο του Νεάντερταλ. Δεν ωφελούν πια

        οι μυώνες

θέλει αγάπη θηριώδη

θέλει πήδημα τίγρισσας μες στις ιδέες».

Send this to a friend