Αθήνα

 

16 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

OPINION

Το BREXIT και το παραμύθι στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας

Εκτιμάτε από ειδικούς οικονομικούς αναλυτές ότι το 28% αυτών των κεφαλαίων ελέγχεται άμεσα από το Λονδίνο, ενώ το υπόλοιπο 12% από την Νέα Υόρκη όπου όμως και πάλι επηρεάζεται σε ένα βαθμό από τις αποφάσεις και τις οικονομικές τάσεις που προσδιορίζονται στο Λονδίνο.

Επομένως η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (BREXIT) και οι αλλαγές στο Βρετανικό τραπεζικό σύστημα που αυτή επιφέρει, έχει βαρύνουσα σημασία για το παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι. Οι αναταράξεις που δημιουργούνται, ειδικά όσο πλησιάζει η οριστική ημερομηνία του BREXIT που έχει καθοριστεί να είναι η 29 Μαρτίου 2019, χωρίς να έχει συμφωνηθεί και να έχει υπογραφεί μία Συμφωνία Αποδέσμευσης (Withdrawal Agreement), η ταραχή αυξάνεται. Μία παράμετρος που αξίζει να εξεταστεί και επηρεάζει και την χώρα μας, είναι η μεταφορά των καταθέσεων από τράπεζες Βρετανικών συμφερόντων σε άλλες πιο ασφαλείς περιοχές. Το «παρκάρισμα» των κεφαλαίων όπως λέγεται στην καθομιλουμένη.

Πλησιάζει το BREXIT. Που θα παρκάρω τα λεφτά;

Η τραπεζική κρίση του 2013 στην Κύπρο, συντάραξε τους καταθέτες των τραπεζών. Πολλοί έχασαν τις καταθέσεις τους που κουρεύτηκαν, εκτός εάν πρόλαβαν να τις μετακινήσουν εκτός της χώρας. Πολλά κεφάλαια μετακινήθηκαν σε πιο ασφαλείς οικονομικούς παραδείσους. Ένας από αυτούς ήταν και οι νήσοι της Παρθένου (Virgin Islands) καθώς και άλλοι τόποι που ίσχυε το βρετανικό δίκαιο.

Το Δημοψήφισμα των Βρετανών το 2016, που με ποσοστό 51,89% έχει ως αποτέλεσμα την οριστική αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιούργησε μεγάλη ταραχή στους καταθέτες. Το Βρετανικό τραπεζικό σύστημα κλυδωνίζεται, ιδιαίτερα όσο περνούν τα χρόνια και λιγοστεύουν οι μήνες μέχρι τις 29 Μαρτίου 2019, χωρίς να υπογράφετε μία Συμφωνία για την ελεγχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν το 2018 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πήρε Απόφαση και απέρριψε τις Αγωγές που είχαν υποβληθεί από κεφαλαιούχους που είχαν χάσει τα λεφτά τους σε Κυπριακές τράπεζες το 2013. Το γεγονός αυτό δημιούργησε επιπλέον ανασφάλεια στους επενδυτές/κεφαλαιούχους που έψαχναν και ακόμα ψάχνουν απεγνωσμένα να παρκάρουν τα κεφάλαιά τους σε ασφαλείς τραπεζικούς προορισμούς.  Όσο λιγοστεύουν οι υπολειπόμενοι μήνες μέχρι το οριστικό BREXIT, ακούγονται προτάσεις που δημιουργούν εύλογη ανασφάλεια στους καταθέτες των Βρετανικών τραπεζών. Συγκεκριμένα:

*Οι Βρετανικές τράπεζες φεύγουν από το Γιβραλτάρ λόγω της αντίδρασης της Ισπανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον μέχρι να επιλυθεί αυτή η κυριαρχική εκκρεμότητα που καλυπτόταν όσο η Βρετανία ήταν στην Ένωση.

*Με την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παύει να ισχύει το ελάχιστο εγγυημένο ποσό των 100.000 ευρώ στις καταθέσεις. Αναφέρεται ότι θα μειωθεί στο μισό, καλύπτοντας όμως μόνο τις συστημικές τράπεζες και όχι τις ιδιωτικές ή τις επενδυτικές.

*Τα επιτόκια των καταθέσεων σε συνάλλαγμα συμπεριλαμβανομένου και του ευρώ γίνονται αρνητικά. Σκοπός είναι να αναγκαστούν οι καταθέτες να μετατρέψουν τα ποσά σε λίρες και έτσι να επιτευχθεί ενίσχυση του βρετανικού νομίσματος.

*Αναφέρεται η επαναφορά των ελέγχων εξαγωγής συναλλάγματος (Capital Controls). Στο παρελθόν είχαν εφαρμοστεί ξανά στην Βρετανία το 1970 και η ανάμνηση εκείνης της περιόδου τρομοκρατεί τους επενδυτές.

*Σε περίπτωση εφαρμογής των Capital Controls, η δυνατότητα μεταφοράς κεφαλαίων θα περιοριστεί σε 100.000 λίρες ημερησίως. Στην περίπτωση αυτή για παράδειγμα, για την μεταφορά ενός εκατομμυρίου θα απαιτηθούν δέκα εργάσιμες ημέρες. Για πολλαπλάσια ποσά θα απαιτηθούν αντίστοιχα πολλαπλάσιες εργάσιμες ημέρες.

*Δεν επιτρέπεται το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για εξωχώριες εταιρείες (Off-Shore). Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το παραθυράκι είναι να ιδρυθεί ένα Trust Fund οπότε αυτόματα ανοίγει αντίστοιχος υποστηρικτικός τραπεζικός λογαριασμός. Αλλά σε αυτό τον χαμό, ποιος ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο;

Ένα καλό που έχει προκύψει από την Κυπριακή κρίση του 2013, είναι ότι Κυπριακές εταιρείες, κυρίως Δικηγορικές Φίρμες έχουν αποκτήσει εμπειρία διαχείρισης αυτών των καταστάσεων και θεωρούνται από τους πλέον ικανούς «παρκαδόρους κεφαλαίων». Εκτιμάτε ότι και στην περίπτωση της Βρετανίας θα ασκήσουν το  «expertise» τους.

Οι αναφορές τόσο Βρετανών όσο και Ευρωπαίων πολιτικών, αλλά και τα σχετικά δημοσιεύματα έγκριτων εφημερίδων, για τις δυσμενείς επιπτώσεις σε περίπτωση ενός ανεξέλεγκτου BREXIT, ταράζουν τον ύπνο των καταθετών και αγχώνουν τους «παρκαδόρους κεφαλαίων», που  ψάχνουν απεγνωσμένα για λύσεις. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις, να ωφεληθεί και το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με την μεταφορά κεφαλαίων στην Ελλάδα, είτε για επενδύσεις είτε για «παρκάρισμα».

Οικονομική ευκαιρία για μία μυθική χώρα

Για την μυθική αυτή χώρα, ο ποιητής Άγγελος Βλάχος είχε γράψει στα τέλη του 19ου αιώνα: «Ξεύρεις την χώραν που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα, που κοκκινίζει η σταφυλή και θάλλει η ελαία;». Την χώρα αυτή λίαν προσφάτως, την κυβερνούσαν οι «σκοτεινοί ιππότες της χαμηλής τραπέζης». Οι ιππότες αυτοί, είχαν ένα χαρακτηριστικό ιδίωμα. Ξιφομαχούσαν με το αριστερό αλλά έπαιρναν τον μισθό τους με το δεξί. Γι’ αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα, τους είχε αποδοθεί το παρατσούκλι «αριστεροί». Ο επιθετικός αυτός προσδιορισμός σαν υποκοριστικό δεν δικαιολογείτο ούτε από την συμπεριφορά τους στη διαχείριση των δημόσιων θεμάτων, ούτε από την εφαρμογή των βασικών Δημοκρατικών Αρχών.

Από τα λάθη και την κακοδιαχείριση των «σκοτεινών ιπποτών της χαμηλής τραπέζης», τα εθνικά θέματα είχαν προκαλέσει την οργή των υπηκόων. Ειδικότερα η οικονομία περνούσε από στενούς ατραπούς. Οι ιππότες τρώγοντας γύρο από την «χαμηλή τράπεζα», προσπαθούσαν να βρουν λύσεις και ηρωική έξοδο από τα προβλήματα. Η ατμόσφαιρα ήταν βαριά και συννεφιασμένη Κυριακή από τον καπνό που έβγαζαν τα ακριβά πούρα Κοχίμπα, που προμηθεύονταν οι ιππότες από την μακρινή Αβάνα της Κούβας. Ένας από τους ιππότες μονολόγησε μέσα από τα δόντια του: «Κινδυνεύουμε να σηκωθούμε από το τραπέζι πριν να ολοκληρώσουμε το φαγητό μας».

Ξαφνικά μέσα στην απογοήτευση, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία η ιδέα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκμετάλλευσης του BREXIT. Να δημιουργηθούν δηλαδή οι προϋποθέσεις απορρόφησης κεφαλαίων από το Βρετανικό στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Δόθηκε άμεσα εντολή στους πληρωμένους ντελάληδες να δημοσιοποιήσουν ότι «είναι άμεσα πιθανή η άρση των Capital Controls στην χώρα». Και ενώ συνέβαιναν αυτά, ένας από τους ιππότες, μεταξύ τυρού και αχλαδιού, διερωτήθηκε: «αν ο λαός επιλέξει άλλο χρώμα ιππότες, τότε αυτοί θα βρουν και θα διαχειριστούν τα κεφάλαια στις τράπεζες».

Ο πρώτος των σκοτεινών ιπποτών άνοιξε το στόμα του και έβγαλε μία κραυγή, επειδή πνίγηκε. Από την έκπληξη του κάθισε στον οισοφάγο το μήλο, καραμελωμένο με μέλι και σουσάμι. Αυτό δεν το είχαν λάβει υπόψη και σε κάθε περίπτωση εξουδετέρωνε το στρατηγικό σχέδιο «άδεια συρτάρια και καμένη γη». Αυτομάτως αποφασίστηκε να αποτραπεί πάση θυσία η εισαγωγή κεφαλαίων στη χώρα. Ας πήγαιναν στην Γερμανία ή όπου αλλού ήθελαν. Ένας από τους ιππότες που κάτι ήξερε από οικονομικά, εξουσιοδοτήθηκε να ενημερώσει την κοινή γνώμη για το ξόρκι: «πιθανόν να χρειαστεί ανακεφαλαίωση από τις τράπεζες».

Με την εξαγγελία αυτή, οι «παρκαδόροι κεφαλαίων» που ενδιαφέρονταν για τη χώρα, πάτησαν φρένο και άλλαξαν κατεύθυνση. Για να ολοκληρωθεί το ξόρκι, ο εξουσιοδοτημένος ιππότης συνέχισε την ενημέρωση προς τον λαό: «τα νέα κεφάλαια για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος». Είναι δίκαιο και θα γίνει πράξη. Τη ζημιά θα την πληρώσει και πάλι το γνωστό φορολογούμενο υποζύγιο.

Κάθε νοήμων αντιλαμβάνεται ότι η ιστορία που εκτυλίσσεται στη χώρα της  φαιδράς πορτοκαλέας, πρέπει μάλλον να είναι μυθική. Γιατί αν είναι αληθινή, πρέπει επειγόντως να μπει εισαγγελέας για να πέσουνε πολλά κεφάλια και για να έχουνε δουλειά οι σιδεράδες να φτιάχνουνε κάγκελα.

(*) Ο αντιπτέραρχος ε.α. Ιωάννης Αναστασάκης είναι  σύμβουλος και στρατηγικός αναλυτής σε Ελληνικά και διεθνή Ιδρύματα για θέματα σχετικά με την «ασφάλεια για την οικονομική ανάπτυξη». Είναι υποψήφιος για τις εθνικές βουλευτικές εκλογές, στον Νότιο Τομέα της Β΄Αθήνας με το Κίνημα Αλλαγής.

Ροή Ειδήσεων

6167830

28/03/2024 | 23:01

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα «Τέμπη» με 159 «Όχι»

28/03/2024 | 22:46

Θοδωρής Αθερίδης: Μου αρέσει πάρα πολύ το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι, σίγουρα θα είναι μέσα στην τριάδα

28/03/2024 | 22:42

Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ – Δείτε ποιοι αριθμοί κληρώθηκαν
6167625

28/03/2024 | 22:26

Σωκράτης Φάμελλος: Σχέδιο συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών με ευθύνη Μητσοτάκη, να γίνει Προανακριτική για τον Καραμανλή

28/03/2024 | 22:20

MasterChef-Απών ο Σωτήρης Κοντιζάς: «Δεν είμαστε όλοι καλά, δεν ακολούθησε τις οδηγίες»

28/03/2024 | 22:05

Νίκος Ανδρουλάκης: Εδραιωμένη η πεποίθηση στον λαό πως η κυβέρνηση λειτουργεί ως μηχανή διαφθοράς
screenshot 21

28/03/2024 | 21:57

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού- Ένας τραυματίας

28/03/2024 | 21:53

Survivor-Αλέξης Παππάς: Η Χρύσα απείλησε την ομάδα ότι στη μονομαχία θα περπατά

28/03/2024 | 21:47

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν ντρέπεστε να λέτε ότι μέλημά μου ήταν να αλλάξω τους διαλόγους;» – Ουδέποτε υπήρξε εντολή για συγκάλυψη, κοιτώ στα μάτια τους συγγενείς των θυμάτων
 ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ

28/03/2024 | 21:34

Κασσελάκης σε Μητσοτάκη: Επαναφέρω την πρόταση για αξιοπρεπή αποχώρηση προτού το παρακράτος καταρρεύσει πάνω σας

28/03/2024 | 21:23

ΚΚΕ για παραιτήσεις υπουργών: Αδιαμφισβήτητες οι σχέσεις της κυβέρνησης με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα

28/03/2024 | 21:12

Δημήτρης Κόκοτας: Σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο μετά το έμφραγμα
zestos kairos

28/03/2024 | 20:57

Καιρός αύριο Παρασευή: Ανοιξιάτικος σε όλη τη χώρα με θερμοκρασίες μέχρι και 26 βαθμούς Κελσίου

28/03/2024 | 20:51

Αλέξης Χαρίτσης: Δεσμευτείτε για σύσταση Προανακριτικής – Ο Φλωρίδης οφείλει να παραιτηθεί

28/03/2024 | 20:40

ΣΥΡΙΖΑ για παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου: Καλή τύχη στους επόμενους…
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα
Η πρώην καγκελάριος και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη
salteri
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο- Ασκήσεις κοινωνικού αυτοματισμού