Αθήνα

 

27 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Ναταλία Γερμανού: «Έφτασες 60 χρονών, μένοντας άτεκνη προβάλλοντας το προσωπικό σου ναυάγιο » – Τι απάντησε

Μήπως οι ιστορίες που ζούμε σήμερα, οι εφιάλτες του πολέμου σε Ευρώπη και οι προκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας στο Αιγαίο θυμίζουν το μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: «Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου»;

Επί χρόνια δύο αδέλφια δήλωναν, ότι θα σκοτώσουν έναν άνδρα που πείραξε την αδελφή τους. Ατάραχη η κοινωνία χαμογελούσε ή ειρωνεύονταν τις δηλώσεις τους. Τα αδέλφια έκανα πράξη τις δηλώσεις τους και το προαναγγελθέν έγκλημα έγινε πραγματικότητα.

Μετά από χρόνια αναζητώντας τους φονιάδες ο συγγραφέας δείχνει την κοινωνία, ως υπεύθυνη, αφού δεν κούνησε ούτε το δαχτυλάκι της για να πείσει τους νέους να μην προχωρήσουν στο έγκλημα.

Ρίχνοντας μια ματιά στον εφιαλτικό πόλεμο στον αυλόγυρο της Ευρώπης. Παρακολουθώντας τα τελευταία χρόνια τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, που συνεχώς αποθρασύνονται με το ιδεολόγημα «της γαλάζιας πατρίδας», για την αποστρατικοποίηση των νήσων μας στο Αιγαίο, καθώς και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Ακούγοντας τον ίδιο τον Ερντογάν να απειλεί ευθέως την πατρίδα μας και να προσβάλει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, ανασύροντας μνήμες της Μικρασιατικής καταστροφής, καλούμε την κοινωνία να μην ανησυχεί, ή να συνειδητοποιήσει το μέγεθος του κινδύνου, χωρίς να κινδυνολογούμε;

Μήπως οι παραβιάσεις στο Αιγαίο ή τα γεωτρύπανα που ξανά ετοιμάζονται να βγουν σε «σεργιάνι» στην Αν. Μεσόγειο παρομοιάζουν με τις δηλώσεις των δύο αδελφών του μυθιστορήματος και οι απειλές γίνουν πράξη; Μήπως βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα όσα γύρω μας συμβαίνουν. Λίγο καιρό πριν, οι Ερντογάν και Πούτιν στη Συρία βρέθηκαν κεντρικοί παίκτες του παραλόγου και συνεχίζουν στη Λιβύη.

Ο Πούτιν από το 2014 δηλώνει ότι δεν του φθάνει η Κριμαία, αλλά θέλει και τη μισή ή ολόκληρη την Ουκρανία. Ονειρεύεται τα σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης και πρόσφατα τον Μέγα Πέτρο!!

Η Ε.Ε, ως πύργος της Βαβέλ με πολλές γλώσσες, αφού δεν μπορούν τα κράτη-μέλη να συνεννοηθούν και από κοινού να αμυνθούν, ο καθένας εθνικά πράττει για το καλό του. Για την ενέργεια η Γερμανία. Για τις επενδύσεις η Γαλλία. Η Αγγλία και μια σειρά από άλλα κράτη μπλέχτηκαν με σοβαρούς οικονομικούς δεσμούς. Άκουγαν χρόνια τώρα τις δηλώσεις Πούτιν, αλλά έλεγαν «μπόρα είναι θα περάσει» και μια η Μέρκελ και μια ο Μακρόν προσπαθούσαν να εξημερώσουν το θεριό.

Για την Άμυνα και την Ασφάλεια της Ε.Ε. Για να αντιμετωπίσουν σοβαρά τις απειλές του Πούτιν λόγος ουδείς και έργο κανένα. Κάπως έτσι η Ε.Ε αντιμετωπίζει πολλά χρόνια τώρα τις απειλές του Ερντογάν. Και η Ελλάδα βρίσκεται σε αναμονή για τις περιβόητες κυρώσεις και βέβαια πληρώνει τις συνέπειες και τον λογαριασμό των απειλών της Τουρκίας. Λέμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας όχι όπλα στην Τουρκία και όχι μόνο δεν μας ακούνε, αλλά δεν καταλαβαίνουν και τη γλώσσα μας. Μήπως η εποχή που ζούμε ταιριάζει με το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου στο μυθιστόρημα του Χόρχε;

Ζούμε την επαλήθευσή του στην Ουκρανία. Μαδάμε τη μαργαρίτα του πολέμου ή ενός ατυχήματος, όπως το λένε με την Τουρκία. Κοιτάμε λοξά κοιτάμε ζερβά αλλά δε βλέπουμε φως. Ο Γραμματέας του ΝΑΤΟ, θερμός συνήγορος των «ανησυχιών της Τουρκίας», νίπτει τα χείρας του και συνεχώς μας συμβουλεύει να «τα βρούμε». Δηλαδή θύτης και θύμα ένα. Δε μας φτάνει η διχασμένη και κατεχόμενη Κύπρος, τώρα μας συμβουλεύει να παζαρέψουμε και το μισό Αιγαίο.

Οι ΗΠΑ, αφού οι βάσεις τους κατακλύζουν από τον Βορά ως τον Νότο τη χώρα, άλλοτε δηλώνουν ότι δεν μπορούν να παρέμβουν ανάμεσα σε δύο κράτη του ΝΑΤΟ και άλλοτε αν ξεσπάσει πόλεμος μπορεί και να παρέμβουν. Εδώ όμως πρέπει να γίνει συνειδητό ότι αν ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου ουδείς πρόκειται να μαντέψει για το τι θα ακολουθήσει, όταν οι μνήμες της ιστορίας καίνε ακόμη ως αναμμένα κάρβουνα κάτω από τις στάχτες. Όταν το τραύμα της Μικρασιατικής καταστροφής και η γενοκτονία των Ποντίων περνάει από γενιά σε γενιά.

Η πολιτική μας ηγεσία αρκείται στους μονολόγους, των κομμάτων. Κοινή ματιά στην ίδια κατεύθυνση για το μέλλον αυτής της χώρας δεν φαίνεται. Οι εκλογές απασχολούν τα κόμματα. Και οι δημοσιολόγοι και οι εκλολόγοι σχολιάζουν και περιγράφουν σενάρια για το αν ο κος. Μητσοτάκης θα μας οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη.

Ως Ευρωπαίος πολίτης αναρωτιέμαι τι άλλο περισσότερο πρέπει να συμβεί για να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να διαμορφώσουν κοινές πολιτικές Άμυνας και Ασφάλειας οι Ευρωπαίοι εταίροι μας;

Δεν βλέπουν τον λύκο στην Ουκρανία και το Αιγαίο και ψάχνουν τον τορό; Και εμείς ως χώρα, η μοναδική μαζί με την Κύπρο που απειλούμαστε έμπρακτα τι κάνουμε στην Ε.Ε, και το ΝΑΤΟ. Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους για την κατάσταση που ζούμε.

Οι ΗΠΑ βλέπουν τον πλανήτη ως το χωριό τους και με κάθε τρόπο προστατεύουν τα συμφέροντά τους. Η Ρωσία διεκδικεί έστω και με βάρβαρο τρόπο, με τη στρατιωτική πολιτική ισχύος, τη θέση και τον ρόλο της ως ένας παγκόσμιος παίκτης στην ιστορία του πλανήτη. Η Κίνα καιροφυλαχτεί.

Η γηραιά Ευρώπη βρίσκεται στη μέση του ωκεανού με μεγάλους κυματισμούς και αέρηδες. Ο Μακρόν, σε μια κοινωνία που το 54% έχει γυρίσει την πλάτη στις κάλπες, αγωνίζεται για να συγκροτήσει κυβερνητικό σχήμα. Η Λεπέν επελαύνει.

Τον Σολτς, εγκαλεί ο Ουκρανός Πρόεδρος να επιλέξει με ποιον είναι. Με τη Ρωσία ή την Ουκρανία; Και ο ίδιος ο Σολτς καίγεται στο σπίτι του όταν βλέπει την πολιτική του επιρροή να υποχωρεί δραματικά και ο πληθωρισμός να ανεβαίνει στα ύψη.

Ο Ντράγκι όπου να ‘ναι φεύγει, διότι στη Δημοκρατία υπάρχουν εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας. Ποιον θα βρούμε στην κεφαλή της Ε.Ε για να πάρει τολμηρές αποφάσεις στις Συνόδους της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ;

Αλήθεια αναρωτιέται κανείς; Στις απειλές, τον πόλεμο και την αποθράσυνση του Πούτιν, καθώς και του Ερντογάν πως απαντάει η Ε.Ε.

Στην Ουκρανία στέλνει όπλα και κυρώσεις στη Ρωσία. Στην Τουρκία στέλνουν τα κράτη-μέλη όπλα στον Ερντογάν, να βαπτίζει τους Κούρδους τρομοκράτες, τους Σύριους ότι απειλούν τα σύνορά του και τους Έλληνες να προσέχουν μήπως ξανά δούνε τα βαθιά νερά του Αιγαίου. Εμείς αρκούμαστε στις Συνόδους. Χθες η Σύνοδος κορυφής της Ε.Ε, που ξανά ασχολήθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία και εμείς αρκεστήκαμε στις δηλώσεις συμπαράστασης.

Το Αιγαίο μπορεί να περιμένει!! Και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Γραμματέας μίλησε  για τις «ανησυχίες» της Τουρκίας και εμείς αναμένουμε να δηλώσουν και να χαρούμε ότι τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικά!! Τίποτε περισσότερο για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων τίποτε για  μέτρα αποτροπής της τουρκικής απειλής. Ειλικρινά κάτι δεν πάει καλά στην εποχή μας με την αναμονή και την ανοχή της απραξίας εταίρων και συμμάχων, στις εξελίξεις για τα εθνικά μας συμφέροντα και αυτά του ελληνισμού στην πολύπαθο νήσο της Κύπρου.

Ο λαός μας στις δηλώσεις ενός προαναγγελθέντος θανάτου στην Ουκρανία, το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αναμένει πρωτοβουλίες τολμηρές για τη διαμόρφωση κοινής εθνικής στρατηγικής, της Πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, και όχι σχολιασμούς αν οι απειλές του Ερντογάν θα υποχρεώσουν ή όχι τον Κο. Μητσοτάκη σε πρόωρες εκλογές.

Καιρός να σοβαρευτούμε. Τα ευρωπαϊκά και εθνικά μας συμφέροντα απειλούνται και αν δεν δράσουμε εγκαίρως στο μέλλον θα ψάχνουμε για τους ενόχους, όπως στο μυθιστόρημα του Χόρχε.

*Ο Λουκάς Αποστολίδης είναι δικηγόρος και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Ροή Ειδήσεων

12/08/2022 | 00:57

Φαίη Σκορδά: Πάντα σε φόρμα αλλά και πάντα στυλάτη

12/08/2022 | 00:43

Έσπασαν καρδιές: Πήρε την πρόκριση στα πέναλτι στην Σλοβακία ο Ολυμπιακός

12/08/2022 | 00:31

Πέντε λόγοι για να μην «κατεβάζετε» πειρατικά παιχνίδια

12/08/2022 | 00:21

Ζαν-Ζακ Σεμπέ: Πέθανε ο δημιουργός του «Μικρού Νικόλα»

12/08/2022 | 00:11

Ιωάννα Τούνη: Τα γενέθλια και η… απογοήτευση

12/08/2022 | 00:08

Άστατος ο καιρός και την Παρασκευή: Νέα πτώση της θερμοκρασίας, καταιγίδες και κεραυνοί!

12/08/2022 | 00:06

Τα ζώδια της Παρασκευής, 12 Αυγούστου

12/08/2022 | 00:05

12 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

12/08/2022 | 00:01

«Είπαμε ότι ήρθε η συντέλεια» – Ο φονικός σεισμός που ισοπέδωσε τα Επτάνησα

12/08/2022 | 00:01

Eoρτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή, 12 Αυγούστου

11/08/2022 | 23:58

Άλλη ομάδα χωρίς τον Giannis: Ήττα για την Εθνική από την Ισπανία

11/08/2022 | 23:47

CDC: Τέλος η καραντίνα για όσους έρχονται σε επαφή με τον covid-19

11/08/2022 | 23:39

Το όνειρο, η κούραση και οι… πιστολιές!

11/08/2022 | 23:30

Αποκλεισμός και για τον Άρη: Δεν του έφτασε το 2-1 κόντρα στη Μακάμπι

11/08/2022 | 23:23

Kρήτη: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στο νησί
Η καταιγίδα των εξελίξεων και οι κατάμαυρες ριπές στη Δημοκρατία μας
Αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε θεσμική ερμηνεία της έννοιας της αλληλεγγύης
Υποκλοπές και Δημοκρατία
Πολιτική προστασία: Η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για την αδράνεια
Στην Ελλάδα συζητάμε για μέρες για μια σαγιονάρα αλλά όχι για ένα ζήτημα Δημοκρατίας
Χωρίς Ζάππεια δεν θα υπήρχε Τσίπρας