Το γνωστό – άγνωστο Ισλάμ | TheCaller Το γνωστό - άγνωστο Ισλάμ - TheCaller

Αθήνα

32 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γλυκά Νερά: Γιατί έβαλε το παιδί πάνω στη νεκρή Καρολάιν; – Tι απάντησε ο 32χρονος δράστης στον ανακριτή

OPINION

Το γνωστό – άγνωστο Ισλάμ

Το άρθρο αυτό δεν φιλοδοξεί να έχει θέση βιβλιοκριτικής...

Σε μια  χώρα όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες θα την επιλέξουν για δεύτερη πατρίδα τους και με δεδομένο οτι η συντριπτική πλειονότητα είναι μουσουλμάνοι, το βιβλίο έχει εξαιρετική χρησιμότητα για την κατανόηση της ποικιλίας συμπεριφορών των νέων συμπολιτών μας. Γιατί οι περισσότεροι κάνουμε το γνωστό λάθος να θεωρούμε το Ισλάμ ένα και ενιαίο και τους μουσουλμάνους ομογενοποιημένους. Με αυτή την λογική δεν μπορούμε να καταλάβουμε τις συγκρούσεις στο εσωτερικό της Μόριας ή τις αποδίδουμε μόνο στις δύσκολες συνθήκες και την εγκληματικότητα.

Ο συγγραφέας καταρρίπτει διαδεδομένους στην Δύση απλουστευτικούς μύθους αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα του ζητήματος. Απορρίπτει απόλυτες και διιστάμενες προσεγγίσεις όπου από την μία πλευρά το Ισλάμ είναι μια θρησκεία ειρήνης την οποία κάποιοι φανατικοί διαστρεβλώνουν και από την άλλη είναι μια κτηνώδης θρησκεία, όπου η βία είναι η αναγκαία συνέπεια των ιερών της κειμένων. Έχοντας ως καθολικός ιερέας και διανοούμενος γνώση της άμετρης βίας που ασκήθηκε από τα διάφορα χριστιανικά δόγματα είναι αντίθετος σε γενικεύσεις. Ουσιαστικά μας λέει ότι όπως δεν μπορείς να κλείσεις σε ένα ορισμό και μια ερμηνεία τον Χριστιανισμό, το ίδιο δεν μπορείς να κάνεις και με το Ισλάμ. Ένα Ισλάμ που δεν χαρακτηρίζεται μόνο από την διαμάχη σουνιτών και σιιτών – αυτήν κυρίως ξέρουμε στην Δύση -αλλά από άπειρες άλλες στο εσωτερικό κάθε στρατοπέδου, ιδιαίτερα του σουνιτικού. Και όπως οι Αριστεροί ξέρουμε καλά από την ιστορία της δικής μας παράταξης, όσο πιο μικρές είναι οι αιρέσεις (τροτσκιστές, Μαοϊκοί κλπ) τόσο πιο φανατικές και φονταμενταλιστικές είναι. Ενίοτε σπάνε το κέλυφος και για μια περίοδο γίνονται  και  ελκυστικές σε διεθνή ακροατήρια.Μετά ξεφουσκώνουν, χάνουν το παγκόσμιο βεληνεκές και αναδιπλώνονται στο εθνικό κράτος. Η Μαοϊκή Κίνα και το Ιράν του Χομεϊνί είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα όπου ιδεολογία και θρησκεία διατηρούν τυπικά την ισχύ τους, όμως η πολιτική κερδίζει συνεχώς έδαφος σε βάρος τους.

[inline_article order=”1″]

Ο Adrien Candiard αποδεικνύει γιατί είναι άνεπαρκή τα εργαλεία ανάλυσης που έχουν τις ρίζες τους στον διαφωτισμό και προσπαθούν με μέσο μόνο τον ορθολογισμό και την αντίθεση νεωτερικότητας και παράδοσης να βγάλουν άκρη. Θα έλεγα ότι χωρίς ίσως να το αντιλαμβάνεται – ή αντιλαμβανόμενος απολύτως αλλά και κωλυόμενος ως μοναχός- δείχνει και τα όρια ορθολογικής κατανόησης του Χριστιανισμού.

Εξαιρετικά διεισδυτική είναι η ανάλυση του για τις ρίζες του σαλαφισμού. Πρακτικά για την επιρροή του ISIS, του  Χαλιφάτου, της Αλ-Κάιντα, όλων των ακραίων σουνιτικών δυνάμεων που αμφισβήτησαν το παραδοσιακό ( αυτοκρατορικό ) σουνιτικό Ισλάμ και ενέπνευσαν την ισλαμική τρομοκρατία. Γράφει: «Η εμφάνιση μιας Δύσης πιο ευδοκιμούσας, πιο λόγιας και πολύ πιο ισχυρής έθετε εν αμφιβάλω τις παραδεδεγμένες αυταπόδεικτες αλήθειες. Πως να κατανοήσουν τον ρόλο του Ισλάμ ….που εμοιαζε σαν καθυστέρηση, αν όχι σαν παρακμή; Κινήματα μεταρρύθμισης που ήθελαν να εκσυγχρονίσουν το Ισλάμ είδαν το φώς: κάποιοι έβλεπαν στο Ισλάμ την αιτία της καθυστέρησης και ήθελαν να το εκσυγχρονίσουν εκκοσμικεύοντας το….άλλοι αντιθέτως θεωρούσαν ότι ακριβώς η παράκαμψη του Ισλάμ έχει φέρει τον μουσουλμανικό κόσμο σε τόσο δυσμενή θέση , ώστε ήθελαν να το εκσυγχρονίσουν επιστρέφοντας στις απαρχές και ξαναβρίσκοντας την ζωτικότητα των πρώτων του χρόνων». Από αυτό το σημείο μέχρι τον ISIS και την τρομοκρατία , δύο προσευχές δρόμος. Το κίνημα αυτό είναι σε τελευταία ανάλυση βαθιά συντηρητικό, έχει όμως το πλεονέκτημα να εμφανίζεται στην φόρμα ως νεωτερικό. Είναι… μια νεωτερική αντινεωτερικότητα. Γι’ αυτο και συγκέντρωσε σε πρώτη φάση νέους ανθρώπους μεγαλωμένους στην Δύση.

Κατ’ αναλογία σε πολιτικό επίπεδο στην αναπτυγμένη Δύση αναπτύσσεται δυναμικά το ακροδεξιό ρεύμα , ο Τραμπ, ο άξονας Λεπέν, Σαλβίνι, Ούρμπαν κλπ. Είναι μια επιστροφή στην καθαρότητα της φυλής, του λευκού ανθρώπου απέναντι στον σκούρο, του Χριστιανού απέναντι στον αλλόθρησκο, του Ευρωπαίου απέναντι στον τριτοκοσμικό, του καταφερτζή πλούσιου απέναντι στον ακαμάτη φτωχό. Είναι κατ αναλογία η επιστροφή στις μολυσμένες ρίζες με τον μανδύα της νεωτερικότητας.

ΥΓ. Το άρθρο αυτό δεν φιλοδοξεί να έχει θέση βιβλιοκριτικής. Δεν έχω αυτές τις γνώσεις και ο χώρος είναι περιορισμένος. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι πως πρόκειται για ένα βιβλίο που παρά το δύσκολο θέμα που διαπραγματεύεται διαβάζεται εύκολα. Σε αυτό βοηθάει και το χιούμορ του συγγραφέα. Παράδειγμα: όλοι έχουμε στην μνήμη μας την φρικιαστική εικόνα από τον λιθοβολισμό  μοιχαλίδας στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν. Πολλοί μπορεί να νομίζουν ότι είναι ο κανόνας στις μουσουλμανικές χώρες. Ο συγγραφέας μας προσγειώνει στην  πραγματικότητα όπου η πανούργα ζωή βρίσκει τρόπους να υπερφαλαγγίσει θεικούς νόμους. «Στους τέσσερις αιώνες ζωής της Οθωμανικής αυτοκρατορίας εφαρμόστηκε μόνο μια φορά ο λιθοβολισμός και οι χρονικογράφοι καταγράφουν έντρομοι το γεγονός… Η νομική δογματική απαιτεί για να θεμελιωθεί το αδίκημα της μοιχείας, την ύπαρξη τεσσάρων μαρτύρων. Ο ίδιος ο όρος,δε, εκουσίως νοείται με την πιο αυστηρή του έννοια: οι τέσσερις μάρτυρες πρέπει να έχουν υπάρξει αυτόπτες μάρτυρες της πράξης της διείσδυσης, κάτι που προϋποθέτει ιδιαιτέρως ασυνήθιστες συνθήκες».

Ροή Ειδήσεων

25/06/2021 | 09:45

Μόσιαλος: Ποσοστά 70%-75% δεν είναι αρκετά για να δημιουργήσουν ανοσία – Mειώνουν τα εμβόλια τη διασπορά, τι ισχύει για τη μετάλλαξη Δέλτα

25/06/2021 | 09:37

Costa Navarino: Το πρώτο παγκοσμίως International Olympic Academy Golf Course

25/06/2021 | 09:26

Κατερίνα Καινούργιου: Στο Νοσοκομείο εσπευσμένα τα ξημερώματα

25/06/2021 | 09:24

Chiara Ferragni: Στην Ελλάδα η διάσημη influencer – Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες από τη Βουλιαγμένη

25/06/2021 | 09:16

Magic Johnson: Στην Κέρκυρα ο 61χρονος θρύλος του NBA με το υπερπολυτελές σκάφος του

25/06/2021 | 09:02

Κορονοϊός – Τζανάκης: Μέχρι τέλη Αυγούστου θα έχει κυριαρχήσει η ινδική μετάλλαξη – 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική

25/06/2021 | 08:58

Καύσωνας και σήμερα – Σε ποιες περιοχές θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς το θερμόμετρο

25/06/2021 | 08:50

Εορτολόγιο: Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα 25 Ιουνίου

25/06/2021 | 08:50

Κατάληψη στον ΕΦΚΑ Πειραιά – Δεν έχουν κλιματισμό στο κτίριο!

25/06/2021 | 08:46

Copa America: Στα προημιτελικά Ουρουγουάη και Παραγουάη – Κέρδισαν αμφότερες με 2-0 Βολιβία και Χιλή αντίστοιχα

25/06/2021 | 08:36

Θεοδωράκης: Τέλος η Πολιτική, το πλήρωσα το τίμημα – Με βαράγαν τα τρολ και από δω και από εκεί (vid)

25/06/2021 | 08:23

Σταύρος Δογιάκης: Καθηγήτρια Εγκληματολογίας αμφισβητεί την αυτοκτονία και παραθέτει στοιχεία

25/06/2021 | 08:09

Κρήτη: Νιόπαντρο ζευγάρι κατέληξε στο Νοσοκομείο όταν άρχισε να πετάει ο ένας στον άλλο κατσαρολικά!

25/06/2021 | 07:59

Survivor spoiler: Ποιος αποχωρεί την Κυριακή 27 Ιουνίου – Πληρώνει τα «σκετσάκια» για τον Τριαντάφυλλο;

25/06/2021 | 07:43

Τζόκερ: Με 6,5 ευρώ κέρδισε πάνω από 103.000 ευρώ – Που παίχτηκε το τυχερό δελτίο
Μόνο ο σύζυγος είναι δολοφόνος;
«Έμπνευση για την νέα αλλαγή»
Ανδρέας Παπανδρέου – Τα αίτια μιας διαχρονικής δημοφιλίας
«Η Καρολάιν, η Δήμητρα, ο Βαγγέλης, η Ελένη…»
Σπουδές και Εργασία!
Θα αλλάξει o Μπάιντεν την Ευρώπη;