Αθήνα

 

25 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα
tsampiras aris 2202

OPINION

Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του είναι το κόμμα των μεταρρυθμίσεων στη Παιδεία και τώρα ήρθε η ώρα να το πράξει πάλι

Από την αρχή της διακυβέρνησής της η Κυβέρνηση της ΝΔ έκανε βαρύγδουπες δηλώσεις που αφορούσαν  την αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος προς όφελος των παιδιών μας.

Δυστυχώς όμως, τα τελευταία τέσσερα χρόνια καμία από αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόστηκε σωστά.

Η Κυρία Κεραμέως μόνο παιδεία δεν ευαγγελίζεται καθώς ξεκίνησε την μεταρρυθμιστική της πορεία ανακοινώνοντας  μεγάλες αλλαγές στο Λύκειο, όπως:

Την τράπεζα θεμάτων, την ελάχιστη βάση εισαγωγής, την αλλαγή του τρόπου πρόσβασης στα πανεπιστήμια. Σήμερα κανένας δε μπορεί να καταλάβει ποιόν ωφέλησαν αυτές οι αλλαγές. Χιλιάδες νέοι  βρέθηκαν εκτός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και η περιβόητη μεταρρύθμιση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έμεινε στα χαρτιά, ενώ τα Ιδιωτικά Κολλέγια αναπτύχθηκαν.

Η υπουργός Παιδείας έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι το σχολείο λειτούργησε υποδειγματικά μέσα στην καραντίνα. Μένει να αναρωτηθούμε πως έγινε αυτό. Πολλά παιδιά δεν είχαν ούτε υπολογιστές, ούτε πρόσβαση στο διαδίκτυο. Επίσης η Υπουργός είχε εξαγγείλει ότι όλα τα σχολεία θα στελεχωθούν με ψυχολόγους ενώ η αλήθεια είναι ότι σε κάποια σχολεία δεν υπάρχουν ψυχολόγοι και σε αυτά που υπάρχουν δεν επαρκούν για να υποστηρίξουν όλη τη σχολική κοινότητα, σε μια εποχή που η βία και η παραβατικότητα στα σχολεία βρίσκονται σε έξαρση. Όσο για τα ολοήμερα σχολεία, που ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στην ΔΕΘ, όπου θα γινόταν μελέτη, ρομποτική κι άλλα ακόμη με διευρυμένο ωράριο ακόμη τα ψάχνουμε. Τέλος, η ανακοίνωση για την αξιολόγηση στα σχολεία είναι πραγματικά fake news αφού τα περισσότερα σχολεία έστειλαν copy paste απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο που τους ζητήθηκε, τα διαγνωστικά τεστ της ελληνικής PISA αποκάλυψαν τα τεράστια γνωστικά κενά των μαθητών σε βασικές γνώσεις και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών περιλαμβάνει προς το παρόν μόνο την αξιολόγηση των νεοεισερχόμενων, οι οποίο έχουν ήδη αξιολογηθεί από τον ΑΣΕΠ για να προσληφθούν.

Όπως καταλαβαίνετε η κα Κεραμέως ακολουθεί το δόγμα της Κυβέρνησης πιστά: Εξαγγέλλουμε μια αλλαγή, δε την ολοκληρώνουμε αλλά τα ΜΜΕ θα προωθήσουν ότι πραγματοποιήθηκε.

Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του είναι το κόμμα των μεταρρυθμίσεων στη Παιδεία και τώρα ήρθε η ώρα να το πράξει πάλι. Οι εκπαιδευτικές αλλαγές πρέπει να στηριχθούν στις εξής αρχές:

  1. Μείωση της διδασκόμενης ύλης
  2. Ορθή κατανομή των θεμάτων ανά ενότητα με έμφαση στα ουσιώδη
  3. Καλλιέργεια δεξιοτήτων μέσω σύγχρονων προσεγγίσεων διδασκαλίας
  4. Αλλαγή φιλοσοφίας των διαγνωστικών εξετάσεων
  5. Χρήση νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση -Σταδιακή εισαγωγή του ηλεκτρονικού βιβλίου ιδιαίτερα σε μαθήματα όπως Γεωγραφία -Ιστορία κτλ.
  6. Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, συχνή συμμετοχή μαθητών σε κοινωνικές δράσης, εθελοντικές ομάδες.
  7. Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μονάδων
  8. Οικονομικά κίνητρα στους εκπαιδευτικούς για την επίτευξη στόχων
  9. Αλλαγή σχολικών βιβλίων ,είναι απαράδεκτο ότι κάποια σχολικά βιβλία είναι τα ίδια εδώ και δεκαετίες, ειδικά στις θετικές επιστήμες.

Το Δημοτικό κυρίως και δευτερευόντως το Γυμνάσιο πρέπει να επιτελέσουν και έναν άλλον σπουδαίο ρόλο. Να λειτουργήσουν ως δίχτυ προστασίας σε παιδιά και οικογένεια.

1.Ένας υπεύθυνος παιδοψυχολόγος σε κάθε δομή, με τριετή τουλάχιστον παρουσία στο ίδιο σχολείο, έτσι ώστε τα εντοπίζονται έγκαιρα προβλήματα παιδικής κακοποίησης, οικογενειακά προβλήματα, μαθησιακά θέματα, με θεσμοθέτηση για άμεση παρέμβαση των κοινωνικών υπηρεσιών όπου κρίνετε απαραίτητο.

2.Ολοήμερο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει μελέτη μαθημάτων, σίτιση, εκμάθηση ξένων γλωσσών, αθλητικές δραστηριότητες, μουσική, θέατρο ,κοινωνικές δράσεις, ενισχυτική διδασκαλία για αδύνατους μαθητές.

3.Παράλληλα προγραμμάτων επιμόρφωσης γονέων , open university, με αντίστοιχη πιστοποίηση.

Βασικό ζητούμενο να εξασφαλιστεί ,ότι ένας μαθητής του Δημοτικού, θα’ χει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί σωστά, να θωρακιστεί ψυχολογικά , να εκπαιδευτεί και να αναπτύξει τις υπόλοιπες δεξιότητες του ανεξάρτητα από το οικονομικό επίπεδο της οικογένειας του. Παράλληλα το σχολείο συμμετέχει στη κοινωνική και οικονομικά ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Νέο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση Εθνικό Απολυτήριο

Το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων, είναι ένας από τους πιο αδιάβλητους θεσμούς στη χώρα. Δημιουργεί όμως τις συνθήκες εκείνες ισονομίας έναντι όλων των μαθητών ,ανεξαρτήτως οικονομικού και οικογενειακού επιπέδου. Τελικά στα πανεπιστήμια περνάνε τα καλύτερα μυαλά;

Είναι εμφανές ειδικά από τα χρόνια της κρίσης και μετά, ότι μεγάλο μέρος των φοιτητών αδυνατεί να ολοκληρώσει τις σπουδές του, ένα από τα αίτια είναι και το χαμηλό μαθησιακό επίπεδο. Άρα αν δεν αλλάξουμε συνολικά το Λύκειο, τη βαθμίδα που προετοιμάζει και αξιολογεί τους υποψήφιους φοιτητές, θα φθίνει και το επίπεδο σπουδών στο πανεπιστήμιο. Πρέπει να περάσουμε σ ένα σύστημα περισσότερο αντικειμενικό, που να επιβραβεύει τον συνεπή μαθητή και το κοφτερό μυαλό.

  1. Τράπεζα θεμάτων από την 1η Λυκείου μέχρι την 3Η Λυκείου με μεταβλητό ποσοστό συμμετοχής στο τελικό αποτέλεσμα ,με θέματα που πρέπει να χουν συνάφεια με τη διδασκόμενη ύλη και τον τρόπο διδασκαλίας, με ταυτόχρονη μείωση της διδασκόμενης ύλης. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε μαθητής, έχει πρόσβαση στα θέματα στα οποία θα κληθεί να εξεταστεί και επιπλέον η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων μπορεί να γίνει από τα αποτελέσματα των μαθητών, που άλλωστε είναι και το ζητούμενο.
  2. Εθνικό απολυτήριο ,πρέπει να ναι ένας συνδυασμός των αποτελεσμάτων των εξετάσεων των μαθητών ,μέσω της τράπεζας θεμάτων, αλλά και κινήτρων για κοινωνικές δράσεις. Τώρα μοριοδοτούνται οι μαθητές που διακρίνονται στα αθλήματα. Γιατί λοιπόν να μην μοριοδοτούνται αυτοί που αριστεύουν στις εξετάσεις μουσικής, ξένων γλωσσών, πληροφορικής ή έχουν κοινωνική εθελοντική δράση.
  3. Ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Η αναλογία Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ πρέπει να ανατραπεί. Η αναλογία πλέον πρέπει να γίνει 60-40 υπέρ των ΕΠΑΛ. Άρα επένδυση σε κτιριολογικές και υλικοτεχνικές υποδομές, έτσι ώστε τα ΕΠΑΛ να έχουν άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια και κατάλληλο εκπαιδευτικό εξοπλισμό. Να πάψουν τα ΕΠΑΛ απλά να είναι για τους «κακούς μαθητές» και να γίνουν για τους άριστους επαγγελματίες που έχει ανάγκη η Ελληνική Οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σημαντικός αριθμός μαθητών ,δεν βρίσκει θέση στα υπάρχοντα ΕΠΑΛ.
  4. Αναβάθμιση των ΙΕΚ. Παράλληλα με την αναβάθμιση των ΕΠΑΛ θα πρέπει να γίνει ουσιαστική αναβάθμιση των δημοσίων ΙΕΚ. Να πάψουν να είναι απογευματινά σχολεία στα υπάρχοντα κτίρια των ΕΠΑΛ.
  5. Παράλληλο σύστημα πρόσβασης των μαθητών των ΕΠΑΛ στα πανεπιστήμια.

*Ο Άρης Τσαμπίρας είναι εκπαιδευτικός, υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νότιου Τομέα Αθηνών

Ροή Ειδήσεων

screenshot 20

29/03/2024 | 14:00

Ο Δημήτρης Κόκοτας υπεβλήθη σε αξονική εγκεφάλου: Σε λίγη ώρα θα προσπαθήσουν να τον “ξυπνήσουν” οι γιατροί

29/03/2024 | 13:51

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη αντίδρασή της μετά την εκφώνηση της απόφασης – «Έχω ήδη ασκήσει έφεση»

29/03/2024 | 13:30

Σταμάτης Μαλέλης: Το χειρότερο που υπάρχει και μπορεί να ρίξει τους ανθρώπους στην κατάθλιψη είναι η ματαιοδοξία
screenshot 17

29/03/2024 | 13:14

«Χαμός» με Πέτρο Τατσόπουλο-Ανδρέα Καραγιάννη στην Καινούργιου: «Με διακόπτει, σκ@σε» – «Βρίζεις την αγία φλόγα της Παναγίας. Είναι ντροπή»

29/03/2024 | 13:05

Κούγιας για Πισπιρίγκου: Πρόκειται για μεγάλη δικαστική πλάνη – Γιατί δεν ζητήσαμε ελαφρυντικά

29/03/2024 | 12:33

Sin Boy: Άγριος ξυλοδαρμός ενώ έκανε live στο Instagram
pispirigkou2352

29/03/2024 | 12:26

Ομόφωνα ισόβια η Ρούλα Πισπιρίγκου που κρίθηκε ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

29/03/2024 | 12:23

Ελένη Μενεγάκη: Γενέθλια για την κόρη της, Μαρίνα Παντζοπούλου – Η τρυφερή φωτογραφία τους

29/03/2024 | 12:08

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: «Βλέπω τη ζωή με άλλα μάτια» – Οι πρώτες δηλώσεις μετά τo έμφραγμα
6168017

29/03/2024 | 11:57

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξάνεται στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

29/03/2024 | 11:45

Το Jeep Compass 4xe Business είναι ετοιμοπαράδοτο

29/03/2024 | 11:45

Oμόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για την ανθρωποκτονία της κόρης της Τζωρτζίνας – Ισόβια προτείνει η εισαγγελέας για τη Ρούλα Πισπιρίγκου
screenshot 11

29/03/2024 | 11:33

Κολωνός: Η πρώτη αντίδραση της 12χρονης στο άκουσμα της απόφασης – Ξέσπασε σε κλάματα η μητέρα

29/03/2024 | 11:08

Χριστίνα Λαμπίρη: «Δε μπορούσα να διαχειριστώ αυτά τα θέματα, πάλευα μέσα μου»

29/03/2024 | 11:02

Κολωνός: Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για τον βιασμό και μαστροπεία της 12χρονης
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα
Η πρώην καγκελάριος και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη
salteri
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο- Ασκήσεις κοινωνικού αυτοματισμού