Αθήνα

23 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άννα Φόνσου: Μου έχει τύχει να μην έχω δουλειά και να φυλάω γάτες – Είμαι 90 plus (vid)

OPINION

Το πάθημα της ΝΔ ας γίνει μάθημα για όλους

"Ότι δεν εξελίσεται πεθαίνει"

Ο Παναγιώτης Παπαχατζής με αφορμή το κάζο της νέας δημοκρατίας προτείνει τρόπους να αλλάξουν οι εσωκομματικές διαδικασίες των κομμάτων πριν απαξιωθούν εντελώς.

Οι εκλογές από τη βάση για την ανάδειξη Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, το 2004 και το 2007, άνοιξαν τον δρόμο για την καθιέρωση ανάλογων ανοιχτών διαδικασιών στα ελληνικά κόμματα.

ioΓράφει ο Παναγιώτης Παπαχατζής

Aπό τότε, όμως, όχι μόνο δεν έχει εξελιχθεί η διαδικασία, αλλά το χθεσινό κάζο της Νέας Δημοκρατίας δίνει άλλοθι σε όλους εκείνους που δεν επιθυμούν ανοιχτές διαδικασίες, να προκαλέσουν συζήτηση για την αμφισβήτηση τους.

Πως μπορούμε λοιπόν,όχι μόνο να διατηρήσουμε κεκτημένο αλλά να το εξελίξουμε;

Στις εσωκομματικές διαδικασίες εκλογής Προέδρων στην Ελλάδα υπάρχει ένα ξεκάθαρο πρόβλημα. Είναι αποκομμένες από τις υπόλοιπες λειτουργίες και ανάγκες των κομμάτων τους. Δεν αποτελούν μέρος της υποδομής τους για ανοιχτό εσωκομματικό διάλογο αλλά ad hoc project. Με απλά λόγια έχουν μπερδέψει τις δημοκρατικές διαδικασίες με το “χύμα στο κύμα”.

Μπορεί αυτό να αλλάξει; Προφανώς. Και τα βήματα είναι απλά.

1) Τον πρόεδρο πρέπει να τον εκλέγουν τα μέλη και μόνο, ενός κόμματος και όχι οι περαστικοί.

2) Τα μέλη οφείλουν να έχουν τακτοποιημένες τις ετήσιες συνδρομές τους στο κόμμα.

3) Ο κατάλογος των μελών πρέπει να κλείνει τουλάχιστον 15 μέρες πριν τις εκλογές.

Με αυτά τα 3 απλά βήματα η διαδικασία

1) Θα παραμεινει ανοιχτή και δημοκρατική και θα είναι πάντα αδιάβλητη.

2) Τα κόμματα θα μπορούν να έχουν το δυνατόν ενημερωμένα μέλη στα οικονομικά τους αντί να τα παρακαλούν να πληρώσουν όπως συμβαίνει συνήθως.

3) Οι εκλογές θα στοιχίζουν λίγοτερο από τα μισά ποσά που απαιτούνται τώρα. Και αυτό γιατί θα μπορούν τα μέλη να ψηφίζουν από τον υπολογιστή και το κινητό τους μειώνοντας σημαντικά την ανάγκη για τόσα πολλά μέρη με κάλπη όπως τώρα.

4) Το σημαντικότερο όφελος είναι ότι δημιουργείται ένας μόνιμος μηχανισμός μέσα από τον οποίο ο Πρόεδρος και τα όργανα του όποιου κόμματος θα μπορούν κατά βούληση να απευθύνονται στη βάση για επιμέρους ψηφοφορίες σε κρίσιμα θέματα ή ακόμα και για μικρές δημοσκοπήσεις τάσεων μεταξύ των μελών.

Αν λοιπόν τα κόμματα επιθυμούν πραγματικά να λέγονται ανοιχτά και δημοκρατικά στις διαδικασίες, το χθεσινό πάθημα της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να γίνει μάθημα. Και να τα οδηγήσει να εξελιχθούν. Γιατί ότι δεν εξελίσεται πεθαίνει. Αργά ή γρήγορα.

Ο «εκσυγχρονισμός» της γαλέρας
Διδάγματα και αποφάσεις της πανδημίας Covid-19
Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Από το «θαύμα» με την ανεργία στην επίθεση κατά της εργασίας
Πώς θα αναπνεύσουν πάλι οι Δημοκρατίες
Το ρεπό και η ελιά…
Είναι η ώρα των προοδευτικών δυνάμεων να συναντηθούν μέσα από μία ευγενή άμιλλα