Αθήνα

 

21 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Αλιβέρι: Διαλύθηκε αρραβώνας Ρομά on camera με αποζημίωση… 50.000 ευρώ

OPINION

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να προσδιοριστεί μόνο απ’ τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας που διεκδικεί ένα άλλο κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο

Η πορεία προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει κοινωνικοπολιτικό  γεγονός για την κοινωνική πλειοψηφία που διεκδικεί απαντήσεις στα μεγάλα  προβλήματα!

Γι’ αυτό το λόγο είναι αναγκαία η συμβολή όλων  προκειμένου να κατατεθούν σκέψεις και επεξεργασίες που θα ενισχύσουν αυτή τη συλλογική προσπάθεια.

Γράφουν οι Αντώνης Κοτσακάς, Πάνος Ρήγας, Νίκος Σκορίνης, Χάρης Τσιόκας*

Μ αυτή τη έννοια το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν μπορεί και δεν πρέπει απλά να διεξαχθεί  ως μια απλή καταστατική υποχρέωση διεκπεραίωσης! Είναι πολιτική και κοινωνική ανάγκη να ιδωθεί ως αναγκαία και ικανή συνθήκη που μέσα από διεργασίες αναστοχασμού και συνθέσεων να οδηγήσει σε προοδευτική διακυβέρνηση που θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για το λαό και τη χώρα!

Το συνέδριο πρέπει να έχει ιδεολογικά, πολιτικά, προγραμματικά   και οργανωτικά περιεχόμενα.

Ειδικότερα:

  1. ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ

Ο προοδευτικός χώρος γενικότερα , η αριστερά, επικαλούνται τις πολύπλευρες κρίσεις  που παράγει ο καπιταλισμός και ο Νεοφιλελευθερισμός. Είναι ανάγκη όμως να συνομολογηθεί ότι «η καθ ημας» αριστερά στην Ευρώπη και τον κόσμο δεν προχώρησε σε επαρκείς επεξεργασίες για την εναλλακτική πρόταση (alternative) που θα μπορούσε  να συνεγείρει  το λαό, τις παραγωγικές δυνάμεις , τους νέους!

Ζούμε σε συνθήκες που η επιστήμη και η τεχνολογία τρέχουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες,  που οι θεωρητικές  επεξεργασίες του παρελθόντος αδυνατούν να προσεγγίσουν!

Ακριβώς γι αυτό το λόγο είναι τώρα η ώρα για μια ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ  που τεκμηριωμένα θα εκφράσει τη κοινωνική πλειοψηφία.

Το νέο περιβάλλον δημιουργεί νέα δεδομένα και αυτό επιφέρει αποπροσανατολισμό και αμηχανία στην προσέγγιση με τις παραδοσιακές θεωρητικές επεξεργασίες.

Στη σύγχρονη κοινωνική διαστρωμάτωση ο ρόλος του προλεταριάτου φαίνεται να περιορίζεται ,την ίδια στιγμή όμως μια νέα τάξη είναι υπό διαμόρφωση. Είναι το precariato ή αλλιώς ο χώρος της επισφάλειας. Εκατομμύρια κυρίως νέοι άνθρωποι στην Ευρώπη με υψηλή κατάρτιση και εξειδίκευση περιθωριοποιούνται.

Η κλασική προσέγγιση περί της ανάγκης ελέγχου των μέσων παραγωγής έχει υποβαθμιστεί. Οι αλγόριθμοι και τα κάθε λογής προγράμματα στη σύγχρονη  εποχή πλέον είναι ισχυρότερα μέσα παραγωγής από ένα εργοστάσιο παλαιού τύπου.  Στο παρελθόν οι πολλές διασπάσεις της Αριστεράς συνέβαιναν με καλές προθέσεις για να δοθούν  σωστές λύσεις στα υπαρκτά τότε προβλήματα.

Τώρα  όμως καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε μια νέα κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα που έχει επιφέρει ανατροπές στον τρόπο παραγωγής και κοινωνικής οργάνωσης.

Είναι ανάγκη να επανέλθει η πολιτική σε πρωταγωνιστικό ρόλο για τη διαμόρφωση των κοινωνικών εξελίξεων απέναντι στη κυριαρχία της αγοράς .

Τα προηγούμενα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποβαθμίσουν τις τεράστιες δυσκολίες αυτού του εγχειρήματος !

Πιστεύουμε όμως ότι ο Συριζα Προοδευτικη συμμαχια και ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας βρίσκονται σε προνομιακή θέση ! Έχουν  ρόλο καταλύτη στη διαμόρφωση της νέας μεγάλης ευρωπαϊκής αριστεράς

Ρόλο καταλύτη γιατί δεν έχουν εγκλωβιστεί στη λογική του κεντρικού  σχεδιασμού  και των πλάνων της 3ης Διεθνούς αλλά και δεν έχουν ενσωματωθεί στη συστημικά διαχειριστική αντίληψη της 2ης Διεθνούς

Κατά συνέπεια ο χαρακτηρας του συνεδρίου δεν μπορεί να προσδιοριστεί από εσωκομματικές διευθετήσεις  αλλά από τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας που διεκδικεί ένα άλλο κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο.

Σχέδιο που μεριμνά για την στήριξη της παραγωγικής βάσης της χώρας .Με μέτρα πολιτικής για δίκαιη συμμετοχή των συντελεστών και άρση των γεωγραφικών και κοινωνικών ανισοτήτων

  1. ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στη χώρα μας ιστορικά υπάρχει κοινωνική προοδευτικη πλειοψηφία .

Το διακύβευμα για τον Συριζα Προοδευτικη συμμαχια δεν είναι άλλο από την ανάγκη να μετεξελιξει την κοινωνική σε πολιτική πλειοψηφία!

Απέναντι στις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις δεν είναι μόνο η κυβέρνηση  ! Είναι κατά κύριο λόγο τα συστημικά κέντρα ,οι λίγες μεγάλες οικογένειες με τα ερείσματα τους  στους θύλακες του κράτους και των θεσμών και η επιρροή που ασκούν στις δυνάμεις της εργασίας που είναι εξαρτημένες απ αυτές!

Στόχος τους είναι η απορρόφηση της δυσαρέσκειας που παράγουν οι πολιτικές της κυβέρνησης προκειμένου να εξασφαλίζουν αποφασιστικές προσβάσεις στην ανακατανομή μεριδίων αγοράς!

Δεν διστάζουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και πολιτικού χαρακτήρα σε πρόσωπα προκειμένου να αποκόψουν τον Συριζα Προοδευτικη συμμαχια από το να καταστεί χώρος υποδοχής των δυσαρεστημένων

Μοναδική  απάντηση πρέπει να είναι η υπερπροσπάθεια για τον μετασχηματισμό της κοινωνικής σε προοδευτική πολιτική πλειοψηφία !

Μια πλειοψηφία που στα πλαίσια της αυτονομίας και του πλουραλισμού του κάθε χώρου που θα συμμετέχει θα οδηγεί σε προγραμματική συμφωνία για προοδευτικη διακυβέρνηση

  1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ

Ο Συριζα Προοδευτικη συμμαχια έχει καταθέσει ήδη σε διαβούλευση την προγραμματική πρόταση!

Είναι όμως ένα κείμενο 120 σελίδων απαραίτητο ντοκουμέντο που στο βασικό του κορμό εξειδικεύει και τους πόρους και τα μέσα εφαρμογής.

Πέρα από το ριζοσπαστικό και αριστερό χαρακτήρα της πρότασης πρέπει να συμπεριλάβει και να αναδείξει, κοινωνικά και παραγωγικά,  το εναλλακτικό στοιχείο

Οι πολίτες πρέπει  να δουν τον εαυτό τους στις συγκεκριμένες επεξεργασίες

Υπάρχουν τάξεις και κοινωνικά στρώματα που αντικειμενικά έχουν πολλούς λόγους να διεκδικήσουν την εφαρμογή της προγραμματικής πρότασης

Αναφερόμαστε σε μεγάλα κοινωνικά σύνολα:

  • Είναι ο χώρος των ΜμΕ επιχειρήσεωνπου αριθμεί πάνω απο 600 χιλιάδες και έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδα
  • Είναι η επισφαλής εργασία ,prekariato , που ξεπερνά τις 700 χιλιάδες
  • Είναι ο εγκαταλελειμένος χώρος του πρωτογενούς τομέα παραγωγής που κυμαίνεται σε αντίστοιχους αριθμούς
  • Σ αυτούς πρέπει να προσθέσει κανείς και τη μεγάλη δεξαμενή των απογοητευμένων που εκφράζονται με την αποχή

Αν αθροιστούν όλες αυτές οι  δυνάμεις υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια που έχουν λόγους να διεκδικήσουν την αλλαγή

Για αυτές  τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις πρέπει να ασκηθεί στοχευμένη και εξειδικευμένη πολιτική!

Πρέπει να προσεγγισθουν ως target  groups

Ακριβως γι αυτό το λόγο θα ήταν χρήσιμο στη πορεία για το συνέδριο, με κλιμάκια εξωστρεφών εκδηλώσεων ανά δήμο σε κάθε Νομο ,να κορυφωθεί η διοργάνωση 13 περιφερειακών συνεδρίων με θέμα την ανάδειξη των προγραμματικών θέσεων που αφορούν και την άρση των γεωγραφικών ανισοτήτων.

  1. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ

Το προηγούμενο συνέδριο αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα την ανάγκη διεξαγωγής καταστατικού συνεδρίου ! Η περίοδος της διακυβέρνησης και οι γενικότερες εξελίξεις δεν το επέτρεψαν ! Είναι προτεραιότητα να αντιμετωπισθεί τώρα .

Είναι τώρα η ώρα να ανοίξει  ο διάλογος για το «νέο μοντέλο του κόμματος»

Όπως γνωρίζουμε δεν είναι τα επί μέρους άρθρα που προσδιορίζουν το μοντέλο του κόμματος .

Από τη συνολική αντίληψη για το μοντέλο του κόμματος απορρέουν τα άρθρα

Το κόμμα νέου τύπου, όπως διαμορφώθηκε πριν από έναν αιώνα, υπηρέτησε αποτελεσματικά την συγκρότηση της αριστεράς και γενικότερα τον προοδευτικό χώρο

Τότε ο κόσμος βρισκόταν σε συνθήκες έντασης εργασίας! Έχουμε όμως ήδη περάσει σε συνθήκες έντασης γνώσης και κεφαλαίου.

Η διανόηση της παγκόσμιας αριστεράς που ασχολείται ήδη με το θέμα του μοντέλου έχει καταλήξει σε συμπεράσματα

Το υφιστάμενο μοντέλο δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί

Δεν υπάρχει όμως ταύτιση  για το νέο μοντέλο

Στα πλαίσια του προσυνεδριακών διαδικασιών επιβάλλεται να ανοίξει αυτός ο διάλογος για να έχει και ο Συριζα προοδευτικη συμμαχια τη δίκη του συμβολή

Γεγονός πάντως είναι ότι οι πολίτες στο παρελθόν εντάσσονταν στα κόμματα για να έχουν πληροφόρηση και άποψη  .

Στις σημερινές  όμως συνθήκες η πληροφόρηση κυριαρχεί στο διαδίκτυο .

Ζητούμενο γίνεται το κίνητρο συμμετοχής να αφορά την ενδυνάμωση των αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στα συλλογικά όργανα και η διασύνδεση με αλληλοτροφοδότηση της κοινωνικής πλειοψηφίας που απευθύνεται το πρόγραμμα διακυβέρνησης !

* Οι Αντώνης Κοτσακάς, Πάνος Ρήγας, Νίκος Σκορίνης, Χάρης Τσιόκας είναι μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ροή Ειδήσεων

30/09/2022 | 00:56

H ιταλική πρεσβεία στη Μόσχα συμβουλεύει τους Ιταλούς να εγκαταλείψουν τη Ρωσία

30/09/2022 | 00:49

Οπαδοί της Φενέρ πήγαν με καπνογόνα και… μπαλτά έξω από το γήπεδο της Μπεσίκτας!

30/09/2022 | 00:39

Wall Street: Mετά την ανάσα της Τετάρτης, επιστροφή στην… ξέφρενη πτώση

30/09/2022 | 00:22

Δραματική προειδοποίηση από τον ΟΗΕ: «Η αμοιβαία διευθέτηση του Κυπριακού ξεθωριάζει, ο χρόνος εξαντλείται»

30/09/2022 | 00:16

Αίσιο τέλος: Βρέθηκε ο 46χρονος που είχε εξαφανιστεί

30/09/2022 | 00:09

O καιρός σήμερα Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου

30/09/2022 | 00:07

Νίκος Ρίζος: O αξέχαστος «κοντός» γίγαντας του ελληνικού κινηματογράφου

30/09/2022 | 00:05

Eoρτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή

30/09/2022 | 00:03

30 Σεπτεμβρίου: Διεθνής Ημέρα Μετάφρασης και Διερμηνείας

30/09/2022 | 00:01

Τα ζώδια της Παρασκευής, 30 Σεπτεμβρίου

29/09/2022 | 23:57

Μαζικό revenge porn στην Πάτρα: Θύμα και κόρη γνωστού πολιτικού

29/09/2022 | 23:46

Τα λάθη στην επιστράτευση έχουν προκαλέσει την οργή του Πούτιν

29/09/2022 | 23:34

Γιάννα Τερζή: Η κόρη του Πασχάλη Τερζή πιο αποκαλυπτική από ποτέ «ρίχνει» το Ιnstagram!

29/09/2022 | 23:31

Τζόκερ: Που παίχτηκε το υπερτυχερό δελτίο – Με 3 ευρώ κερδίζει πάνω από 4,1 εκατ. ευρώ!

29/09/2022 | 23:20

Σεφ Κουτσόπουλος: Τα δώρα της γιαγιάς στο νεογέννητο γιο με χρώμα… κυανέρυθρο
Η μονοθεματική παγίδευση στο ΠΑΣΟΚ
Άλλα τα προβλήματα…Όχι η Τζώρτζια!
Η ΝΔ δεν διδάχτηκε από την υπερδεκαετή κρίση του 2009
Το δυΝΑΤΟ σημείο στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Οι άνθρωποί μας είναι η δύναμή μας
Είναι καιρός για δημοκρατική επανάσταση και αλλαγή πλεύσης της πολιτικής ηγεσίας