
OPINION
Τα τελευταία τριάντα περίπου χρόνια η παγκόσμια κοινότητα και η παγκόσμια κοινωνία πολιτών πίστεψαν στην ορμή της νέας εποχής της πληροφορίας και της παγκοσμιοποίησης.
Η είσοδος του διαδικτύου στη ζωή μας, η αρχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και η αυξημένη διασύνδεση των εθνικών και υπερεθνικών οικονομιών-σε συνάρτηση με το τέλος της ψυχροπολεμικής περιόδου- οδήγησαν αρκετούς να πιστέψουν στο «τέλος της ιστορίας».
Σήμερα, 30 χρόνια μετά αποδεικνύεται η γεωπολιτική κατάσταση διαφέρει παρασάγγας από την βεβιασμένη αυτή διαπίστωση. Η ιστορία όμως κάνει κύκλους και όποιος δεν την γνωρίζει είναι καταδικασμένος να την επαναλάβει.
Το ίδιο συνέβη και την περίοδο της Belle Epoque ή της «Ωραίας Εποχής». Η περίοδος αυτή αναφέρεται χρονικά στα έτη που μεσολάβησαν μεταξύ του 1871 και του 1914, μέχρι δηλαδή την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την τότε εποχή οι Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούσαν ότι όλα ήταν δυνατά, η βιομηχανική επανάσταση είχε ωθήσει τον άνθρωπο πέρα από τα όρια του, τίποτα πλέον δεν ήταν αδύνατο.
Το προσδόκιμο ζωής αυξανόταν διαρκώς καθώς η σύγχρονη ιατρική έπαιρνε σιγά σιγά τη μορφή που ξέρουμε σήμερα, ενώ οι νέες εφευρέσεις μείωναν τις αποστάσεις και τα εμπόδια στην επικοινωνία, την μεταφορά αγαθών και κεφαλαίων. Για τον άνθρωπο πλέον όλα ήταν δυνατά, όπως το να ακούγεται η φωνή του από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη ή να πετάει στα σύννεφα σε ένα «σιδερένιο πουλί». Δύο χρόνια αργότερα το αίμα πότισε άφθονο τη γαλλική ύπαιθρο και η Ευρώπη άλλαξε διαπαντός.
Η σύγχρονη γεωπολιτική σκακιέρα διαφέρει ριζικά από το τι επικρατούσε τον 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα καθώς η εποχή των «κανονιοφόρων» πέρασε ανεπιστρεπτί. Όμως τους τελευταίους τέσσερις μήνες η κατάσταση εκτραχύνεται επικίνδυνα.
Οι εικόνες από τις παγωμένες στέπες της Ρωσίας και της Ουκρανίας με εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύματα σε πολεμική κινητοποίηση μοιάζουν απίστευτες. Η εκπαίδευση αμάχων με χάρτινα όπλα στην Ουκρανική ύπαιθρο, ακόμα και γυναικόπαιδων παγώνει το αίμα στις φλέβες. Όλα τα πιόνια είναι στη θέση τους και περιμένουν την πρώτη κίνηση. Ας μην έχουμε όμως αυταπάτες, ο βασιλιάς είναι γυμνός. Ο ουκρανικός στρατός παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ενίσχυσης δεν αποτελεί υπολογίσιμο μέγεθος απέναντι στα ρωσικά στρατεύματα.
Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς δεν υπάρχει καμία υπολογίσιμη δύναμη από τη Μόσχα ως το Βερολίνο. Τα απόρρητα έγγραφα των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων που διέρρευσαν τον προηγούμενο Ιούνιο το αποδεικνύουν. Τα πολεμικά παίγνια απέδειξαν ότι η κατάληψη της Βαρσοβίας αποτελεί διαδικασία τεσσάρων ημερών για τις ρωσικές δυνάμεις. Οι δύο πιο κοντινές αξιόμαχες νατοϊκές στρατιωτικές δυνάμεις κρατών βρίσκονται στην Ελλάδα και την Τουρκία, όσο οι δεύτερες μπορούν να θεωρηθούν νατοϊκές.
Ταυτόχρονα η ρωσική οικονομία απεδείχθη ανθεκτική και προσαρμόστηκε στις κυρώσεις, ενώ οι πυκνοί της υδρογονάνθρακες και το μονοπώλιο σχεδόν στη ποτάσα(ουσία απαραίτητη στη γεωργία) μαζί με την Λευκορωσία, απειλούν με ενεργειακή και επισιτιστική κρίση την Ευρώπη και όχι μόνο.
Για τους Ρώσους η Κριμαία αποτελεί μη διαπραγματεύσιμο χαρτί. Μπορεί η χώρα να δέχθηκε έως ενός σημείου την επέκταση των συμμαχικών δυνάμεων ανατολικά, όμως το αίμα δεν έχει στεγνώσει ακόμα στην ρωσική ενδοχώρα, σχεδόν 80 χρόνια μετά τον πόλεμο του αιώνα που σφράγισε την ισοπέδωση του 3ου Ράιχ.
Το κόστος τεράστιο, 23 εκατομμύρια νεκροί, το 82 % των ανδρών που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1920 χαμένο, ένα κόστος που καταδικάζει αιώνια τη χώρα σε ένα δυσαναπλήρωτο δημογραφικό κενό. Μετά την συνδιάσκεψη της Γιάλτας μια ζώνη ασφαλείας ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για τον Στάλιν. Πλέον αυτή η ζώνη δεν υπάρχει, ενώ οι περισσότερες από τις δυνάμεις που είχαν εισβάλει τόσο στους Ναπολεώντιους Πολέμους όσο και στον Α’ και τον Β΄Π.Π. έχουν συνασπιστεί ξανά μόλις 500 χιλιόμετρα από την Αγ. Πετρούπολη.
Αν όμως η Κριμαία είναι μια ζωτικής σημασίας ναυτική βάση και το παραδοσιακό θερμό και ανοιχτό όλον τον χρόνο λιμάνι των Ρώσων η υπόλοιπη ανατολική Ουκρανία ποιον σκοπό εξυπηρετεί; Η απάντηση βρίσκεται στην παροχή υδάτινων πόρων στην Κριμαία, πόρων που από το 2014 έχουν στερέψει καθώς οι Ουκρανικές αρχές σταμάτησαν την παροχή νερού μέσω της εκτροπής ποταμών.
Ο Δνείπερος είναι λοιπόν ο αντικειμενικός στόχος των Ρώσων όπως παρουσιάζεται και στις περιοχές που επιθυμούν να αποσχίσουν οι Ρωσόφιλοι αυτονομιστές. Χωρίς υδάτινους πόρους δεν υπάρχει ζωή και η πρόβλεψη για τον ανταγωνισμό για τους πόρους αυτούς δείχνει να επιβεβαιώνεται νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Που εντοπίζεται το ελληνικό ενδιαφέρον; Αρχικά μπορεί να μην είναι εμφανές το γιατί ενδιαφερόμαστε ως Έλληνες, Η Ουκρανία είναι εκτός ΝΑΤΟ, οι ομογενείς δεν απειλούνται ευθέως(αν και οι πρώτες απώλειες είναι γεγονός), ενώ η απόσταση είναι αρκετά μεγάλη.
Όμως όπως προ είπαμε πέραν των αμερικανικών δυνάμεων διασπαρμένων στην Ευρώπη η χώρα μας αποτελεί την πιο αξιόπιστη γειτονική Νατοϊκή δύναμη, ενώ η Ελλάδα έζησε έντονες αναταράξεις στις δύο προηγούμενες Κριμαϊκές κρίσεις τόσο τον 19ο όσο και τον 20ο αιώνα, όπου μάλιστα συνέδραμε και με εκστρατευτικό σώμα. Παράλληλα οι ομοιότητες με την περίπτωση της μεσοπολεμικής Τσεχοσλοβακίας είναι τεράστιες, με τις συνέπειες των πολιτικών του κατευνασμού που ακολουθήθηκαν να είναι γνωστές.
Τέλος και πιο σημαντικό, το μοτίβο των διεκδικήσεων, μεθοδεύσεων και ρητορικής που χρησιμοποιείται εντοπίζεται σε τρεις παρόμοιες περιπτώσεις, Ρωσία-Ουκρανία, Κίνα- Σινική θάλασσα/Ταιβάν και στην περίπτωση της Τουρκίας με τους περισσότερους γείτονες της και πιο έντονα στο Αιγαίο.
Το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα μένει να αποδειχθεί με τις περισσότερες πιθανότητες να συγκλίνουν προς την στρατιωτική σύγκρουση πιθανότατα το επόμενο Σαββατοκύριακο. Απευκταίο αλλά πιθανό.
Η απάντηση που θα δώσει η Δύση θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό την μελλοντική ιστορία, δεν είναι τυχαίο ότι το Πεκίνο παρακολουθεί με παρόμοιο αν όχι μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την Ουάσιγκτον, καθώς η περίπτωση της Κριμαίας και της Ταιβάν έχουν πολλά κοινά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η σύντομη belle epoque του 21ου αιώνα τελείωσε.
Η Ελλάδα μπορεί να έχει σημαίνων ρόλο όσον αφορά την διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής η οποία ακροβατεί μεταξύ φοβιών και απραγίας. Ταυτόχρονα είναι ευτύχημα ότι ο πλέον “λαλίστατος” Έλληνας Ευρωβουλευτής πάνω στα εθνικά θέματα είναι και πρόεδρος πολιτικού κόμματος, πιο συγκεκριμένα του ΚΙΝΑΛ. Η φωνή της χώρας στα ευρωπαϊκά όργανα πρέπει να είναι πιο ηχηρή από ποτέ. Τα υπόλοιπα θα μας τα αποδείξει ο χρόνος και η αναπόφευκτη ροή της ιστορίας. Ας ελπίσουμε στο να διαψευστούμε.
*Ο Αθανάσιος Δέλλιος είναι απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών Δ.Π.Θ., M.Sc. in Communication Α.Π.Θ., Πρόεδρος ΑΓΕΜΣ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Ροή Ειδήσεων

07/06/2023 | 11:15
Συγκλονίζει η Σάνεν Ντόχερτι για τον καρκίνο: «Ο φόβος μου είναι προφανής» – Το βίντεο από τις ακτινοβολίες
07/06/2023 | 11:02
Γιάννης Φλωρινιώτης: Η ανατριχιαστική δήλωση 10 μέρες πριν το θάνατο του – «Κάθε μέρα γίνομαι χειρότερα»
07/06/2023 | 10:39
Αποκαλυπτικό δημοσίευμα για την ανατίναξη των αγωγών Nord Stream – Τι γνώριζε η CIA
07/06/2023 | 10:28
Αφροδίτη Γραμμέλη για το λιποθυμικό επεισόδιο: «Σας ευχαριστώ που είστε δίπλα μου» – Τι της είπε η Φαίη Σκορδά

07/06/2023 | 10:26
Πανελλήνιες 2023 – ΕΠΑΛ: Αυτά τα θέματα έπεσαν σε Ανατομία, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Δίκτυα Υπολογιστών και Αρχές Βιολογικής Γεωργίας

07/06/2023 | 09:55
Γιάννης Φλωρινιώτης: Το αντίο του Λευτέρη Πανταζή – «Πάντα τον θαύμαζα τον Γιαννάκη»
07/06/2023 | 09:44
Παραιτείται από την έφεση ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος – Σταματά και τις Πανελλαδικές
05/06/2023 | 18:10
Η απάντηση της Sky Express στην Ζέτα Μακρυπούλια – Διέγραψε το βίντεο μετά τα αρνητικά σχόλια η ηθοποιός

05/06/2023 | 09:56
First Dates: Η 22χρονη Ρωσίδα που έκλεψε τις εντυπώσεις – «Θα ήθελα να μην είναι Έλληνας και να έχει τρίχες, να φαίνεται σαν άνδρας»
05/06/2023 | 13:55
Πόπη Μαλλιωτάκη: «Άμα γδυθώ στην παραλία, δεν έχω να ζηλέψω τίποτα από 20άρες – Μίκρυνα το στήθος μου ένα νούμερο»
05/06/2023 | 08:48
Καβάλα: Θρίλερ με τον θάνατο της 68χρονης – Με έπαιρνε τηλέφωνο και έλεγε «έλα παρ’ την, θα την σκοτώσω»

05/06/2023 | 09:13
Αντώνης Κανάκης: Ράκος για την απώλεια του φίλου του – «Ο εγκέφαλός μου αρνείται να το εμπεδώσει»
05/06/2023 | 17:10
Εξομολόγηση Hλιάνας Παπαγεωργίου: «Επέστρεψα στην Ελλάδα για λόγους υγείας- Είχα σοβαρό πρόβλημα»
05/06/2023 | 15:32
Λευτέρης Πανταζής για Κακέτση: «Δεν ήθελε να βλέπει κανέναν, λες και ήθελε να πεθάνει»

05/06/2023 | 20:00
Συγκινημένη η Σοφία Αλιμπέρτη για την περιπέτεια της υγείας της: «Είχα φτάσει 45 κιλά…»
05/06/2023 | 07:43
Κολωνός: Σοκάρει η κατάθεση της 12χρονης – Τι της ζητούσαν – Τι λέει η σύζυγος του ενός εκ των νέων συλληφθέντων

05/06/2023 | 18:59