Αθήνα

29 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ιωάννα Παλιοσπύρου στην Κατερίνα Καινούργιου: «Είναι σα να έχεις πεθάνει, μόνο καλύτερα μπορεί να πάς με το χειρουργείο, οπότε δε φοβάσαι» (vid)

OPINION

Το τέρας του αυξητισμού…

Η λαίλαπα των φόρων του 2018 έρχεται, για να ισοπεδώσει τους μικρομεσαίους μισθωτούς και επιχειρηματίες, την ώρα που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποιο πλάνο ανάκαμψης της εγχώριας αγοράς.

Η λαίλαπα των φόρων του 2018 έρχεται, για να ισοπεδώσει τους μικρομεσαίους μισθωτούς και επιχειρηματίες, την ώρα που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποιο πλάνο ανάκαμψης της εγχώριας αγοράς.

Γράφει ο Χρήστος Παπαγιάννης

Όπως είναι λογικό ένα κράτος, το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής κρίσης, για να εξορθολογήσει τον κρατικό προϋπολογισμό προβαίνει στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, ώστε να αποφύγει την αναστολή της αποπληρωμής των εξωτερικών υποχρεώσεών του. Κοινώς για να μη «βαρέσει κανόνι» οι εισφορές αυξάνονται. Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο αυτό, για να μπει μια οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.

Σε ένα καθεστώς φιλελευθερισμού, για να αναστηλωθεί η αγορά απαιτείται η συνεχής ροή χρήματος, ώστε ο κύκλος εργασία-προϊόν-κατανάλωση να μην «σπάει». Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα αντί να αποτελεί κύρια μέριμνα των πολιτικών η ενδυνάμωση αυτού του «κυκλώματος», οι κυβερνήσεις του τόπου έδωσαν έμφαση στην αξιοποίηση, των πλεονασμάτων, που παρήγαγε η υπερφορολόγηση, για την ικανοποίηση επικοινωνιακών επιδιώξεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επιλογή του διαμοιρασμού του περσινού πλεονάσματος στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Η απόφαση αυτή αν και φαινομενικά αποτελεί μια πράξη ανακούφισης πολλών πολιτών, στην πραγματικότητα αντίκειται στους νόμους και τις ανάγκες της αγοράς, αναπαράγοντας ουσιαστικά τη φτώχεια.

Αυτή τη στιγμή το δημόσιο χρέος προς τους ιδιώτες αγγίζει τα 4,49 δισ. ευρώ, τα οποία είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους. Αντί λοιπόν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 (2.8%) να αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή μέρους των παραπάνω οφειλών, η κυβέρνηση αποφάσισε να μοιράσει 720 εκατ. ευρώ από αυτό για την τέρψη της κομματικής της βάσης. Σε μια χώρα λοιπόν, που η παραοικονομία έχει φτάσει σχεδόν το 25% του ΑΕΠ (40 δισ. ευρώ) και κατά τα 2/3 για την εξέλιξη αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τις μελέτες της «Διανέοσις», η «μαύρη» εργασία, γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι το εν λόγω μέτρο ενισχύει την παρανομία, τη φτώχεια και τις ανισότητες. Φυσικά δεν ευθύνεται για τα παραπάνω το «κοινωνικό μέρισμα» μεμονωμένα, αλλά ο συνδυασμός αυτού με τη γενικότερη στρατηγική διαχείρισης του δημοσίου.

Η κυβέρνηση είναι προφανές, ότι έχει υιοθετήσει ένα αυξητικό μοντέλο διοίκησης, το οποίο θέτει σε κίνδυνο την οικονομία και τη πορεία των δημοσιονομικών της χώρας. Αυξητισμός ή ινκρεμενταλισμός σημαίνει, ότι η ηγεσία μιας επιχείρησης ή ενός κράτους δεν εφαρμόζει μακροπρόθεσμη οικονομική πολιτική, αλλά ακολουθεί το δόγμα του «βλέποντας και κάνοντας», όπως ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωσή μας. Μάλιστα, αυτός ο χαρακτηρισμός της στρατηγικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δικαιολογείται από το γεγονός, ότι κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν μπορεί να εγγυηθεί, ότι θα δοθεί και του χρόνου το «κοινωνικό μέρισμα». Επομένως, το δημόσιο ενδέχεται του χρόνου όχι μόνο να μην είναι σε θέση να προσφέρει αυτήν την οικονομική βοήθεια στους πολίτες, που τη χρειάζονται, αλλά να μην έχει τη δυνατότητα ούτε να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τους ιδιώτες.

Από τη στιγμή λοιπόν, που οι ιδιώτες δεν θα εκταμιεύουν τα οφειλόμενα σε αυτούς χρήματα, θα αυξάνονται τα φαινόμενα φοροδιαφυγής αλλά και πτώχευσης πολλών επιχειρήσεων, που στηρίζουν τη ρευστότητά τους στην αξιοποίηση των κεφαλαίων, που τους χρωστάει το δημόσιο. Φυσικά αυτή η εξέλιξη δεν αφορά μόνο τις πολυεθνικές και τις εταιρίες-κολοσσούς, αλλά κυρίως τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και συνεπώς τους εργαζόμενούς τους. Όπως εδώ και χρόνια έχουν αποδείξει οι κεϋνσιανές οικονομικές θεωρίες η αγορά χρειάζεται ρευστότητα και αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν μπορεί να την εγγυηθεί, παρά το γεγονός ότι είχε το πλεόνασμα για να το κάνει. Έτσι, η αδυναμία αυτή σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση των μικρομεσαίων τάξεων δεν συνιστά έναν θετικό οιωνό για το μέλλον της οικονομίας.

Ροή Ειδήσεων

21/09/2021 | 17:37

Κούλογλου: Προσπάθησε να τα μαζέψει μετά την ανακατωσούρα που προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

21/09/2021 | 17:27

«Ομόρφυνες τον κόσμο με την καλοσύνη σου»: Το συγκλονιστικό κείμενο της μητέρας του Ζακ Κωστόπουλου

21/09/2021 | 17:20

Ληστείες στα νότια προάστια της Αττικής: Αυτά είναι τα δύο μέλη της οργάνωσης που «ξάφριζε» σπίτια (ΕΙΚΟΝΕΣ)

21/09/2021 | 17:20

Πυρκαγιά στην Αρκαδία – Συναγερμός στην Πυροσβεστική

21/09/2021 | 17:15

Πάτρα: Kέρδισε το στοίχημα της ζωής 6χρονος που τραυματίσθηκε σοβαρά στο κεφάλι στη διάρκεια αγώνα καρτ

21/09/2021 | 17:05

Έγκυες: Ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν και πότε συστήνεται ο εμβολιασμός τους;

21/09/2021 | 16:59

Γιάννης Πουλόπουλος: Πωλείται έναντι 2,4 εκατ. ευρώ το ξενοδοχείο του στην Άνοιξη

21/09/2021 | 16:56

Βάρκιζα: Ξέχασαν 2χρονο σε σχολικό – Έξαλλοι οι γονείς των παιδιών

21/09/2021 | 16:55

Οικονόμου: Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η λογική των εισβολών αντιεμβολιαστών στα σχολεία

21/09/2021 | 16:40

Κατερίνα Καραβάτου: H εξομολόγηση στην Ελένη Μενεγάκη και οι αιχμηρές δηλώσεις

21/09/2021 | 16:23

Τα «μαζεύει» ο Στέλιος Κούλογλου: «Αναγκαιότητα να προκύψει προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα»

21/09/2021 | 16:23

Έφη Σαρρή: «Eπέλεξα να μην κάνω παιδί, παρόλο που είχα σύζυγο γυναικολόγο-μαιευτήρα για 17 χρόνια» (vid)

21/09/2021 | 16:16

«Πόλεμο» α λά 2007 από «συγκεκριμένα συμφέροντα» βλέπουν στο ΚΙΝΑΛ, πίσω από τις επιθέσεις στη Γεννηματά

21/09/2021 | 16:06

Τα σενάρια για «μίνι lockdown» στην Θεσσαλονίκη και η… ΔΕΘ του ΣΥΡΙΖΑ στο Stigma της Ημέρας

21/09/2021 | 16:02

Χήρα λαϊκού τραγουδιστή συνελήφθη για παράνομη οπλοκατοχή
Κι όμως η Ευρώπη ήταν εδώ
Η 11η Σεπτεμβρίου στην Ευρώπη
Με καθρεφτάκια προς ιθαγενείς…
Οι φυλακές έχουν εκκενωθεί από εργαζομένους
Η 3η του Σεπτέμβρη δεν είναι μια ανούσια νοσταλγία του παρελθόντος
Η 3η Σεπτεμβρίου και μια νέα πρόκληση