Αθήνα

 

24 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

«Εμένα οι φίλοι μου είναι μαύρα πουλιά»: 30 χρόνια χωρίς την κοφτερή πένα της Κατερίνας Γώγου

OPINION

Το τέρας του αυξητισμού…

Η λαίλαπα των φόρων του 2018 έρχεται, για να ισοπεδώσει τους μικρομεσαίους μισθωτούς και επιχειρηματίες, την ώρα που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποιο πλάνο ανάκαμψης της εγχώριας αγοράς.

Η λαίλαπα των φόρων του 2018 έρχεται, για να ισοπεδώσει τους μικρομεσαίους μισθωτούς και επιχειρηματίες, την ώρα που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποιο πλάνο ανάκαμψης της εγχώριας αγοράς.

Γράφει ο Χρήστος Παπαγιάννης

Όπως είναι λογικό ένα κράτος, το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής κρίσης, για να εξορθολογήσει τον κρατικό προϋπολογισμό προβαίνει στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, ώστε να αποφύγει την αναστολή της αποπληρωμής των εξωτερικών υποχρεώσεών του. Κοινώς για να μη «βαρέσει κανόνι» οι εισφορές αυξάνονται. Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο αυτό, για να μπει μια οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.

Σε ένα καθεστώς φιλελευθερισμού, για να αναστηλωθεί η αγορά απαιτείται η συνεχής ροή χρήματος, ώστε ο κύκλος εργασία-προϊόν-κατανάλωση να μην «σπάει». Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα αντί να αποτελεί κύρια μέριμνα των πολιτικών η ενδυνάμωση αυτού του «κυκλώματος», οι κυβερνήσεις του τόπου έδωσαν έμφαση στην αξιοποίηση, των πλεονασμάτων, που παρήγαγε η υπερφορολόγηση, για την ικανοποίηση επικοινωνιακών επιδιώξεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επιλογή του διαμοιρασμού του περσινού πλεονάσματος στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Η απόφαση αυτή αν και φαινομενικά αποτελεί μια πράξη ανακούφισης πολλών πολιτών, στην πραγματικότητα αντίκειται στους νόμους και τις ανάγκες της αγοράς, αναπαράγοντας ουσιαστικά τη φτώχεια.

Αυτή τη στιγμή το δημόσιο χρέος προς τους ιδιώτες αγγίζει τα 4,49 δισ. ευρώ, τα οποία είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους. Αντί λοιπόν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 (2.8%) να αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή μέρους των παραπάνω οφειλών, η κυβέρνηση αποφάσισε να μοιράσει 720 εκατ. ευρώ από αυτό για την τέρψη της κομματικής της βάσης. Σε μια χώρα λοιπόν, που η παραοικονομία έχει φτάσει σχεδόν το 25% του ΑΕΠ (40 δισ. ευρώ) και κατά τα 2/3 για την εξέλιξη αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τις μελέτες της «Διανέοσις», η «μαύρη» εργασία, γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι το εν λόγω μέτρο ενισχύει την παρανομία, τη φτώχεια και τις ανισότητες. Φυσικά δεν ευθύνεται για τα παραπάνω το «κοινωνικό μέρισμα» μεμονωμένα, αλλά ο συνδυασμός αυτού με τη γενικότερη στρατηγική διαχείρισης του δημοσίου.

Η κυβέρνηση είναι προφανές, ότι έχει υιοθετήσει ένα αυξητικό μοντέλο διοίκησης, το οποίο θέτει σε κίνδυνο την οικονομία και τη πορεία των δημοσιονομικών της χώρας. Αυξητισμός ή ινκρεμενταλισμός σημαίνει, ότι η ηγεσία μιας επιχείρησης ή ενός κράτους δεν εφαρμόζει μακροπρόθεσμη οικονομική πολιτική, αλλά ακολουθεί το δόγμα του «βλέποντας και κάνοντας», όπως ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωσή μας. Μάλιστα, αυτός ο χαρακτηρισμός της στρατηγικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δικαιολογείται από το γεγονός, ότι κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν μπορεί να εγγυηθεί, ότι θα δοθεί και του χρόνου το «κοινωνικό μέρισμα». Επομένως, το δημόσιο ενδέχεται του χρόνου όχι μόνο να μην είναι σε θέση να προσφέρει αυτήν την οικονομική βοήθεια στους πολίτες, που τη χρειάζονται, αλλά να μην έχει τη δυνατότητα ούτε να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τους ιδιώτες.

Από τη στιγμή λοιπόν, που οι ιδιώτες δεν θα εκταμιεύουν τα οφειλόμενα σε αυτούς χρήματα, θα αυξάνονται τα φαινόμενα φοροδιαφυγής αλλά και πτώχευσης πολλών επιχειρήσεων, που στηρίζουν τη ρευστότητά τους στην αξιοποίηση των κεφαλαίων, που τους χρωστάει το δημόσιο. Φυσικά αυτή η εξέλιξη δεν αφορά μόνο τις πολυεθνικές και τις εταιρίες-κολοσσούς, αλλά κυρίως τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και συνεπώς τους εργαζόμενούς τους. Όπως εδώ και χρόνια έχουν αποδείξει οι κεϋνσιανές οικονομικές θεωρίες η αγορά χρειάζεται ρευστότητα και αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν μπορεί να την εγγυηθεί, παρά το γεγονός ότι είχε το πλεόνασμα για να το κάνει. Έτσι, η αδυναμία αυτή σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση των μικρομεσαίων τάξεων δεν συνιστά έναν θετικό οιωνό για το μέλλον της οικονομίας.

Ροή Ειδήσεων

fotojet (40)

03/10/2023 | 17:04

Η Δανάη Μπάρκα ξεκίνησε γυμναστήριο: «Αυτό το χέρι δεν το νιώθω…»

03/10/2023 | 16:49

Γιώργος Λιβάνης για την παρενόχληση που δέχτηκε ο Βαγγέλης Κακουριώτης πάνω στη σκηνή: «Ήταν χαριτωμένο»

03/10/2023 | 16:23

Μαίρη Χρονοπούλου: «Υποστηρίζεται μηχανικά, δεν βλέπω προοπτικές» δηλώνει ο νευροχειρουργός της
fotojet (39)

03/10/2023 | 16:06

Ο Χρυσοχοΐδης έπαυσε τη Διοίκηση του «Αγία Όλγα» για τις άθλιες συνθήκες στο νοσοκομείο

03/10/2023 | 15:49

ΥΠΟΙΚ: 12 ερωτήσεις και απαντήσεις για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού

03/10/2023 | 15:39

Πρέβεζα: «Να σαπίσει στη φυλακή» λέει η μητέρα της 27χρονης Λιάνας που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της το 2017
kasselakis 031023

03/10/2023 | 15:15

Κασσελάκης στο ΚΥΠΕ: «Επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από το σημείο που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά»

03/10/2023 | 15:05

Ομόφωνα αθώος κρίθηκε ο Δήμαρχος Κύμης που δικάστηκε για απιστία και ψευδή βεβαίωση

03/10/2023 | 14:57

Νίκος Χαρδαλιάς: «Ο αθλητισμός αποτελεί προτεραιότητα για την περιφέρεια Αττικής»
latsi

03/10/2023 | 14:54

Εριέττα Κούρκουλου Λάτση: Στη γέννα ήταν μέσα η μητέρα μου και ήταν σαν να είναι ο Θεός ο ίδιος

03/10/2023 | 14:38

Φαίη Σκορδά για Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: «Εμένα με εξοργίζει»

03/10/2023 | 14:37

Μάριος Φραγκούλης: «Το δένεις μπροστά, το περνάς μέσα από τα μαλλιά και δεν φαίνεται ποτέ»
peripoliko

03/10/2023 | 14:25

Φέρες: Σύλληψη δύο διακινητών σε οικισμό του Έβρου

03/10/2023 | 14:23

Παπαργύρης (GPO): Πολλαπλές διασπάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ- Αντίπαλος της ΝΔ στις αυτοδιοικητικές οι αντάρτες

03/10/2023 | 14:15

Ανδρουλάκης από την Λέσβο: Στις 8 Οκτωβρίου πείτε όχι στους υποψηφίους που στηρίζει η ΝΔ
thumbnail alexandros' pic
Για μια αξιολόγηση του Τρίτου Τομέα
pasok kinal 130723
Το ΠΑΣΟΚ της επόμενης ημέρας
thumbnail motor
Το Yachting, όπως και η αγάπη, εκφράζει μια απόπειρα να μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα
screenshot 21
Κι αγναντεύουμε το δέντρο!
thumbnail stratigaki2
Η καθοδική πορεία της κοινωνικής πολιτικής στο δήμο της Αθήνας
xristos liapis 11 190923
Από το Σουδάν στη Λιβύη: Πολυ-κρίσεις, επίπεδα απειλής και επιχειρήσεις ανακούφισης καταστροφών