• Παρασκευή, 23 Αυγούστου
  • 23:32

Αθήνα

29 oC

αίθριος καιρός

Το «θαύμα» της Γλυφάδας...

Πάντοτε στη πολιτική δεν κέρδιζε ο καλύτερος ή ο πιο άξιος αλλά ο πιο επικοινωνιακός. Είναι γνωστό πως εδώ και δεκαετίες η πολιτική δεν είναι πλέον  η τέχνη του εφικτού αλλά η προσδοκία του ανέφικτου. Η καλλιέργεια αυτού που έρχεται.  Η ελπίδα για το αύριο.

Πάντοτε στη πολιτική δεν κέρδιζε ο καλύτερος ή ο πιο άξιος αλλά ο πιο επικοινωνιακός. Είναι γνωστό πως εδώ και δεκαετίες η πολιτική δεν είναι πλέον  η τέχνη του εφικτού αλλά η προσδοκία του ανέφικτου. Η καλλιέργεια αυτού που έρχεται.  Η ελπίδα για το αύριο.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Βασίλης Πανόπουλος

Οι διαφημιστές και οι επικοινωνιολόγοι επένδυσαν όχι στις ιδέες αλλά στο πώς τα πρόσωπα θα ανταποκριθούν σε αυτό που οι πολίτες θα ήθελαν να δούν. Απο τότε η επικοινωνιακή προσέγγιση κέρδισε το έδαφος έναντι της πολιτικής και έτσι αποκτήσαμε πολιτευόμενους ‘’αστέρες’’ τοπικούς και μή.

Κάπως έτσι λοιπόν χτίστηκε αργά αλλά σταδιακά και ο μύθος του ‘’καλύτερου’’ για τη Γλυφάδα, για τη πόλη μας.  Πριν προχωρήσω βέβαια στα υπόλοιπα θα ήθελα να ρωτήσω αλήθεια, πως είναι δυνατόν, κάποιος με έντονη δράση στα κοινά, που διεκδίκησε και κέρδισε τη δημαρχία το 2014 , και ο οποίος για να θέτει υποψηφιότητα σημαίνει ότι ενδιαφέρεται για τον Δήμο της Γλυφάδας και δεν τον αντιμετωπίζει ως όχημα προσωπικών φιλοδοξιών, δεν είχε καμία μα καμία εμπλοκή εμφάνιση και δραστηριότητα τοπική πριν διεκδικήσει να γίνει Δήμαρχος αυτής της πολής.  Η παραπάνω ρητορική ερώτηση ίσως απαντά πειστικά στο τι σημαίνει ’’αλεξιπτωτιστής’’ στην πολιτική.

Προχωρόντας λοιπόν παρακάτω,  μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε, ότι τα τελευταία χρόνια στη Γλυφάδα ζούμε το μύθο μας. Σαν να μην πέρασε απο εμάς η κρίση, σαν να μη διδαχθήκαμε τίποτε απο τα λάθη των ’’πεφωτισμένων’’ των προηγουμένων ετών. Ισως να ζούμε στη δική μας ’’χώρα των θαυμάτων’’. Που η μία έκπληξη διαδέχεται την άλλη.  Όλο αυτό όμως, θα ήταν πολύ ωραίο για να είναι αληθινό.

Ο δήμαρχος Γλυφάδας όσο και αν προσπαθεί να χτίσει μια εξιδανικευμένη εικόνα  αυτή προσκρούει στην εικόνα των συμπολιτών μας που καθημερινά αναζητούν τροφή στους κάδους των σκουπιδιών.

Το οικονομικό θαύμα δεν υπάρχει. Ο Κος. Τσίπρας μπορεί να πέτυχε μια φορά να πείσει μεγάλο μέρος των Ελλήνων ότι θα κάνει τα πάντα πράττωντας ελάχιστα αλλά εδώ ο Παπανικολάου έρχεται δεύτερος.

Είναι αλήθεια πως το 2014 παρέλαβε στα ταμεία αποθεματικό ύψους 13,5 εκατομμυρίων ευρώ. Χωρίς ο Δήμος Γλυφάδας να χρωστά πουθενά. Αυτο σημαίνει νοικοκύρεμα στη πράξη.

Μπορεί σήμερα να μας παραθέσει με στοιχεία και αποδείξεις  ποια είναι η εικόνα στα οικονομικά του Δήμου μας;

Να ξέρουμε τι χρωστάμε και σε ποιούς ;  Πόσα οφείλουμε σε προμηθευτές και άλλα πρόσωπα ;  Κάποιοι λένε ότι αν ο Δήμος καλύψει όλες του τις ανάγκες, είναι πολύ κοντά στην επιτροπεία.  Με ότι αυτό συνεπάγεται. Τί λένε άραγε για αυτά οι υπάλληλοι του Δήμου ;

Ένα ακόμη παράδειγμα αποτελεί η συμπεριφορά της Δημοτικής αρχής σε ότι αφορά τα θέματα του Περιβάλλοντος, ζήτημα δηλαδή που απασχολεί εδώ και χρόνια σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η Κλιματική Αλλαγή είναι η νέα μεγάλη πρόκληση. Συνθήκες υπογράφονται , πρωτοβουλίες λαμβάνονται αλλά εμείς ως Δήμος Γλυφάδας δεν διεκδικήσαμε ούτε ένα ευρωπαικό πρόγραμμα. Κτίρια ενεργοβόρα, ανακύκλωση, χώροι πρασίνου, εθελοντικές δράσεις όλα στο περιθώριο της συζήτησης μπροστά στους πανάκριβους και χρυσοπληρωμένους φοίνικες που ξεραίνονται. Και επιπρόσθετα η διοίκηση Παπανικολάου περηφανεύεται για την κοπή περίπου 229 πεύκων  χωρίς αυτά να έχουν αντικατασταθεί εκ νέου από άλλα δέντρα όπως ορίζεται απο την σχετική νομοθεσία. Ένας μικρός πνεύμονας πρασίνου δηλαδή μπροστά στην ’’ομορφιά’’ της ψηφοθηρίας.

Κλείνοντας, Μπορεί να μας απαριθμήσει ο Κος. Παπανικολάου για κάθε ’’έργο’’ του πόσα πληρώσαμε;  Για παράδειγμα στα πεζοδρόμια , έργο ανταποδοτικό, οι Γλυφαδιώτες θα κληθούν να πληρώσουν όχι απο τα δημοτικά τέλη, 3 εκατομμύρια ευρώ. Μετά τις εκλογές προφανώς...

Το τελευταίο χρόνο πύκνωσαν μάλιστα και οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια. Για πλαστογραφίες και δια περιφοράς αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Σε όλα αυτά επικρατεί η σιωπή. Ίσως η δύναμη του ’’ισχυρού’’ , ίσως η αδυναμία επαρκούς εξήγησης η ουσία είναι ότι οι καταγγελίες πάνε και έρχονται και ουδείς αναρωτιέται το γιατί. Αυτό που ενοχλέι και προκαλεί δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα όλης αυτής της πολιτικής αλλά και ο τρόπος διαχείρισης της εξουσίας, οι μεθοδεύσεις και οι πρακτικές που κομίζουν όλοι αυτοί οι σωτήρες της παρούσας δημοτικής αρχής.

Κυριαρχεί μια αντίληψη που θεωρεί την πόλη λάφυρο στις ορέξεις τους. Η Γλυφάδα μας δεν μπορεί να είναι το όχημα προσωπικών φιλοφοξιών για την κεντρική πολιτική σκηνή.    

Απέναντι σε όλα αυτά εμείς ονειρευόμαστε μια άλλη Γλυφάδα , μια πόλη πρότυπο ευκαιριών για τους νέους, καινοτομίας, διαφάνειας και ανταπόδωσης.

Μια Γλυφάδα επίκεντρο πολιτισμού, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Μια Γλυφάδα με έμφαση στις τέχνες τον αθλητισμό , το εμπόριο.

Μια Μητρόπολη της Αθηναικής Ριβιέρας. Μιας πόλης που δύναμη της είναι οι άνθρωποι της. Μιας πόλης πράσινης, περιβαλλοντολογικά άρτιας και καθαρής.

Οι πολίτες θέλουν να δούν την Αλλαγή...

Οι Δημότες ζητούν την Ανανέωση ...

Οι Γλυφαδιώτες αναζητούν τα πρόσωπα της επόμενης μέρας...

Εμείς είμαστε η γενιά των αλλαγών , της μετάβασης απο το σίγουρο στο ασταθές νέο περιβάλλον.

Είμαστε η γενιά της Κλιματικής αλλαγής, του Brain Drain, της ελαστικής εργασίας και της μερικούς απασχόλησης. 

Είμαστε η γενιά που ήρθε αντιμέτωπη με τα ελαττώματα που ανέδειξε η κρίση.

Ένας νέος κόσμος γεννιέται σήμερα, είναι στο χέρι μας να τον διαμορφώσουμε με βάση τις αξίες και τα οράματα μας....

Μπορούμε Μαζί...

*O Βασίλης Πανόπουλος είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας με την παράταξη, Νέα Αρχή - Δυνατή Γλυφάδα με υποψήφιο Δήμαρχο τον Μάκη Φιλόπουλο

Send this to a friend