Αθήνα

24 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Οδοστρωτήρας πέρασε πάνω από γυναίκα την ώρα που κοιμόταν στην παραλία – Δεν μπορούσαν να την αναγνωρίσουν

OPINION

To χάσμα του μισθού στην Ελλάδα είναι στο 41,4%- Οι περισσότερες γυναίκες είναι άνεργες ή δουλεύουν περισσότερες ώρες

Μέχρι "η κοινωνία να καταργήσει τις διακρίσεις", όπως αεριτζίδικα εύχεται ο Αλέξης Τσίπρας, εμείς οι προοδευτικοί θέλουμε θετικές διακρίσεις

To χάσμα του μισθού ενός άνδρα με μια γυναίκα στη χώρα μας είναι στο 41,4% σύμφωνα με τη Eurostat. Γιατί; Γιατί περισσότερες γυναίκες είναι άνεργες. Δουλεύουν περισσότερες ώρες για λιγότερα χρήματα. Και η εργασία τους πληρώνεται λιγότερο ανά ώρα (περίπου 15% λιγότερο σε σχέση με τους άντρες).

Γράφει ο Παναγιώτης Βλάχος (σε ανάρτηση του στο facebook)

Επειδή η κοινωνία μας γερνάει και η αναλογία εργαζομένων – συνταξιούχων διαρκώς μειώνεται, υπάρχουν τρεις τρόποι για να καθυστερήσουμε κάπως τη οικονομική συρρίκνωση που έρχεται ανεξαρτήτως μνημονίων. Το ένα είναι να εργαστούν περισσότεροι μετανάστες. Το δεύτερο να γίνει περισσότερο παραγωγική η εργασία των νέων, με γνώσεις και δεξιότητες. Και το τρίτο, και πιο σημαντικό, να δίνονται διαρκώς κίνητρα για εργασία στις γυναίκες.

Στον προσυνεδριακό διάλογο και στην ομάδα για την Κοινωνική Πολιτική του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσα δύο προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση: 1. Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα με αυξημένη κοινωνική ρήτρα, ώστε ο εργοδότης να δεσμεύεται ότι θα απασχολήσει άνεργους, γυναίκες, ΑμεΑ, μετανάστες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. 2. Τη θεσμοθέτηση του Κοινωνικού Λογαριασμού, ενός point system δηλαδή που θα έχει κάθε πολίτης με την ενηλικίωσή του και θα του επιτρέπει να έχει διαρκώς πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες κατάρτισης, επανένταξης στην εργασία, πρόσβασης σε υγεία/πρόνοια κοινωνική εργασία κλπ. Ένα τέτοιο σύστημα θα έδινε νόημα ύπαρξης στο σημερινό παρωχημένο ΟΑΕΔ.

Μέχρι “η κοινωνία να καταργήσει τις διακρίσεις”, όπως αεριτζίδικα εύχεται ο Αλέξης Τσίπρας, εμείς οι προοδευτικοί θέλουμε θετικές διακρίσεις υπέρ κάθε αδικημένης και ευπαθούς κοινωνικής ομάδας, με πολιτικές και θεσμούς, για να μπορέσει η κοινωνία να συνυπάρξει, να αφομοιώσει και να προωθήσει την πραγματική έμφυλη ισότητα

Η σημερινή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ
Το ενδιαφέρον σας είναι φαντασιακό, υποκριτικό, επικοινωνιακό
«Το σκοτεινό τέλος του Κυβερνήτη»
Πασοκοποίηση ή σοσιαλδημοκρατία
Ποτοαπαγόρευση
Γιατί οι Millennials είναι οι ήρωες που αξίζουμε, μα και έχουμε ανάγκη;