Αθήνα

25 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

(ΒΙΝΤΕΟ) Ατύχημα σοκ στον ποδηλατικό γύρο της Πολωνίας – Σε κώμα 23χρονος ποδηλάτης

OPINION

Τώρα μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον με ασφάλεια

Στις 10 Ιουνίου ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με σκοπό να του ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 7 Ιουλίου με την επίκληση σοβαρού εθνικού θέματος (την πορεία της ελληνικής οικονομίας).

Δείτε επίσης

Όπου φύγει-φύγει οι Αθηναίοι για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος
Ο Μίμης Νικολόπουλος και η μπάντα του σε ένα ξεχωριστό live την Παρασκευή 21 Ιουνίου στο SIX DOGS

Λίγη ώρα αργότερα, περιστοιχισμένος από νέα –πλην Τσακαλώτου- στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παρουσίασε από το αίθριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε αδρές γραμμές, τι παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, τι έκανε τα τελευταία 4,5  χρόνια και, το σπουδαιότερο, ποιο είναι το σχέδιο της επόμενης τετραετίας.

Είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά από 10 ολόκληρα χρόνια και 4 εκλογικές αναμετρήσεις όπου οι πολιτικές δυνάμεις καλούνται να παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους, το οποίο δεν θα αναφέρει τι θα γλιτώσει από τις περικοπές αλλά τι θα δώσουν, ή ακριβέστερα, τι θα κάνουν προκειμένου να ενισχύσουν την ανάπτυξη και τα εισοδήματα των πολιτών.

Αυτό από μόνο του, η ελευθερία δηλαδή του να χαράξουμε –έστω μέσα στα πλαίσια των περιορισμών της Ευρωζώνης– μόνοι μας την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, αποτελεί ένα επίτευγμα της κυβέρνησης Τσίπρα. Βεβαίως, δεν θα είχε γίνει κατορθωτό εάν δεν έδειχνε γαϊδουρινή υπομονή ο λαός μας και ιδιαίτερα τα λεγόμενα μεσαία στρώματα. Υπ’ αυτή την έννοια λοιπόν πρόκειται για κατόρθωμα του ελληνικού λαού ο οποίος έδειξε εμπιστοσύνη στις προσπάθειες της κυβέρνησης Τσίπρα κι έτσι εξασφαλίστηκε η απαραίτητη πολιτική σταθερότητα.

Η έξοδος από τα προγράμματα στήριξης που επετεύχθη τον Αύγουστο του 2018 κι η σταδιακή αλλαγή της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης –πολιτικές ανακούφισης των πιο αδύνατων οικονομικά στρωμάτων- δεν ήταν αρκετά για να αποτρέψουν τη μεγάλη εκλογική ήττα των πρόσφατων Ευρωεκλογών.

Συγκεκριμένα η κόπωση του εκλογικού σώματος από τη συσσωρευμένη φορολογική επιβάρυνση συνδυαστικά με το λάθος χειρισμό της Συμφωνίας των Πρεσπών –η κυβέρνηση άργησε πάρα πολύ να υπερασπιστεί και να επικοινωνήσει με τους πολίτες τα οφέλη αυτής της ιστορικής σημασίας πολιτικής επιλογής- καθώς επίσης κι άλλες επικοινωνιακές αστοχίες κυβερνητικών στελεχών οδήγησαν το εκλογικό σώμα στο να αποδοκιμάσει την κυβέρνηση.

Στο διάστημα που απομένει ως τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καλείται να επικοινωνήσει με επάρκεια το πρόγραμμά του στους πολίτες και να τους καταστήσει απολύτως σαφή και καθαρά τα διακυβεύματα της αναμέτρησης.

Ακόμη να καταδείξει το νεοφιλελεύθερο και βαθιά αντιδραστικό πρόγραμμα της Ν.Δ. Μιας σκληρής και ρεβανσιστικής Δεξιάς που διψά για ‘εκδίκηση’ έναντι των ‘περιστασιακών ενοικιαστών της εξουσίας’.

Τα διλήμματα των προσεχών εκλογών είναι αμείλικτα. Είναι καθαρά καθώς έχουμε να κάνουμε με δυο εντελώς διαφορετικά πολιτικά σχέδια.

Αυτό της Ν.Δ και των εν δυνάμει συνοδοιπόρων της όπου επιθυμούν την εργασιακή απορρύθμιση, τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και τη φοροασυλία των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που εγγυάται δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, εδραίωση και επέκταση του κοινωνικού κράτους.

Ο αγώνας είναι δύσκολος. Θα είναι σκληρός.

Όπως όμως εύστοχα επεσήμανε κι ο πρωθυπουργός: οι μάχες δίνονται για να κερδηθούν.

Καλωσορίζουμε τους διορισμούς εκπαιδευτικών, αλλά…
Επιλογές στελεχών στην Εκπαίδευση: Μια καινούρια παλιά ιστορία…
Ας ξανασκεφτούν τι θέλουν και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΙΝΑΛ
Ατομική ευθύνη part2
Οι συμψηφισμοί είναι ο καλύτερος δρόμος για την απαξίωση της πολιτικής
Το ολίσθημα της Προέδρου