Αθήνα

 

23 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

OPINION

Τώρα ξεκινούν τα δύσκολα για την κυβέρνηση – Η περιπλάνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ που μπορεί να κερδίσει έδαφος

Το πολιτικό αποτύπωμα της πανδημίας κυρίως παγιοποίησε την εικόνα και την διάρθρωση των δυνάμεων στο εγχώριο πολιτικό σύστημα ενισχύοντας μάλλον και κάποιες προϋπάρχουσες τάσεις μεταξύ των κομμάτων, τουλάχιστον έτσι όπως καταγράφηκαν σε μια σειρά από μετρήσεις κοινής γνώμης που δημοσιεύθηκαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.[1]

Δείτε επίσης

Έχει «ξεφύγει» ο Τσελίκ: «Μην κάνετε πλάκα με τον τουρκικό στόλο»
Κορονοϊός: Σε ποιες χώρες ανοίγει τα σύνορά της η Ελλάδα από 1η Ιουλίου

Παράλληλα με τις λοιπές ιδιομορφίες του lockdown και του χαμηλώματος των ρυθμών πολιτικής αντιπαράθεσης, αξίζει να σημειωθεί το γενικότερο κλίμα συναίνεσης και υπευθυνότητας που επέδειξε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων κάτι που λογικά επέφερε αυτή την παγίωση των επιρροών στο πολιτικό σκηνικό με μερική ενίσχυση του κυβερνώντος κόμματος.

Γράφουν οι Γιώργος Παπούλιας και Δρ. Νικήτας Σίμος*

Τα δύσκολα είναι μπροστά

Πιο συγκεκριμένα η διαχείριση της πανδημίας όπως σημειώθηκε και παραπάνω καθώς και η αποτελεσματική αντίδραση στην συνοριακή κρίση του Έβρου ενίσχυσαν τους δείκτες αποδοχής και εμπιστοσύνης της κυβέρνησης από την πλειοψηφία των πολιτών και μάλιστα με αξιοσημείωτη διακομματική επιρροή. Τα παραδοσιακά υψηλά μετεκλογικά ποσοστά δημοφιλίας του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, επιμηκύνθηκαν χρονικά, ενισχυόμενα από την διαχειριστική ικανότητα και αποτελεσματικότητα που παρουσίασε τη κυβέρνηση αλλά και από την γενικότερη κοινωνική αντίδραση που παρατηρείται σε περιόδους κρίσεων με τους πολίτες να συσπειρώνονται γύρω από τους θεσμούς της εξουσίας. Ως ένα βαθμό όμως θα σημειώναμε πως η κρίση κράτησε πίσω άλλα φλέγοντα θέματα, τα οποία μπορεί να εμπεριέχουν στοιχεία πολιτικής φθοράς την οποία θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Το στοίχημα για την κυβέρνηση της ΝΔ από εδώ και στο εξής είναι να διατηρηθεί αυτή η δυναμική περνώντας αλώβητη από μια σειρά ισχυρών προκλήσεων ως εξαρτημένων ή ανεξάρτητων μεταβλητών από την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη:

1) Η ένταση, η διάρκεια και το βάθος των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης και ιδιαίτερα η απώλεια εισοδημάτων και θέσεων εργασίας από την απότομη και μεγάλη ύφεση θα δοκιμάσουν πολύ σοβαρά τους επόμενους μήνες τα κυβερνητικά αντανακλαστικά και την ανοχή των πολιτών.

2) Η ικανότητα διαχείρισης, αντίδρασης και χάραξης παράλληλα μακρόπνοου πολιτικού σχεδίου στις Ελληνο-τουρκικές προκλήσεις. Η μέχρι σήμερα πορεία ισορροπεί ανάμεσα σε επιτυχίες (Έβρος) και λάθη (Λιβύη) όμως το πεδίο αυτό παραμένει ένας τομέας εκρηκτικών και απροσδόκητων εξελίξεων που μπορεί να διαταράξει ανά πάσα στιγμή το πολιτικό σκηνικό.

3) Η αντιμετώπιση του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού τόσο ως προς τις εξωτερικές επιδράσεις με την διαχείριση των ροών όσο και ως προς την εσωτερική ανακατανομή και φιλοξενία/ένταξη των υπαρχόντων πληθυσμών. Ένα ζήτημα που διαμορφώνει μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης και ιδιαίτερα του συντηρητικού κοινού – πυρήνα της εκλογικής βάσης της ΝΔ.

4) Η ικανότητα ξεδιπλώματος και υλοποίησης της μεταρρυθμιστικής ατζέντας. Η υγειονομική κρίση μπορεί να επίσπευσε κάποιες παρεμβάσεις στην κρατική διοίκηση και το σύστημα υγείας, όμως σε μεγάλο βαθμό, το φιλόδοξο πρόγραμμα που είχε προεκλογικά εξαγγείλει η ΝΔ αλλά κυρίως οι ανάγκες της χώρας για τομές και εκσυγχρονισμό σε πολλούς τομείς δείχνουν προς το παρόν να επηρεάζονται χρονικά και να μένουν πίσω. Αντίστοιχα σε κάποια πρώτα μεταρρυθμιστικά crash test φαίνεται πως η κυβερνητική βούληση προς το παρόν εξαντλείται στο να διορθώνει τα ιδεοληπτικά στίγματα του προκατόχου της παρά να τολμά βαθύτερες τομές και μακροπρόθεσμες αλλαγές.

Περιπλάνηση  χωρίς ταυτότητα

Αντίστοιχη παγίωση και εμβάθυνση, όλο αυτό το διάστημα παρουσίασαν τα προβλήματα που κληρονόμησαν οι εκλογές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η συντριπτική πλειοψηφία των μετρήσεων κοινής γνώμης επιβεβαιώνει αυτήν την τυφλή περιπλάνηση χωρίς ταυτότητα. Σχεδόν ένα  χρόνο μετά την εκλογική του ήττα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει έναν υποτυπώδη αντιπολιτευτικό ρυθμό και λόγο (κυρίως έπεται συρόμενος πίσω από την κυβερνητική ατζέντα) και πολύ περισσότερο δεν έχει καν δρομολογήσει την χαρτογράφηση του στο νέο πολιτικό και κοινωνικό τοπίο, όπως διαμορφώθηκε από τον περασμένο Ιούλιο. Οι ιδιομορφίες και οι αδυναμίες από την απότομη ανάδειξη του μέσα σε λίγα χρόνια από κόμμα διαμαρτυρίας σε κόμμα εξουσίας έρχονται ξανά στην επιφάνεια και προκαλούν ουσιαστικά, οργανωτικά και ταυτοτικά ζητήματα. Η πορεία επαναφοράς και ανάκαμψης σε σημαντικό παρεμβατικό παράγοντα σκοντάφτει συνεχώς επάνω στην ιδρυτική αντισυστημική και λαϊκιστική ατζέντα και την ομάδα στελεχών που την εκπροσωπεί και την υπερασπίζεται και αντίστοιχα στο κυβερνητικό παρελθόν, τον ρεαλισμό, την εμπειρία αλλά και τις προσωπικές προσδοκίες που εκπροσωπεί πλέον μια άλλη μερίδα στελεχών του. Οι οποίοι δεν προέρχονται και από τους ίδιους πολιτικούς χώρους. Κι όλα αυτά μαζί με ένα ιδεολογικό και αφηγηματικό νέφος που δύσκολα πλέον συμπορεύεται χωρίς τον συνεκτικό δεσμό της εξουσίας με μόνη ουσιαστική ενωτική αναφορά το πρόσωπο του προέδρου του. Η αποτύπωση αυτών των αδιεξόδων εμπεριέχεται και στην σημαντική καταγραφή ψηφοφόρων του στις τελευταίες εκλογές που καταγράφονται στις μετρήσεις ως δυνάμει ψηφοφόροι της ΝΔ αλλά και ως αναποφάσιστοι. Κατά την εκτίμηση μας, η πορεία αυτή ήταν προδιαγεγραμμένη και έχει παρουσιαστεί εκτενώς σε προηγούμενα Δελτία, μέσα από τον «γενετικό κώδικα» του συγκεκριμένου κομματικού σχηματισμού – απότοκου της οικονομικής κρίσης και της κοινωνικής αγανάκτησης. Οι επόμενοι μήνες θα αποτελέσουν χρόνο εξελίξεων, αναδιατάξεων και αναμορφώσεων του τοπίο στον συγκεκριμένο χώρο και ευρύτερα, με τις πιθανότητες να μην καταφέρνει να εδραιωθεί ως ο στιβαρός και αδιαμφισβήτητος «άλλος πόλος» του εγχώριου κοινοβουλευτισμού απέναντι στη ΝΔ να παραμένουν πολύ υψηλές.

Δέντρο με γερές ρίζες χρειάζεται φυλλωσιά

Από την γενική ανάγνωση των μετρήσεων δεν λαμβάνει ούτε το Κίνημα Αλλαγής κάποιο ικανοποιητικό μήνυμα. Ο ιστορικός σχηματισμός της κεντροαριστεράς δείχνει να συγκρατεί τις δυνάμεις του με μια μικρή απώλεια προς την κυβέρνηση και αντίστοιχα να μην λαμβάνει προς το παρόν κάτι από τους αναποφάσιστους ή τους απογοητευμένους του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πεδίο όμως της πολιτικής αντιπαράθεσης το ΚΙΝ.ΑΛ. δείχνει να καταλαμβάνει στρατηγικά σημεία πολύ μεγαλύτερα της εκλογικής και δημοσκοπικής του επιρροής. Πολλές φορές κοινοβουλευτικές συζητήσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες έχουν υποκινηθεί από το 3ο κοινοβουλευτικό κόμμα κι όχι από την αξ. Αντιπολίτευση ενώ η στελεχιακή και προγραμματική συνοχή, ο τεκμηριωμένος κυβερνητικός έλεγχος και η ποιότητα και μετριοπάθεια στην πολιτική έκφραση του δίνουν συγκριτικό μερίδιο αξιοπιστίας και επιρροής στον αντιπολιτευτικό χώρο που δεν διαθέτει ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτίμησή μας είναι πως αν καταφέρει το ΚΙΝ.ΑΛ. να πάρει στην ιδιοκτησία του τα ανέγγιχτα σημεία της εθνικής μεταρρυθμιστικής ατζέντας, στα οποία η μεν κυβέρνηση δείχνει ατολμία ο δε ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί εγγενώς να υιοθετήσει, μπορεί να ανακτήσει μέρος της πολιτικής επιρροής του παρελθόντος. Όσο η αντιπαράθεση μεταξύ του προσωρινού και όψιμου δικομματισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ εξαντλείται σε αλληλοκατηγορίες ηθικής φύσεως, τόσο θα μεγαλώνει ο κενό εκπροσώπησης ουσιαστικού προγραμματικού λόγου και εναλλακτικού σχεδίου οράματος κι ελπίδας για την ελληνική κοινωνία. Το αξιοσημείωτο ποσοστό (20-30% αναλόγως την μέτρηση) των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που συντάσσονται ή εγκρίνουν ευρύτερες εθνικές πολιτικές στα θέματα της Πανδημίας ή στο Προσφυγικό δείχνει ότι υπάρχει διεκδικούμενο εκλογικό σώμα από ένα πιο μετριοπαθές και εθνικά υπεύθυνο αντιπολιτευτικό σχηματισμό. Μαζί με την άνοδο των αναποφάσιστων (πρώην ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ και μάλλον αντι-ΝΔ), μια τολμηρή στρατηγική ξεδιπλώματος της κατάλληλης πολιτικής ατζέντας μπορεί να επιφέρει αποτελέσματα και σε πιθανές μελλοντικές μετρήσεις.

* Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα για το εγχώριο πολιτικό τοπίο από το πρόσφατο Δελτίο Πολιτικής Ανάλυσης κι Εκτίμησης του ΔΙΚΤΥΟΥ (Αρ.73).

[1] GPO 27/5 | Opinion Poll 5/6 & 11/6 | ALCO ¾ & 9/6 | Interview 10/6 κ.α.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Κορονοϊός – Ε.Ε.: Η λίστα με τις 14 «ασφαλείς» χώρες, των οποίων οι πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη

Καμίνης TheCaller: Το ρολόι της πολιτικής ζωής έχει σταματήσει στην εποχή του Γρυλλάκη και του Μαυρίκη

«Φόνισσα του Κορωπίου»: Ομόφωνα ένοχη αποφάσισε το δικαστήριο!

Ροή Ειδήσεων

mixos diki

29/03/2024 | 10:42

Κολωνός: Ένταση έξω από τα δικαστήρια εν αναμονή της απόφασης για την υπόθεση της 12χρονης – Πέταξαν πέτρες στους κατηγορούμενους

29/03/2024 | 10:22

Βίκυ Κουλιανού: «Ο ρόλος της Κατερίνας Λέχου στο «Είσαι το ταίρι μου» είχε γραφτεί για μένα»

29/03/2024 | 10:14

Δημήτρης Κόκοτας-Τι συνέβη στις πρόβες του J2US: «Άρχισε να ιδρώνει, να μουδιάζει το χέρι του και να έχει τάσεις λιποθυμίας»
screenshot 5

29/03/2024 | 10:06

Απαντά ο Γιάννης Πλούταρχος στα σχόλια του Γρηγόρη Αρναούτογλου: «Τον έχω δει δυο φορές σε όλη μου τη ζωή»

29/03/2024 | 09:23

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στην Αττική

29/03/2024 | 09:05

Ευρωεκλογές 2024-ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι υποψήφιοι για την κατάρτιση του Ευρωψηφοδελτίου
dimitris kokotas

29/03/2024 | 08:42

Δημήτρης Κόκοτας: Πολύ κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα – Υπέστη έμφραγμα, ανακοπή και ανατάχθηκε

29/03/2024 | 08:31

Πύργος: Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου – Οι αυτόπτες μάρτυρες τραβούσαν βίντεο

29/03/2024 | 08:27

Καρδίτσα: Νεκρή βρέθηκε ηλικιωμένη στο Καταφύλλι Αργιθέας – Έρευνες της αστυνομίας για το ενδεχόμενο εγκλήματος
screenshot 1

29/03/2024 | 08:11

Ο Στέφανος Κασσελάκης ορκίζεται σήμερα ανήμερα των γενεθλίων του

29/03/2024 | 08:04

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

29/03/2024 | 07:58

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου
6133440

29/03/2024 | 07:47

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα – Ανακοινώνεται αύξηση κατώτατου μισθού

28/03/2024 | 23:01

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα «Τέμπη» με 159 «Όχι»

28/03/2024 | 22:46

Θοδωρής Αθερίδης: Μου αρέσει πάρα πολύ το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι, σίγουρα θα είναι μέσα στην τριάδα
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα
Η πρώην καγκελάριος και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη
salteri
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο- Ασκήσεις κοινωνικού αυτοματισμού