Αθήνα

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Έκπληξη στο Survivor – Έφυγε η Ελίζαμπεθ Ελέτσι! «Έχω παγώσει, δεν το περίμενα»

OPINION

Τραμπισμός, Χιτλερισμός και… Αποχαρακτηρισμός

Αν μη τι άλλο, ο απερχόμενος μετά βαΐων και κλάδων, ή καλύτερα, μετά ροπάλων και κάδων, πρόεδρος των ΗΠΑ επέτυχε να καταγράψει το ονοματεπώνυμό του ως πολιτική ιδεολογία. Καλύτερα, ως πολιτική ιδεοληψία. Και το όνομα αυτής, τραμπισμός.

Δείτε επίσης

Τραμπ: Μπλοκάρεται επ’ αόριστον ο λογαριασμός του σε Facebook και Instagram
CBS: Ο Τραμπ δεν παραιτείται και θέλει να απονείμει… στον εαυτό του χάρη

Ερμηνεύεται, κυρίως,  με ψυχολογικούς και ψυχιατρικούς όρους, που αιτιολογούν την εμμονική του συμπεριφορά, παρά ως πολιτική θεώρηση και ιδεολογικό πρόταγμα. Παρά ταύτα, ο σκοπός επετεύχθη.

Ο ιστορικός του μέλλοντος, ο εκπαιδευτικός, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα προβαίνει στη χρήση του σχετικού λήμματος, όπως ακριβώς, σήμερα για το φασισμό, για το χιτλερισμό, για… για.. για…

Ο τραμπισμός, πλέον, γίνεται και εννοιολογικά  αναγνωρίσιμος. Σύμφωνα με την ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, ο “Τραμπισμός (Trumpism) είναι πολιτική έννοια για την πολιτική ιδεολογία, το στυλ διακυβέρνησης, τις πολιτικές κινήσεις, και τη μεθοδολογία κατάκτησης και διατήρησης της εξουσίας, η οποία άμεσα σχετίζεται με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον 45ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, και την πολιτική του βάση” ενώ αποτελεί ” μια εκδοχή νέας Αμερικάνικης πολιτικής, που κινείται μεταξύ της Δεξιάς και της άκρας Δεξιάς, ένα μίγμα μεταξύ εθνικισμού και λαϊκισμού το οποίο έχει διαδοθεί ήδη και σε άλλα κράτη του πλανήτη (Βραζιλία, Τουρκία, Ουγγαρία κ.ά.)

Από την εννοιολογική αποσαφήνιση του τραμπισμού, είναι πασιφανές ότι δεν πρόκειται για μια ουσιαστική πολιτική κινηματική έκφραση. Χαρακτηρίζεται περισσότερο ως ένα συνονθύλευμα δημαγωγικής πολιτικής, ενός άκρατου λαϊκισμού, εμποτισμένου με δεξιές και ακροδεξιές ρητορείες, που έτυχε ευήκοων ώτων, εξαιτίας της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης που βιώνει η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία.

Όταν ο πολίτης ταλανίζεται από τα δυσβάσταχτα οικονομικά του προβλήματα, όταν το κράτος έχει απολέσει την προνοιακή του αποστολή, όταν ο πολίτης αισθάνεται και είναι κοινωνικά αποκλεισμένος, τότε το φίδι του λαϊκισμού βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Απλώς, ο Τραμπ, όπως και οι παλιότεροι του ιδίου, αξιοποίησαν τις ανάλογες ευκαιρίες. Τίποτα το νέο, τίποτα το νεωτεριστικό.

Προς τι λοιπόν “η βάπτιση”; Για ποιο λόγο να παρέχεται στον κάθε Τραμπ η δυνατότητα να εισέρχεται στο πάνθεον της πολιτικής και ιστορικής βιβλιογραφίας, με τη δανειοδότηση του επιθέτου του σε ένα εννοιολογικό ορισμό;  Μετά τον χιτλερισμό, καραδοκεί ο τραμπισμός.

Και θα ξεπετάγονται περισπούδαστες αναλύσεις, θα δρομολογούνται επιστημονικά συμπόσια, θα δημοσιολογούν οι διάσημοι τηλεσχολιαστές τον τραμπισμό, γεννώντας και ξαναγεννώντας τον Τραμπ. Εντωμεταξύ, εν γνώσει ή εν αγνοία του, ο Τραμπ θα έχει επιτύχει το ακατόρθωτο. Να έχει λησμονηθεί από τη θητεία του ως προέδρου των ΗΠΑ, αλλά θα παραμένει “ενεργός” ως πολιτική οριοθέτηση, ως πολιτική έκφραση.

Τελικά, η εισαγωγή νεωτεριστικών στοιχείων, ως επιστημονική ακατανίκητη ανάγκη για την προσπέλαση προτέρων επιστημονικών δεδομένων που χαρακτηρίζει τις δυτικές κοινωνίες, ως ένδειξη της προοδευτικότητάς τους, ηθελημένα ή άθελα, αναδεικνύει διαφόρους Τραμπ. Υπομονή έως τον επόμενο. Άλλωστε το επίθημα -ισμός προσφέρεται απλόχερα! Και για τον χαρακτηρισμό αλλά και για τον αποχαρακτηρισμό…

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ μπροστά σε μία ιστορική ευκαιρία
Το δημόσιο χρήμα παράγει δημόσια αγαθά
Να εκμεταλλευθούμε επιτέλους το Ελληνοαμερικανικό λόμπι
«Η Σοφία Μπεκατώρου είναι μητέρα μου, αδερφή και κοπέλα μου»
Μήπως οι άνθρωποι του Λόγου και ίσως και κάποιοι νέοι πολιτικοί να αναπτύξουν μια κίνηση για να αλλάξουν πραγματικά όλα;
Κανένα ψέμα δεν αντέχει στο χρόνο – Ανάκαμψη του Tουρισμού το 2022