Αθήνα

32 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία – Πού θα βρέξει σήμερα, Κυριακή

OPINION

Τρίτη φορά αριστερά;

Τα πειθαρχικά μέτρα είναι συνήθως η έμμεση ομολογία της χαμένης μάχης των ιδεών. Γράφει ο Νίκος Καραγιάννης Οι κοινοβουλευτικές ομάδες , δεν είναι στρατιωτικές παρατάξεις , αλλά ζωντανοί οργανισμοί και οφείλουν να αντιδρούν στα κοινωνικά και πολιτικά ερεθίσματα με τρόπο που κατοχυρώνει την ελευθερία σκέψης και έκφρασης κατά τρόπο αυθεντικό και δημοκρατικό. Είναι λάθος συμβολισμός […]

Τα πειθαρχικά μέτρα είναι συνήθως η έμμεση ομολογία της χαμένης μάχης των ιδεών.

karagiannisΓράφει ο Νίκος Καραγιάννης

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες , δεν είναι στρατιωτικές παρατάξεις , αλλά ζωντανοί οργανισμοί και οφείλουν να αντιδρούν στα κοινωνικά και πολιτικά ερεθίσματα με τρόπο που κατοχυρώνει την ελευθερία σκέψης και έκφρασης κατά τρόπο αυθεντικό και δημοκρατικό.

Είναι λάθος συμβολισμός η αναγγελία της δημιουργίας  ενός νέου προοδευτικού σχήματος , το οποίο φιλοδοξεί να εκφράσει την μεταρρυθμιστική αριστερά, να σκιάζεται από μια διαγραφή.

Εκτός βέβαια και οι προσκεκλημένοι, θα πρέπει να κουβαλάνε τις βεβαιότητες τους και τα στερεότυπα του παρελθόντος.

Όμως η μεταρρυθμιστική αριστερά και η προοδευτική σκέψη, αν θέλει  να αποκτήσει ξανά πολιτικό ακροατήριο οφείλει να αποδεσμευτεί , από αυτές ακριβώς τις βεβαιότητες και τα στερεότυπα που την δοξάσανε, την σταυρώσανε και τώρα την κρατάνε στην μηχανική υποστήριξη.

Το κάλεσμα για την ανασύνταξη της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, δεν είναι μια απλή πρόσκληση συμμετοχής προσώπων, όπου θα αθροιστούν δυνάμεις, θα αναπαραχθούν πολιτικά κείμενα, θα αναμασηθούν συνθήματα , θα ανακοινωθεί νέο όνομα, θα παρουσιαστούν νέα σύμβολα, θα συγκροτηθούν νέα όργανα και στο τέλος θα εκλεγεί νέος επικεφαλής.

Η δημιουργία στην παρούσα φάση, ενός νέου ισχυρού πόλου, ανάμεσα σε μια λαϊκίστικη αριστερά με έναν νεαρό και άφθαρτο στα μάτια των πολιτών ακόμη αρχηγό, που μόλις ξεκίνησε να κυβερνά και σε μια συντηρητική παράταξη όπου ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της, διατυπώνει  ευθύ και μεταρρυθμιστικό λόγο, είναι ένα δύσκολο εγχείρημα.

Απαιτεί αυθεντικότητα, υπομονή, συνέπεια, συγκεκριμένο αναλυτικό και ρεαλιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας και μια νέα ηγεσία φυσικά, η οποία θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους πολίτες.

Η αριστερά της καλοσύνης και των ευχάριστων παρεμβάσεων σε κάθε πρόβλημα, δεν ασκούν πλέον εκλογική γοητεία, σε μια κοινωνία και μια οικονομία που καταρρέει.

Η τελευταία φορά άλλωστε που συνέβη αυτό, ήταν την δεύτερη φορά αριστερά……

Το ολίσθημα της Προέδρου
Η τελευταία ελπίδα για την Αλλαγή…
Γιατί απέτυχε η Pizza Hut
Δήμαρχος «ό, τι να ’ναι»
Ελλάδα και νεοοθωμανικές επιδιώξεις
Γιατί παρακμάζουν οι πλουραλιστικές δημοκρατίες;