Αθήνα

 

22 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 30
Ο Φώτης Σεργουλόπουλος σε Μιχάλη Ιατρόπουλο για τους γκέι: «Έχεις μετανιώσει για αυτό που είπες;»

OPINION

Βραζιλία – Ιταλία, το μέλλον έχει ξηρασία (μέρος πρώτο)

Σκεφτείτε μια σκηνή όπου το υποθετικό στοιχείο περιορίζεται στον χρόνο. Ο Χρυσαυγίτης Μιχαλολιάκος σε μια ψηφοφορία στην Βουλή απευθυνόμενος στον Κώστα Κάπο – άγρια βασανισμένο από την Χούντα- αφιερώνει την ψήφο του στον Θεοφυλογιανάκο, τον Χατζηζήση, τον Σπανό, τον Ιωαννίδη και σε όλους τους βασανιστές στο ΕΑΤ – ΕΣΑ και τον Διόνυσο. Το βέβαιο είναι ότι θα τον απέβαλλαν από την Βουλή. Στην Βραζιλία όπου ο Ζαίρ Μπολσονάρου αφιέρωσε την ψήφο του στον βασανιστή της πρώην Προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, ετοιμάζονται να τον εγκαταστήσουν δόξη και τιμή στο Προεδρικό Μέγαρο. Πληροφορηθήκαμε αυτές τις ημέρες όλες τις φασιστικές, ρατσιστικές, ομοφοβικές και έμπλεες μισογυνισμού απόψεις του Μπολσονάρου και των συνεργατών του.

Γράφει ο Νίκος Μπίστης

Πιο χαρακτηριστική η άποψη για  «λεύκανση» της χώρας από μαύρους, μιγάδες και εν γένει σκούρους. Όλες αυτές οι πληροφορίες ήσαν εν γνώσει του εκλογικού σώματος και περίπου οι μισοί ψηφοφόροι τις αγνόησαν επιδεικτικά. Ακολούθησε σωρεία αναλύσεων και ερμηνειών του φαινομένου. Άλλοι εντοπίζουν την αιτία στην οικονομία, άλλοι στην εγκληματικότητα, άλλοι στην διαφθορά, άλλοι στο ίδιο το πολιτικό σύστημα της Βραζιλίας με τα 35 κόμματα εντός Βουλής και το 1/4 των βουλευτών να αλλάζει κόμμα, άλλοι στον φόβο για την Αριστερά που δεν θέλει- δέσμια ιδεοληψιών όπως λένε – να επιβάλλει τον νόμο και την τάξη όπως τώρα θα κάνει ο πρώην λοχαγός και θιασώτης της στρατιωτικής δικτατορίας. Φοβάμαι ότι όλες οι ερμηνείες περιέχουν μια δόση αλήθειας αλλά καμία μόνη της, ούτε όλες μαζί αθροιστικά, μπορούν να δώσουν πειστική απάντηση.

Ο κίνδυνος δε από αυτές τις αναλύσεις είναι να αθωώνουμε άθελα μας το κομμάτι εκείνο του λαού που με την ψήφο του καταστρέφει και την χώρα του και μεσομακροπρόθεσμα και τον εαυτό του. Γιατί μπορεί να μην είναι δυνατόν να αλλάξουμε λαό όπως ειρωνικά έλεγε ο Μπρέχτ αλλά δεν είμαστε και υποχρεωμένοι να του βρίσκουμε ελαφρυντικά. Γιατί και ο Χίτλερ με την λαϊκή ψήφο έφτασε στον προθάλαμο της Καγκελαρίας ( εκεί βέβαια χρειάστηκε την τελευταία ώθηση από την παραδοσιακή δεξιά και τον Χίντενμπουργκ). Μετά την καταστροφή που προκάλεσε στον κόσμο ολάκερο και στην χώρα του, εκείνη η λαϊκή ψήφος αποτελεί ανάμνηση ντροπής και όχι αντικείμενο αφ υψηλού ανάλυσης. Και στην περίπτωση του Μπολσονάρου και της Βραζιλίας δεν ισχύει το «επιχείρημα» που ευχάριστα και επικίνδυνα καθησυχαστικά ακούγεται σε ανάλογες περιπτώσεις στην Ευρώπη, ότι « υπάρχει μεν άνοδος της Ακροδεξιάς αλλά κάθε σύγκριση με τον ναζισμό είναι υπερβολική». Ο Μπολσονάρου δεν καμουφλάρει τις προτιμήσεις του, την απέχθεια του προς την δημοκρατία και την λατρεία του προς την στρατιωτική δικτατορία. Η πιθανότητα επιστροφής της Βραζιλίας σε καθεστώς τυπικής νοτιοαμερικάνικης δικτατορίας με ενδιάμεσο σκαλοπάτι την εκλογή Μπολσονάρου στην Προεδρία, δεν αποτελεί πλέον μακρινό εφιάλτη. Έχει έρθει κοντά.

Μερικοί βέβαια δεν τα πιστεύουν αυτά. Τυπικό παράδειγμα ο Αντόνιου Μάρκες αρχιτέκτων και ζωγράφος από το Ρίο, που παρότι ομοφυλόφιλος ο ίδιος, θα ψηφίσει τον ακροδεξιό υποψήφιο. «Ο Μπολσονάρου δεν είναι το τέρας που τον εμφανίζουν .Μπορεί να είχε κάποιες ακραίες ιδέες, αλλά έχει αλλάξει. Όλα όσα λένε για μισογυνισμό και ομοφοβία είναι υπερβολές». Ας ακούσουμε τον ίδιο τον Μπολσανάρου για να αντιληφθούμε πόσο έχει αλλάξει.Ο Μπολσονάρου δήλωσε πως θα προτιμούσε να δει οποιονδήποτε από τους τέσσερις γιους του νεκρό, παρά αγκαλιά με άλλον άνδρα. Επιμένει πως η ομοφυλοφιλία είναι ασθένεια ,ενώ εξισώνει τον γάμο ομοφυλοφίλων (που θεσμοθετήθηκε στην Βραζιλία το 2013 από την Ρούσεφ) με την παιδοφιλία. Έχει προτείνει τον δια της βίας «σωφρονισμό» των ομοφυλοφίλων, ενώ καλεί ανοικτά (από κοινού με επιφανείς πάστορες των ευαγγελιστών) σε βία εναντίον τους. Η ακύρωση του γάμου ομοφυλοφίλων και της νομοθεσίας που απαγορεύει τις σε βάρος τους διακρίσεις έχουν κεντρική θέση μεταξύ των προεκλογικών του υποσχέσεων.

Έχει δηλώσει πως η νομική προστασία τους είναι άχρηστη καθώς «οι περισσότεροι ομοφυλόφιλοι φονεύονται από τους νταβατζήδες τους τις ώρες που οι καλοί πολίτες κοιμούνται». Ισχυρίζεται πως η νομοθεσία που πέρασαν οι κυβερνήσεις του ΡΤ μετέτρεψαν τους ομοφυλόφιλους σε « προνομιούχα τάξη». Δήλωσε πως οι γιοι του είναι σωστά αναθρεμμένοι και άρα δεν υπάρχει περίπτωση να έχουν ούτε σχέση με μαύρη ούτε ομοερωτική. (πηγή https://insidestory.gr/article/brasil-ekloges?token=HAA3SIX782 εξαιρετικό άρθρο Αλέξανδρου Μασσαβέτα).

Τί είναι αυτό που κάνει τον αρχιτέκτονα και ζωγράφο να μην φοβάται ότι μπορεί να βρεθεί με ροζ υφασμάτινο τρίγωνο στο στήθος και να θεωρεί υπερβολικές τις εξαιρετικά σαφείς και πρόδηλα απειλητικές δηλώσεις του ακροδεξιού εκλεκτού του; Μα, ο φόβος για την Αριστερά. «Οι εκλογές» λέει «έχουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα μεταξύ αριστεράς και δεξιάς. Η πόλωση που καλλιέργησε η ακροαριστερή ρητορεία του ΡΤ («Κόμμα των Εργατών») μας έφερε ως εδώ. Μόνη προτεραιότητά μας είναι να απαλλαγούμε από αυτό, που αν παραμείνει θα μετατρέψει τη χώρα σε Βενεζουέλα». Το γνωστό παραμύθι, με την γνωστή επωδό. Μόνο που ψεύδεται ασύστολα. Το Κόμμα των Εργατών, ο Λούλα και η Ρούσεφ κυβέρνησαν για τέσσερις περιόδους (2003 – 2016).

Ούτε οικονομικό πρόγραμμα Μαδούρο εφάρμοσαν ( αντιθέτως η οικονομία τα πρώτα δέκα χρόνια απογειώθηκε, μαζί με κοινωνικά προγράμματα για τους αδύναμους, με αποτέλεσμα 50 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι να βγούν από την κατάσταση της φτώχειας) ούτε τους δημοκρατικούς θεσμούς έβλαψε. Μπορεί να ασκηθεί κριτική για το γεγονός ότι τον καιρό των παχιών αγελάδων δεν μπήκαν στέρεες οικονομικές βάσεις για να αντεπεξέλθει η χώρα στους χαλεπούς καιρούς, όταν έπεσαν κατακόρυφα οι τιμές στις πρώτες ύλες που εξάγει η Βραζιλία, αλλά αυτό αποτελεί πεδίο δημοκρατικής αντιπαράθεσης. Τα περί Βενεζουέλας αποτελούν μύθο χρήσιμο σε όσους θέλουν να εμφανίσουν τον Μπολσονάρου ως την φυσιολογική κατάληξη ενός εκκρεμούς που ξεκίνησε από μια ανερμάτιστη ριζοσπαστική Αριστερά για να πάει στην φασιστική δεξιά. Γιατί αυτά που λέει με άνεση ο Μπολσονάρου, δεν τα έλεγε ο Μουσσολίνι.

Συγκρατημένα θαυμαστής του τελευταίου είναι ο ηγέτης της Λέγκας στην Ιταλία Ματέο Σαλβίνι που συγκυβερνά με τους χρήσιμους πεντάστερους ηλίθιους. Μετά την Συμφωνία Σαλβίνι – Λεπέν για τις ευρωεκλογές πιστεύω ότι θα μειώθηκαν όσοι μας καθησύχασαν με το επιχείρημα ότι εδώ είναι Ευρώπη και η δημοκρατία είναι άτρωτη, ότι έχουμε ανησυχητικά πλην συγκυριακά φαινόμενα, ότι είναι .επιφανειακή η ανάλυση που βλέπει ένα παγκόσμιο ρεύμα συντηρητισμού να φουσκώνει. Και θα αντιληφθούν ότι χρειάζεται επειγόντως αναπροσαρμογές η πολιτική της ΕΕ γιατί η συνταγή business as usual είναι καταστροφική και ενισχυτική της Ακροδεξιάς. Για την Ιταλία την άλλη Δευτέρα.

Ροή Ειδήσεων

sfakianakis 1

18/04/2024 | 18:02

Νότης Σφακιανάκης: Σε άσχημη κατάσταση ο τραγουδιστής

18/04/2024 | 17:45

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με Ερντογάν στην Άγκυρα – Οι δηλώσεις μετά τη Σύνοδο της ΕΕ

18/04/2024 | 17:23

Καιρός: SOS για Θεσσαλία από Τσατραφύλλια – Σε λιγότερο από 20 ώρες θα πέσει το νερό που πέφτει σε τρεις μήνες
klouva

18/04/2024 | 17:09

Συνελήφθη 69χρονος δραπέτης στην Αθήνα – Είχε πάρει άδεια από φυλακή και εξαφανίστηκε

18/04/2024 | 16:41

Δημήτρης Παπανώτας: Ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, γιος της Κατερίνας Παπακώστα, παίρνει τη θέση του στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

18/04/2024 | 16:27

Δημήτρης Παπανώτας: «Τους είχα πει να παραιτηθώ αν δεν έχουν τα κότσια να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις που θα δεχθώ»
fragolias papanwtas

18/04/2024 | 16:03

Κώστας Φραγκολιάς: «Ντροπή!» – Η οργισμένη ανάρτηση για τη διαγραφή του Δημήτρη Παπανώτα από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

18/04/2024 | 15:30

Η πρώτη αντίδραση του Δημήτρη Παπανώτα: «Πρόκειται για προσωπική προσβολή»

18/04/2024 | 15:26

Μητσοτάκης για το επίδομα μητρότητας που λαμβάνουν και οι μη μισθωτές μητέρες: Ακόμα μία δέσμευσή μας γίνεται πραγματικότητα
lina mendoni 020823

18/04/2024 | 15:23

Νίσυρος: ΕΔΕ και αναστολή καθηκόντων για τον 50χρονο αρχαιοφύλακα που καταγγέλθηκε για ασέλγεια παιδιού

18/04/2024 | 15:20

Επιθεώρηση Εργασίας: Τι ισχύει για το Δώρο Πάσχα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα

18/04/2024 | 15:15

Τουρκία: Μονομερής ενέργεια τα θαλάσσια πάρκα της Ελλάδας
olympiacosbc 1180424

18/04/2024 | 15:01

Συλλυπητήρια ανακοίνωση της ΚΑΕ Ολυμπιακός για τον θάνατο του πατέρα του Αταμάν

18/04/2024 | 14:59

Εκτός του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας μετά το σάλο για τις δηλώσεις του

18/04/2024 | 14:44

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που μπορεί να διεκδικήσει τα περισσότερα για την Ελλάδα
maria mosxopoulou 160424
Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Αναγκαίος αλλά όχι Επαρκής
milliordos
«Καιρός να ζήσουμε παιδί μου, ξημερώνει..»
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα