Αθήνα

13 oC

ψιχάλες

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κωνσταντίνος Τζούμας: «Είμαι πατέρας πέντε παρ’ ολίγον παιδιών, εκείνη την εποχή ήταν της μόδας οι εκτρώσεις»

OPINION

Ο ανθρωπισμός μας τελειώνει στις Βρυξέλλες;

Πρέπει να κάνουμε μια ερώτηση στους εαυτούς μας: Ο ανθρωπισμός μας, τελειώνει στις Βρυξέλλες και το Παρίσι;

Οχι ότι είναι έκπληξη. Είναι γνωστό ότι ένα μακάβριο γεγονός και μια εκατόμβη νεκρών αποκτά “κύρος” και συγκινησιακή φόρτιση μόνο όταν γίνεται στη Δύση.

Ετσι, ενώ όλοι συγκινήθηκαν με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι, υπάρχει μια περίεργη σιωπή όταν γίνονται χτυπήματα σε άλλες χώρες. Στη Ρωσία, τον Λίβανο, το Πακιστάν. Λες και οι άνθρωποι σε αυτές τις χώρες δεν ματώνουν όπως εμείς, δεν αγαπούν όπως εμείς, δεν ζουν όπως εμείς. Τα social media και το facebook δεν έχουν γεμίσει ποτέ πακιστανικές, ρωσικές ή λιβανέζικες σημαίες. Τα safety buttons, είτε ενεργοποιήθηκαν μετά από κατακραυγή είτε δεν ενεργοποιήθηκαν καθόλου.

Δεν είναι τόσο θέμα ρατσισμού, όσο μια εσφαλμένη συνειδητοποίηση της κανονικότητας. Είναι σχεδόν “κανονικό” για τη Δύση, να πεθαίνει κόσμος σε αυτές τις χώρες, γιατί ήταν πάντα “ταραγμένες”. Βέβαια όταν η ερώτηση πάει στο ποιος προκάλεσε τις ταραχές, η απάντηση είναι πάντα κάτι του στιλ “και τι λες να φύγουμε από την ΕΕ δηλαδή;”. Προς Θεού όχι. Και στο ευρώ να μείνουμε και στην ΕΕ να μείνουμε. Πρέπει όμως να συνειδητοποιούμε τα λάθη για να τα διορθώνουμε και να πηγαίνουμε μπροστά.

[adsense]

Και τα ΜΜΕ, για άλλη μια φορά είναι αρνητικοί πρωταγωνιστές. Ενώ καλύπτουν με πολλές λεπτομέρειες τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και την τραγική επίθεση στο Βέλγιο -και πολύ καλά κάνουν-, δεν μπαίνουν στον κόπο να μας ενημερώσουν για τα όσα γίνονται στις άλλες χώρες του κόσμου. Αποτέλεσμα: Εκτός από την αδιαφορία, από κάτι “πεφωτισμένα” μυαλά δημιουργούνται οι θεωρίες περί “φυγόμαχων”, “τζιχαντιστών” και “δολοφόνων”. Η αλήθεια βέβαια είναι, ότι αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να διαφύγουν από σφαγές όπως αυτή του Πακιστάν και οι σφαγές αυτές είναι σχεδόν καθημερινή πραγματικότητα.

Πρέπει να κάνουμε μια ερώτηση στους εαυτούς μας: Ο ανθρωπισμός μας, τελειώνει στις Βρυξέλλες και το Παρίσι; Ισως, όταν δώσουμε λύση σε αυτό το πρόβλημα, να είμαστε στα μισά του τέλους για τους τζιχαντιστές τρομοκράτες.

Το κράτος δικαίου απέναντι στην βιοπολιτική
Περιμένοντας τις κυρώσεις που δαγκώνουν
Βία κατά των γυναικών
13033 στο ΚΚΕ και πάρε ασυλία
Γιατί αντέχουν οι αρνητές και ο Τραμπισμός;
Τι θα γίνει με την Δεξιά του Κυρίου;