Αθήνα

 

17 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

OPINION

Ώρα αποφάσεων για τον Τσίπρα

Απέχουμε πολύ από τις ημέρες εκείνες όπου ο Πάνος Καμμένος μπορούσε να απευθύνεται στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με την προσφώνηση «Σύντροφοι» και οι σύνεδροι από κάτω να χαχανίζουν και να τον χειροκροτούν. Τώρα δεν αποκλείεται να είχε υποδοχή εφάμιλλη αυτής που έτυχε ο Βασίλης Λεβέντης στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

Γράφει ο Νίκος Μπίστης

Αυτή η συνεργασία είχε εξαρχής την στάμπα της τερατογέννεσης. Ήταν ένα μελάνωμα που συνεχώς απλωνόταν στην κυβέρνηση που ήθελε να εμφανίζεται ως η πρώτη φορά Αριστερά. Και όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στην ζωή – πόσο μάλλον με τις παρά φύσιν συνεργασίες- έρχεται η στιγμή που όλα εδώ πληρώνονται. Και η στιγμή έχει έρθει και τώρα πια το ταμείο αυτής της συνεργασίας είναι μείον. Όχι μόνο για τον τόπο αλλά πλέον και για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Το επιχείρημα της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κόσμο της Αριστεράς μέχρι χτες ήταν ότι επελέγη ένας αναγκαίος συμβιβασμός για την διατήρηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της εξουσίας με δεδομένο ότι δεν υπήρχε άλλος διαθέσιμος εταίρος. Δεν ήταν αληθινό, ήταν όμως αληθοφανές επιχείρημα. Και όσο η προεκλογική γραμμή του «ή εμείς οι αυτοί, ή τους τελειώνουμε η μας τελειώνουν» διατηρούσε κάποια δυναμική ο Καμμένος σε αυτό το σενάριο είχε ρόλο. Του ερχόταν μάλιστα γάντι, έκανε την βρώμικη δουλειά με χαρά, κραυγάζοντας «στα τέσσερα, στα τέσσερα». Για χατήρι του -και για του Αρχιεπισκόπου βεβαίως και πρωτίστως- θυσιάστηκε ο Φίλης. Για τον Καμμένο καρατομήθηκε ένα στέλεχος που επέμενε στον τομέα ευθύνης του να κρατάει το νήμα που τον συνέδεε με πάγιες θέσεις της ανανεωτικής αριστεράς.Ήταν μια πρώτη ρωγμή στην οποία δυστυχώς λίγοι έδωσαν την δέουσα προσοχή. Την υποτίμησαν οι πολλοί, κάποιοι την ειρωνεύτηκαν ενώ ήταν ο προάγγελος μελλοντικών και αναπόφευκτων εξελίξεων.

Γιατί όπως άλλαζαν οι καιροί και η κυβέρνηση έμπαινε σε μνημονιακή τροχιά η χρησιμότητα Καμμένου αντικειμενικά μειωνόταν. Ποιός να πρώτο πέσει τώρα στα τέσσερα; Εν τω μεταξύ του είχαν δώσει για να παίζει το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Ένα παιγνίδι εξαιρετικά επικίνδυνο για την χώρα από την στιγμή μάλιστα που ο Υπουργός αντελήφθη ότι το κλίμα γι’ αυτόν βαραίνει σε ένα καθόλου ευκαταφρόνητο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ. Από εκείνη την στιγμή όλα όσα μέχρι τότε είχαν χαρακτήρα αποκριάτικης πλάκας, τα πομπώδη λόγια, οι στολές παραλλαγής, οι φιέστες των Σαλαμινομάχων και άλλα ων ουκ έστι τέλος πήραν υπόσταση πολιτικών πράξεων βλαπτικών για την χώρα.

Η αρχή έγινε με το Μακεδονικό. Σε μια στιγμή που για πρώτη φορά φαινόταν η δυνατότητα για μια ευρύτατη συναίνεση για λύση με σύνθετη ονομασία τάχθηκε με τα πιο ακραία στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας και της παράταξης από την οποία προέρχεται και της οποίας ο ίδιος αποτελεί σάρκα εκ της σαρκός της. Έδωσε έτσι την δυνατότητα στην αντιπολίτευση να κρυφτεί πίσω του, να στηλιτεύει ( ορθώς) την κυβερνητική διγλωσσία και να αρνείται ( κακώς) να στηρίξει μια υπερώριμη λύση που θα κλείσει οριστικά ένα αχρείαστο μέτωπο στα βόρεια σύνορα μας. Αν -όπως φοβάμαι και μακάρι να διαψευστώ- και αυτή την φορά δεν λυθεί το θέμα με την γείτονα η ευθύνη του Καμμένου, χωρίς να είναι αποκλειστική θα είναι κολοσσιαία.

Εκεί όμως που η κατάσταση έχει φύγει από κάθε έλεγχο, όπου κάθε δημόσια παρέμβαση του αποτελεί πηγή κινδύνων και έκθεσης της χώρας είναι η ενασχόληση του με τα ελληνοτουρκικά. Σε μια στιγμή που το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου πασχίζει με χαμηλούς τόνους να διαμορφώσει ένα πολύχρωμο μέτωπο ικανό να ασκήσει αποτελεσματική πίεση στον Ερντογάν, ο Καμμένος κλιμακώνει μια έξαλλη επιθετική ρητορική χωρίς αντίκρυσμα, γίνεται ένας κατά φαντασία και κατά δήλωση του ταραξίας. Ακόμα χειρότερα , απειλώντας ειδικά αυτές τις ημέρες λεκτικά την Τουρκία με μνήμες από το 21 παίζει και με την τύχη των δύο στρατιωτικών μας που προφανώς δεν θα απελευθερωθούν νωρίτερα επειδή ο Καμμένος απειλεί.

Πίσω από κάθε λέξη που εκστομεί ο Καμμένος υπάρχει και ένας ελάχιστα καλυπτόμενος εκβιασμός προς τον Τσίπρα. Όταν λέει «θα πάμε μαζί μέχρι τέλος» εννοεί «θα σας πάρω μαζί μου μέχρι το τέλος, τολμήστε να με ακουμπήσετε και θα δείτε». Όσο δε αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν δυνάμεις που θα ήθελαν αναπροσανατολισμό συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ τόσο αναμοχλεύει από το παρελθόν την λάσπη κατά του ΠΑΣΟΚ, στην εκτόξευση της οποίας έχει αποκτήσει ειδικότητα. Είναι βέβαιο ότι σε αυτό θα βρεί πολλούς συμμάχους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Για πρώτη όμως φορά βρίσκει και τόσους αντιπάλους. Πέραν των άλλων η απροκάλυπτη προβολή ακροδεξιάς και εθνικιστικής ρητορικής τόσο του ίδιου όσο και βουλευτών του (Δ. Καμμένος, Κατσίκης) δοκιμάζει πλέον τις αντοχές και ανοχές πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τσίπρας εκ των πραγμάτων βρίσκεται μπροστά σε ένα σκληρό δίλημμα. Αλλά είπαμε, όλα εδώ πληρώνονται. Να επισπεύσει την λήξη της συνεργασίας με τον Καμμένο προχωρώντας σε εκλογές μέσα στο 2018 ή να φτάσει μαζί του μέχρι την Άνοιξη του 2019; Στο δεύτερο σενάριο πέραν της εφαρμογής των συμφωνημένων περικοπών στις συντάξεις, θα προστεθεί η επιβάρυνση από ένα Καμμένο που έχει αυτονομηθεί και απασφαλίσει. Που μόνο σε κλίμα υπόθεσης Novartis μπορεί να επιβιώσει , πιέζοντας δι ίδιον όφελος για μετωπική αντιπαράθεση συνολικά της κυβέρνησης με το Κίνημα Αλλαγής. Ταυτοχρόνως θα υπάρχει μια ωρολογιακή βόμβα μέσα στην κυβέρνηση και στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της Άμυνας, έτοιμη να πυροδοτηθεί ανά πάσα στιγμή. Κάθε μέτρο με άρωμα Αριστεράς στο εποικοδόμημα θα σκοντάφτει πάνω στον Καμμένο που στην απέλπιδα προσπάθεια του να συγκεντρώσει το 3% θα απευθύνεται αποκλειστικά στο κοινό του, ένα κοινό βαθύτατα συντηρητικό και εχθρικό προς κάθε έννοια μεταρρύθμισης. Μου είναι δύσκολο να δω σε τι θα ωφεληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την παράταση αυτής της συγκατοίκησης . Ακόμα και για όσους θεωρούν αυτοσκοπό την παραμονή στην εξουσία , το ισοζύγιο πλέον είναι εξόφθαλμα αρνητικό. Αλλά το βασικό είναι ότι βλάπτεται η χώρα. Μια συγκατοίκηση, λοιπόν, που ούτως η άλλως τελειώνει και δεν υπάρχουν ρεαλιστικές προϋποθέσεις επανάληψης της, ας τελειώνει μια ώρα αρχύτερα. Θα είναι μια κίνηση προς την κανονικότητα. Δεν αποτελεί από μόνη της ικανή αλλά είναι αναγκαία προϋπόθεση για το μέλλον.

Ροή Ειδήσεων

6167830

28/03/2024 | 23:01

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα «Τέμπη» με 159 «Όχι»

28/03/2024 | 22:46

Θοδωρής Αθερίδης: Μου αρέσει πάρα πολύ το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι, σίγουρα θα είναι μέσα στην τριάδα

28/03/2024 | 22:42

Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ – Δείτε ποιοι αριθμοί κληρώθηκαν
6167625

28/03/2024 | 22:26

Σωκράτης Φάμελλος: Σχέδιο συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών με ευθύνη Μητσοτάκη, να γίνει Προανακριτική για τον Καραμανλή

28/03/2024 | 22:20

MasterChef-Απών ο Σωτήρης Κοντιζάς: «Δεν είμαστε όλοι καλά, δεν ακολούθησε τις οδηγίες»

28/03/2024 | 22:05

Νίκος Ανδρουλάκης: Εδραιωμένη η πεποίθηση στον λαό πως η κυβέρνηση λειτουργεί ως μηχανή διαφθοράς
screenshot 21

28/03/2024 | 21:57

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού- Ένας τραυματίας

28/03/2024 | 21:53

Survivor-Αλέξης Παππάς: Η Χρύσα απείλησε την ομάδα ότι στη μονομαχία θα περπατά

28/03/2024 | 21:47

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν ντρέπεστε να λέτε ότι μέλημά μου ήταν να αλλάξω τους διαλόγους;» – Ουδέποτε υπήρξε εντολή για συγκάλυψη, κοιτώ στα μάτια τους συγγενείς των θυμάτων
 ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ

28/03/2024 | 21:34

Κασσελάκης σε Μητσοτάκη: Επαναφέρω την πρόταση για αξιοπρεπή αποχώρηση προτού το παρακράτος καταρρεύσει πάνω σας

28/03/2024 | 21:23

ΚΚΕ για παραιτήσεις υπουργών: Αδιαμφισβήτητες οι σχέσεις της κυβέρνησης με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα

28/03/2024 | 21:12

Δημήτρης Κόκοτας: Σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο μετά το έμφραγμα
zestos kairos

28/03/2024 | 20:57

Καιρός αύριο Παρασευή: Ανοιξιάτικος σε όλη τη χώρα με θερμοκρασίες μέχρι και 26 βαθμούς Κελσίου

28/03/2024 | 20:51

Αλέξης Χαρίτσης: Δεσμευτείτε για σύσταση Προανακριτικής – Ο Φλωρίδης οφείλει να παραιτηθεί

28/03/2024 | 20:40

ΣΥΡΙΖΑ για παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου: Καλή τύχη στους επόμενους…
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα
Η πρώην καγκελάριος και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη
salteri
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο- Ασκήσεις κοινωνικού αυτοματισμού