Αθήνα

 

7 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

2
Κακοκαιρία: Σε ποιους δρόμους υπάρχουν προβλήματα

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ουτε μαθητές δεν αφήνουν να περνάνε πλέον έξω από το Μαξίμου

Ακόμα και οι σχολικοί περίπατοι προκαλούν τρόμο στους ένοικους του Μεγάρου Μαξίμου με αποτέλεσμα να απαγορεύουν και την διέλευση μαθητών από την οδό της Ηρώδου Αττικού.

Ακόμα και οι σχολικοί περίπατοι προκαλούν τρόμο στους ένοικους του Μεγάρου Μαξίμου με αποτέλεσμα να απαγορεύουν και την διέλευση μαθητών από την οδό της Ηρώδου Αττικού.

Αυτό καταγγέλλει σε ερώτησή του ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, αναφέροντας πρόσφατο περιστατικό κατά το οποίο οι αστυνομικές δυνάμεις απαγόρευσαν σε μαθητές και συνοδούς καθηγητές να διασχίσουν πεζοί την κεντρική οδό προκειμένου να φθάσουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Φωκιανού.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή έχει ως εξης:

«Τους τελευταίους μήνες έχει καταστεί πλέον μόνιμη η απαγόρευση ή στην καλύτερη περίπτωση, η επιλεκτική διέλευση οχημάτων από την οδό Ηρώδου Αττικού η οποία οδηγεί από τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας στη Λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου. Η άλλοτε συνήθης χρήση του δρόμου επί του οποίου βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, έχει αρχίσει να απεντάσσεται από την καθημερινότητα και την κανονικότητα της μετακίνησης των κατοίκων και των οδηγών στο κέντρο της Αθήνας. Και εάν θεωρείται λογικός ή επιβεβλημένος για λόγους ασφάλειας, ο περιορισμός ή η απαγόρευση της διέλευσης τροχοφόρων οχημάτων από την Ηρώδου Αττικού τις ημέρες κατά τις οποίες γίνονται πορείες, διαμαρτυρίες ή εν γένει διαδηλώσεις κοντά στην ευρύτερη περιοχή, δεν είναι κατανοητό γιατί αυτό το ιδιότυπο καθεστώς έχει επεκταθεί σε όλες τις ημέρες της εβδομάδας εδώ και αρκετό καιρό.

Συγκεκριμένα επί καθημερινής βάσεως, τροχονόμος διενεργεί έλεγχο για το ποια οχήματα μπορούν να διέλθουν της Ηρώδου Αττικού, και προφανώς οι περισσότεροι εκ των λίγων στους οποίους επιτρέπεται, είναι είτε περίοικοι είτε επισκέπτες κατευθυνόμενοι σε γραφεία των εμπεριεχομένων οικοδομικών τετραγώνων. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η απαγόρευση και ο έλεγχος διέλευσης από την οδό μπροστά από το Μέγαρο Μαξίμου δεν αφορά μόνο οχήματα αλλά και πεζούς.

Μάλιστα στις αρχές του Φεβρουαρίου (3/2/2016), υπήρξε και το εξής κατακριτέο συμβάν όταν μαθητές από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών συνοδεία των καθηγητών τους ξεκίνησαν από την οδό Σκουφά και Λυκαβηττού για να μεταβούν πεζοί στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Φωκιανού ακολουθώντας το συντομότερο και ασφαλέστερο δρομολόγιο μέσω των οδών Σκουφά – Κουμπάρη – Ηρώδου Αττικού. Συγκεκριμένα στο ύψος του Εθνικού Κήπου, τροχονόμος απαγόρευσε τη διέλευση των μαθητών από την Ηρώδου Αττικού προτείνοντάς τους να ακολουθήσουν την εναλλακτική διαδρομή από την οδό Ρηγίλλης προκειμένου να μεταβούν στον προορισμό τους. Όπως ήταν λογικό οι συνοδοί εκπαιδευτικοί εξήγησαν στο αστυνομικό όργανο ότι οφείλουν να ακολουθούν την ασφαλέστερη και συντομότερη διαδρομή όταν αυτό αφορά 200 μαθητές οι οποίοι δεν μπορούν να περιφέρονται σε πολυσύχναστους δρόμους. Μολονότι ο τροχονόμος επικοινώνησε με τους ανωτέρους του και μετέφερε το περιστατικό αλλά και την πρόταση των συνοδών εκπαιδευτικών για τμηματική διέλευση των μαθητών σε ομάδες των 10-15 ατόμων, και πάλι δεν τους επετράπη να προχωρήσουν από το πεζοδρόμιο της Ηρώδου Αττικού!

Επειδή η μετατροπή της περιοχής πλησίον του Μεγάρου Μαξίμου σε ένα ιδιότυπο άβατο και μάλιστα σε σχεδόν μόνιμη βάση, δεν περιποιεί τιμή για τη λειτουργία της ελληνικής πολιτείας.

Επειδή δεν είναι λογικό κάθε μέρα και δίχως προφανείς λόγους λήψης αυξημένων μέτρων ασφάλειας, να αποτρέπεται η διέλευση οδηγών οχημάτων από την Ηρώδου Αττικού, επιτείνοντας την κυκλοφοριακή συμφόρηση στο κέντρο της Αθήνας αλλά αυτό να συμβαίνει ορισμένες φορές αναίτια και σε πεζούς.

Επειδή είναι απαράδεκτο να απαγορεύεται η διέλευση ακόμη και μαθητών από το πεζοδρόμιο της Ηρώδου Αττικού με κίνδυνο της ομαλούς και ασφαλούς μετακίνησής τους.

Και επειδή το ίδιο το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερα μέμφονταν ανάλογων πρακτικών και αποφάσεων κλεισίματος του δρόμου μπροστά από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ τώρα πράττει ακριβώς το ίδιο.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Για πόσο καιρό θα ισχύει σε καθημερινή βάση η απαγόρευση ή η επιλεκτική διέλευση μετά από έλεγχο, των οχημάτων από την Ηρώδου Αττικού;

2. Ποιοι λόγοι συντρέχουν και με βάση ποια κριτήρια λαμβάνεται επί καθημερινής βάσης, η απόφαση απαγόρευσης ή αυστηρά περιορισμένης διέλευσης από την οδό μπροστά από το Μέγαρο Μαξίμου; Θεωρείτε ότι υπάρχει διαρκής απειλή και λόγοι ανησυχίας που απαιτούν αυξημένο επίπεδο μέτρων ασφαλείας;

3. Γνωρίζετε για ποιους λόγους δεν επετράπη οι μαθητές του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Αθηνών συνοδεία των εκπαιδευτικών τους, να διασχίσουν πεζοί την Ηρώδου Αττικού στις 3/2/2016; Υπήρχε κάποια συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο ή στο Μέγαρο Μαξίμου; Εσείς είστε ενήμερος για τέτοια συμβάντα; Θεωρείτε ότι ένας σχολικός περίπατος αποτελεί πιθανή απειλή ή εγείρει ζητήματα ασφαλείας για το Μέγαρο Μαξίμου;

Ο ερωτών Βουλευτής
Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής

Ροή Ειδήσεων

27/01/2023 | 00:55

Χρήστος Σταϊκούρας: «Καλοδεχούμενη η συζήτηση, όχι για να συγκρουστούμε αλλά για να συγκριθούμε»

27/01/2023 | 00:50

Γιώργος Χρυσοστόμου: Έπινα κάθε μέρα και γινόμουν εύφλεκτος

27/01/2023 | 00:41

Ε. Αχτσιόγλου: «Όσα είπε ο κ. Βορίδης εκθέτουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση»
5790229

27/01/2023 | 00:27

Σαρωτικός στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός ισοπέδωσε στο ΟΑΚΑ τη Ζάλγκιρις

27/01/2023 | 00:22

Ξαφνιάζει ο Στρατής Χατζησταματίου: «Δεν έχει νόημα να συνεχίσει ο Σασμός για τρίτη χρονιά επειδή έχει επιτυχία»

27/01/2023 | 00:18

27 Iανουαρίου: Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

27/01/2023 | 00:14

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή

27/01/2023 | 00:09

Τα ζώδια της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου

27/01/2023 | 00:05

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ: Ο αιώνιος μύθος της κλασικής μουσικής
kairos kakokairia

27/01/2023 | 00:01

Συνεχίζεται η κακοκαιρία: Πώς θα κινηθεί την Παρασκευή, ποιες περιοχές θα έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα

26/01/2023 | 23:53

Θεσσαλονίκη: Νέα ληστεία σε ψιλικατζίδικο – Απείλησαν με μαχαίρι τον υπάλληλο

26/01/2023 | 23:42

Περιστέρι: Και πάλι υποψήφιος με τον δήμαρχο Παχατουρίδη ο Γιώργος Τσαλίκης
tilefoniki apati

26/01/2023 | 23:28

Πάτρα: Νέα απάτη σε βάρος ηλικιωμένης – Πως την έπεισαν να βάλει 20.000 ευρώ σε κάδο

26/01/2023 | 23:22

Στα χέρια της ΕΛΑΣ οι διαρρήκτες που είχαν ρημάξει τον Ωρωπό

26/01/2023 | 23:04

ΕΕ: Επιστολή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το μεταναστευτικό εν όψει της Συνόδου Κορυφής
Καρανίκας: «Παρεξηγημένος υπουργός ο Άδωνις» – «Είναι πρωτοπόρος» λέει ο Γεωργιάδης
230126105955
Εκδήλωση «Ανανεωτικής Αριστεράς»: Άνθρωποι στο περιθώριο
screenshot 28
Ζαμέ Κορωπί: Το Netflix τρολάρει τα γαλλικά του Δημητρακόπουλου!
skountis
Σκουντής: Συστρατεύομαι με το ΠΑΣΟΚ και στοιχίζομαι πίσω από τον Ανδρουλάκη για να δραπετεύσουμε από τον μινωικό λαβύρινθο
Καθηλωμένος σπίτι ο Αντώνης Σαμαράς με ίωση
screenshot 12
Ανδρουλάκης: «Εχουμε χρέος να στηρίξουμε τους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας στην κοινωνία»