• Σάββατο, 19 Ιανουαρίου
  • 01:50

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Άμα έχεις τέτοιους φίλους κ. Πιτσιόρλα τι να τους κάνεις τους εχθρούς…

Στην πράξη φάνηκε η συναίνεση και το θετικό κλίμα όταν φυσικά και ο υπουργός διαθέτει ανάλογη διάθεση, δεν είναι πολωτικός και σίγουρα ακούει και τις άλλες γνώμες. Κάπως έτσι ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υφυπουργού οικονομικών Στέργιου Πιτσιόρλα για τις ανώνυμες εταιρίες και τις ΕΠΕ.

Συγκεκριμένα στις 29 Μαΐου ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των ΕΠΕ και στις 11 Ιουνίου για τις ΑΕ και τα δύο έτυχαν ευρείας πλειοψηφίας, με το ΚΚΕ να καταψηφίζει και τη ΧΑ να δηλώνει «παρών» στο πρώτο, ενώ στην περίπτωση των ΑΕ,  ΚΚΕ και ΧΑ καταψήφισαν και «παρών» δήλωσε η Ένωση Κεντρώων. Ρίχνοντας ωστόσο μια ματιά στα πρακτικά των συνεδριάσεων φαίνεται ότι και στις δυο περιπτώσεις εισακούσθηκαν προτάσεις και παρατηρήσεις των βουλευτών. Χαρακτηριστικά κατατέθηκαν στην περίπτωση των ΕΠΕ 10 νομοτεχνικές και στις ΑΕ (πολύ μεγάλο νομοθέτημα) περί τις 70 νομοτεχνικές που ενσωμάτωσαν παρατηρήσεις όλων των πλευρών. Προφανώς και έγινε εύλογη κριτική από όλες τις πτέρυγες, αλλά σε γενικές γραμμές έγιναν ήπιες κι εποικοδομητικές τοποθετήσεις. Σε οτι αφορά τις ΕΠΕ έγινε συγκερασμός δυο τροπολογιών που είχαν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ( Νικητας Κακλαμάνης) και έγινε  τελικά δεκτή τροποποίηση που κάλυψε και τις δυο πλευρές. Στις Α. Ε έγινε δεκτή τροπολογία για την προστασία των μικρομετόχων που κατέθεσαν οι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης, Γιώργος Αμυράς, Γιώργος Κατσιαντώνης και Ευστάθιος Παναγούλης.

Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για νομοθετήματα στο πλαίσιο της ανανέωσης του εταιρικού δικαίου και ήταν μνημονιακές δεσμεύσεις.

Όπως είπε ο υφυπουργός κλείνοντας τη συζήτηση για τις ΑΕ στην Ολομέλεια της βουλής , «διαμορφώσαμε ένα νομοθέτημα με μεγάλο ορίζοντα ζωής που λύνει πολλά προβλήματα με λύσεις ουσιαστικές. Όταν ολοκληρώσουμε τα θέματα της εποπτείας και των ελέγχων, θα έχουμε το πλήρες πλαίσιο για να μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι σε μεγάλα θέματα, τα οποία μας απασχολούν καθημερινά θα έχουμε δώσει λύσεις». Για του λόγου του αληθές δείτε και τα σημεία παρεμβάσεων:

Χαράλαμπος Αθανασίου (ΝΔ): «Το νομοθέτημα εν μέρει τροποποιεί το υφιστάμενο πλαίσιο, το οποίο με τη σειρά του έχει τροποποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Κάποιες από τις τροποποιήσεις τις θεωρούμε εύλογες και αναγκαίες, εξάλλου και η παρουσία του καθηγητή του κ. Περάκη στην Επιτροπή η οποία ήταν και από παλιά εγγυάται για τις θετικές τροποποιήσεις οι οποίες έχουν επέλθει, αλλά διατηρούμε επιφυλάξεις για μερικές άλλες και θα ακούσουμε τους φορείς να επανέλθουμε αύριο.Επίσης, ενδεικτικά: «Το άρθρο 113, εδώ οι συνεργάτες σας, κ. Υπουργέ, -να μην λέμε  μόνο τα αρνητικά- εδώ έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά και φαίνεται ότι έχουν παρακολουθήσει και τις εξελίξεις στο οικονομικό σύστημα, αναφέρονται στο 237 του κώδικα πολιτικής δικονομίας, που έχει τροποποιηθεί πρόσφατα και έτσι, λοιπόν, ο χρόνος «λήξεως της θεραπείας» εγκυρότητας γίνεται μετά την κατάθεση των προτάσεων σύμφωνα με τη διάταξη αυτή. Βέβαια και να μην τον το λέγατε αυτό θα ίσχυε, αλλά μπράβο που το είδατε, αντί να είναι μέχρι τη συζήτηση «της αγωγής», γιατί θα δημιουργούσε προβλήματα».  «Στο άρθρο 15 τίθενται διατάξεις σχετικά με την κάλυψη και καταβολή  του μετοχικού κεφαλαίου. Το ελάχιστο ύψος του κεφαλαίου της ανώνυμης εταιρείας αυξάνεται από 25.000 σε 24.000, το ορίζει βέβαια και η σχετική Οδηγία αυτό και καλώς το κάνατε. Επίσης προβλέπονται πιστοποιήσεις, δεν μπορώ να πω ότι έχουμε αντιρρήσεις εδώ, είναι σωστές οι διατάξεις, μόνο εκεί στην καταβολή της εισφοράς μπορεί να λάβει χώρα και με συμψηφισμό του χρέους. Αυτή είναι σωστή η διάταξη, έχει νομολογηθεί από το Εφετείο Θεσσαλονίκης και  με πρόσφατες αποφάσεις ότι το έχει δεχθεί. Καλώς το βάζετε στη διάταξη αυτή και τροποποιούνται οι διατάξεις».

Γιώργος Αμυράς (ΠΟΤΑΜΙ): «Για το σχέδιο νόμου εμείς θεωρούμε, ότι είναι ένα θετικό σχέδιο νόμου φρεσκάρει διατάξεις ενός απαρχαιωμένου πλέγματος και νομικό για τις ανώνυμες εταιρείες. Το γεγονός ότι εισαγάγει διατάξεις για τους τίτλους κτίσεις μετοχών τα άρθρα 56 έως 58, αλλά και επικαιροποιεί θετικές διατάξεις  για τα ομολογιακά δάνεια, θεωρούμε ότι είναι ένα βήμα προς τα εμπρός» και «Σε γενική αποτίμηση είναι θετικό το σχέδιο νόμου, εισάγονται τεχνολογικές δυνατότητες σύγχρονης τεχνολογίας, βελτιώνονται οι τεχνικές μέθοδοι λειτουργίας οργάνων των ανωνύμων εταιρειών και παρέχεται ευρύτερη καταστατική ελευθερία στις εταιρίες»

Μάριος Γεωργιάδης (Ένωση Κεντρώων): «Σαν πρώτη εντύπωση μπορούμε να πούμε ότι οι διατάξεις συμβάλλουν κάπως τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και στην απλοποίηση αρκετών διαδικασιών της ίδρυσης, αλλά και της λειτουργίας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων».

Send this to a friend