Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

H Τζούλια Αλεξανδράτου έκανε λογαριασμό στο Tik Tok και αυτά είναι τα προκλητικά βίντεο που δημοσίευσε

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Debate ΚΙΝΑΛ: Ο «λιτός» Ανδρουλάκης, ο «εγκεφαλικός και συναισθηματικός» Γερουλάνος και ο «άνετος» Λοβέρδος – Ανάλυση φυσιογνωμιστή

Το debate των 5 υποψηφίων για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, δίχως τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ανήκει στο παρελθόν, με τους υποψηφίους να συνεχίζουν τις περιοδείες του και να κάνουν την ανάλυση της επόμενης μέρας της τηλεμαχίας.

Δείτε επίσης

Debate ΚΙΝΑΛ: Δεν πήγε άσχημα στην τηλεθέαση – Τι νούμερα έκανε

Διαβάζοντας μέσα από τις εκφράσεις του προσώπου τους και εν γένει από τη γλώσσα του σώματός τους ο φυσιογνωμιστής Εβαν Γεωργουλάκης, μιλώντας στο Reader, σκιαγραφεί το προφίλ των 5 υποψηφίων καταγράφοντας τα επικοινωνιακά στοιχεία, που τους έδωσαν πόντους αλλά και τους στοίχισαν στο debate.

Σε ένα πρώτο του σχόλιο ο κ. Γεωργουλάκης αναφέρει: «Τα χαρακτηριστικά του προσώπου δείχνουν τις βαθύτερες τάσεις και προδιαθέσεις του ατόμου ενώ οι μικροεκφράσεις, οι χειρονομίες, η γλώσσα του σώματος δηλαδή, υποδηλώνουν την παρούσα συναισθηματική κατάσταση. Οι κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Χρηστίδης έχουν πιο κλειστά χαρακτηριστικά, συσταλμένα μέσα στις κόγχες. Είναι πιο εσωστρεφείς στο πώς βγάζουν τα συναισθήματά τους. Από την άλλη, οι κ.κ. Παύλος Γερουλάνος και Νίκος Ανδρουλάκης έχουν λιγότερη τονικότητα στα χαρακτηριστικά τους και εμφανίζουν μια πιο ήπια εικόνα».

«Πιο συναισθηματικός ο Ανδρέας Λοβέρδος»

Ειδικότερα, ο κ. Γεωργουλάκης αναφέρει ότι «ο κ. Λοβέρδος έχει έντονα χαρακτηριστικά, είναι πιο συναισθηματικός. Εχει έντονη μύτη, που δίνει έντονο “εγώ”. Ηταν άνετος στην κάμερα. Οι χειρονομίες του είναι πιο επιθετικές, χρησιμοποιεί αρκετά τα χέρια του και κατά την ομιλία του συστέλλει τα μάτια του», χαρακτηριστικό που κατά την εκτίμησή του, «δείχνει ένα άτομο που θέλει να κρατήσει κάτι για τον εαυτό του».

«Λιτές οι εκφράσεις που κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης»

Οσον αφορά στην παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στο debate, ο κ. Γεωργουλάκης εστιάζει στα ήπια χαρακτηριστικά του προσώπου του με τις εκφράσεις του να υποδηλώνουν πολιτικό χαμηλών τόνων.

«Οι εκφράσεις του ήταν πιο λιτές. Δεν έκανε τόσο έντονες χειρονομίες όσο οι υπόλοιποι. Ήταν πιο λιτές, πιο σταθερές. Αυτό δίνει κάποια υποσυνείδητα μηνύματα εμπιστοσύνης, απλότητας, σταθερότητας».

Αγχωμένος έως «παγωμένος» ο Παύλος Χρηστίδης λόγω τρακ

Αγχωμένος έως «παγωμένος» εμφανίστηκε ο Παύλος Χρηστίδης. «Έχει και αυτός πιο συσταλμένα χαρακτηριστικά, όχι τόσο έντονα, και γενικά ήταν πιο σφιγμένος, πιο παγωμένος. Χρησιμοποίησε περισσότερο ξύλινη γλώσσα. Δεν ήταν τόσο ανθρώπινος. Δεν απαντούσε τόσο πολύ στους συνομιλητές του. Ήταν παγωμένος και κοιτούσε μονίμως στην κάμερα σαν να μην συμμετείχε στη διαδικασία. Ήταν πιο πολύ προεκλογικός ο λόγος του. Ίσως ήταν αμηχανία, ίσως ήταν τρακ».

Παύλος Γερουλάνος: «Πιο εγκεφαλικός και συναισθηματικός»

Στο μεταξύ, από φυσιογνωμικής άποψης ο Παύλος Γερουλάνος, όπως επισημαίνει ο κ. Γεωργουλάκης «είναι πιο εγκεφαλικός και συναισθηματικός. Δεν είναι τόσο έντονο το σαγόνι του όπως είναι του κ. Καστανίδη. Έχει κίνηση στον τρόπο, που μιλάει, είναι πιο φυσικός και εκφραστικός, έχει διάδραση. Στον 6ο όμως γύρο του debate, που είχε ερώτηση και απάντηση με τους συνομιλητές του φάνηκε να είναι λίγο αμήχανος. Όταν οι άλλοι απαντούσαν σε μία ερώτησή του περίμενε να ακούσει τι θα πουν πάνω σε μία διατύπωσή του. Το στόμα του έπαιζε, τα μάτια του είχαν κινητικότητα προς τα κάτω. Έδειχνε μία ανασφάλεια, μία αμηχανία όταν ήταν στην αντιπαράθεση με τους συνομιλητές του. Ενώ στην ερώτηση-απάντηση προς τον δημοσιογράφο ήταν πιο άνετος».

Χάρης Καστανίδης: «Πιο ενστικτώδης και εγκεφαλικός»

Αναφορικά με τον Χάρη Καστανίδη, «πρόκειται για μία εντελώς διαφορετική φυσιογνωμία με πλατιά χαρακτηριστικά. Είναι ενστικτώδης, εγκεφαλικός, πιο πολύ της δράσης, της πράξης. Από τη γλώσσα του σώματος διέκρινε χαρακτηριστικά επιβολής. Χρησιμοποιούσε, όπως ο κ. Λοβέρδος το δείκτη του χεριού του και τη γροθιά του πολλές φορές. Εχει ένταση, έχει πάθος. Προσπαθούσε να το μαζέψει λίγο αλλά του έβγαινε. Από την άλλη ενώ ήταν σταθερή η κίνησή του έβλεπες ότι τα μάτια του κοίταζαν συνέχεια δεξιά και αριστερά, κάτι που δεν εμπνέει πολύ εμπιστοσύνη στο μήνυμα, που μεταφέρει σε κάποιον άλλο. Είχε υπονοούμενα μηνύματα».

To μήνυμα που εξέπεμψαν οι υποψήφιοι

Ο κ. Γεωργουλάκης θεωρεί ότι οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ ήταν προετοιμασμένοι για το debate, με κάποιους εξ αυτών να έχουν αρκετή πείρα. «Οι νεότεροι δεν ήταν πολύ προετοιμασμένοι. Ηταν λίγο μαζεμένοι και νομίζω ότι φάνηκε στον τρόπο που εκφράζονταν, ιδίως ο κ. Χρηστίδης, ο οποίος ήταν αρκετά πιο παγωμένος. Από εκεί και πέρα ήταν περίεργη η όλη κατάσταση γιατί έπρεπε να δείξουν ενωτικό χαρακτήρα, έπρεπε να δείξουν ότι διαφοροποιούνται με τους άλλους. Και νομίζω ότι ο κ. Λοβέρδος το είχε αποφασίσει να δείξει ότι διαφέρει σε σχέση με τους άλλους υποψηφίους και έθετε και θέματα, που ήταν “καυτές πατάτες”, για να απαντήσουν οι υπόλοιποι. Σίγουρα, όμως, κάποιοι από τους υποψηφίους θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη επικοινωνία, καλύτερη εικόνα. Πιο φυσική. Ο κ. Χρηστίδης αλλά και ο κ. Καστανίδης δεν έβγαλαν προς τα έξω την καλύτερη εικόνα τους. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στα σημεία για όλους».

Ευρύτερα, ο Ελληνοαμερικανός φυσιογνωμιστής παρατηρεί ότι ένα συχνό και σοβαρό λάθος στην προσπάθεια οικοδόμησης της δημόσιας εικόνας των πολιτικών είναι ότι αυτή βασίζεται σε μία κλισέ πρότυπο.

«Ο καθένας έχει μία ιδιαιτερότητα. Το θέμα είναι να βρούμε την καλύτερη εκδοχή του κάθε ατόμου με τα ιδιαίτερα στοιχεία του. Να βγαίνει πιο ειλικρινής, πιο απλός και κατανοητός φυσικά στον κόσμο. Αποφασίζουμε με βάση αυτόν, που μας αρέσει υποσυνείδητα, στην ουσία με βάση αυτό που ταιριάζει με τον εαυτό μας ή κάτι που θαυμάζουμε. Οπότε υπάρχουν πολίτες, που θα ταυτιστούν με τις συγκεκριμένες προσωπικότητες των υποψηφίων. Ανάλογα με τα μηνύματα, που εκπέμπει κάθε υποψήφιος προσεγγίζει ή δημιουργεί αρνητικά μηνύματα για αυτούς, που είναι από την αντίθετη πλευρά».

Ροή Ειδήσεων

19/01/2022 | 07:28

Τροπολογία: Άδεια έως 5 μέρες σε εργαζόμενους γονείς του Δημοσίου που τα παιδιά τους νοσούν με COVID

19/01/2022 | 07:19

Rafale: Φτάνουν σήμερα τα πρώτα έξι μαχητικά – Τι ώρα θα πετάξουν πάνω από την Ακρόπολη

19/01/2022 | 07:05

Κορονοϊός: Συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών – Παράταση ή χαλάρωση των μέτρων; – Πότε θα έρθει αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία

19/01/2022 | 06:55

Καιρός: Έρχεται ο αεροχείμαρρος και φέρνει πολικές θερμοκρασίες – Πού θα χιονίσει

19/01/2022 | 06:49

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

18/01/2022 | 23:58

Καιρός 19/01: H πρόγνωση για την Τετάρτη

18/01/2022 | 23:53

Γη της Ελιάς: Η ετοιμόγεννη Βασιλική σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο

18/01/2022 | 23:52

Rapid Test: Πού θα γίνουν αύριο οι δωρεάν έλεγχοι

18/01/2022 | 23:48

Σκέρτσος: Τα οφέλη του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού

18/01/2022 | 23:38

MasterChef 2022: Ο παίκτης που άφησε άφωνους τους κριτές

18/01/2022 | 23:34

Δημήτρης Παπαδημούλης: Επανεξελέγη για 4η συνεχή φορά αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής με 492 ψήφους

18/01/2022 | 23:30

Τροχαίο ατύχημα είχε η παρουσιάστρια Ζωή Κρονάκη

18/01/2022 | 23:23

Αργυρούπολη: Ούτε συγγνώμη από τον 46χρονο «νταή»-Δίνει μάχη για τη ζωή της η 40χρονη σύντροφός του

18/01/2022 | 23:17

Ερντογάν: «Δεν πήραμε άδικα ερευνητικά σκάφη»

18/01/2022 | 23:05

Αντετοκούνμπο: «Ελπίζω να παίξω 20 χρόνια στους Μπακς»
Διαφήμιση Pantene: Η Λατινοπούλου «ξαναχτύπησε» με ομοφοβική ανάρτηση!
«Πλακώθηκαν» Πρετεντέρης – Ραγκούσης: «Μια ζωή Πασόκος ήταν ο άνθρωπος…»
Ανδρέας Τσούνης: Ξεσπά ο σύζυγος της Γεννηματά- «Αν ενοχλούν το Μαξίμου αυτά που γράφω τότε…»
Ανδρουλάκης για Φασιανό: Η ζωή του έγινε απόδειξη ότι η τέχνη θα αντηχεί σε όλο τον κόσμο
Όλγα Κεφαλογιάννη: «Έχω συναντήσει αντισυναδελφική συμπεριφορά από άντρες» (vid)
H Αχτσιόγλου για την εμπειρία της με τον κορονοϊό: «Μετά από επτά μέρες τα συμπτώματα άρχισαν να υποχωρούν»