Αθήνα

26 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γρηγόρης Πετράκος για κορονοϊό: «Εγώ είμαι γραφικός και ψεκασμένος…»

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πως είδαν οι δημοσκόποι τις κάλπες της Κεντροαριστεράς- Επιστροφή στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ του 2012!

Για μια δυνητική βάση ενός νέου συσχετισμού δυνάμεων κάνουν λόγο δημοσκόποι...

Για μια δυνητική βάση ενός νέου συσχετισμού δυνάμεων κάνουν λόγο δημοσκόποι και ερευνητές που αναλύουν τη μεγάλη προσέλευση στις κάλπες για την ανάδειξη ηγεσίας της Κεντροαριστεράς, ειδικά την πρώτη Κυριακή.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το «Βήμα», οι 210.000 πολίτες στις κάλπες για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς αντιμετωπίζονται από τους δημοσκόπους ως μια σημαντική παράμετρος στις εφεξής έρευνές τους. Όπως συμφωνούν πολλοί από τους ερευνητές, το σύνολο αυτό δεδομένου και τι ότι στη συντριπτική του πλειοψηφία επέλεξε υποψηφίους από το ΠΑΣΟΚ, συνιστά μια μάζα, η οποία δείχνει τη διάθεση να επιστρέψει στην πολιτική της στέγη έπειτα από τη διάψευση των (όποιων) προσδοκιών της από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κατά τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων και με βάση την εμπειρία από αντίστοιχες διαδικασίες, η αναλογία των τελευταίων ετών μεταξύ συμμετεχόντων σε εσωκομματικές διαδικασίες και ψηφοφόρων σε εθνικές εκλογές είναι ¼.

Υπό αυτή την έννοια οι 210.000 πολίτες στις κάλπες της Κεντροαριστεράς είναι δυσανάλογα πολλοί σε σχέση με τις ψήφους που είχαν λάβει ΔΗΣΥ και Ποτάμι το 2015. «Για το 6% της ΔΗΣΥ, η συμμετοχή των 210.000 είναι μέγεθος εξωπραγματικό», σημειώνει ένας από τους δημοσκόπους, που επικαλείται το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Με βάση αυτά και έως ότου διαμορφωθεί το νέο πολιτικό πεδίο με την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην Κεντροαριστερά, οι ερευνητές ήδη εκτιμούν ότι είναι πιθανό να «ξαναβρούμε τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ του Μαϊου- Ιουνίου του 2012 (12- 13%)».

Θεωρούν αυτή την εκτίμηση ρεαλιστική, λέγοντας ότι το συγκεκριμένο τμήμα ψηφοφόρων ήταν το πιο ανθεκτικό έναντι του ΣΥΡΙΖΑ- μετακινήθηκε αργότερα και ειδικότερα στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015. Κατά τα όσα αναφέρουν οι ίδιες πηγές και έως ότου αυτό επιβεβαιωθεί από τις έρευνες η μάζα των 210.000 πολιτών περιλαμβάνει με βεβαιότητα και «επιστροφές» από τον ΣΥΡΙΖΑ και πιθανώς να συνιστά μια δυνητική βάση ενός νέου συσχετισμού δυνάμεων.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι «53» για τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου- «Κάποιοι δανείζονται χλαμύδες, ακόντια και περικεφαλαίες»
Θεοδώρα Τζάκρη- Παύλος Πολάκης: Κοινές διακοπές με σκάφος (ΕΙΚΟΝΑ)
Με μάσκα, σημαία και χαρτοπετσέτα ΠΑΣΟΚ περίμεναν τον Καρχιμάκη
Επανεμφάνιση Παυλόπουλου με την μελέτη «ένα “Πάρθιο Βέλος” κατά της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης;»
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έκανε παρατήρηση σε δημοσιογράφο που δεν φορούσε μάσκα (ΒΙΝΤΕΟ)
Ο Χαρδαλιάς πήγε στο Δελφινάριο! Πώς αντέδρασε στη σάτιρα του Σεφερλή; (ΒΙΝΤΕΟ)