• Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου
  • 13:44

Αθήνα

14 oC

σποραδικές νεφώσεις

Επικό σκηνικό στη Βουλή: Ο παρών Σταθάκης ήταν… απών λόγω κυβερνητικής αποστολής στο εξωτερικό

Ένα περιστατικό που αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος σημειώθηκε στη Βουλή.

Ένα περιστατικό που αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος σημειώθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα, στην έδρα προήδρευε ο Μάριος Γεωργιάδης ο οποίος διάβαζε τις επίκαιρες ερωτήσεις, οι οποίες αναβλήθηκαν λόγω κολλήματος υπουργών, μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Σταθάκης λόγω κυβερνητικής αποστολής στο εξωτερικό. Ωστόσο, το πρόβλημα ήταν ότι ο κ. Σταθάκης όχι μόνο στο εξωτερικό δεν βρισκόταν, αλλά την ώρα εκείνη είχε πάρει τη θέση του στα κυβερνητικά έδρανα.

Άμεση ήταν η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Δένδια, ο οποίος λαμβάνοντας το λόγο σημείωσε: «Όπως ξέρετε σπανίως και εγώ και η Νέα Δημοκρατία προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένταση. Όμως, το να αναγιγνώσκεται κατάλογος κωλυομένων Υπουργών – και να μην αναφερθώ επωνύμως -, οι οποίοι παρευρίσκονται, έχει ένα στοιχείο αντικοινοβουλευτικό. Θα μου επιτρέψετε, δε, να πω, τουλάχιστον για να τηρείται η στοιχειώδης ευπρέπεια, ας απαλειφθεί από τον κατάλογο η δικαιολογία του παρισταμένου Υπουργού που βρίσκεται στο εξωτερικό, διότι αυτό φοβάμαι υπερβαίνει ακόμη και την υπομονή οιουδήποτε θα ήθελε να αγνοήσει όλα αυτά».

Στη συνέχεια το λόγο ζήτησε και πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος που τόνισε: «όταν πριν από δύο χρόνια έγινε κάτι ανάλογο από υπουργό, το είχα θέσει στην Ολομέλεια και είχα δεχθεί τις εξηγήσεις από την τότε παριστάμενη Υπουργό ότι ήταν παρεξήγηση και το είχαμε σταματήσει το θέμα αυτό. Μετά το Προεδρείο, όλοι μαζί, είχατε αποφασίσει να πιέζετε την Κυβέρνηση – με την καλή έννοια του όρου – να είναι παρούσα, για να απαντά στον επίκαιρο κοινοβουλευτικό έλεγχο. Τώρα, μετά από δύο χρόνια, το ίδιο επεισόδιο.

Εμένα μου χτύπησε για πρωτεύοντα Υπουργό, τον οποίο και βλέπω και άκουσα ότι θα απουσιάζει στο εξωτερικό. Δεν είναι δυνατόν να μας κοροϊδεύετε έτσι, κύριε Πρόεδρε. Είστε υποχρεωμένος, επειδή σας έτυχε να είστε τώρα στην έδρα, κάτι να πείτε επιτέλους. Γίνεται σύστημα».

Επειτα ζήτησε τον λόγο ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης ο οποίος έσπευσε να δώσει εξηγήσεις για την παρουσία του, παρά τη δήλωση απουσίας του. «Ζητώ ταπεινά συγγνώμη από το Προεδρείο. Σήμερα ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας στο Βουκουρέστι. Δεν πήγα. Πήγε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου. Δεν πρόλαβα απλά να σας ενημέρωσα για αυτό δημιουργήθηκε αυτό το θέμα».

Send this to a friend