Αθήνα

23 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Έλενα Κρεμλίδου: Αποκαλυπτικό ατύχημα on air – «Τι έγινε παραβγήκε; Σήμερα κερνάω τον… κόσμο» (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Error 404: Ο απολογισμός της κυβέρνησης Παπανδρέου που κατέβηκε από το primeminister.gov.gr

Ο Γιώργος Πετρουλάκης, πρώην γραμματέας Ενημέρωσης επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου, έκανε μία ανάρτηση στo facebook, σχετικά με τον απολογισμό του έργου του πρώην πρωθυπουργού και το «κατέβασμά» του όπως λέει από primeminister.gov.gr.

Δείτε επίσης

Εσωκομματικά ΚΙΝΑΛ: Οι κινήσεις των Παπανδρέου και η ενόχληση ΓΑΠ για τα περί συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν ξέρω πόσοι θυμούνται αυτόν τον απολογισμό. Έχει αφαιρεθεί άλλωστε εδώ και αρκετά νομίζω χρόνια από το primeminister.gov.gr. Υπήρξε όμως προϊόν τρομερής συλλογικής δουλειάς με παιδιά σε όλα τα υπουργεία σε εξίσου τρομερά δύσκολες συνθήκες» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Γιώργος Πετρουλάκης.

«Και ανεξαρτήτως τι δούλεψε και τι όχι, πολύ σπάνια στην ιστορία της χώρας αποτυπώθηκε σε κυβερνητικό έργο τέτοιο προοδευτικό στίγμα, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, σε τόσο αφόρητες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες» προσθέτει μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά στην ανάρτησή του αναφέρει:

«Η ΠΥΞΙΔΑ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ

Διαβάζοντας πρόσφατη ανάρτηση του Stefanos Parastatidis για το πόσο θετικά προβάλλονται σήμερα πολιτικές που σχεδιάστηκαν και άρχισαν να υλοποιούνται από την τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εδώ και πάνω από μία δεκαετία, θυμήθηκα τον απολογισμό των 2 ετών της κυβέρνησης Παπανδρέου που κάναμε τον Οκτώβριο του 2011 (photo).

Δείτε στα σχόλια σχετικά links για δύο ιστορικά έγγραφα:
α) Ο συνολικός απολογισμός
β) Βασικά στοιχεία και γεγονότα (infographics)
Δεν ξέρω πόσοι θυμούνται αυτόν τον απολογισμό. Έχει αφαιρεθεί άλλωστε εδώ και αρκετά νομίζω χρόνια από το primeminister.gov.gr (photo)

Υπήρξε όμως προϊόν τρομερής συλλογικής δουλειάς με παιδιά σε όλα τα υπουργεία σε εξίσου τρομερά δύσκολες συνθήκες.
Φέρει την υπογραφή από το «όλον» ΠΑΣΟΚ – όπου και να βρίσκονται τώρα.

Και ανεξαρτήτως τι δούλεψε και τι όχι, πολύ σπάνια στην ιστορία της χώρας αποτυπώθηκε σε κυβερνητικό έργο τέτοιο προοδευτικό στίγμα, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, σε τόσο αφόρητες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες.

Ας σκεφτούμε όμως κάτι: όντως, Εθνικό Σύστημα Υγείας, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, «πράσινο» μοντέλο ανάπτυξης, ο κατάλογος πολιτικών προτεραιοτήτων – εδώ και πολλά χρόνια – του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που ανακαλύπτονται προσφάτως από τους πολιτικούς του αντιπάλους και δικαιώνονται στο σύνολο της κοινής γνώμης, συνεχώς διευρύνεται.
Θετικότατο, αλλά δεν αρκεί.

Για να ορθοποδήσει η χώρα δεν αρκούν μερικές νησίδες προοδευτικότητας – συνήθως πασοκικής προελεύσεως – σε ένα άνυδρο συντηρητικό τοπίο.

Χρειάζεται ένα σαρωτικό κύμα αλλαγών που θα βάλει στόχο την ενδυνάμωση του κάθε πολίτη και δεν θα αφήσει τίποτα οπισθοδρομικό όρθιο.

Για παράδειγμα, ένα πραγματικά προοδευτικό μυαλό μιλώντας για ψηφιακή επανάσταση δεν σκέφτεται / ενεργεί μόνο στο απαραίτητο σκέλος της εξυπηρέτησης του πολίτη, αλλά και στον πολλαπλασιασμό των δυνατοτήτων του για περισσότερη διαφάνεια (Διαύγεια), συμμετοχή του στη νομοθέτηση (ηλεκτρονική διαβούλευση) ή ακόμα και δυνατοτήτων ανέλιξης (opengov). Το προοδευτικό μυαλό διψάει για έλεγχο της εξουσίας που ενδυναμώνει τον πολίτη.

Ή, ακόμα, η ανησυχία ενός πραγματικά προοδευτικού μυαλού στην Αυτοδιοίκηση είναι πώς θα ενδυναμωθούν οι τοπικές κοινωνίες για να μπορούν να χειρίζονται σε πρώτο χρόνο τα θέματα που τους αφορούν. Όχι πώς το εκλογικό σύστημα θα διασφαλίζει κομματικά οφέλη, ενώ οι Δήμαρχοι παραμένουν ικέτες έξω από υπουργικό γραφείο. Το προοδευτικό μυαλό διψάει για αποσυγκέντρωση της εξουσίας που ενδυναμώνει τον πολίτη.

Με όλα τα λάθη και τις αδυναμίες της, η συνολική κυβερνητική πορεία του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, με ιδιαίτερη έμφαση στην πλέον πρόσφατη φάση της που γειτνιάζει περισσότερο στο σήμερα, εξακολουθεί να αποτελεί την ασφαλέστερη πυξίδα για το τι πραγματικά συνιστά πρόοδος στην άσκηση κυβερνητικής πολιτικής.

Και το καλύτερο θεμέλιο για να αποκτήσει η χώρα ξανά, με θετικό λόγο, αξιόπιστη προοδευτική επιλογή διακυβέρνησης».

Οι δύο φωτογραφίες που δημοσίευσε στην ανάρτησή του ο Γιώργος Πετρουλάκης:

Σημειώνεται ότι πριν λίγες ημέρες, ο γραμματέας οργανωτικού του ΚΙΝΑΛ, Στέφανος Παραστατίδης, είχε γράψει από την πλευρά του στο facebook:

«Στην τελευταία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του 2009 συζητήθηκαν, σχεδιάστηκαν και άρχισαν να υλοποιούνται όλα αυτά που σήμερα βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής. Η ανοιχτή διακυβέρνηση, η ψηφιοποίηση του δημοσίου τομέα, η εφαρμογή θεσμικών εργαλείων υπέρ της διαφάνειας κ της αξιοκρατίας (διαύγεια, ηλ. συνταγογράφηση κτλ), η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η πράσινη ανάπτυξη. Η Ελλάδα τότε είδε το μέλλον, διέγνωσε τα λάθη της κ δοκίμασε το άλμα προς τα εμπρός.

Οι αντιδράσεις της τότε αντιπολίτευσης ήταν έντονες και απαξιωτικές. Από την καταψήφιση των αλλαγών που χρειαζόταν η χώρα, μέχρι τις διαμαρτυρίες για την λελογισμένη καθυστέρηση αξιοκρατικών τοποθετήσεων σε δημόσιες θέσεις εξαιτίας της αλλαγής παραδείγματος ή τον χαρακτηρισμό «πράσινα άλογα» για μία ατζέντα που σήμερα απέκτησε παγκοσμίως κυρίαρχα χαρακτηριστικά.

Δεν θέλω να γυρίσω το χρόνο πίσω, ούτε να χύσω δάκρυα για το παρελθόν. Άλλωστε, αισθάνομαι ότι από το δικό μου μικρό μετερίζι έδωσα τη μάχη με όλες μου τις δυνάμεις για μια οργανωμένη αλλαγή που χρειαζόταν η χώρα. Κάποια πράγματα έγιναν, άλλα αποδομήθηκαν (βλ παιδεία) κ άλλα έμειναν στη θεωρία χωρίς να γίνουν πράξη ποτέ.

Όμως, υπάρχει μια σκέψη που με βασανίζει κ θέλω να τη μοιραστώ. Αν η Ελλάδα εφάρμοζε με συνέπεια κ εμβάθυνε στις αλλαγές που είχε σχεδιάσει κ ορίσει, σήμερα θα ήμασταν μια διαφορετική χώρα.

Όταν τολμήσαμε να προπορευθούμε οι συντηρητικές δυνάμεις του τόπου λειτούργησαν ως βαρίδιο που πάλεψε να παραμείνει η χώρα στο χθες.

Σήμερα, λοιπόν, είμαστε ακόλουθοι• παραμένουμε μία χώρα πολύ κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, με σοβαρά οικονομικά προβλήματα κ σοβαρές θεσμικές αδυναμίες που δεν βοηθούν στην τόσο απαραίτητη εμβάθυνση της δημοκρατίας.

Προσπαθούμε να ξαναπιάσουμε το νήμα από την αρχή, αποσπασματικά κ χωρίς ιδεολογικό πρόσημο (άλλο ανοιχτή κ άλλο ηλεκτρονική διακυβέρνηση), με απόλυτα τεχνοκρατικό τρόπο, χωρίς να έχουμε αποφασίσει έναν συνολικό μεταρρυθμιστικό (προοδευτικό) σχεδιασμό.
Επευφημούμε πολιτικούς που πράττουν τα προ δεκαετίας και πλέον αυτονόητα, κρατώντας στα χέρια μας κ σηκώνοντας ως έπαθλα καθρεφτάκια για ιθαγενείς, ενώ επικροτούμε τις πολιτικές σούπερ-μάρκετ από «υπαλλήλους» που σήμερα βρίσκονται σε ένα κόμμα κ αύριο μεταπηδούν στο άλλο ως επιτυχημένοι εραστές μιας ανοργασμικής καθημερινότητας.

Θέλουμε μια Ελλάδα που να μπορεί να ηγηθεί. Έχουμε μια Ελλάδα των κλειστών κ ελεγχόμενων δεδομένων που ακόμη κ τις Κυριακές του εμβολιασμού τις ξεκίνησε μόλις προχθές. Χρειαζόμαστε μέσα ενημέρωσης που να ελέγχουν την εξουσία, όχι να χειροκροτούν με φθήνια τη μετριότητα ως αριστεία. Θέλουμε σοβαρότητα κ συνέπεια, όχι να βαυκαλιζόμαστε με αλχημείες κ επικοινωνιακές φούσκες που μας απομακρύνουν από την πραγματικότητα.

Χρειαζόμαστε πολιτικες που θα τολμούν κ θα κοιτάζουν με γενναιότητα το μέλλον αντί να προσαρμόζονται ως χαμαιλέοντες επικαλούμενες απλώς παρόμοια παραδείγματα άλλων χωρών.

Η Ελλάδα του 2009 επέλεξε να βουλιάξει. Σήμερα ισορροπεί σε μία τεχνοκρατική διαχείριση. Η Ελλάδα, όμως, χρειάζεται να αλλάξει -και όχι στα λόγια».

O Αλέξης Πατέλης φορά μάσκα του Athens Pride 2021 και στέλνει το δικό του μήνυμα
Νίκος Χριστοδουλάκης: Το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε-Αποσύρεται και αφοσιώνεται στην οικογένειά του
Ο Γιάννης Σγουρός «έκλεισε την πόρτα» στο ΚΙΝΑΛ και φτιάχνει νέο κόμμα;
Μαρέβα Μητσοτάκη: Ο φωτογραφικός φακός την εντόπισε με sneakers και φούστα στη Βουκουρεστίου (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Μήνυμα Γεννηματά στα παιδιά που δίνουν Πανελλαδικές: Καλείστε να αποδείξετε ότι η νέα γενιά μπορεί να ξεπερνά τις δυσκολίες
Τσίπρας για Τσιτσιπά: «Ένας αθλητής στα 22 του, μία ανάσα από την κορυφή του κόσμου. Μας κάνει περήφανους»