Αθήνα

17 oC

ελαφρές νεφώσεις

Γκάλοπ Marc: Mονοψήφιος ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα

Μπορεί τους προηγούμενους μήνες, η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να έκλεινε, όμως, η δύναμη του κυβερνών κόμματος στην πρόθεση ψήφου βρίσκεται και πάλι στη φάση της καθίζησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της MARC, o ΣΥΡΙΖΑ, υποχωρεί στο 14%, που είναι το μικρότερο ποσοστό που συγκεντρώνει μετά τον Μάιο του 2017 που έκλεισε τη δεύτερη αξιολόγηση με υποσχέσεις για ανάκαμψη της οικονομίας.

Η πτώση κατά 2,3% του ΣΥΡΙΖΑ και η ταυτόχρονη άνοδος κατά 1,2% της Νέας Δημοκρατίας, που επιστρέφει στο 26,4% (ποσοστό που είχε και τον περασμένο Οκτώβριο), έχει ως αποτέλεσμα η μεταξύ τους διαφορά να ανέβει στο 12,4%, ποσοστό το οποίο με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων υπολογίζεται ότι μπορεί να εκτιναχθεί στο 17,8%, εξασφαλίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση άνετη αυτοδυναμία με 158 έδρες.

Η επίδραση του Μακεδονικού στην προαίρεση των ψηφοφόρων φαίνεται να είναι μεγάλη, αν σκεφτεί κανείς ότι απόσταση που χωρίζει την επίδοση της Νέας Δημοκρατίας στη Βόρεια Ελλάδα (27%) από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συγκεντρώνει το ισχνό και μονοψήφιο ποσοστό του 9,1%.

Τέλος, στην Κρήτη και στο Αιγαίο ο ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει ποσοστό της τάξεως του 19,2%, με την ΝΔ στο 25%.

Send this to a friend