Αθήνα

12 oC

αίθριος καιρός

Εγκώμια Μέρκελ για Μητσοτάκη: Η Ελλάδα έχει τώρα έναν πρωθυπουργό που κάνει εντατικές μεταρρυθμίσεις (vid)

«Η Ελλάδα έχει σήμερα έναν πρωθυπουργό ο οποίος εφαρμόζει πραγματικά εντατικές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ από το Νταβός.

«Η Ελλάδα έχει σήμερα έναν πρωθυπουργό ο οποίος εφαρμόζει πραγματικά εντατικές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ από το Νταβός.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία ότι έχουν επιστρέψει στην ανταγωνιστικότητα, ενώ επεσήμανε ότι η Ευρώπη έχει πάρει μαθήματα από την οικονομική κρίση των περασμένων χρόνων.

Για την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, η καγκελάριος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τότε πολλοί με επέκριναν, για το "πόσο κακή γυναίκα" ήμουν, που επέβαλλα πάντα τόσο αυστηρούς όρους. Αλλά πιστεύω ότι η Πορτογαλία είναι σήμερα ανταγωνιστική. Η Ιρλανδία είναι ανταγωνιστική. Η Ελλάδα έχει σήμερα έναν πρωθυπουργό που εφαρμόζει πραγματικά εντατικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό έχει να κάνει και με αυτήν τη σκληρότητα, αλλά και με την προθυμία να βοηθήσουμε και να ανοίξουμε μια μεγάλη ομπρέλα διάσωσης», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, ενώ προσέθεσε ότι η Ευρώπη είναι πλέον σε θέση να συνεισφέρει στην παγκόσμια ανάπτυξη - και μέσω της Τραπεζικής Ένωσης και μέσω της Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

Στο αν η ίδια η Γερμανία θα αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις της, η καγκελάριος αντέτεινε ότι η χώρα επενδύει κυρίως σε πολιτικές για το κλίμα, περισσότερο από ποτέ. Μάλιστα, αντιμετωπίζει το «πρόβλημα» ότι υπάρχουν περισσότερα χρήματα από όσα μπορούν να απορροφηθούν και γι' αυτό πρέπει να βελτιωθούν οι μηχανισμοί σχεδιασμού των επενδύσεων, σημείωσε.

Η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομία ξεπέρασε την κρίση του 2008 σχετικά γρήγορα, με συντονισμένες αποφάσεις και συνεργασία, αλλά σήμερα υπάρχουν πολλές επιμέρους εμπορικές διαμάχες. «Η ανασφάλεια και ο απομονωτισμός δεν βοηθούν την ανάπτυξη», δήλωσε.

Send this to a friend