Αθήνα

 

17 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 14
«Χαμός» με Άρια Καλύβα και Γιώργο Λιάγκα: «Είναι η δεύτερη φορά που μου το λες, δεν στο επιτρέπω» – «Εγώ διευθύνω αυτή την εκπομπή»

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Τάσος Γιαννίτσης γράφει πώς θα αναβιώσει η Κεντροαριστερά

Ο Τάσος Γιαννίτσης σε άρθρο του στο iefimerida γράφει για το πως θα αναβιώσει  η Κεντροαριστερά, τονίζοντας ότι πέρα από ιδεολογία και τις αξίες, εξίσου κρίσιμοι όροι είναι η αποτελεσματικότητα των πολιτικών παρεμβάσεων.

Γράφει ο Τάσος Γιαννίτσης στο iefimerida.gr:

Η αναζήτηση της κεντροαριστεράς σημαίνει την αναζήτηση πολιτικών φορέων που θα συντελέσουν ώστε η αυριανή κοινωνία όχι μόνο να είναι πιο συνεκτική και συμπεριληπτική (inclusive), αλλά και πιο ανθεκτική και ικανή να αντιμετωπίσει καλύτερα τις μελλοντικές πιέσεις.

Όταν οι ιδεολογίες έχουν φτάσει να γίνουν ιστορία και όταν υποχωρεί συνολικά το ιδεολογικό υπόβαθρο της πολιτικής, τότε η πολιτική εκπίπτει σε ένα πολιτικό-κομματικό πάρε-δώσε και οι πολιτικές δυνάμεις επιδίδονται σε μια πλειοδοσία προβληματικών και ιδιοτελών υποσχέσεων ή πρακτικών, όπου μάλιστα οι διαχωριστικές γραμμές χάνονται. Η κοινωνία διαλύεται και οι κεντροαριστεροί χάνονται.

Το βιβλίο του Tony Judt «Τα δεινά που μαστίζουν τη χώρα», που επικεντρώνεται σε κρίσιμα θέματα της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς, χαρακτηρίστηκε ως «οδηγός για σαστισμένους». Η κεντροαριστερά, παρά μια ανάκαμψη που σημειώνει, διεθνώς έχει χάσει έδαφος και σήμερα είναι ανάγκη να φτάσουμε στον αναπροσδιορισμό ξεπερνώντας τα σαστίσματα. Στο κέντρο μιας τέτοιας αλλαγής δεν είναι τα πρόσωπα, τα σχήματα, οι συνδυασμοί, αλλά η ουσία του «διαφορετικού» στην πολιτική και στην ιδεολογία, καθώς και η πολιτική αξιοπιστία αυτού του «διαφορετικού». Πολιτική ουσία χωρίς αξιοπιστία δεν έχει δυνατότητες επιτυχίας, και αξιοπιστία χωρίς πολιτική ουσία δεν σημαίνει τίποτα. Αυτό κάνει την εξίσωση πιο δύσκολη. Όμως, χωρίς τα δύο στοιχεία μαζί η εξίσωση από δύσκολη θα είναι άλυτη.

Η κεντροαριστερά δεν θα αναζωογονηθεί με συνθήματα, αντιπαλότητες, ρητορείες και αναφορές στο ένδοξο παρελθόν της. Το σκηνικό από εδώ και πέρα, ακόμα και με ιδανικές συνθήκες, θα είναι σκληρά διαφορετικό από το παρελθόν αυτό. Πολιτική εξουσία και κοινωνικές δυνάμεις καλούνται να επανεξετάσουν, να επαναβεβαιώσουν, αλλά και να εγκαταλείψουν συνήθειες, αντιλήψεις, πολιτικές επιλογές που στοχεύουν στη διατήρηση ή τη δικαίωση του ξεπερασμένου. Η μεγάλη πρόκληση είναι ότι η πολιτική αύριο –ήδη σήμερα- θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα μεγάλο πλέγμα πολλαπλών μακροοικονομικών, κοινωνικών και αναπτυξιακών κινδύνων και αβεβαιοτήτων (κλιματική αλλαγή, τεχνολογικές επαναστάσεις, αμοιβές και εισοδήματα, μεταναστευτικές ροές κ.α.). Το ερώτημα είναι πώς θα κατανεμηθούν τα βάρη της αντιμετώπισης των απειλών αυτών, με ποια κριτήρια και σε ποια πολιτική βάση. Το ανοικτό θέμα για την κεντροαριστερά είναι να οριοθετήσει με σύγχρονους όρους το ιδεολογικό-πολιτικό στίγμα της και να δείξει ένα πειστικό πρόγραμμα δράσης σε συνθήκες, που πρακτικά, ιδεολογικά, πολιτικά και κοινωνικά, μεταβάλλονται συνεχώς. Τυχόν εμμονή σε ανέφικτες ουτοπίες σημαίνει παραίτηση από τη δυνατότητα κοινωνικής και θεσμικής προστασίας.

Συνεπώς, για οποιαδήποτε εκδοχή της κεντροαριστεράς τίθεται το θέμα της μετάβασης από μια αντίληψη ατελείωτων ‘αντί-‘ σε πειστικές θέσεις γύρω από τα μεγάλα ανοικτά ζητήματα της κοινωνίας μας (δημοσιονομικά, ανταγωνιστικότητα, διαφθορά, διακυβέρνηση, ανεργία, εμφάνιση ακραίων ιδεολογιών, οικονομικές και διαγενεακές ανισότητες), όπως και:

• Της συγκρότησης ενός Κράτους ικανού να διαχωρίσει τις απειλές του αύριο από τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα του σήμερα. Αδύναμο, αναποτελεσματικό ή διεφθαρμένο Κράτος θα οδηγεί σε ανάλογα αποτελέσματα. Στο παρελθόν, δεν ήταν λίγες οι φορές όπου ο ρόλος του Κράτους αυτο-υπονομεύτηκε από τις ίδιες τις κεντροαριστερές, σοσιαλιστικές ή αριστερές δυνάμεις, διαβρώνοντας το ιδεολογικό τους υπόβαθρο και την αξιοπιστία τους.

• Μιας μεγάλης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με κριτήρια του 21ου αιώνα. Η εκπαίδευση, ιστορικά, βρισκόταν στο επίκεντρο του κεντροαριστερού προβληματισμού. Εδώ και πολύ καιρό είναι στο επίκεντρο μιας μουσειακής πολιτικής που αντιστέκεται λυσσαλέα σε κάθε προσπάθεια ανανέωσης. Στη δεκαετία του 1960, μια τολμηρή εκπαιδευτική μεταρρύθμιση σφράγισε με ιστορικό τρόπο τις πολιτικές διαχωριστικές γραμμές, καθώς εκ του αποτελέσματος ενίσχυσε τις βάσεις της ανάπτυξης και στήριξε το μέλλον πολλών γενεών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα παραπάνω υποδηλώνουν, ότι οι παράγοντες της επιτυχίας ή αποτυχίας ενός συστήματος δεν σχετίζονται μόνο με το ιδεολογικό στίγμα και την ικανότητα που αυτό έχει να αλλάξει την πραγματικότητα. Πέρα από ιδεολογία και αξίες, εξίσου κρίσιμοι όροι είναι η αποτελεσματικότητα των πολιτικών παρεμβάσεων, όπως και η εμπιστοσύνη που συνολικά εκπέμπουν οι πρωταγωνιστές της πολιτικής.

Ροή Ειδήσεων

pierrakakis

03/12/2022 | 12:33

ΝΔ: Yποψήφιος στην Α’ Αθηνών ο Κυριάκος Πιερρακάκης, στη Μαγνησία ο Χρήστος Τριαντόπουλος

03/12/2022 | 12:20

Σοκ στον Πειραιά: Νέα γυναικοκτονία – Άνδρας σκότωσε τη 19χρονη σύντροφό του και παραδόθηκε

03/12/2022 | 12:15

Κουτσούμπας: Η ΕΣΣΔ απέδειξε την ανωτερότητα του σοσιαλισμού έναντι του καπιταλισμού
sofroniou

03/12/2022 | 12:12

Τάσος Σοφρωνίου: Η χαλαρή ανάρτηση με τον σύντροφό του – Διατηρούν σχέση 14 χρόνια

03/12/2022 | 12:00

Κρήτη: Ανατροπή – σοκ στην υπόθεση οικιακής βοηθού που αγνοούνταν – Ταυτοποιήθηκε η σορός της

03/12/2022 | 11:45

Δεκεμβριανά: Η μέρα που άρχισε ο Εμφύλιος Πόλεμος – Μια από τις πιο «μαύρες» σελίδες στην ιστορία
kariotoglou vivlio3 0312

03/12/2022 | 11:40

«Οδηγείν ανθρώπους. Τέχνη τεχνών»: Παρουσίαση του βιβλίου της Αγγελικής Καριώτογλου την Παρασκευή 9/12

03/12/2022 | 11:30

Δεσποτόπουλος: «Πολύ δύσκολο να έρθουν νύχτα οι Τούρκοι-Ο Ερντογάν δίνει μάχη επιβίωσης»

03/12/2022 | 11:22

Άκτιο: Τραγωδία με τον θάνατο 19χρονου σμηνίτη – Πυροβολήθηκε εν ώρα υπηρεσίας

03/12/2022 | 11:12

Σταϊκούρας: «Απαράδεκτο το 4,86% στο επιτόκιο των νέων δανείων»-Τελεσίγραφο 10 ημερών στις τράπεζες

03/12/2022 | 11:04

Πάτρα: Καλλονή συστήνεται ως Βρετανίδα σύζυγος υψηλόβαθμου στελέχους εταιρείας και «φεσώνει» ξενοδοχεία και επιχειρηματίες

03/12/2022 | 10:52

Άγιος Παντελεήμονας: Συνέλαβαν ξανά τράπερ που είχε στο αμάξι του πιστόλι – Είχε εμπλακεί σε μαχαιρώματα στη Λένορμαν
giannopoulos mpofiliou 0312

03/12/2022 | 10:46

Ποσειδώνας Γιαννόπουλος κατά Μποφίλιου: Παλεύουμε τον «κακό καπιταλισμό» στο Κομμουνιστικό Λονδίνο

03/12/2022 | 10:29

Θεσσαλονίκη: Έξαλλη επιβάτιδα ανάγκασε τον οδηγό λεωφορείου να σταματήσει επειδή δεν φορούσε σχεδόν κανείς μάσκα

03/12/2022 | 10:23

Μαρία Φραγκάκη: Εκτάκτως στο Νοσοκομείο η δημοσιογράφος – Τι είπε η Ελένη Τσολάκη
screenshot 9
Τσίπρας σε πολίτη: «Πες μου ποιος θα κερδίσει το Μουντιάλ να το παίξω»
laliotis vivlio androulaki5 1511
Νέα εμφάνιση Λαλιώτη: Παρουσιάζει το βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη
«Περήφανος» ο Γερουλάνος: Τα προϊόντα μας φιλοξενούνται πλέον στα καλύτερα εστιατόρια και ράφια στον κόσμο
xitiris
Οργή Χυτήρη για τις αλλαγές στην Δευτεροβάθμια Περίθαλψη: «Το ΕΣΥ γίνεται… ΕΓΩ!»
samaras1
Δείπνο Σαμαρά – Καραμανλή σε εστιατόριο των βορείων προαστίων
Μώραλης κατά του αυτοδιοικητικού συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ: Προσπάθησε να εκμεταλλευτεί ένα ατυχές γεγονός