Αθήνα

15 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Στέλιος Κούλογλου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη από τον Γιώργο Παπανδρέου»

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Τάσος Γιαννίτσης γράφει πώς θα αναβιώσει η Κεντροαριστερά

Ο Τάσος Γιαννίτσης σε άρθρο του στο iefimerida γράφει για το πως θα αναβιώσει  η Κεντροαριστερά, τονίζοντας ότι πέρα από ιδεολογία και τις αξίες, εξίσου κρίσιμοι όροι είναι η αποτελεσματικότητα των πολιτικών παρεμβάσεων.

Γράφει ο Τάσος Γιαννίτσης στο iefimerida.gr:

Η αναζήτηση της κεντροαριστεράς σημαίνει την αναζήτηση πολιτικών φορέων που θα συντελέσουν ώστε η αυριανή κοινωνία όχι μόνο να είναι πιο συνεκτική και συμπεριληπτική (inclusive), αλλά και πιο ανθεκτική και ικανή να αντιμετωπίσει καλύτερα τις μελλοντικές πιέσεις.

Όταν οι ιδεολογίες έχουν φτάσει να γίνουν ιστορία και όταν υποχωρεί συνολικά το ιδεολογικό υπόβαθρο της πολιτικής, τότε η πολιτική εκπίπτει σε ένα πολιτικό-κομματικό πάρε-δώσε και οι πολιτικές δυνάμεις επιδίδονται σε μια πλειοδοσία προβληματικών και ιδιοτελών υποσχέσεων ή πρακτικών, όπου μάλιστα οι διαχωριστικές γραμμές χάνονται. Η κοινωνία διαλύεται και οι κεντροαριστεροί χάνονται.

Το βιβλίο του Tony Judt «Τα δεινά που μαστίζουν τη χώρα», που επικεντρώνεται σε κρίσιμα θέματα της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς, χαρακτηρίστηκε ως «οδηγός για σαστισμένους». Η κεντροαριστερά, παρά μια ανάκαμψη που σημειώνει, διεθνώς έχει χάσει έδαφος και σήμερα είναι ανάγκη να φτάσουμε στον αναπροσδιορισμό ξεπερνώντας τα σαστίσματα. Στο κέντρο μιας τέτοιας αλλαγής δεν είναι τα πρόσωπα, τα σχήματα, οι συνδυασμοί, αλλά η ουσία του «διαφορετικού» στην πολιτική και στην ιδεολογία, καθώς και η πολιτική αξιοπιστία αυτού του «διαφορετικού». Πολιτική ουσία χωρίς αξιοπιστία δεν έχει δυνατότητες επιτυχίας, και αξιοπιστία χωρίς πολιτική ουσία δεν σημαίνει τίποτα. Αυτό κάνει την εξίσωση πιο δύσκολη. Όμως, χωρίς τα δύο στοιχεία μαζί η εξίσωση από δύσκολη θα είναι άλυτη.

Η κεντροαριστερά δεν θα αναζωογονηθεί με συνθήματα, αντιπαλότητες, ρητορείες και αναφορές στο ένδοξο παρελθόν της. Το σκηνικό από εδώ και πέρα, ακόμα και με ιδανικές συνθήκες, θα είναι σκληρά διαφορετικό από το παρελθόν αυτό. Πολιτική εξουσία και κοινωνικές δυνάμεις καλούνται να επανεξετάσουν, να επαναβεβαιώσουν, αλλά και να εγκαταλείψουν συνήθειες, αντιλήψεις, πολιτικές επιλογές που στοχεύουν στη διατήρηση ή τη δικαίωση του ξεπερασμένου. Η μεγάλη πρόκληση είναι ότι η πολιτική αύριο –ήδη σήμερα- θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα μεγάλο πλέγμα πολλαπλών μακροοικονομικών, κοινωνικών και αναπτυξιακών κινδύνων και αβεβαιοτήτων (κλιματική αλλαγή, τεχνολογικές επαναστάσεις, αμοιβές και εισοδήματα, μεταναστευτικές ροές κ.α.). Το ερώτημα είναι πώς θα κατανεμηθούν τα βάρη της αντιμετώπισης των απειλών αυτών, με ποια κριτήρια και σε ποια πολιτική βάση. Το ανοικτό θέμα για την κεντροαριστερά είναι να οριοθετήσει με σύγχρονους όρους το ιδεολογικό-πολιτικό στίγμα της και να δείξει ένα πειστικό πρόγραμμα δράσης σε συνθήκες, που πρακτικά, ιδεολογικά, πολιτικά και κοινωνικά, μεταβάλλονται συνεχώς. Τυχόν εμμονή σε ανέφικτες ουτοπίες σημαίνει παραίτηση από τη δυνατότητα κοινωνικής και θεσμικής προστασίας.

Συνεπώς, για οποιαδήποτε εκδοχή της κεντροαριστεράς τίθεται το θέμα της μετάβασης από μια αντίληψη ατελείωτων ‘αντί-‘ σε πειστικές θέσεις γύρω από τα μεγάλα ανοικτά ζητήματα της κοινωνίας μας (δημοσιονομικά, ανταγωνιστικότητα, διαφθορά, διακυβέρνηση, ανεργία, εμφάνιση ακραίων ιδεολογιών, οικονομικές και διαγενεακές ανισότητες), όπως και:

• Της συγκρότησης ενός Κράτους ικανού να διαχωρίσει τις απειλές του αύριο από τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα του σήμερα. Αδύναμο, αναποτελεσματικό ή διεφθαρμένο Κράτος θα οδηγεί σε ανάλογα αποτελέσματα. Στο παρελθόν, δεν ήταν λίγες οι φορές όπου ο ρόλος του Κράτους αυτο-υπονομεύτηκε από τις ίδιες τις κεντροαριστερές, σοσιαλιστικές ή αριστερές δυνάμεις, διαβρώνοντας το ιδεολογικό τους υπόβαθρο και την αξιοπιστία τους.

• Μιας μεγάλης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με κριτήρια του 21ου αιώνα. Η εκπαίδευση, ιστορικά, βρισκόταν στο επίκεντρο του κεντροαριστερού προβληματισμού. Εδώ και πολύ καιρό είναι στο επίκεντρο μιας μουσειακής πολιτικής που αντιστέκεται λυσσαλέα σε κάθε προσπάθεια ανανέωσης. Στη δεκαετία του 1960, μια τολμηρή εκπαιδευτική μεταρρύθμιση σφράγισε με ιστορικό τρόπο τις πολιτικές διαχωριστικές γραμμές, καθώς εκ του αποτελέσματος ενίσχυσε τις βάσεις της ανάπτυξης και στήριξε το μέλλον πολλών γενεών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα παραπάνω υποδηλώνουν, ότι οι παράγοντες της επιτυχίας ή αποτυχίας ενός συστήματος δεν σχετίζονται μόνο με το ιδεολογικό στίγμα και την ικανότητα που αυτό έχει να αλλάξει την πραγματικότητα. Πέρα από ιδεολογία και αξίες, εξίσου κρίσιμοι όροι είναι η αποτελεσματικότητα των πολιτικών παρεμβάσεων, όπως και η εμπιστοσύνη που συνολικά εκπέμπουν οι πρωταγωνιστές της πολιτικής.

Ροή Ειδήσεων

26/10/2021 | 20:52

Θανάσης Κουρλαμπάς: «Δεν περίμενα τις Άγριες Μέλισσες για να διαπραγματευτώ οικονομικά» – «Έβγαλα αρκετά χρήματα πριν την κρίση»

26/10/2021 | 20:44

«Έφυγε» από τη ζωή η ζωγράφος Εύα Διβάρη

26/10/2021 | 20:37

Πέραμα: «Σκυλεύεται η μνήμη του με ρατσιστικές χυδαιολογίες» – Το υπόμνημα των γονέων του 20χρονου

26/10/2021 | 20:36

Η Χάιντι Κλουμ φόρεσε τα εσώρουχα της Καρντάσιαν και γύρισε πλάτη στο Instagram! (ΕΙΚΟΝΕΣ)

26/10/2021 | 20:33

Όλγα Κεφαλογιάννη: Η πρώτη βόλτα με τα δίδυμα παιδιά της και η πόζα δίπλα στο καρότσι (ΕΙΚΟΝΑ)

26/10/2021 | 20:25

Ανησυχία για την υγεία της βασίλισσας Ελισάβετ: Ακύρωσε τη συμμετοχή της στην Διάσκεψη COP26

26/10/2021 | 20:18

Έκλεψαν το αυτοκίνητο του Βασίλη Τσιάρτα – Τι έγραψε στο Facebook

26/10/2021 | 20:14

Ηλιάνα Παπαγεωργίου-Snik: Τα ξαναβρήκαν; Έτσι του ευχήθηκε για την ονομαστική του εορτή (ΕΙΚΟΝΑ)

26/10/2021 | 20:12

Αιματηρό επεισόδιο στη Βιέννη: Άρπαξε μαχαίρι από εστιατόριο και κυνηγούσε τους πελάτες – 4 τραυματίες

26/10/2021 | 20:05

Μαρία Πρωτόπαππα: «Δεν γνώριζα για τον σασμό και δεν ήξερα ότι συμβαίνουν ακόμα περιστατικά»

26/10/2021 | 20:05

Επίδομα παιδιού – Α21: Πότε καταβάλλεται η 5η δόση από τον ΟΠΕΚΑ

26/10/2021 | 20:02

Vegan διατροφή με τον Χρήστο Σίττα

26/10/2021 | 19:58

Θρίλερ με τον θάνατο 33χρονου μεγιστάνα – Πέθανε μετά από πάρτι σε ξενοδοχείο στο Λονδίνο

26/10/2021 | 19:39

Θρίλερ με την εξαφάνιση 53χρονου στα Μέγαρα: Ο άντρας αγνοείται από τις 29 Αυγούστου

26/10/2021 | 19:38

Εργάτης του σεξ με «μισθό» 5.000 ευρώ την ημέρα – Οι «πελάτισσες», οι προκρατήσεις 9 μήνες πριν και οι… εκπτώσεις
Στέλιος Κούλογλου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη από τον Γιώργο Παπανδρέου»
Συντετριμμένος ο Παπανδρέου – Κλάματα στη Βουλή για την Φώφη Γεννηματά (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Φώφη Γεννηματά: Η τελευταία συνέντευξή της τρεις μέρες πριν μπει στο νοσοκομείο (ΒΙΝΤΕΟ)
Άκομψο σχόλιο Κύρτσου για Γεννηματά! «Κύμα συμπάθειας που μπορεί να αποτελέσει πολιτικό κεφάλαιο για το ΚΙΝΑΛ»
«Αιδώς Αργείοι»: Η απάντηση Μπακογιάννη στο απαράδεκτο σχόλιο Κύρτσου για το θάνατο της Γεννηματά
«Ήσουν ένας άγγελος μέσα στην “κόλαση” της πολιτικής» – Ο στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά την αποχαιρετά με εννέα λέξεις