Αθήνα

13 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

«Ο τελευταίος γραμματέας της ΠΑΣΠ που είχε τη σημαία πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ» - Τι γίνεται με τη σημαία του Πολυτεχνείου

Μεγάλη συζήτηση έχει προκληθεί στο διαδίκτυο και τα social media για την ιστορική αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου και το ενδεχόμενο να βρεθεί στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, στην πορεία του Πολυτεχνείου.

Μεγάλη συζήτηση έχει προκληθεί στο διαδίκτυο και τα social media για την ιστορική αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου και το ενδεχόμενο να βρεθεί στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, στην πορεία του Πολυτεχνείου.

Και αυτό λίγο πριν την πορεία για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, καθώς η σημαία- ως είθισται- προπορεύεται της καθιερωμένης πορείας προς την Αμερικανική Πρεσβεία, με τα μέλη της ΠΑΣΠ να τήν κρατάνε στα χέρια τους.

Αρχικά, όπως έγραψε ο δημοσιογράφος και άλλοτε μέλος της ΠΑΣΠ Αλέξανδρος Κογκόλης στο facebook «ο τελευταίος γραμματέας της ΠΑΣΠ Πανεπιστήμιων, Μιχάλης Νικηφόρος, έχει τη σημαία του πολυτεχνείου. Μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως πολλοί φίλοι του από την ΑΣΟΕΕ. Σκέφτεται αύριο να συμπορευτεί με τον Α. Τσίπρα στην πορεία, κρατώντας τη σημαία. Βλέπω αύριο να γίνεται πανικός εάν ισχύσει κάτι τέτοιο». 

Η εν λόγω ανάρτηση διακινήθηκε και από άλλους χρήστες στα social media, κυρίως υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ και μέλη της ΠΑΣΠ και γρήγορα έγινε... είδηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Αχαΐας και δημοτικός σύμβουλος Πατρέων Νίκος Μοίραλης που έγραψε στο facebook: «Μιχάλης Νικηφόρος, τελευταίος εκλεγμένος γραμματέας της ΠΑΣΠ στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας. Φίλε καλέ, συνοδοιπόρε τόσων χρόνων, αύριο θα πρέπει να μετρηθείς με τον ίσκιο σου και να διατηρήσεις την αξιοπρέπεια όλων των απανταχού ΠΑΣΠιτών της χώρας. Εύχομαι να το πράξεις!».

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σε όσα διέρρευσαν θέλησε να απαντήσει ο Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Σωτήρη Αλεξίου, κάνοντας λόγο για διασπορά ψευδών ειδήσεων για τη σημαία του Πολυτεχνείου

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανάρτηση στο Facebook: «Σχετικά με τη διακίνηση ψευδών ειδήσεων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κατέχουν την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, θέλουμε να υπενθυμίσουμε κάποια πράγματα:

1) Το ιστορικό σύμβολο του αγώνα ανήκε και ανήκει στην Εθνικη Φοιτητική Ένωση Ελλάδας.

2) Το ιστορικό σύμβολο του αγώνα εκλάπη από την ΠΑΣΠ και τη νεολαία ΠΑΣΟΚ μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ.

3) Είναι γνωστό σε όλους ότι κάθε χρόνο η ΠΑΣΠ παίζει κλεφτοπόλεμο έξω από την αμερικανική πρεσβεία για να φυγαδεύσει την αιματοβαμμένη σημαία.

4) Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει στους διαρρήκτες της ιστορικής μνήμης να αμαυρώνουν την ιστορική επέτειο και τον αγώνα των νέων.

5) Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφή θέση πως το αιματοβαμμένο σύμβολο του αγώνα πρέπει, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ΕΦΕΕ, να αποδοθεί στον ΣΦΕΑ».

To σημείο της δήλωσης, όμως, του κ. Αλεξίου πως «η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει στους διαρρήκτες της ιστορικής μνήμης να αμαυρώνουν την ιστορική επέτειο και τον αγώνα των νέων και ότι η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφή θέση πως το αιματοβαμμένο σύμβολο του αγώνα πρέπει, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ΕΦΕΕ, να αποδοθεί στον ΣΦΕΑ» σε συνδυασμό με όσα έχει δηλώσει στο παρελθόν ο νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος σημειωτέον είχε υπάρξει Γραμματέας της ΠΑΣΠ και  ως υπουργός αργότερα είχε έρθει σε ρήξη με αρκετά στελέχη του κόμματος και κυρίως της νεολαίας για την σημαία του Πολυτεχνείου, πως πρέπει να παραδοθεί η σημαία, ώστε να μεταφερθεί σε μουσείο, βάζει σε σκέψεις πολλούς για την εξέλιξη της υπόθεσης με τη σημαία.

Μάλιστα, οι πληροφορίες που συνέδεσαν την επικείμενη παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στην πορεία του Πολυτεχνείου με τη σημαία, και οτί αυτή ενδεχομένως να βρεθεί στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως δεν έχουν βάση.

Χρηστίδης: Η ΠΑΣΠ εγγυήθηκε πάντα την ευθύνη να κατεβάζει την σημαία του Πολυτεχνείου στην επετειακή πορεία

Στη δήλωση του Γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος ανέφερε σε μήνυμά του στα social media μεταξύ άλλων πως «μετά την διάλυση της ΕΦΕΕ, επιφορτίστηκε η ΠΑΣΠ με την ευθύνη και την τιμή να κατεβάζει κάθε χρόνο το σύμβολο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην επετειακή πορεία. Η ΠΑΣΠ με τις αρχές της, τις αξίες της, τους αγώνες της αλλά και τα προβλήματα της εγγυήθηκε πάντα αυτή την ευθύνη».

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Π. Χρηστίδης: 

«Προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας:

Μετά την διάλυση της ΕΦΕΕ, επιφορτίστηκε η ΠΑΣΠ με την ευθύνη και την τιμή να κατεβάζει κάθε χρόνο το σύμβολο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην επετειακή πορεία.

Η ΠΑΣΠ με τις αρχές της, τις αξίες της, τους αγώνες της αλλά και τα προβλήματα της εγγυήθηκε πάντα αυτή την ευθύνη.

Η πορεία αυτή, κάθε 17η Νοέμβρη, αποτελεί σύμβολο των αγώνων της νέας γενιάς για ελευθερία και δημοκρατία.

Οποίος βρέθηκε εκεί, την στιγμή που ανοίγει η σημαία με τη νεολαία να φωνάζει "αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε", ξέρει πως σε αυτή την πορεία δεν χωρούν και δεν πρέπει να χωρούν διαχωρισμοί αλλά μόνο κοινά οράματα για μια πατρίδα, που δεν θα ξαναζήσει Χούντα, για μια νεολαία που δεν θα ξανα-θρηνήσει θύματα.

Τα τελευταία 46 χρόνια, δεκάδες φορές, ανιστόρητοι ή και προβοκάτορες επιχείρησαν να αρνηθούν την αλήθεια του Πολυτεχνείου.

Τα τελευταία 46 χρόνια, δεκάδες φορές, ιδεοληψίες και εμμονές καλλιέργησαν μύθους και επιχείρησαν να μετατρέψουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα σύμβολα και την παρακαταθήκη του σε πεδίο στείρας κομματικής αντιπαράθεσης. Ακόμα και να την εμπλέξουν στην διαμάχη νέου, παλιού.

Στο δικό μου μυαλό υπάρχουν οι δεκάδες άνθρωποι που κάθε χρόνο ταξιδεύουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να σταθούν πλάι στη Σημαία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Και οι χιλιάδες, που αγωνίζονται στην καθημερινότητά τους, μέσα ή έξω από την Ελλάδα. Οι άνθρωποι εκείνοι που τα χρόνια της κρίσης δεν έπαψαν να πιστεύουν, να οραματίζονται, να αγωνίζονται. Ο καθένας από διαφορετικό μετερίζι.

Με αυτούς θα είμαστε αύριο εκεί, όπως κάθε χρόνο. Και νοητά με όλους όσοι στάθηκαν με αυτά τα ιδανικά, ισχυροί και νικητές απέναντι σε καθετί που φαντάζει απολυταρχικό.

Γιατί αυτή είναι η τιμή και η ευθύνη μας».

Τι ισχύει με την σημαία του Πολυτεχνείου

Σημειώνεται, πως από το 2008 και με τη διάλυση της ΕΦΕΕ την σημαία κράτησε η ΠΑΣΠ και συγκεκριμένα ο τελευταίος γραμματέας της κ. Νικηφόρος. Όπως λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Νικηφόρος δεν ανήκει στον χώρο του ΠΑΣΟΚ από την εποχή του Νόμου Διαμαντοπούλου (αν και επιχειρήθηκε επαναπροσέγγιση ανά περιόδους), ωστόσο κάθε χρόνο στην πορεία του Πολυτεχνείου ο κ. Νικηφόρος μαζί με στελέχη της ΠΑΣΠ συνοδεύουν τη σημαία στην πορεία του Πολυτεχνείου, κάτι που αναμένεται να γίνει και φέτος.

Η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια είναι πως- όπως λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ- ο κ. Νικηφόρος πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου συμμετείχε στην "Προοδευτική Συμμαχία" του ΣΥΡΙΖΑ και στις συνεδριάσεις της, κάτι που πυροδότησε τις φήμες ότι μπορεί η σημαία του Πολυτεχνείου να βρεθεί στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ.

Send this to a friend