Αθήνα

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

Πέτρος Ευθυμίου: Ένας γνώστης της γεωπολιτικής σκακιέρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα ελληνοτουρκικά και προτείνει νέα εθνική στρατηγική

Με την πρόσφατη συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα» και τη δημοσιογράφο Γεωργία Σαδανά ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, θέτει επί τον «τύπον των ήλων» το πιο «καυτό» ζήτημα της τρέχουσας περιόδου: την τουρκική προκλητικότητα.

Με την πρόσφατη συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα» και τη δημοσιογράφο Γεωργία Σαδανά ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, θέτει επί τον «τύπον των ήλων» το πιο «καυτό» ζήτημα της τρέχουσας περιόδου: την τουρκική προκλητικότητα.

Στη συνέντευξή του ο Πέτρος Ευθυμίου επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά την επάρκεια και τη βαθιά του γνώση στα διεθνή ζητήματα και ιδιαίτερα στα ελληνοτουρκικά.

Περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα από τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες της Τουρκίας του Ερντογάν. Δεν σταματά όμως εκεί, καθώς προτείνει και τη νέα στρατηγική που οφείλει να διαμορφώσει η χώρα μας προκειμένου να μη βρεθεί ενώπιον δυσμενών τετελεσμένων.

Η πρότασή του για να ανακηρύξει η Ελλάδα την ΑΟΖ της -σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο- είναι ριζοσπαστική και πατριωτική καθώς, όπως υποστηρίζει «τότε, σ αυτό το καθαρό έδαφος, η Τουρκία, ή θα προσέλθει σε διάλογο, όπως οφείλει, ή θα προβεί σε τυχοδιωκτικές ενέργειες, που, όμως,  θα την απομονώσουν αυτόματα διεθνώς. Γιατί τότε, με την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ,  η τουρκική πλευρά δεν θα μπορεί να επικαλείται καμιά "γκρίζα" περιοχή, ισχυρισμός που σήμερα είναι η βάση του θράσους και της κουτοπονηριάς της».

Όπως προκύπτει ευκρινώς από όλη τη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Νέα Σελίδα» δεν ήταν καθόλου τυχαίο που το όνομα του Πέτρου Ευθυμίου -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του TheCaller.gr- βρέθηκε στη λίστα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προεδρία της Δημοκρατίας και μάλιστα ως ένα πρόσωπο που γνωρίζει άριστα τα διεθνή θέματα.

Ένα βασικό συμπέρασμα που βγαίνει από όσα είπε ο Πέτρος Ευθυμίου είναι ότι το ερώτημα για τη στάση της Τουρκίας δεν είναι το «αν» θα κάνει την επόμενη κίνηση αλλά το «πότε» και «πώς» θα προσπαθήσει να πετύχει το στόχο της που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία της «Γαλάζιας Πατρίδας»...

Ένα καθοριστικό ερώτημα που -εύλογα- προκύπτει είναι το εξής: η ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία είναι κατάλληλα προετοιμασμένη και επαρκώς καταρτισμένη για να αναλάβει δράση σε περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο;

Send this to a friend