Αθήνα

 

15 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

zarokosta
Μέλπω Ζαρόκωστα: «Η Αλίκη πήγε στην Επίδαυρο και έγινε ρεζίλι, η Μερκούρη δεν ήταν καλή ηθοποιός»

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πρόταση «βόμβα» από Τσίπρα για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματος

Τα μέλη του κόμματος θα αποφασίζουν πλέον για το νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αλλά και για την Κεντρική του Επιτροπή.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε σήμερα μία ανατρεπτική πρόταση στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος που συζητά για το νέο Καταστατικό προτείνοντας άνοιγμα των διαδικασιών με τη συμμετοχή όλων των μελών στη διαδικασία ανάδειξης Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής.

Η πρόταση παρά τις όποιες αντιρρήσεις προκαλέσει ενδεχομένως στην πλευρά της «Ομπρέλας»  θα ψηφιστεί στο 3ο Συνέδριο του κόμματος, ενώ οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου και οργάνου θα γίνουν αμέσως μετά. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται στην εισήγησή του να μίλησε για ένα πιο δημοκρατικό, ανοιχτό, μαζικό και συμμετοχικό κόμμα.

Σύμφωνα με την πρόταση Τσίπρα τα μέλη του κόμματος θα μπορούν να αποφασίζουν αδιαμεσολάβητα πλέον για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτρέποντας μ’ αυτόν τον τρόπο τη λειτουργία των τάσεων ως μηχανισμών αναπαραγωγής στελεχών.

Η συλλογική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δηλαδή ο Πρόεδρός του και η Κεντρική Επιτροπή θα εκλέγονται απευθείας από τα μέλη του κόμματος με καθολική ψηφοφορία και με ενιαία λίστα. Τις υποψηφιότητες για την Προεδρία του κόμματος αλλά και για την Κεντρική Επιτροπή θα εγκρίνει το Συνέδριο του κόμματος, ενώ η καθολική ψηφοφορία θα διεξάγεται μετά το Συνέδριο.

Με βάση όσα φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του οργάνου δεν θα υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε ένα εκλογικό σώμα που εκλέγει τον πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή, επομένως κανείς δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι η πρόταση αποβλέπει σε ένα αρχηγικό κόμμα, αλλά σε ένα κόμμα με πιο δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες. Κατά την άποψη του προέδρου η διαδικασία εκλογής από την κομματική βάση αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για την εγγραφή νέων μελών και συμμετοχής στις κομματικές διαδικασίες και για τους φίλους του κόμματος και ιδιαίτερα για όσους νέους θέλουν να γνωρίζουν ότι μπορούν να συνδιαμορφώνουν τις αποφάσεις. Η άμεση εκλογή θα δώσει τη δυνατότητα σε στελέχη της κοινωνίας των πολιτών να έχουν μεγάλες πιθανότητες να εκλεγούν ακόμη κι αν δεν προσχωρήσουν σε καμία από τις υφιστάμενες τάσεις.

Στις προτάσεις για το νέο Καταστατικό περιλαμβάνεται η θέσπιση επιτροπής δεοντολογίας, που θα εκλέγεται απευθείας από το Συνέδριο και θα επιφορτιστεί με τον ρόλο της παρακολούθησης της τήρησης του καταστατικού. Η επιτροπή θα επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις όταν απαιτείται, ενώ για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα μπορεί με αυξημένη πλειοψηφία των ⅔ να αποφασίζει την αναστολή ιδιότητας του μέλους ή ακόμα και τη διαγραφή του.

Στις αλλαγές που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας περιλαμβάνεται και η ενίσχυση του ρόλου των μελών. Ειδικότερα αποκτούν το δικαίωμα να λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις πχ για τη συμμετοχή σε μία κυβέρνηση μέσα από τη διεξαγωγή καθολικών δημοψηφισμάτων. Επίσης, τα μέλη εκλέγουν αντιπροσώπους όχι μόνο για το Συνέδριο αλλά και σε δημοτικές και περιφερειακές συντονιστικές επιτροπές και το Εθνικό Συμβούλιο.

Η πρόταση του προέδρου περιλαμβάνει πρόβλεψη για τις θητείες των στελεχών στη Βουλή, την ευρωβουλή και την Κεντρική Επιτροπή. Προτείνεται εισαγωγή ανώτατου ορίου στις τρεις θητείες ή στα δώδεκα συνεχόμενα χρόνια για Βουλή/Ευρωβουλή και αντίστοιχα για την Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ώστε να διασφαλίζεται η ανανέωση. Επίσης καθιερώνεται σε όλα τα επίπεδα και όργανα του κόμματος η ισάριθμη αντιπροσώπευση ανδρών και γυναικών υιοθετώντας την απόλυτη ισότητα 50%-50% στη συλλογική του ηγεσία. Έως σήμερα ίσχυε ποσόστωση φύλου στο 30%.

Στις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα περιλαμβάνονται αλλαγές στη ψηφιακή δομή και λειτουργία με θέσπιση υβριδικής λειτουργίας των οργάνων, εκτός της δια ζώσης. Επίσης απλοποιούνται οι διαδικασίες ένταξης στο κόμμα με την υποβολή μιας αίτησης είτε στην Οργάνωση Μελών είτε κεντρικά στο κόμμα είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας  iSYRIZA.

Ροή Ειδήσεων

01/12/2022 | 22:31

Ρέμος για «Κιβωτό του Κόσμου»: Ίσως υπάρχει μία υπερβολή σε όλο αυτό, ίσως προτρέχουμε λίγο

01/12/2022 | 22:04

Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ και τουλάχιστον 6 εκατ. ευρώ στην επόμενη κλήρωση-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν σήμερα, Πέμπτη 1/12

01/12/2022 | 21:58

Λέκκας για Κακιά Σκάλα: Μεγάλη η πιθανότητα κατολίσθησης ογκόλιθων σε μήκος 1 χιλιομέτρου- Θα μπορούσαμε να είχαμε θύματα
erdogan souidos 0112

01/12/2022 | 21:55

France24 για ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Ξαφνικά δεν μας πειράζει να πουλάμε όπλα στην Τουρκία, ξεφτιλίζουμε τον εαυτό μας

01/12/2022 | 21:41

Μπάιντεν και Μακρόν θέλουν να καταστήσουν τη Ρωσία υπόλογη για θηριωδίες και εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία              

01/12/2022 | 21:33

Euroleague – Αναντολού Εφές-Ολυμπιακός 82-71: Σταμάτησαν να παίζουν οι «ερυθρόλευκοι» μετά τα μέσα της 3ης περιόδου

01/12/2022 | 21:32

Κάθειρξη 21 ετών στην εικαστικό που πυροβόλησε πριν έναν χρόνο τον πατέρα του παιδιού της στο Χαλάνδρι

01/12/2022 | 21:19

Γκάγκα: Μηνιαίο κινήτρο 250 ευρώ σε όλους τους γιατρούς του ΕΚΑΒ

01/12/2022 | 21:10

Ανδρουλάκης: Δεν υπάρχει δίλημμα για το αν θα μας κυβερνήσει ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας

01/12/2022 | 20:54

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Εταιρεία απέσυρε τη συνεργασία με το ίδρυμά της γιατί «αθέτησε τη συμφωνία»

01/12/2022 | 20:39

Κακοκαιρία Άριελ: «Άνοιξε» το οδόστρωμα στον Πλαταμώνα Πιερίας

01/12/2022 | 20:20

Κρήτη: Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας της 4χρονης που κατάπιε φιστίκι! Εμφάνισε πνευμονική ανεπάρκεια
fotojet (87)

01/12/2022 | 20:05

Σύνταγμα: Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο με 40.000 λαμπάκια- Δείτε εντυπωσιακό βίντεο

01/12/2022 | 19:55

Η εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την ακρίβεια – Ανδρουλάκης: Αυτή είναι η δική μας απάντηση στην κρίση

01/12/2022 | 19:50

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς τάσσεται κατά του «μοντέρνου φεμινισμού»
onomata goal ekloges 3011
Η ΝΔ «φλερτάρει» Χαριστέα, ο ΣΥΡΙΖΑ Ρότσα και το ΠΑΣΟΚ Σαργκάνη και Λεμονή!
Κώστας Καραμανλής – Αντώνης Σαμαράς: Συνάντηση με πολιτικά… μηνύματα; Νέο δείπνο των δυο πρώην πρωθυπουργών
germanou mitsotakis peanut 3011
Ο Μητσοτάκης έδωσε το «δώρο» της Γερμανού στον Peanut – Η φωτογραφία που ανέβασε η παρουσιάστρια μέσα από το Μαξίμου
kikilias
Βασίλης Κικίλιας: Περιπέτεια στον αέρα για τον υπουργό λόγω της κακοκαιρίας ARIEL
fotojet (87)
Μητσοτάκης για την 21χρονη Έμμα και τη δωρεά οργάνων: «Η δύναμη και το μεγαλείο ψυχής κάποιων οικογενειών…»
mitsotakis9
Το «ευχαριστώ» της Δήμητρας που ζει με HIV στον Μητσοτάκη- «Μπορούμε κι εμείς να κάνουμε παιδάκι»