Αθήνα

10 oC

αραιές νεφώσεις

Σύγκριση ναζισμού – κομμουνισμού: Τι πιστεύει ο κόσμος- Αναλυτική έρευνα του ΠΑΜΑΚ

Άκρως ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα έρευνας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) για τον ναζισμό και κομμουνισμό, ένα θέμα που απασχόλησε υπέρ το δέον την πολιτική επικαιρότητα με αφορμή την εκδήλωση στο Ταλίν.

Αρχικά από την έρευνα προκύπτει πως στην Ελλάδα υπάρχει καθολικά η άποψη σε ποσοστό 96% που θεωρεί πως ο ναζισμός δεν σεβόταν την ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Η ίδια έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του iefimerida.gr αναφέρει πως οι Έλληνες σε ποσοστό 74,5%, οι Έλληνες (τρεις στους τέσσερις) συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει δικαστική διερεύνηση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα, κατά το πρότυπο της διερεύνησης των εγκλημάτων του ναζισμού.

Υψηλά είναι και τα ποσοστά της αρνητικής αποτίμησης του σταλινισμού, έστω κι αν δεν φθάνουν αυτά του ναζισμού. Τρεις στους τέσσερις ερωτώμενους (76%) απάντησαν ότι η Σοβιετική Ένωση του Στάλιν δεν σεβόταν την ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπεια, ένα 78,5% θεωρεί ότι και ο σταλινισμός προκάλεσε εκατομμύρια νεκρούς όπως ο ναζισμός. Ένα εξαιρετικά σημαντικό ποσοστό (72,5%) διατυπώνει την άποψη ότι γενικώς τα ανά τον κόσμο κομμουνιστικά καθεστώτα ευθύνονται για τον βίαιο θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σύγκριση ναζισμού – κομμουνισμού

Όσον αφορά στη σύγκριση μεταξύ των ναζιστικών και φασιστικών καθεστώτων και κομμουνιστικών, ένας στους τρεις (33%) απάντησε ότι ναζιστικά και κομμουνιστικά καθεστώτα μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, ενώ ένα 46% δηλώνει ότι έχουν ομοιότητες αλλά έχουν και διαφορές, διαμορφώνοντας τελικά ένα σημαντικό 80% που βρίσκει ομοιότητες (πολλές ή λιγότερες) μεταξύ ναζισμού και κομμουνιστικών καθεστώτων.

Έλλειψη γνώσης ιστορίας

Αξιοσημείωτο είναι πως στην ερώτηση της έρευνας «το έτος 1940 η ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ και η Σοβιετική Ένωση του Στάλιν ήταν σύμμαχοι ή σε πόλεμο;», ένα εντυπωσιακό 57,5% απάντησε ότι τα δύο κράτη ήταν σε πόλεμο και μόλις το 29% είπε το σωστό, ότι δηλαδή ήταν σύμμαχοι, αποτυπώνοντας την άγνοια ιστορίας.

Send this to a friend