Αθήνα

13 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Παπαχελάς για Δένδια-Τσαβούσογλου: Δεν πήγε καλά – Θα μπορούσε να χειροτερέψει η κατάσταση με μονομερή ενέργεια της Τουρκίας

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Αιχμές «προεδρικών» -Με άρθρο τους στην «Αυγή» δηλώνουν κατά των τάσεων

«Τα νέα δεδομένα, οι σύγχρονες εξελίξεις και οι κοινωνικές ανάγκες δείχνουν ότι ο ρόλος των τάσεων έχει πλέον υπερβεί τα όριά του», γράφουν σε άρθρο στην «Αυγή» τρία σημαίνοντα στελέχη των «προεδρικών» του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Κοτσακάς, Πάνος Ρήγας και Νίκος Σκορίνης.

Δείτε επίσης

Οι Ταλιμπάν στηρίζουν τον πρόεδρο Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές
Δημήτρης Αποστόλου: Πώς η Ελένη Μενεγάκη τους ενέπνευσε στους «Δύο Ξένους» – «Είναι η μόνη σταρ της ελληνικής τηλεόρασης»

Όπως επισημαίνουν «οι επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κινούνται σε αντίθετη γραμμή απ’ αυτή που ο πολιτικός φορέας σηματοδοτεί με αποτέλεσμα να δημιουργείται εικόνα αποπροσανατολισμού. Τα προηγούμενα καθιστούν προφανές -πέραν των προσωπικών στρατηγικών- πως σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες εκείνων των πολιτών, οι οποίοι όχι απλά μας στηρίζουν, αλλά διεκδικούν να γίνει ευδιάκριτα πλειοψηφική μία νέα αριστερή προοδευτική εναλλακτική στρατηγική διακυβέρνησης».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο των Κοτσακά, Ρήγα και Σκορίνη
1. Ανάγκη υπέρβασης και σύνθεσης

Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία η κρίση διευρύνεται λόγω των ασκούμενων υπέρ των ολίγων μεροληπτικών πολιτικών της ΝΔ. Οι επιπτώσεις γίνονται αρνητικά πολύπλευρες, τόσο για το ρόλο της χώρας στις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, όσο και στο εσωτερικό. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής γενούν πολλά ερωτηματικά. Η δημοκρατική λειτουργία δέχεται συνεχείς επιθέσεις συρρίκνωσης. Οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες μετατρέπονται σε καθεστώς.

Δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν, εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες, ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι εισέρχονται σε καθεστώς επισφαλούς εργασίας. Η ύφεση οδηγεί ήδη τη χώρα σε αποπληθωρισμό και σε ελλείμματα που φέρνουν τη χώρα πίσω στα χρόνια που ξεκίνησαν τα μνημόνια. Τα μεσαία στρώματα κατακρημνίζονται, η παιδεία δοκιμάζεται από επικίνδυνους πειραματισμούς. Η λάθος διαχείριση της πανδημίας απειλεί τους πολίτες και φέρνει στα όρια αντοχής το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο η ΝΔ εξακολουθεί να εχθρεύεται.

2. Εικόνες αποπροσανατολισμού

Δυστυχώς αυτή την ίδια περίοδο -ανεξαρτήτως προθέσεων- οι επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κινούνται σε αντίθετη γραμμή απ’ αυτή που ο πολιτικός φορέας σηματοδοτεί με αποτέλεσμα να δημιουργείται εικόνα αποπροσανατολισμού. Τα προηγούμενα καθιστούν προφανές -πέραν των προσωπικών στρατηγικών- πως σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες εκείνων των πολιτών, οι οποίοι όχι απλά μας στηρίζουν, αλλά διεκδικούν να γίνει ευδιάκριτα πλειοψηφική μία νέα αριστερή προοδευτική εναλλακτική στρατηγική διακυβέρνησης.

3. Ο ρόλος των τάσεων κλείνει τον κύκλο

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στη διαδρομή συγκρότησής του από εκλογικό συνασπισμό κομμάτων σε ενιαίο πολιτικό φορέα, βίωσε τη χρήσιμη για την εποχή εκείνη εμπειρία των τάσεων ως μεταβατικό στάδιο των συνιστωσών προκειμένου να υπάρξει ιδεολογική ώσμωση που θα οδηγούσε στην πολιτική ενότητα . Αναμφισβήτητα αυτό λειτούργησε θετικά στη μετεξέλιξή του σε φορέα με ενεργό ρόλο στη συγκρότηση μιας σύγχρονης προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που μέσα από τον πλουραλισμό απόψεων συνθέτει και δημιουργεί.

Όμως τα νέα δεδομένα, οι σύγχρονες εξελίξεις και οι κοινωνικές ανάγκες δείχνουν πως ο ρόλος των τάσεων έχει πλέον υπερβεί τα όριά του. Αταλάντευτη επιδίωξή μας πρέπει να είναι η δημιουργική σύνθεση με ορίζοντα το μέλλον για τις ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας. Γίνεται πλέον κοινωνική, πολιτική και οργανωτική ανάγκη, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ να λειτουργήσει στη βάση της λογικής των ρευμάτων ιδεών.

Ένα πλειοψηφικό ρεύμα ιδεών, το οποίο θα είναι ανοιχτό να συμμετέχουν όλα τα μέλη, τα στελέχη και οι φίλοι που θέλουν να συμβάλλουν στην διεύρυνση, στην ανασυγκρότηση και μετασχηματισμό του φορέα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ως κορμό της προοδευτικής παράταξης στη βάση των αρχών της Αριστεράς .

Αρχές, όπως αυτές της δημοκρατίας, της προστασίας των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης, της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας του Τύπου, του σεβασμού στο περιβάλλον.

Ρεύμα ιδεών σημαίνει ενδυνάμωση της επανεκκίνησης «από τα κάτω». Σημαίνει αυτοοργάνωση που θα έχει ως συνεκτικό ιστό την κοινά εκπεφρασμένη στρατηγική μας επιδίωξη που τα κομματικά όργανα αποφασίζουν.

4. Τι επιδιώκουμε

Στρατηγική επιδίωξη είναι η δημοκρατική ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η μεγάλη νίκη στις εκλογές, για να υλοποιηθεί το σύγχρονο πολιτικό σχέδιο του κόμματος (πρόγραμμα), όπως έχει εξαγγελθεί από τον Πρόεδρο και τα συλλογικά Όργανα.

Αναγκαία προϋπόθεση είναι η ισχυροποίηση όλων των συλλογικών κοινωνικών εκφράσεων και των κινημάτων που αντιστέκονται στην επέλαση των νεοφιλελεύθερων επιλογών της κυβέρνησης.

Σε μια περίοδο πολλαπλής κρίσης την οποία μεγεθύνει δραματικά η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ και ο λεγόμενος: «Εξουσιοδοτισμός στους λίγους αξιωματούχους», ο ουσιαστικός ρόλος και η συμμετοχή της κοινωνίας καθίσταται απαραίτητη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ δεσμεύεται να εκφράσει μαζί της τις αγωνίες, τα αιτήματα, τις επιδιώξεις της για ένα ελπιδοφόρο μέλλον, χωρίς τις αβυσσαλέες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες που υπηρετεί η ΝΔ.

5. Η ανάγκη μετεξέλιξης της κοινωνικής σε πολιτική πλειοψηφία

Τώρα είναι η ώρα, ώστε η κοινωνική αριστερή και προοδευτική πλειοψηφία που καταγράφεται διαχρονικά στη χώρα, να μετεξελιχθεί σε πολιτική πλειοψηφία. Και αυτό μπορεί να γίνει με την ουσιαστική διεύρυνση, ανασυγκρότηση, και μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε ένα φορέα με οργανωμένες διαδικασίες, δομές και λειτουργίες. Διασυνδεδεμένες με την κοινωνική διεργασία, ώστε να μπορούν να διαμορφώνουν σύνθεση απόψεων και αντιλήψεων όλων των αριστερών, προοδευτικών, σοσιαλιστικών και δημοκρατικών ρευμάτων.

Στις άγονες, και εσωστρεφείς αντιπαραθέσεις που συχνά αποπροσανατολίζουν, είναι ώρα να απαντήσουμε προωθητικά. Να ενισχύσουμε τον εσωκομματικό διάλογο, να ανοίξουμε τον δρόμο σε γόνιμες συνθέσεις που θα υπερβαίνουν διαιρετικά σχήματα που αφορούσαν τις αντιθέσεις του χθες. Με αυτή την πυξίδα το κόμμα μπορεί να κινηθεί με εξωστρέφεια, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μελών και φίλων για δράσεις στο οργανωμένο συνδικαλιστικό και αυτοδιοικητικό χώρο, στα κινήματα και τις συλλογικότητες ανά περιοχή.

Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι να καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της επόμενης μέρας ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κυβερνώσα Αριστερά που επιθυμεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Αντώνης Κοτσακάς μέλος Π.Γ.

Πάνος Ρήγας πρώην Γραμματέας Κ.Ε.

Νίκος Σκορίνης μέλος Π.Γ.».

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ: Συμφωνία Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για κατάπαυση του πυρός

Η Ελληνική Λύση αντιδρά για τον Σκοπιανό διαιτητή στο ματς ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός!
Ο Βαξεβάνης «βλέπει»… θέμα με τις δηλώσεις Δένδια! «Λίγο μετά την παρέμβαση Καραμανλή επανέφερε τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας»
Συνεργάτες του Τσαβούσογλου ήθελαν να «φιμώσουν» τον Δένδια – Η φαρμακερή» ατάκα του Έλληνα ΥΠΕΞ (vid)
Η ατάκα Δένδια σε Τσαβούσογλου μετά τη σύγκρουση: «Ελπίζω να μην ακυρώσεις την πρόσκληση σε δείπνο γιατί πεινάω εξαιρετικά»
Γεωργιάδης για Πελώνη: «Είχε υποχρέωση ως δημοσιογράφος να ασκεί κριτική και στη ΝΔ και στα στελέχη της»
Απίστευτη περιπέτεια για βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας: Έπαθε έμφραγμα από ένα σάντουιτς!