Αθήνα

18 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γλυκά Νερά: Μαρτυρία «φωτιά» – «Δύο Ρομά έκαναν κατάθεση 15.000 ευρώ…»

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σκέρτσος: Δεν ευθύνεται ο Τουρισμός για την ανοδική τάση των κρουσμάτων κορονοϊού – Ο ιός δεν «έσβησε» ποτέ, κυκλοφορούσε και κυκλοφορεί

Με ανάρτησή του στα social media ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος εξηγεί γιατί στη χώρα μας έχουμε συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού, με πολλούς να κατηγορούν την κυβέρνηση, πως ευθύνεται επειδή «άνοιξε τα σύνορα» και τον κ. Σκέρτσο να επιχειρεί να αποδομήσει αυτή την επιχειρηματολογία.

Δείτε επίσης

Χαρδαλιάς: «Αστήριχτη η φημολογία περί εκατοντάδων αδήλωτων κρουσμάτων, κανένα εργαστήριο δεν θα ρισκάρει να χάσει την άδειά του»
Λόγω κορονοϊού κλείνει κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Σκέρτσος στην μακροσκελή ανάρτησή του,  «…υπάρχουν χώρες που δεν άνοιξαν στον τουρισμό και παρολ’ αυτά αναγκάζονται να λάβουν αυστηρότερα μέτρα, όπως πχ το Ισραήλ, ή η Νέα Ζηλανδία που παρότι κράτησε κλειστά τα σύνορα της όλη την προηγούμενη περίοδο, λαμβάνει τώρα νέα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων διότι καταγράφει νεα κρούσματα…» και συνεχίζει: «Ο αποκλεισμός της χώρας μας από κάθε είδους επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο έως ότου βρεθεί θεραπεία προφανως δεν αποτελεί βιώσιμη λύση για κανέναν. Διότι, πολύ απλά, έτσι μπορεί να γλυτωσουμε από τον κορωνοιό αλλά θα πεινάσουμε…».

Αναλυτικά τα όσα έγραψε σε κείμενό του στο Facebook ο κ. Σκέρτσος:

«Η πανδημία του κορωνοιού συνεχίζει να επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο χωρίς να εμφανίζει σημάδια υποχώρησης λόγω της θερινής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα αγγίζουν πλέον παγκοσμίως τα 22,1 εκατομμύρια, στην Ευρώπη τα 1,9 εκατομμύρια  (συμπεριλαμβανομένου του ΗΒ) και στην Ελλάδα τα 7.222. Οι θάνατοι που αποτελούν τον πιο σκληρό και αδιάψευστο δείκτη για το κοστος που πληρώνει κάθε χώρα εξαιτίας της πανδημίας σε ανθρώπινες ζωές ανέρχονται σε 770.273 παγκοσμίως, σε 179.660 στην ΕΕ και σε 230 στην Ελλάδα (στοιχεία 17/8/2020).

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες χώρες του κόσμου και της ΕΕ. Είμαστε 132η χώρα σε κρούσματα ανά 1 εκ. κατοίκους και 108η χώρα σε θανάτους ανα 1 εκ. κατοίκους. Δηλαδή, ενώ ο μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως είναι 100/1 εκ. κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 22. Και ενώ ο παγκοσμιος μέσος όρος κρουσμάτων είναι 2.831 κρούσματα/1 εκ. κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 4 φορές μικρότερος, δηλαδή 693 κρούσματα/1 εκ. κατοίκους.

Με βάση, επίσης, τα στοιχεία του ECDC, 16 ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν υψηλότερους κυλιόμενους δείκτες κρουσμάτων τις τελευταίες 14 μέρες από την Ελλάδα (22,5 κρούσματα ανα 100.000 κατοίκους).

Αυτές τις καλές επιδόσεις έχουμε χρέος να τις διατηρήσουμε, γι’αυτό και επιμένουμε στην αυστηρή λήψη μέτρων και τους συστηματικούς ελέγχους για την τήρηση τους σε καθημερινή βάση.

Ευθύνεται ο τουρισμός για την ανοδική τάση κρουσμάτων που παρατηρείται στη χώρα μας; Η απάντηση είναι όχι.

Πρώτον, διότι με βάση το σύστημα των plf που συμπληρώνουν όλοι ανεξαιρέτως οι τουρίστες -και παγκοσμίως πρώτη εφαρμόζει η Ελλάδα ώστε να πραγματοποιεί στοχευμένα δειγματοληπτικά τεστ- τα καταγεγραμμένα θετικά εισαγόμενα κρούσματα επι 305.000 τεστ που πραγματοποιήθηκαν στις πυλες εισόδου είναι 615, δλδ 17% σε σύνολο 3666 καταγεγραμμένων θετικών κρουσμάτων από την 1η Ιουλίου έως χθες. Αυτό σημαίνει ότι το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τη μη τήρηση μέτρων σε χωρους υψηλής συνάθροισης. Εξ ου και τα μέτρα ειδικού και τοπικού χαρακτήρα που έχουν ληφθεί όπου έχουν εντοπιστεί εστίες μετάδοσης του ιου.

Δεύτερον, διότι υπάρχουν χώρες που δεν άνοιξαν στον τουρισμό και παρολ’ αυτά αναγκάζονται να λάβουν αυστηρότερα μέτρα, όπως πχ το Ισραήλ, ή η Νέα Ζηλανδία που παρότι κράτησε κλειστά τα σύνορα της όλη την προηγούμενη περίοδο, λαμβάνει τώρα νέα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων διότι καταγράφει νεα κρούσματα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ο ιός δεν «έσβησε» ποτέ, κυκλοφορούσε, κυκλοφορεί και θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ανάμεσα μας μέχρι να βρεθεί εμβόλιο και θεραπεία.

Ο αποκλεισμός της χώρας μας από κάθε είδους επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο έως ότου βρεθεί θεραπεία προφανως δεν αποτελεί βιώσιμη λύση για κανέναν. Διότι, πολύ απλά, έτσι μπορεί να γλυτωσουμε από τον κορωνοιό αλλά θα πεινάσουμε.

Η Ελλάδα ΔΕΝ τα πάει χειρότερα από άλλες χώρες, που επίσης αντιμετωπίζουν αύξηση των κρουσμάτων λόγω της αρσης των περιοριστικών μέτρων στις οικονομικές δραστηριότητες. Αντιθέτως έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε την οικονομία και τον τουρισμό μας χωρίς έως τώρα να έχουμε επιβαρύνει σημαντικά το σύστημα υγειας με εισαγωγές σε μεθ και, επακόλουθα, με θανάτους.

Αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι εφησυχάζουμε ή χαλαρώνουμε τα μέτρα συμμόρφωσης που ανά εβδομάδα επικαιροποιεί και εφαρμόζει η πολιτεία. Οι πολίτες όλων των ηλικιών πρέπει να ανησυχούν και να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους και ιδιαίτερα τους συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ομαδες υψηλού κινδύνου. Μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό μέχρι να βρεθεί η θεραπεία του και τηρούμε αυστηρά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και προσωπικής υγιεινής».

Η πανδημία του κορωνοιού συνεχίζει να επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο χωρίς να εμφανίζει, όπως αρκετοί…

Posted by Akis Skertsos on Tuesday, August 18, 2020

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Λόγω κορονοϊού κλείνει κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ

Κορονοϊός – Καταγγελία-«βόμβα» από τους νοσοκομειακούς γιατρούς: Αποσιωπούν τα κρούσματα

Χαμός στα social media με το σχόλιο του Γιώργου Πρίντεζη ανήμερα της Παναγίας

Βελόπουλος: Θα κάνω σουρωτήρι όποιον τολμήσει να μπει σπίτι μου – Τρεις γεμιστήρες στο κορμί θα τού γεμίσω (vid)
Έλενα Ράπτη: Χώρισε μόλις 2 χρόνια μετά το γάμο της η βουλευτής της ΝΔ;
O Kώστας Μπακογιάνης έκανε το εμβόλιο: «AstraZeneca χωρίς δισταγμό. Το γοργόν και χάριν έχει» (ΕΙΚΟΝΑ)
Ο Πολάκης «τα βάζει» με τους λοιμωξιολόγους: «Εγκληματική η απόφαση για τα μονοκλωνικά αντισώματα»
Κατούμενοι των φυλακών Αλικαρνασσού έφτιαξαν σπιτόσκυλο για τον Πίνατ (ΒΙΝΤΕΟ)
Για την Τήνο αναχώρησε ο Μητσοτάκης μετά την απελευθέρωση των μετακινήσεων