• Σάββατο, 19 Ιανουαρίου
  • 22:36

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Τι «λένε» οι μυστικές δημοσκοπήσεις για τις εκλογές στη ΝΔ-Ντέρμπι, εκπλήξεις ή… περίπατος;

Συνεχείς είναι οι σφυγμομετρήσεις για τις επερχόμενες εκλογές στη ΝΔ που πραγματοποιούν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, ανεξάρτητα από το εάν δημοσιεύονται ή όχι!

Σύμφωνα με όσα λένε καλά πληροφορημένες πηγές οι δημοσκοπήσεις δεν δημοσιεύονται διότι φοβούνται ότι μπορεί να πέσουν… πάρα πολύ έξω! Και αυτό δείχνει τη «ρευστότητα» που υπάρχει στο εκλογικό σώμα της ΝΔ, αφού κάποιοι από αυτούς που μπορεί να ψηφίσουν την Κυριακή μπορεί στο μεσοδιάστημα από Γενάρη μέχρι Σεπτέμβρη να έχουν ψηφίσει άλλο κόμμα και ειδικότερα τον ΣΥΡΙΖΑ! Και αυτό δείχνει τη δυσκολία των δημοσκοπικών εταιρειών να «αλιεύσουν» σωστά την πρόθεση του ερωτώμενου ψηφοφόρου και να την αποτυπώσουν με ακρίβεια σε νούμερα.

Βέβαια, υπάρχουν και σταθερές και δεδομένα, που αξίζει κανείς να τα δει με μεγάλη προσοχή και αναλόγως να εκτιμήσει κατά πόσο μπορούν να διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα της Κυριακής 20 Δεκεμβρίου.

[adsense]

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται από τις δημοσκοπικές εταιρείες και σε αυτό το οποίο συμφωνούν οι περισσότερες, αν όχι όλες, είναι πως η συμμετοχή θα κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα για την εποχή και κυρίως ανάλογα με το πρωτοφανές «φιάσκο» της 22ας Νοεμβρίου, που δημιούργησε μια… αποκρουστική εικόνα σε πολλούς ψηφοφόρους της «γαλάζιας» παράταξης. Τι σημαίνει ικανοποιητικά επίπεδα; Με ελάχιστο όριο τους 350.000 ψηφοφόρους ξεκινούν οι περισσότερες εταιρείες στις εκτιμήσεις τους. Το δεύτερο, σχεδόν σίγουρο, φαίνεται πως είναι το γεγονός ότι πάμε σε δεύτερο γύρο εκλογών, αφού ο  πρώτος κατά πάσα πιθανότητα δεν θα βγάλει νικητή. Παράλληλα, όμως θα υπάρχει όπως λένε ξεκάθαρο φαβορί… Σε κάθε περίπτωση σε αυτό το οποίο συναινούν οι αναλυτές των δημοσκοπήσεων είναι πως άλλη εικόνα έχουν οι δημοσκοπήσεις προ της 22ας Νοεμβρίου και του πρωτοφανούς φιάσκου και άλλη μετά από αυτή την ημερομηνία, με ό, τι και εάν αυτό συνεπάγεται για το τελικό αποτέλεσμα!

Προσωποποιώντας τις εκτιμήσεις τους, αναφέρουν ενδεικτικά, πως ο Μεϊμαράκης μετά τις 22 Νοεμβρίου παρουσιάζει συνεχώς δημοσκοπική πτώση, αν και οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι, όπως και τα περισσότερα στελέχη της ΝΔ, καθώς και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία τον προτιμούν σε σχέση με τους άλλους.

Στον αντίποδα, ο Τζιτζικώστας δείχνει μια σταθερότητα στα ποσοστά του, με μια μικρή ανοδική τάση, ενώ όπως δείχνουν οι έρευνες τον προτιμά κυρίως το μετακινούμενο σώμα των ψηφοφόρων της ΝΔ που ψήφισαν είτε ΑΝΕΛ, είτε Ποτάμι ακόμα και ΣΥΡΙΖΑ. Και εδώ υπάρχει το πρόβλημα για τους δημοσκόπους, αφού δεν μπορούν εύκολα να ανιχνεύσουν τους ψηφοφόρους του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ο μεγάλος κερδισμένος του φιάσκου της 22ας Νοεμβρίου και ίσως ο ρυθμιστικός παράγοντας των εκλογών, αφού μπορεί να βρεθεί μέχρι και δεύτερος και να εκτοπίσει άλλον υποψήφιο! Τα ποσοστά του είναι ανοδικά και εμφανίζει μια αξιοπρόσεκτη δυναμική, που μένει να εκφραστεί με ψήφο στην «γαλάζια» κάλπη. Βέβαια, το γεγονός ότι κάνει επίκληση στη λογική του ψηφοφόρου της ΝΔ και όχι στο συναίσθημα ίσως του κοστίσει…

Ο Άδωνις έχει το δικό του… αλλοπρόσαλλο κοινό και η μεγάλη του δύναμή είναι η περιφέρεια Αττικής, ωστόσο σύμφωνα με τους δημοσκόπους είναι το μεγάλο «ερωτηματικό» και αυτό διότι μπορεί να πάει απρόσμενα καλά, αλλά μπορεί να πάει και… άπατος!

Σε κάθε περίπτωση, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή θα ευνοηθούν οι Μητσοτάκης και Γεωργιάδης, ενώ με μικρότερη οι Τζιτζικώστας και Μεϊμαράκης. Βέβαια, όλα τα παραπάνω μένει να φανούν εμπράκτως στην κάλπη, αφού οι εκτιμήσεις από την πραγματικότητα πολλές φορές απέχουν… παρασάγγας!

Send this to a friend