Αθήνα

15 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ποια είναι η καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών που κάνει απεργία πείνας για να στηρίξει τον Κουφοντίνα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Τσίπρας είπε στους ξένους επενδυτές να μην… ακούνε τα ελληνικά ΜΜΕ! “Να παίρνετε τηλέφωνο εμάς, για να μάθετε την αλήθεια”

Στα ερωτήματα των εκπροσώπων μεγάλων ξένων funds με τους οποίους συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη για το πώς ερμηνεύει το γεγονός πως ενώ το Grexit δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι, το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί κλήθηκε να απαντήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας...

Στα ερωτήματα των εκπροσώπων μεγάλων ξένων funds με τους οποίους συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη για το πώς ερμηνεύει το γεγονός πως ενώ το Grexit δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι, το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί κλήθηκε να απαντήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως μεταφέρουν στο Liberal οι Βασίλης Γεώργας, Προκόπης Χατζηνικολάου πηγές που συμμετείχαν στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με funds, μεταξύ των οποίων η BlackRock, η Paulson & Co, η BlueCrest Capital Management κ.ά, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως η δουλειά που έχει κάνει η κυβέρνησή του στην Οικονομία είναι πολύ περισσότερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις (σ.σ: «έχουν γίνει περισσότερες αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές», φέρεται να είπε), η κατάσταση στην Οικονομία έχει βελτιωθεί σημαντικά, αλλά τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης δεν επικοινωνούν τις επιτυχίες της κυβέρνησης. Κάλεσε δε τους εκπροσώπους των ξένων επενδυτών «να έρχονται σε επαφή απευθείας με την κυβέρνηση για να μάθουν την αλήθεια στα θέματα που τους ενδιαφέρουν», με το επιχείρημα ότι στην Ελλάδα η πραγματικότητα διαστρεβλώνεται συστηματικά.

Ανασφάλεια

Παρότι στη Νέα Υόρκη ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να «εμπορευτεί» το success story μιας ανάπτυξης που ακόμη δεν υπάρχει και να φορτώσει σε όλους τους άλλους πλην της κυβέρνησής του τις ευθύνες για το κενό εμπιστοσύνης που παραμένει ακάλυπτο, έγινε εμφανές από τις επισημάνσεις των ξένων επενδυτών ότι θα δυσκολευτεί πολύ να πείσει ξένα κεφάλαια να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα. Το μήνυμα των διαχειριστών που συμμετείχαν στην ενημέρωση ήταν ότι επικρατεί ακόμη μεγάλη ανασφάλεια για τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας να ανακάμψει και να επιστρέψει πλήρως στις αγορές μέχρι το 2018, χωρίς να αλλάξει το μείγμα της δημοσιονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής που ασκείται.

Μεταξύ των προτροπών που δέχθηκε ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του ήταν να συμβάλλουν ώστε να αλλάξει το κλίμα αντιμετώπισης των επενδυτών από την κυβέρνηση και να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις. Μεγάλο μέρος της συζήτησης περιστράφηκε στις επιπτώσεις από τους διαρκώς αυξανόμενους φόρους στην Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό να αποδίδει την ευθύνη στους δανειστές. Όπως φέρεται να είπε, ήταν εκείνοι οι οποίοι επέμειναν στην περαιτέρω αύξησή της επιβάρυνσης σε έμμεσους και άμεσους φόρους, καθώς ζήτησαν άμεσα αποτελέσματα στα έσοδα και έθεσαν υψηλούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα ήταν αδύνατον να επιτευχθούν χωρίς πρόσθετους φόρους.

Α. Τσίπρας: “Η διαπραγμάτευση θα κλείσει εύκολα”

Στο ερώτημα για το αν πρόκειται να χαθεί περισσότερος χρόνος στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός εκτίμησε, μεταξύ άλλων, ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει εύκολα και εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία στο θεωρούμενο ως δυσκολότερο θέμα της αξιολόγησης, που είναι οι αλλαγές στα εργασιακά.

Είπε επίσης ότι σημαντικότεροι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτήν τη φάση είναι να προχωρήσει εντός του 2016 η εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ώστε τα ελληνικά ομόλογα να γίνουν αποδεκτά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ενστάσεις

Εκ μέρους των επενδυτών αποτυπώθηκαν ενστάσεις αναφορικά με την «παρεμβατικότητα» της κυβέρνησης στις διοικήσεις των τραπεζών, ενώ ειπώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι η προβληματική κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, σε συνδυασμό με την ατελέσφορη μέχρι σήμερα προσπάθεια επιστροφής καταθέσεων και σημαντικής χαλάρωσης των capital controls, αποθαρρύνει τους επενδυτές να διοχετεύσουν σε αυτήν τη φάση περισσότερα κεφάλαια στον κλάδο όπου παραδοσιακά συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες εισροές και βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Πηγή: liberal.gr

Lockdown: Πρόστιμο σε βουλευτή της ΝΔ για παραβίαση των μέτρων (ΦΩΤΟ)
Επικη ατάκα Καμίνη: «Η παράταξή μας έχει από παλιά πρόβλημα με τα …δέντρα»
Κορονοϊός: Θετικός ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου
Θοδωρής Δρίτσας για το «κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη»: «Άλλο είπα, άλλο εννοούσα»
Θοδωρής Δρίτσας: Κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη «17 Νοέμβρη»
Αγαπηδάκη: «Έχω γράψει πολύ σκληρά πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μετανιώνω για το νόημα, μετανιώνω για το ύφος»