Αθήνα

 

12 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα 4,7 μονάδων για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Στο 9,4% το ΠΑΣΟΚ
kegkeroglou vouli 2802

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Βασίλης Κεγκέρογλου: Εμφανώς συγκινημένος στην τελευταία του ομιλία ως βουλευτής – Όρθιοι τον χειροκροτούσαν οι συνάδελφοί του

Εμφανώς συγκινημένος και καταχειροκροτούμενος από τα έδρανα τόσο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, όσο και από τις άλλες πλευρές των άλλων κομμάτων του Κοινοβουλίου, κατέβηκε από το βήμα της αίθουσας της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Και αυτό διότι ήταν η τελευταία φορά που μιλούσε στη Βουλή ως βουλευτής αφού επέλεξε να μην είναι και πάλι υποψήφιος στις εκλογές.

Σημειώνεται, πως ο κ. Κεγκέρογλου συμπλήρωσε 19 χρόνια ως βουλευτής Ηρακλείου, καθώς εξελέγη για πρώτη φορά στις εκλογές του 2004 και επανεξελέγη το 2007, το 2009, το 2012, το 2015 (και στις δύο αναμετρήσεις εκείνης της χρονιάς, όντας μάλιστα πρώτος σε σταυρούς προτίμησης) και το 2019.

Ο Ηρακλειώτης πολιτικός αναμένεται να κατέλθει υποψήφιος για το δήμο Μινώα Πεδιάδας, απ’ όπου έλκει την καταγωγή του.

«Θέλω να του ευχηθώ καλή επιτυχία στην νέα φάση της πολιτικής του ζωής, είμαι σίγουρος θα συμβάλλει αποφασιστικά στη λειτουργία τοπικής αυτοδιοίκηση», είπε λαμβάνοντας τον λόγο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του κόμματος Νάντια Γιαννακοπούλου, να προσθέτει:

«Είμαστε βαθιά συγκινημένοι στην κοινοβουλευτική ομάδα καθώς είναι η τελευταία ομιλία του, καθώς ανοίγει μια νέα ρότα στην πολιτική του ζωή. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία, να συνεχίσει να δίνει δυναμικές μάχες στη νέα αυτή πορεία».

Αναλυτικά η τελευταία ομιλία του Βασίλη Κεγκέρογλου:

«Το νομοσχέδιο σκούπα που συζητούμε είναι προεκλογικό, με πανσπερμία διατάξεων και αποσπασματικών παρεμβάσεων, ορισμένες αναγκαίες αλλά οι περισσότερες απέχουν πολύ της καλής νομοθέτησης αλλά κυρίως των διοικητικών, αυτοδιοικητικών και κοινωνικών αναγκών.

Από την αποκεντρωμένη διοίκηση, μέχρι τα ζώα συντροφιάς και λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις, όπως λέει ο τίτλος.

Τουλάχιστον αλλάξτε το «λοιπές» με το «άλλες» διατάξεις για να είστε τουλάχιστον εννοιολογικά ορθοί. Δυστυχώς η προχειρότητα γίνεται νοοτροπία και αντίληψη και συνεχίζεται έτσι η περιπέτεια της αυτοδιοίκησης.

Έχει αποδειχθεί πλέον, η περίφημη ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου, ότι η Αυτοδιοίκηση αποτελεί βάθρο της Δημοκρατίας, μοχλό ανάπτυξης και στήριγμα της κοινωνίας στη δύσκολη περίοδο, παρά τα προβλήματα και τις περιπέτειες.

Οι μεταρρυθμίσεις και οι τομείς στην Αυτοδιοίκηση τη δεκαετία του ‘80 και του ‘90 και στη συνέχεια ο Καποδίστριας και ο Καλλικράτης ενίσχυσαν την Αυτοδιοίκηση και την εναρμόνισαν με τον χάρτη της τοπικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως καμία μεταρρύθμιση δεν είναι στατική και πολύ περισσότερο θέσφατο.

Μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη θα έπρεπε να γίνει μια σοβαρή και συνολική αξιολόγησή του, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και τα μειονεκτήματά του.

Ένα από αυτά είναι η δημοτική αποκέντρωση για την οποία θα μιλήσω παρακάτω και ο ρόλος των δημοτικών κοινοτήτων.

Αντί όμως της αξιολόγησης, η Κυβέρνηση προχώρησε στον Κλεισθένη με τα θετικά και τα σοβαρά αρνητικά του και πριν κριθεί στην πράξη αντικαταστάθηκε από ένα ν/σ της σημερινής κυβέρνησης, που δημιούργησε νέα προβλήματα και κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ως προς τον συγκεντρωτισμό και τον Δημαρχοκεντρισμό του. Αυτή η περιπέτεια της Αυτοδιοίκησης προκαλείται όχι μόνο από την προχειρότητα και την αποσπασματικότητα των ρυθμίσεων, οι οποίες γίνονται απορρυθμίσεις και πολιτικές σκοπιμότητες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποσπασματικότητας και σκοπιμότητας είναι η παρέμβαση του ν/σ στο ποσοστό των υποψηφίων τοπικών συμβουλίων που πρέπει να διαθέτει ένας συνδυασμός των δημοτικών εκλογών για να είναι παραδεκτός.

Μειώνετε το 80% σε 60%, διευκολύνοντας ενδεχομένως κάποια κόμματα και πολιτικές κινήσεις αλλά ταυτόχρονα δεν αντιλαμβάνεστε ότι είναι βούτυρο στο ψωμί τοπικών ομάδων, που έχουν αυτοσκοπό όχι τόσο την τοπική εξουσία αλλά την συναλλαγή κάτω από το τραπέζι. Έχουμε απτά παραδείγματα που έδρασαν και στις προηγούμενες εκλογές.

Την ίδια ώρα αδιαφορείτε για το αποτέλεσμα της απογραφής και την εναρμόνιση του συμβουλίου δημοτικών κοινοτήτων.

Το γεγονός ότι αυξήθηκαν πάρα πολύ οι κοινότητες των κάτω των 300 κατοίκων λόγω μείωσης του μόνιμου πληθυσμού, δεν σημαίνει ότι μειώθηκαν και τα προβλήματα.

Αντίθετα αυξάνονται.

Θα ήταν λογικό και αναμενόμενο να μειώσετε το όριο των 300 κατοίκων σε 200, προκειμένου να ενισχυθεί η Δημοτική κοινότητα με Συμβούλιο και όχι μόνο Πάρεδρο, ώστε να αντιμετωπιστεί η νέα δυσκολότερη κατάσταση.

Προχωρήστε λοιπόν, κύριε Υπουργέ, μαζί με την ρύθμιση που φέρατε, δηλαδή της μείωσης από 80% σε 60% και στη ρύθμιση της αλλαγής του ορίου των 300 κατοίκων σε 200.

Επιπλέον, οφείλετε να προχωρήσετε και στην υποχρεωτικότητα απόδοσης της πάγιας προκαταβολής των δύο και τεσσάρων χιλιάδων ευρώ στις Δημοτικές κοινότητες.

Σήμερα υπάρχει μόνο δυνατότητα, ελάχιστοι Δήμοι την αποδίδουν. Την ώρα που χρειάζεται ακόμη πιο ισχυρός ρόλος των Δημοτικών Κοινοτήτων στο πλαίσιο της εσωτερικής δημοτικής αποκέντρωσης.

Κύριε Υπουργέ παρ’ ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα διενεργηθούν άμεσα, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ένα αρνητικό φαινόμενο για το οποίο έχω γίνει κοινωνός, λόγω της ενασχόλησής μου πλέον με την αυτοδιοίκηση.

Στη διαδικασία κατάθεσης συνδυασμών έχουμε πολλά κρούσματα υποψηφιοτήτων με υπογραφές που έχουν μπει από άλλους και στη συνέχεια οι υποτιθέμενοι υποψήφιοι εκβιάζονται με διάφορους τρόπους και δεν τολμούν να τις αποσύρουν.

Παρακαλώ να θεσπιστεί το γνήσιο της υπογραφής από ΚΕΠ ή έστω από Δικηγόρο.

Ένα μεγάλο θέμα για την αυτοδιοίκηση είναι το ανθρώπινο δυναμικό αφού σήμερα λειτουργεί με συμβασιούχους και προσωρινούς υπαλλήλους.

Σας έχω καταθέσει πρόταση νόμου για τη συνέχιση της εργασίας τους, εφόσον καλύπτουν μακροχρόνιες ανάγκες σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Δίνετε μια ανάσα στους 164 εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι» αλλά 24 μήνες δεν αρκούν. Αυξήστε τουλάχιστον στους 48 μήνες.

Ένα καθοριστικό βήμα για την στελέχωση των Δήμων θα ήταν η άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων εργαζομένων ανταποδοτικού χαρακτήρα σε υπηρεσίες Δήμων και ΔΕΥΑ.

Ποιος ο λόγος να απαιτείται υπογραφή από την Κυβέρνηση;

Γιατί μένετε προσκολλημένοι σε αχρείαστες γραφειοκρατίες;

Περνώ τώρα στις τροπολογίες που έχουμε καταθέσει.

Κύριε Υπουργέ, θέλω θετικά να επισημάνω τη δίκαιη ρύθμιση της στήριξης της οικογένειας του Ιακώβου, του ανθρώπου που έχασε τη ζωή του από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, στο Αρκαλοχώρι Δήμου Μινώα Πεδιάδος και θέλω να σας παρακαλέσω ανθρώπινα να κάνετε δεκτή την προσθήκη που σας κατέθεσα για τους δύο νεκρούς από τις πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου στο Δήμο Μαλεβιζίου, τον Κώστα και την Ευγενία.

Έχουμε καταθέσει και μία δεύτερη τροπολογία που αφορά στην Περιφέρεια Κρήτης και τη δυνατότητα επιχορήγησης των εταιρειών που κληρονομήθηκαν από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και διαχειρίζονται εκθεσιακά κέντρα.

Η ρύθμιση ισχύει ήδη για τις εταιρείες που διαχειρίζονται χιονοδρομικά κέντρα και προτείνω να την επεκτείνουμε και για τα εκθεσιακά κέντρα και παρακαλώ να γίνει δεκτή κύριε Υπουργέ.

Τελειώνοντας την σημερινή μου τοποθέτηση, θέλω να αναφερθώ σε ένα ν/σ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας που αφορά την διαχείριση των υδάτων.

Με ελλιπή διαβούλευση, ανάμεσα σε Καρνάβαλο και Κούλουμα, η Κυβέρνηση φαίνεται ότι επιχειρεί ένα νέο συγκεντρωτισμό στο όνομα του συντονισμού και της ρύθμισης.

Αποκόπτει τις τοπικές κοινωνίες, Δήμους, Περιφέρειες, ΔΕΥΑ και ΤΟΕΒ, από την υδατική διακυβέρνηση.

Αλλά όχι μόνο αυτό.

Το Υπουργείο Εσωτερικών που εποπτεύει αυτούς τους φορείς, κύριε Υπουργέ, αναδεικνύεται ως ο φτωχός συγγενής, διότι έχετε αποδεχτεί την απώλεια αρμοδιοτήτων και τον περιθωριακό ρόλο της Αυτοδιοίκησης.

Και το χειρότερο, είναι η σκοπιμότητα του ν/σ να προετοιμάσει το έδαφος για την ένταξη του νερού, του κοινωνικού αυτού αγαθού, σε μια ιδιότυπη οικονομία της αγοράς, την οποία θα ρυθμίζει η μέχρι τώρα ΡΑΕ.

Οι Ενώσεις ΔΕΥΑ, οι Ενώσεις Εργαζομένων ΔΕΥΑ, οι ΤΟΕΒ που το αντιλήφθηκαν, όλες οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν. Το ν/σ πρέπει να αποσυρθεί.

Η υδατική διακυβέρνηση που αφορά τα εκατομμύρια καταναλωτών και την υγεία τους, τη μεταποίηση και τα τρόφιμα, τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή, τη βιομηχανία και συνολικά το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη, δεν μπορεί να ψηφιστεί μεταξύ σφύρας και άκμονος, λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών.

Είναι μια σοβαρή υπόθεση και ένα νέο θεσμικό πλαίσιο πρέπει να είναι αποτέλεσμα ουσιαστικής διαβούλευσης και συζήτησης και όχι επιβολή σκοπιμοτήτων.

Η Δημόσια Διοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μείζονα θέματα για τη Χώρα και το πολιτικό σύστημα οφείλει να συνεννοηθεί τουλάχιστον για την κατεύθυνση και το ρόλο της. Αυτό θα είναι εθνικά ωφέλιμο και κοινωνικά δίκαιο και κυρίως θα συμβάλλει ώστε να αποκτήσουμε επιτέλους αποτελεσματική διοίκηση και αυτοδιοίκηση».

Ροή Ειδήσεων

31/03/2023 | 00:57

Το τουρκικό κοινοβούλιο κύρωσε το πρωτόκολλο για την προσχώρηση της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

31/03/2023 | 00:46

Πτολεμαΐδα: Απόπειρα αρπαγής 10χρονου μαθητή κοντά στο σχολείο του

31/03/2023 | 00:37

Ρέντη: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που καλλιεργούσε κάνναβη – Τρεις συλλήψεις
skysports giannis antetokounmpo 5944527

31/03/2023 | 00:27

Το ΕSPN αποθεώνει τον Giannis! «Τέιτουμ, Γιόκιτς και Εμπίντ δεν είναι καν στο ίδιο επίπεδο»

31/03/2023 | 00:19

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 31 Μαρτίου

31/03/2023 | 00:15

Ο καιρός της Παρασκευής 31 Μαρτίου

31/03/2023 | 00:11

Tα ζώδια της Παρασκευής 31 Μαρτίου

31/03/2023 | 00:09

31 Mαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Αποθήκευσης Αρχείων

31/03/2023 | 00:05

Ζιλ Ντασέν: Ο αξέχαστος σύζυγος της Μελίνας με τη λαμπρή καριέρα στο Χόλιγουντ
intercity trainose 1280x720

30/03/2023 | 23:53

Στις 3 Απριλίου το πρώτο intercity για Αθήνα-Θεσσαλόνικη

30/03/2023 | 23:42

Γιάννης Ζουγανέλης για Μπουλά: Μακάρι ο Σάκης να αγαπούσε τον εαυτό του όσο τον αγαπούσαμε εμείς

30/03/2023 | 23:33

Σχηματάρι: Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο – Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη μάχη κατάσβεσης

30/03/2023 | 23:18

Ουκρανία: Τουλάχιστον έξι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το Χάρκοβο

30/03/2023 | 23:04

Ηράκλειο: Σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ νότια του Ηρακλείου

30/03/2023 | 22:51

Θεσσαλονίκη: Επίθεση με μπογιές και σπρέι στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή της ΝΔ, Στράτου Σιμόπουλου
nd
Εκλογές 2023: Υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Πειραιά ο αδερφός του ήρωα των Ιμίων, Νίκος Βλαχάκος
neoi kalpi 2903
Εκλογές 2023: 438.595 νέοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και ενδεχομένως να καθορίσουν το αποτέλεσμα
ev jp 200915 ekloges anoigma kalph0
Εκλογές 2023: «Αυτός που θα έχει ποσοστό 35% την πρώτη Κυριακή, θα βγάλει αυτοδυναμία στις δεύτερες», λέει ο Ανδ. Δρυμιώτης
koutsoumpas
Το σχόλιο Τσίπρα για τα γαλλικά του Κουτσούμπα
maik
Μάικ Άμπου Χάντμπα: Καταδικάζει το ΠΑΣΟΚ τη ρατσιστική επίθεση κατά του υποψηφίου στην Ηλεία- Στο πλευρό του και η Ακρίτα
xatzinikolaou polakis
Νέα «επίθεση» Πολάκη σε Νίκο Χατζηνικολάου στο Τwitter: «Ισχύει ότι εταιρείες σου έχουν 32.540.044,50 € αρύθμιστα ληξιπρόθεσμα χρέη»