Αθήνα

33 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Εξελίξεις μετά το θάνατο του Πουλόπουλου: «Πουλάμε το ξενοδοχείο στα βόρεια προάστια» αποκαλύπτει η σύζυγός του

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Βενιζέλος: «Κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων, περιλαμβανομένου και του ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ»

Μεγάλη «παραφιλολογία» και συζήτηση στο Διαδίκτυο προκλήθηκε από ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος» της Κυριακής σχετικά με τις προθέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και τα όσα φαίνεται να είπε η Φώφη Γεννηματά, με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο να καλείται σήμερα να σχολιάσει αυτά τα σενάρια...

Μεγάλη «παραφιλολογία» και συζήτηση στο Διαδίκτυο προκλήθηκε από ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος» της Κυριακής σχετικά με τις προθέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μετεκλογικά και τα όσα φαίνεται να είπε η Φώφη Γεννηματά, με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο να καλείται σήμερα να σχολιάσει αυτά τα σενάρια κατά τη συνέντευξή του στον ρ/σ Αlpha.

Αρχικά κ. Βενιζέλος είπε πως «θέλω να ελπίζω ότι αυτά δεν ισχύουν και πρόκειται απλώς για δημοσιογραφικές αναλύσεις» και συνέχισε: «Η θέση  του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η οποία απορρέει από τις αποφάσεις του Συνεδρίου μας του 2015, είναι απολύτως καθαρή. Το μήνυμα είναι σαφές: Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών,  προοδευτικών δυνάμεων, περιλαμβανομένου και του ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, χρειαζόμαστε εκλογές να πέσει και να φύγει αυτή η βλαπτική κυβέρνηση. Μετά ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να μετάσχει εάν δηλώνει πίστη στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Αλλά δεν μπορεί ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ να καθορίσει τις εξελίξεις».

«Δεν μπορεί, εμείς, ο χώρος ο δημοκρατικός, που έχουμε σηκώσει το βάρος της προστασίας της χώρας να σερνόμαστε πίσω από τις σκοπιμότητες ενός ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ. Λοιπόν, δεν μπορεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη να στείλει ένα μήνυμα ότι είναι παράγοντας αβεβαιότητας, ασάφειας και ανωμαλίας και δεν έχει εναλλακτική λύση για τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα της συνέντευξης του κ. Βενιζέλου στον Alpha:

Σπ. Χαριτάτος: Πρόεδρε, βοηθήστε με λίγο, ένα ερώτημα πριν σας ευχαριστήσω για την κουβέντα μας, για το σχόλιό σας. Προσπαθώ να αντιληφθώ τις κινήσεις, τις πρωτοβουλίες, της Προέδρου Φώφης Γεννηματά και κάποιες πρόσφατες δηλώσεις στις οποίες παραδέχεται ανοικτά ότι εάν μετά τις εκλογές δεν σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης στην οποία θα συμμετέχουν απαραιτήτως ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική. Τι σημαίνει αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε. Αυτά τα έχω δει και εγώ δημοσιευμένα, ως σχόλια και αναλύσεις συναδέλφων σας δημοσιογράφων, που επικαλούνται φράσεις της κας Γεννηματά ή άλλων στελεχών εντός εισαγωγικών αλλά θέλω να ελπίζω ότι τα εισαγωγικά δεν ισχύουν και πρόκειται απλώς για δημοσιογραφικές αναλύσεις. Η θέση  του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η οποία απορρέει από τις αποφάσεις του Συνεδρίου μας του 2015, είναι απολύτως καθαρή. Το μήνυμα είναι σαφές: Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών,  προοδευτικών δυνάμεων, περιλαμβανομένου και του ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, χρειαζόμαστε εκλογές να πέσει και να φύγει αυτή η βλαπτική κυβέρνηση. Μετά ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να μετάσχει εάν δηλώνει πίστη στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Αλλά δεν μπορεί ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ να καθορίσει τις εξελίξεις.

Δεν μπορεί, εμείς, ο χώρος ο δημοκρατικός, που έχουμε σηκώσει το βάρος της προστασίας της χώρας να σερνόμαστε πίσω από τις σκοπιμότητες ενός ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ. Λοιπόν, δεν μπορεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη να στείλει ένα μήνυμα ότι είναι παράγοντας αβεβαιότητας, ασάφειας και ανωμαλίας και δεν έχει εναλλακτική λύση για τη χώρα.

Από την άλλη πλευρά, λύση δεν είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ούτε είναι λογικό ούτε είναι ιστορικά δίκαιο να αναζητάμε τη λύση σε αυτούς που έχουν την ευθύνη για όσα συνέβησαν μέχρι το 2009. Όμως, φοβούμαι ότι αν εκπέμπεται από τον μεσαίο, δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο ένα μήνυμα ασάφειας και αβεβαιότητας ή αν κάποιοι δίνουν την εντύπωση ότι φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό πιστεύω ότι δεν ισχύει, τότε, στρέφουμε τον κόσμο προς τη λύση της Νέας Δημοκρατίας ενώ ο κόσμος θέλει να έχει μια εναλλακτική λύση προοδευτική αλλά όχι ΣΥΡΙΖΑ, όχι ΑΝΕΛ.

Αυτοί οι οποίοι τα λένε αυτά, ενισχύουν τον κ. Μητσοτάκη και τον οδηγούν στην αυτοδυναμία και βλάπτουν τη χώρα. Έχω εξηγήσει σε ποιο πλαίσιο κινείται η παράταξη, όπως το πιστεύω, αυτό είναι το πλαίσιο που έχει ψηφίσει το Συνέδριό μας, αυτό είναι το πλαίσιο που πρέπει να υπηρετήσουμε όλοι, στέλνοντας ένα πεντακάθαρο μήνυμα αλλά για να στείλουμε το μήνυμα πρέπει να ασχολούμαστε με την ουσία των πραγμάτων. Δηλαδή, με την στρατηγική εξόδου από την κρίση, στην οποία θα έρθουν όλοι, εμείς θα έχουμε την πολιτική διεύθυνση, ας το πούμε έτσι, ενός σχεδίου στο οποίο θα έχουμε δώσει το αίμα μας και τον κόπο μας και σε αυτό προσχώρησαν όλοι οι άλλοι. Δεν προσχωρήσαμε εμείς στη Νέα Δημοκρατία το 2011. Η Νέα Δημοκρατία προσχώρησε μέσω της κυβέρνησης Παπαδήμου στη δική μας λογική και στη δική μας στρατηγική.

Σπ. Χαριτάτος: Οφείλω, όμως, εδώ να προσθέσω και να  σημειώσω, Πρόεδρε, ότι η κουβέντα περί εκλογικής αναμέτρησης με απλή αναλογική, δεν βοηθά ούτε τη Φώφη Γεννηματά στη δυναμική της παρέμβαση που οφείλει να έχει ως Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Κάποιος πρέπει να  προστατεύσει και την Πρόεδρο και την Παράταξη.

Ευ. Βενιζέλος: Μα τι συζητάμε τώρα; Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να ψηφιστεί η απλή αναλογική ως να ισχύσει άμεσα. Λοιπόν, εμείς δεν την ψηφίσαμε. Εμείς ψηφίσαμε να υπάρχει σταθερότητα και να μην κάνει παιχνίδια ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έχει ψηφίσει η Παράταξη. Αλλάζουμε γραμμή; Δεν αλλάζουμε γραμμή. Ποιος την  αλλάζει τη γραμμή; Έτσι αλλάζουν οι στρατηγικές επιλογές ενός χώρου που έχει δώσει όλο του το είναι στη χώρα;

Σπ. Χαριτάτος: Τότε, ποιος συμβουλεύει τη Φώφη Γεννηματά;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν ξέρω, δεν ασχολούμαι με αυτά,  ούτε πιστεύω ότι αυτά αποδίδουν τις θέσεις της κας Γεννηματά ή οποιουδήποτε στελέχους. Τα βλέπω ως αναλύσεις  και βλέπω,  όπως σας είπα και δηλώσεις εντός εισαγωγικών που θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχουν,  είναι ανακριβείς. Πρέπει να διαφυλάξουμε την ενότητα του χώρου μας, την αξιοπιστία του, την ιστορική του δυναμική αλλά και την καθαρότητα των θέσεών του. Διότι, εάν δεν έχεις καθαρές θέσεις και καιροσκοπείς τότε είσαι φτερό στον άνεμο, δεν προσφέρεις υπηρεσία ούτε στην παράταξη ούτε στο έθνος.

Σπ. Χαριτάτος: Οφείλω να ρωτήσω, Πρόεδρε, εάν είδατε να αλλάζει κάτι στον χώρο, στην παράταξη, εάν άνθισε κάτι, εάν οι αντιθέσεις αμβλύνθηκαν, οι διαμάχες περιορίστηκαν με την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς και η Φώφη Γεννηματά μιλά για συνεννόηση και λέει ξεκάθαρα ότι συνεννόηση δεν σημαίνει ασυλία. Ωστόσο, ο Γιώργος Παπανδρέου επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ. Δεν ξέρω κατά πόσο ευνόησε δημοσκοπικά  αυτή η επιστροφή ή το κλίμα της Παράταξης.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν κάνω τέτοιες εκτιμήσεις ούτε με ενδιαφέρουν αυτά, κύριε Χαριτάτο. Εμένα με ενδιαφέρει ο προοδευτικός χώρος η δημοκρατική παράταξη να έχει καθαρή γραμμή και αυτό που λέει να έχει απήχηση στον κόσμο αλλά και να έχει νόημα  για τη χώρα και την προοπτική της.

Σπ. Χαριτάτος: Αναρωτιέμαι, πάντως, εάν η Φώφη Γεννηματά όφειλε ή έπρεπε ή αν θα ήταν, αν θέλετε προς το συμφέρον της παράταξης πριν προβεί σε δηλώσεις περί απλής αναλογικής και ό,τι άλλο προέκυψε μετά να καλέσει στο τηλέφωνο, να ζητήσει τη βοήθεια του Συνταγματολόγου και έμπειρου πολιτικού Ευάγγελου Βενιζέλου. Βλέπω ότι κρατά μια απόσταση από εσάς η Φώφη Γεννηματά.

Ευ. Βενιζέλος: Είμαι πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έχω την παρουσία μου στην παράταξη και στη Βουλή και λέω αυτά που θέλω να πω και τα λέω και θα τα λέω όπως τα πιστεύω όπως τα έχω βιώσει, γιατί εθνικό καθήκον όλων μας είναι να λέμε την αλήθεια και να προτάσσουμε το εθνικό συμφέρον.

Σπ. Χαριτάτος: Έχω την αίσθηση ότι διατηρεί μια απόσταση από εσάς η Φώφη Γεννηματά. Από τον πρώην Πρόεδρο..

Ευ. Βενιζέλος: Ας αφήσουμε τώρα τις ψυχολογικές ερμηνείες. Σημασία έχει να μιλάμε πολιτικά, σωστά και να εκπέμπουμε καθαρά μηνύματα χωρίς αμφισημίες και χωρίς να δημιουργούμε αμφιβολίες που βλάπτουν την προοπτική, την στρατηγική. Βλάπτουν τον χώρο και βλάπτουν και αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Την έξοδο της Ελλάδος από την  κρίση.

Ροή Ειδήσεων

19/09/2021 | 17:29

Τσίπρας: Στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά

19/09/2021 | 17:13

Κίνημα αποκατάστασης του efood από εργαζομένους της! «Μακάρι όλοι οι εργοδότες να ήταν σαν της efood»

19/09/2021 | 17:10

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Παντρεύεται με τον Βασίλη Σταθοκωστόπουλο; (vid)

19/09/2021 | 16:46

Οργή Μαργαρίτας Θεοδωράκη για δημοσίευμα: «Γιατί θέλουν να με ξεκάνουν; Για ποιον είναι το όφελος;» (ΕΙΚΟΝΑ)

19/09/2021 | 16:35

Αμαλιάδα: 63χρονη πήγε να ανάψει το καντήλι του πεθερού της, κατέρρευσε και πέθανε στο Νεκροταφείο

19/09/2021 | 16:23

Συγκίνησε ο ηλικιωμένος λουόμενος που πρόσφερε ένα λουλούδι σε ρεπόρτερ του ΑΝΤ1 στην παραλία (vid)

19/09/2021 | 16:14

Πάτρα: Σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ το 6χρονο παιδί που τραυματίστηκε – «Ήταν η κακιά στιγμή» λένε μάρτυρες (vid)

19/09/2021 | 16:11

Σίσσυ Χρηστίδου: Αποκάλυψε όσα ειπώθηκαν στο διάλειμμα της πολυσυζητημένης συνέντευξης με την Κωνσταντινίδου (vid)

19/09/2021 | 15:58

Κυπαρισσία: «Την κυνηγούσε με ένα μαχαίρι» – Σοκάρουν οι νέες αποκαλύψεις για το έγκλημα

19/09/2021 | 15:55

Τι απάντησε ο Τσίπρας στην ερώτηση του TheCaller για τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ και την προοδευτική διακυβέρνηση (vid)

19/09/2021 | 15:44

Άφωνη η Ναταλία Γερμανού με τις δηλώσεις της Μαρίας Ιωαννίδου – «Είναι δύσκολη η θέση μου…»

19/09/2021 | 15:00

Βαλάντης: Τι απαντά στις φήμες περί σχέσης του με την Πόπη Μαλλιωτάκη (vid)

19/09/2021 | 14:18

Σταμάτης Μαλέλης: «Ήταν ρατσιστική η κίνηση του Μπογδάνου – Θύμωσα πολύ»

19/09/2021 | 14:01

Πέθανε ο θρυλικός γκολτζής Τζίμι Γκριβς

19/09/2021 | 13:50

Σάκης Τανιμανίδης: Το τρυφερό βίντεο με τις κόρες του για την κυριακάτικη καλημέρα (vid)
Σταμάτης Μαλέλης: «Ήταν ρατσιστική η κίνηση του Μπογδάνου – Θύμωσα πολύ»
O Χρηστίδης «θυμίζει» στον Τσίπρα πως το σύνθημα «Νέα Αρχή» ήταν του ΠΑΣΟΚ το 2015
Οι ξεκάθαροι συμβολισμοί Τσίπρα! Το καταπράσινο φόντο και ο ήλιος που θα σηκωθεί πάνω από την Ελλάδα
Πολίτης κλαίγοντας είπε στον Τσίπρα: «Εσείς και η ΝΔ μάς πήρατε την περιουσία» – Τι τού απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
«Ο γνωστός κ. Βαξεβάνης» – Η Μαρέβα Μητσοτάκη προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά του δημοσιογράφου για την ανάρτησή του με την efood
Μ. Όθωνας: Εμπαθής απέναντι στην παράταξη και την Γεννηματά ο Πρετεντέρης – Υπερέβη τα εσκαμμένα