• Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου
  • 16:22

Αθήνα

7 oC

ψιχάλες μικρής έντασης

«Γιατί Δεν Αγαπάμε τη Δημοκρατία», «οι Δρόμοι του Μεταξιού» και ακόμη δύο βιβλία που μας προτείνει ο Παύλος Γερουλάνος για το καλοκαίρι

Συνέντευξή στο polit.gr, παραχώρησε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, και μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα βιβλία που θα διαβάσει φέτος το καλοκαίρι.

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γερουλάνος είπε χαρακτηριστικά:

«Το καλοκαίρι είναι μία περίοδος που μου δίνεται η ευκαιρία να διαβάζω, ακόμα και παράλληλα, βιβλία που δεν εξαντλούνται θεματολογικά στο αντικείμενο της δουλειάς μου. Το βιβλίο που με ενθουσίασε από την πρώτη στιγμή που το έπιασα στα χέρια μου ήταν οι Δρόμοι του Μεταξιού, του Peter Frankopan. Είναι μια εξαιρετική περιγραφή της εξέλιξης των πολιτισμών από την αρχαία Ελλάδα μέχρι την αρχαία Κίνα. Χωρίς τυμπανοκρουσίες πετυχαίνει τρία πράγματα μαζί:  πρώτον, αναδεικνύει αυτό που όλοι οι Έλληνες γνωρίζουμε, ότι ο Δυτικός πολιτισμός αναπτύχθηκε πρόσφατα και ότι η Ανατολή αποτελείται από λαούς με μεγάλο βάθος, ιστορία και πολιτισμό. Δεύτερον, ότι αυτό το βάθος προσφέρει στους λαούς της Ανατολής τη δυνατότητα να εξισορροπήσουν την πρωτοκαθεδρία της Δύσης. Και τέλος, αυτό που ενδιαφέρει εμάς τους Έλληνες, ότι η πατρίδα μας μπορεί να «κοιτάξει» προς την Ανατολή με την ίδια άνεση που «κοιτάζει» προς τη Δύση. Ότι διαχρονικά η δύναμή μας δεν βρίσκεται στο να λειτουργούμε σαν σύνορο του ενός κόσμου απέναντι στον άλλον, αλλά στο να λειτουργούμε σαν γέφυρα που τους επιτρέπει να επικοινωνούν.

Άλλα βιβλία που έχω αρχίσει και ελπίζω να ολοκληρώσω μέσα στο καλοκαίρι είναι το «Γιατί Δεν Αγαπάμε τη Δημοκρατία» της Myriam Revault d’Allonnes, η «Λευκή Καραϊβική» του Maurice Attia,  η «Συναισθηματική Νοημοσύνη» του Daniel Goleman και το «Σκοτεινό Βερολίνο» του Harald Gilbers, όλα δώρα πολύ καλών φίλων».

Send this to a friend